Život

Što uzrokuje štucanje i kako ga zaustaviti?

Što uzrokuje štucanje i kako ga se možemo riješiti?

Štucanje je normalna pojava i sigurno je većina nas barem jednom u životu doživjela napadaj štucanja. Dolaze prilično bez upozorenja i mogu trajati neko vrijeme, a sve što mi možemo učiniti jest nadati se da će ti grčevi što prije nestati. No, je li to istina, je li to uistinu jedino što možemo učiniti?

Štucanje je prilično neugodno, no nije ozbiljna pojava. Uglavnom dođe i brzo se povuče. No, s vremena na vrijeme, ako se radi štucanju koje prelazi svaku granicu intenziteta i vremena trajanja, vjerojatno bi se trebala tražiti liječnička pomoć. Što se tiče onog normalnog štucanja, u nastavku vam donosimo neke tips&tricks kako ga se na brzinu možete lako riješiti.

Foto: Shutterstock

Prvo, što uzrokuje štucanje?

Čudno je to što još nije otkriveno zašto se točno štucanje zapravo dešava, odnosno što ga uzrokuje? Gotovo svi, ako ne i svi, štucanje dožive barem jednom u životu.

Međutim, ono što je jednostavnije objasniti jest kako oni djeluju. Grčevi u prsima skupljaju dijafragmu, potiskujući zrak do grla, zatvarajući glotis (srednji dio grkljana gdje se nalaze glasnice), ispuštajući “hic” zvuk. Zatim se dijafragma opet skuplja te to tako funkcionira u ritmu. Sve se događa prilično iznenada i nehotice, a može se pojaviti i uz osjećaj nadutosti.

Može li se štucanje spriječiti?

Budući da uzrok štucanja nije jasan, nejasna je i prevencija. Uostalom, teško je zaustaviti nešto što ne možete vidjeti da dolazi. Ipak, u istraživanjima su uočeni neki uzorci koji sugeriraju na to kako bismo možda mogli priječiti to štucanje.

Prva sugestija jest uzimanje manjih obroka. Ako previše pojedemo, naš će se želudac rastegnuti, iritirati dijafragmu i uzrokovati kratak, vrlo ograničen napad štucanja. Sporije jedenje također može pomoći.

Isto tako, pokušajte izbjegavati gazirana pića i nadražujuće stvari poput ljutih papričica, alkohola i pušenja. Jer taj refleks također može biti stimuliran velikim brojem drugih čimbenika koji mogu stimulirati ili iritirati gastrointestinalni ili plućni trakt.

Osim toga, poduzmite neke akcije i po pitanju tjeskobe i stresa jer i ta stanja mogu dovesti do hiperventilacije/gutanja previše zraka.

Kako se možemo riješiti štucanja?

Postoje neke taktike koje možete svakako učiniti kod kuće. Te taktike nisu baš naširoko testirane, ali u nekim su slučajevima biti od iznimne koristi i činilo se da djeluju. Stoga, sljedeći put kad vas primi štucanje pokušajte učiniti sljedeće stvari:

 • zadržite dah i brojite do 10
 • popijte čašu vode i pokušajte to učiniti u jednom velikom gutljaju
 • pijte iz slamke; brzo povucite i progutajte vodu
 • dišite u papirnatu vrećicu (ne stavljajte je preko glave)
 • povucite koljena prsima i nagnite se naprijed
 • popijte ledeno hladnu vodu
 • progutajte malo granuliranog šećera
 • zagrizite limun ili gucnite ocat na žlicu
 • pojedite nešto slano

No, nikako nemojte:

 • piti alkoholna, gazirana ili topla pića
 • nemojte žvakati žvaku niti pušiti – to može uzrokovati gutanje zraka
 • nemojte jesti začinjenu hranu
 • nemojte jesti hranu vrlo brzo
 • nemojte jesti ili piti nešto jako hladno odmah nakon nečeg vrućeg

Također možete isprobati manevar valsave. Da biste to učinili, stisnite se za nos i zadržite dah, a zatim se prisilite izdahnuti i spustiti se kao da ćete obavljati nuždu. Držite oko 10 sekundi. No, ovo biste mogli pokušati ako ste sami kod kuće, a ne u javnosti.

Nažalost, stručnjaci kažu da nijedan od ovih postupaka ne nosi pobjedničku titulu. Ipak, dobra vijest je da bi se tako mogli riješiti štucanja, a većinu je i sigurno pokušati.

Iako ti lijekovi zvuče prilično nasumično, svi se koriste u nekoliko mehanizama. Oni ili narušavaju obrazac grčeva dijafragme (kao što je zadržavanje daha) ili iritiraju frenične ili vagusne živce kako bi poremetili živčani impuls (kao što je stavljanje hladnog obloga na lice ili grgljanje vode).

Foto: Shutterstock

Kako izbjeći štucanje?

Ako često štucate, obratite pozornost na to kada ga uopće dobivate. Ako primijetite da imate tendenciju štucanja u sličnim situacijama – prejedanje, konzumiranje začinjene hrane, izloženost iritantima – onda ćete u budućnosti možda morati izbjegavati te situacije ako vam štucanje doista smeta. Ako primijetite da vaše štucanje izaziva stres, razmislite o stvaranju više prilika za brigu o sebi.

Kad bismo trebali posjetiti liječnika?

Iako je to rijetko, neki slučajevi štucanja zapravo mogu zahtijevati odlazak liječniku. Ako ste štucali najmanje 48 sati, to je slučaj u kojem biste trebali reagirati što prije.

Ovakve slučajeve štucanja obično bi trebalo istražiti kako bi se procijenili ozbiljniji uzroci. Rijetko, štucanje može biti simptom drugih stanja i bolesti, osobito ako traje – ne minutama ili čak satima – već danima. Ako je štucanje popraćeno, na primjer, žgaravicom, može biti uzrokovano gastroezofagealnim refluksom.

Postoje i drugi slučajevi, no oni su malo rjeđi, a može se raditi o tumoru na vratu i prsima, zloćudnom ili benignom. Može postojati vjerojatnost da tumorska masa iritira živce ili druge strukture koje reguliraju funkciju dijafragme, što dovodi do štucanja. Osim toga, moglo bi se raditi i o Parkinsonovoj bolesti, multipli sklerozi, moždanom udaru, tumoru na mozgu ili intrakranijalnoj ozljedi – iako napad ovakvog štucanja sam po sebi ne ukazuje na bilo koje od ovih stanja.

Moglo bi se raditi i o srčanim problemima, nečeg poput perikarditisa i infarkta miokarda, ali općenito pacijenti s ovim stanjima imaju i druge simptome osim štucanja. Možda se radi i o neravnoteži elektrolita, visokog šećera u krvi, uporabi benzodiazepina, opijata ili steroida, ali i o poremećaju anksioznosti.

Stoga, ako je osoba imala puno problematičnih štucanja tijekom manje od dva dana, vjerojatno je pod tim okolnostima potrebno kontaktirati liječnika. No, ako ste imali samo nekoliko napadaja normalnog štucanja tijekom dva dana, onda vjerojatno štucanje ne ukazuje na ništa ozbiljno, ali ipak se preporučuje da kontaktirate liječnika, pogotovo ako ste imali problema sa spavanjem i jelom.

Foto: Shutterstock

Štucanje za sobom vodi i neke zanimljive činjenice

Jeste li znali da:

 • Muškarci češće štucaju od žena, ali razlog zašto nije jasan.
 • Fetusi također štucaju – to je prilično često. Majke koje su rodile djecu možda se toga sjećaju.
 • Postupci protiv vrste štucanja koje vam podiže obrve u znanstvenoj literaturi uključuju “digitalnu rektalnu masažu” i orgazam. Ovi postupci objavljeni su kao studije slučaja, iako postoji razumno objašnjenje: oba su povezana s vagusnim živcem, koji regulira nevoljne pokrete, uključujući i štucanje.
 • Ako vam se dlaka ili neki drugi strani predmet zaglavi u uhu, može aktivirati vagusni živac, što može dovesti do napadaja štucanja.
To Top