Život

Kako otjerati golubove: 9 jednostavnih savjeta za vaš dom

Kako otjerati golubove: 9 jednostavnih savjeta za vaš dom

Golubovi mogu biti pravi problem za naš dom, posebno kada se nasele na terasama i balkonima. Ovaj članak nudi rješenja kako otjerati golubove. Golubovi na terasi mogu uzrokovati brojne neugodnosti, od prljanja prostora do nošenja potencijalnih bolesti. Zato je važno znati kako se riješiti golubova na učinkovit i human način.

Svi smo se barem jednom susreli s problemom golubova na terasi. Golubovi su uporni, ali i mi moramo biti uporni u njihovom tjeranju. Postoje mnoge metode kako otjerati golubove, no važno je pronaći one koje su jednostavne, ali djelotvorne. U ovom članku podijelit ćemo s vama devet savjeta koji će vam pomoći da se riješite golubova bez puno muke i troškova.

Dakle, ako imate problema s golubovima na terasi i pitate se kako se riješiti golubova, nastavite čitati i otkrijte naših devet jednostavnih savjeta.

Kako otjerati golubove?

Golubovi mogu biti uporni i neugodni gosti, osobito kada se odluče nastaniti na vašoj terasi. Njihova prisutnost može uzrokovati nered, neugodnosti i potencijalne zdravstvene rizike. Zato je važno znati kako otjerati golubove i spriječiti njihov povratak. U nastavku donosimo nekoliko učinkovitih načina kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom domu.

Kako otjerati golubove
Shutterstock

1. Postavljanje fizičkih barijera

Jedan od najučinkovitijih načina kako otjerati golubove je postavljanje fizičkih barijera koje će im onemogućiti pristup vašoj terasi. Fizičke barijere mogu biti različitih vrsta i oblika, a najvažnije je da budu jednostavne za postavljanje i da ne ugrožavaju golubove.

Kako se riješiti golubova pomoću fizičkih barijera?

Prvo, razmislite o postavljanju mreža ili bodljikavih traka na rubove vaše terase. Mreže su posebno korisne jer stvaraju nevidljivu prepreku koja sprječava golubove da slete. Možete ih lako montirati na ograde, krovne rubove i druga mjesta gdje se golubovi na terasi najčešće okupljaju. Bodljikave trake, s druge strane, stvaraju neugodan osjećaj pod golubovim nogama, što ih odvraća od slijetanja.

Golubovi na terasi neće imati šanse

Druga opcija je postavljanje plastičnih ili metalnih šiljaka na površine gdje golubovi često slijeću. Ove šiljke možete nabaviti u trgovinama građevinskim materijalom ili specijaliziranim trgovinama za suzbijanje štetnika. Važno je da šiljci budu postavljeni tako da ne ozlijede ptice, već da im samo otežaju slijetanje. Ovo je human način kako se riješiti golubova i spriječiti ih da se vrate.

Dodatni savjeti za postavljanje barijera

Prilikom postavljanja fizičkih barijera, pazite da ne oštetite strukturu terase ili krova. Redovito provjeravajte stanje mreža i šiljaka kako biste osigurali njihovu učinkovitost. Ako primijetite da su golubovi našli novi put do vaše terase, prilagodite barijere i nastavite ih koristiti kao dio vašeg plana kako otjerati golubove.

Ovo je samo jedan od načina kako otjerati golubove s vaše terase. U nastavku članka otkrit ćemo vam još nekoliko korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

2. Korištenje reflektirajućih predmeta

Drugi učinkovit način kako otjerati golubove je korištenje reflektirajućih predmeta. Golubovi se prirodno boje naglih i svjetlucavih pokreta, pa im reflektirajući predmeti mogu biti izuzetno neugodni i odbojni. Ovo je jednostavna i jeftina metoda koja može značajno smanjiti prisutnost golubova na terasi.

Kako se riješiti golubova pomoću reflektirajućih predmeta?

Reflektirajući predmeti kao što su CD-i, aluminijska folija, ili specijalne trake mogu biti vrlo učinkoviti u otjerivanju golubova. Evo nekoliko koraka kako ih koristiti:

 1. Odaberite odgovarajuće predmete: Stari CD-i, komadi aluminijske folije ili reflektirajuće trake koje možete kupiti u trgovinama za kućne ljubimce ili vrtnim centrima, idealni su za ovaj zadatak. Golubovi na terasi neće biti zadovoljni ovim sjajnim i pokretnim preprekama.
 2. Postavite ih strateški: Objesite CD-e ili trake na konce i pričvrstite ih na mjesta gdje se golubovi najčešće okupljaju. Najbolje je objesiti ih na rubove terase, ogradu, krovne rubove ili bilo koje druge površine gdje primijetite da golubovi često slijeću.
 3. Kombinirajte s drugim metodama: Za još bolje rezultate, možete kombinirati reflektirajuće predmete s drugim metodama kako otjerati golubove. Na primjer, postavite reflektirajuće trake u blizini fizičkih barijera kako biste pojačali efekt odvraćanja.

Zašto reflektirajući predmeti djeluju?

Reflektirajući predmeti djeluju zato što stvaraju nepredvidljive pokrete i svjetlosne bljeskove koji zbunjuju i plaše golubove. Golubovi na terasi neće se osjećati sigurnima kada vide nagle pokrete i svjetlost koja se reflektira, pa će radije potražiti mirnije mjesto za odmor.

Dodatni savjeti za korištenje reflektirajućih predmeta

Prilikom korištenja reflektirajućih predmeta, redovito provjeravajte njihovo stanje i po potrebi ih zamijenite. Vjetar, kiša i sunce mogu s vremenom oštetiti materijale, pa je važno održavati ih kako bi ostali učinkoviti. Također, pokušajte mijenjati mjesta gdje ih postavljate kako golubovi ne bi navikli na njihovu prisutnost.

Ovaj način kako se riješiti golubova može biti izuzetno učinkovit, posebno kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama. Nastavite čitati naš članak kako biste otkrili još savjeta i trikova kako otjerati golubove s vaše terase i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

Kako se riješiti golubova

3. Korištenje zvučnih odvraćajućih uređaja

Treći način kako otjerati golubove je korištenje zvučnih odvraćajućih uređaja. Ovi uređaji emitiraju zvukove koji su neugodni ili zastrašujući za golubove, što ih odvraća od boravka na vašoj terasi. Zvučni uređaji su moderna i praktična metoda koja može značajno pomoći u smanjenju problema s golubovima na terasi.

Kako se riješiti golubova pomoću zvučnih uređaja?

Zvučni uređaji koriste različite vrste zvukova kako bi otjerali golubove. Neki emitiraju visoke frekvencije koje su ljudima nečujne, dok drugi imitiraju zvukove grabljivica ili drugih prijetnji. Evo kako ih koristiti:

 1. Odaberite odgovarajući uređaj: Postoji nekoliko vrsta zvučnih odvraćajućih uređaja na tržištu. Ultrazvučni uređaji su popularni jer ne ometaju ljude, ali su vrlo neugodni za golubove. Drugi uređaji mogu reproducirati zvukove grabljivica, poput sokola ili orlova, što je učinkovito za plašenje golubova na terasi.
 2. Postavite uređaj na strateško mjesto: Postavite uređaj na terasu ili blizu mjesta gdje se golubovi najčešće okupljaju. Važno je da uređaj bude postavljen na otvorenom prostoru kako bi zvuk mogao doprijeti do golubova bez prepreka.
 3. Kombinirajte s drugim metodama: Zvučne uređaje možete kombinirati s fizičkim barijerama i reflektirajućim predmetima kako biste pojačali učinak. Golubovi na terasi će biti dvostruko zbunjeni i manje će se vjerojatno vratiti.

Zašto zvučni uređaji djeluju?

Golubovi su osjetljivi na zvukove i mogu ih lako preplašiti neuobičajeni ili iznenadni zvukovi. Zvučni uređaji stvaraju okoliš koji je neugodan i stresan za golubove, zbog čega će potražiti mirnije mjesto. Kako se riješiti golubova na ovaj način je efikasno jer golubovi brzo uče izbjegavati područja gdje su izloženi ovim zvukovima.

Dodatni savjeti za korištenje zvučnih uređaja

Prilikom korištenja zvučnih uređaja, redovito provjeravajte njihovu funkcionalnost i osigurajte da su pravilno postavljeni. Neki uređaji zahtijevaju napajanje baterijama ili strujom, pa je važno da budu ispravno održavani. Također, povremeno mijenjajte vrstu zvuka ili lokaciju uređaja kako bi se spriječilo da golubovi naviknu na određeni zvuk.

Ovaj način kako otjerati golubove može biti vrlo učinkovit, pogotovo kada se koristi kao dio integriranog pristupa zajedno s drugim metodama. Golubovi na terasi neće imati šanse protiv kombinacije zvučnih uređaja, reflektirajućih predmeta i fizičkih barijera. Nastavite čitati naš članak za više korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u vašem domu bez neugodnih posjetitelja.

Golubovi na terasi
Shutterstock

4. Korištenje prirodnih repelenta

Četvrti način kako otjerati golubove je korištenje prirodnih repelenta. Ovi repelenti koriste mirise i tvari koje su neugodne golubovima, ali bezopasne za ljude i okoliš. Korištenje prirodnih repelenta je ekološki prihvatljiv način kako se riješiti golubova i održati vašu terasu čistom i sigurnom.

Kako se riješiti golubova pomoću prirodnih repelenta?

Prirodni repelenti mogu biti vrlo učinkoviti u odvraćanju golubova s vaše terase. Evo nekoliko koraka kako ih koristiti:

 1. Odabir odgovarajućih tvari: Postoje razne prirodne tvari koje golubovi ne podnose. Primjerice, začini poput crnog papra, kajenskog papra i cimeta imaju jak miris koji golubovi izbjegavaju. Također, eterična ulja poput ulja eukaliptusa, lavande ili peperminta mogu biti vrlo učinkovita.
 2. Priprema mješavine: Napravite mješavinu začina ili eteričnih ulja s vodom i poprskajte je na područja gdje golubovi na terasi često slijeću. Na primjer, možete pomiješati kajenski papar s vodom i poprskati rubove terase ili prozorske daske. Ako koristite eterična ulja, nekoliko kapi pomiješajte s vodom u boci s raspršivačem i poprskajte područja koja želite zaštititi.
 3. Redovito nanošenje: Prirodni repelenti mogu izgubiti učinkovitost s vremenom, osobito nakon kiše ili jakog vjetra. Redovito obnavljajte nanošenje mješavine kako biste osigurali stalnu zaštitu. Ovaj način kako otjerati golubove zahtijeva malo više pažnje, ali može biti vrlo učinkovit i siguran.

Zašto prirodni repelenti djeluju?

Golubovi imaju osjetljiv njuh i određeni mirisi mogu im biti vrlo neugodni. Prirodni repelenti stvaraju okoliš koji je golubovima neugodan, zbog čega će potražiti drugo mjesto za boravak. Kako se riješiti golubova na ovaj način je također ekološki prihvatljivo, jer ne koristite štetne kemikalije.

Dodatni savjeti za korištenje prirodnih repelenta

Prilikom korištenja prirodnih repelenta, pazite da ne pretjerate s količinom, kako ne biste iritirali vlastiti njuh ili uzrokovali nelagodu kod kućnih ljubimaca. Također, isprobajte različite kombinacije začina i eteričnih ulja kako biste pronašli onu koja najbolje djeluje na golubove na terasi.

Ovaj način kako otjerati golubove može biti izuzetno učinkovit, osobito kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama poput fizičkih barijera i zvučnih uređaja. Prirodni repelenti su sigurni, jednostavni za korištenje i učinkoviti u održavanju vaše terase slobodnom od golubova. Nastavite čitati naš članak za više korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

5. Postavljanje umjetnih grabljivica

Peti način kako otjerati golubove je postavljanje umjetnih grabljivica. Ove replike ptica grabljivica, kao što su sokoli, orlovi ili sove, mogu biti vrlo učinkovite u plašenju golubova. Golubovi se prirodno boje grabljivica i instinktivno će izbjegavati područja gdje ih vide. Ovo je vizualni način kako se riješiti golubova koji može pružiti dugotrajnu zaštitu za vašu terasu.

Kako se riješiti golubova pomoću umjetnih grabljivica?

Korištenje umjetnih grabljivica može biti vrlo jednostavno, ali izuzetno učinkovito. Evo kako ih koristiti:

 1. Odabir odgovarajuće replike: Postoji mnogo vrsta umjetnih grabljivica dostupnih na tržištu. Birajte one koje izgledaju realno i koje su otporne na vremenske uvjete. Golubovi na terasi će biti manje skloni slijetati ako vide prijetnju u obliku grabljivice.
 2. Postavljanje na strateška mjesta: Postavite replike grabljivica na mjesta gdje golubovi najčešće slijeću ili se okupljaju. Idealna mjesta su rubovi terase, ograde, krovni rubovi ili prozorske daske. Pokušajte postaviti repliku tako da bude vidljiva iz različitih kutova.
 3. Povremeno premještanje: Golubovi su inteligentne ptice i mogu se naviknuti na nepokretne objekte. Da biste izbjegli da golubovi shvate da je grabljivica lažna, povremeno premještajte repliku na različite lokacije. To će golubovima otežati prilagodbu i povećati učinkovitost ove metode kako otjerati golubove.

Zašto umjetne grabljivice djeluju?

Golubovi imaju snažan instinkt za izbjegavanje grabljivica jer im predstavljaju prirodnu prijetnju. Vizualna prisutnost grabljivice djeluje kao odvraćajući faktor, čineći terasu manje privlačnom za golubove. Kako se riješiti golubova na ovaj način je jednostavno i ne zahtijeva puno održavanja, ali može biti vrlo učinkovito.

Golub u šaci
Shutterstock

Dodatni savjeti za korištenje umjetnih grabljivica

Prilikom korištenja umjetnih grabljivica, odaberite replike koje su napravljene od kvalitetnih materijala kako bi izdržale vanjske uvjete. Također, možete koristiti kombinaciju različitih vrsta grabljivica kako biste povećali njihov učinak. Na primjer, postavite sove i sokole na različitim mjestima kako biste stvorili dodatnu zbrku među golubovima.

Ovaj način kako otjerati golubove može biti vrlo učinkovit, osobito kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama kao što su reflektirajući predmeti, zvučni uređaji i prirodni repelenti. Umjetne grabljivice pružaju dugotrajno rješenje i vizualnu barijeru koja će spriječiti golubove na terasi da se nastane. Nastavite čitati naš članak za više korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

6. Korištenje mirisnih repelenta

Šesti način kako otjerati golubove je korištenje mirisnih repelenta. Mirisni repelenti koriste prirodne ili sintetičke mirise koji su neugodni golubovima, ali bezopasni za ljude i okoliš. Ova metoda je jednostavna i učinkovita, te može značajno smanjiti prisutnost golubova na terasi.

Kako se riješiti golubova pomoću mirisnih repelenta?

Mirisni repelenti djeluju tako da stvaraju neugodan okoliš za golubove, tjerajući ih da potraže drugo mjesto za boravak. Evo kako ih koristiti:

 1. Odabir odgovarajućeg repelenta: Na tržištu postoje različiti mirisni repelenti koji su dizajnirani za otjerivanje golubova. Neki od najčešće korištenih uključuju repelente na bazi citrusnih ulja, metvice ili eukaliptusa. Golubovi na terasi neće podnositi ove jake mirise i radije će otići negdje drugdje.
 2. Priprema i primjena: Ako koristite komercijalne mirisne repelente, slijedite upute proizvođača za primjenu. Za prirodne opcije, možete napraviti vlastite repelente koristeći eterična ulja. Pomiješajte nekoliko kapi odabranog ulja s vodom u boci s raspršivačem i poprskajte po rubovima terase, ogradi, prozorskim daskama i drugim mjestima gdje se golubovi okupljaju.
 3. Redovito obnavljanje: Mirisi mogu oslabiti s vremenom, posebno nakon kiše ili jakog sunca. Kako biste održali učinkovitost repelenta, redovito ga obnavljajte. Ovo je ključni korak u procesu kako otjerati golubove na duže staze.

Zašto mirisni repelenti djeluju?

Golubovi imaju osjetljiv njuh i mirisi koji su neugodni za njih mogu ih učinkovito otjerati. Prirodni mirisi poput metvice, eukaliptusa i citrusa su vrlo jaki i iritantni za golubove, zbog čega će izbjegavati područja gdje su ti mirisi prisutni. Kako se riješiti golubova na ovaj način je prirodno i sigurno, bez potrebe za korištenjem štetnih kemikalija.

Golub na grani
Shutterstock

Dodatni savjeti za korištenje mirisnih repelenta

Prilikom korištenja mirisnih repelenta, pazite da ne pretjerate s količinom, kako miris ne bi postao previše intenzivan za vas ili vaše kućne ljubimce. Također, isprobajte različite vrste mirisa kako biste pronašli onaj koji najbolje djeluje na golubove na terasi. Kombinacija više vrsta mirisa može biti još učinkovitija.

Ovaj način kako otjerati golubove može biti vrlo učinkovit, osobito kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama kao što su fizičke barijere, reflektirajući predmeti i zvučni uređaji. Mirisni repelenti pružaju jednostavno i ekološki prihvatljivo rješenje za problem golubova na terasi. Nastavite čitati naš članak za više korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

7. Uklanjanje izvora hrane i vode

Sedmi način kako otjerati golubove je uklanjanje izvora hrane i vode. Golubovi su vrlo prilagodljivi i brzo će se nastaniti na mjestima gdje mogu lako pronaći hranu i vodu. Uklanjanjem tih izvora, možete značajno smanjiti njihovu prisutnost na vašoj terasi. Ovo je jednostavan, ali vrlo učinkovit način kako se riješiti golubova.

Kako se riješiti golubova uklanjanjem izvora hrane i vode?

 1. Čišćenje terase: Redovito čistite vašu terasu kako biste uklonili ostatke hrane i mrvice koje bi mogle privući golubove. Pazite na sva mjesta gdje golubovi na terasi mogu pronaći hranu, poput ispod stolova, stolica i drugih površina.
 2. Sigurno skladištenje hrane: Ako hranite kućne ljubimce na terasi, pobrinite se da hranu uvijek uklanjate nakon što su jeli. Skladištite hranu u hermetički zatvorenim posudama kako golubovi ne bi mogli doći do nje. Ovo je ključan korak u procesu kako otjerati golubove.
 3. Uklanjanje izvora vode: Golubovi trebaju vodu za preživljavanje, stoga uklonite sve izvore vode s terase. To uključuje posude s vodom za kućne ljubimce, bazene za ptice ili bilo koje druge spremnike s vodom. Provjerite da li kišnica ostaje skupljena u nekoj posudi i redovito ih praznite.
 4. Poklopci za kante za smeće: Osigurajte da sve kante za smeće na terasi imaju čvrste poklopce. Golubovi su poznati po tome da kopaju po smeću tražeći hranu. Korištenjem poklopaca spriječit ćete ih da dođu do ostataka hrane.

Zašto uklanjanje izvora hrane i vode djeluje?

Golubovi se okupljaju na mjestima gdje mogu lako pronaći hranu i vodu. Ako uklonite te izvore, vaša terasa postaje manje privlačna za njih. Kako se riješiti golubova na ovaj način je vrlo učinkovito jer golubovi neće ostati na mjestu gdje nema hrane i vode.

Dodatni savjeti za uklanjanje izvora hrane i vode

Redovito provjeravajte svoju terasu i okolinu kako biste bili sigurni da nema dostupnih izvora hrane i vode. Ako primijetite da golubovi i dalje dolaze, pokušajte pronaći skrivene izvore koje možda niste primijetili. Također, možete razmotriti postavljanje hranilica za ptice daleko od vaše terase kako biste privukli golubove na drugo mjesto.

Ovaj način kako otjerati golubove može biti vrlo učinkovit, osobito kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama kao što su fizičke barijere, reflektirajući predmeti, zvučni uređaji i mirisni repelenti. Uklanjanjem izvora hrane i vode, stvarate neugodnu okolinu za golubove na terasi, prisiljavajući ih da potraže drugo mjesto. Nastavite čitati naš članak za više korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

Golub na terasi
Shutterstock

8. Korištenje gelova i sprejeva za odbijanje

Osmi način kako otjerati golubove je korištenje gelova i sprejeva za odbijanje. Ovi proizvodi stvaraju neugodne senzacije za golubove, što ih odvraća od slijetanja i boravka na vašoj terasi. Gelovi i sprejevi su jednostavni za upotrebu i mogu biti vrlo učinkoviti u sprječavanju golubova da se zadrže na neželjenim mjestima.

Kako se riješiti golubova pomoću gelova i sprejeva za odbijanje?

Gelovi i sprejevi za odbijanje djeluju tako što stvaraju neugodan osjećaj pod nogama golubova ili im smetaju svojim mirisom. Evo kako ih koristiti:

 1. Odabir odgovarajućeg proizvoda: Na tržištu postoji širok spektar gelova i sprejeva dizajniranih posebno za odbijanje golubova. Odaberite proizvod koji je siguran za okoliš i koji je namijenjen za vanjsku upotrebu. Golubovi na terasi bit će manje skloni boraviti na mjestima gdje su ovi proizvodi primijenjeni.
 2. Primjena gela: Gel za odbijanje obično dolazi u tubama i jednostavan je za nanošenje. Nanesite gel na rubove terase, ograde, prozorske daske i druga mjesta gdje golubovi često slijeću. Gel stvara ljepljivu površinu koja je neugodna za golubove, zbog čega će izbjegavati ta područja.
 3. Korištenje spreja: Sprejevi za odbijanje golubova obično sadrže mirise koje golubovi ne podnose. Poprskajte sprej na površine gdje želite spriječiti slijetanje golubova. Sprej možete koristiti na različitim dijelovima terase, uključujući biljke, namještaj i zidove.

Zašto gelovi i sprejevi djeluju?

Gelovi i sprejevi za odbijanje djeluju tako što stvaraju fizičke ili mirisne barijere koje golubovi smatraju neugodnim. Gelovi stvaraju ljepljivu površinu koja ometa hodanje golubova, dok sprejevi koriste mirise koje golubovi izbjegavaju. Kako se riješiti golubova na ovaj način je efikasno jer ove metode direktno utječu na njihovu sposobnost da se udobno smjeste na vašoj terasi.

Dodatni savjeti za korištenje gelova i sprejeva

Prilikom korištenja gelova, pazite da ne nanesete previše kako biste izbjegli stvaranje velike ljepljive mase koja bi mogla privući prljavštinu. Gelove obnavljajte prema uputama proizvođača kako bi ostali učinkoviti. Sprejevi se također mogu obnavljati periodično, osobito nakon kiše ili čišćenja terase.

Ovaj način kako otjerati golubove može biti vrlo učinkovit, posebno kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama kao što su fizičke barijere, reflektirajući predmeti, zvučni uređaji i mirisni repelenti. Gelovi i sprejevi za odbijanje pružaju dodatnu zaštitu za vašu terasu, stvarajući neugodan okoliš za golubove na terasi. Nastavite čitati naš članak za više korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

9. Instaliranje ptičjih bodlji i traka

Deveti način kako otjerati golubove je instaliranje ptičjih bodlji i traka. Ove fizičke prepreke su vrlo učinkovite u sprječavanju golubova da slijeću i borave na vašoj terasi. Ptičje bodlje i trake stvaraju neugodnu površinu za golubove, što ih odvraća od slijetanja na određena mjesta.

Kako se riješiti golubova pomoću ptičjih bodlji i traka?

Ptičje bodlje i trake djeluju tako što onemogućuju golubovima da slete na rubove terase, ograda i drugih površina. Evo kako ih koristiti:

 1. Odabir odgovarajućih proizvoda: Na tržištu postoji mnogo vrsta ptičjih bodlji i traka. Bodlje su obično napravljene od metala ili plastike i dolaze u različitim dužinama i širinama. Trake mogu biti izrađene od reflektirajućeg materijala ili plastike s bodljama. Golubovi na terasi bit će obeshrabreni od slijetanja na ove prepreke.
 2. Instaliranje ptičjih bodlji: Postavite bodlje na rubove terase, ograde, prozorske daske i druga mjesta gdje golubovi često slijeću. Bodlje stvaraju neugodan osjećaj pod nogama golubova, čineći ta mjesta neprikladnim za odmor. Bodlje se obično pričvršćuju vijcima, ljepilom ili posebnim trakama, što omogućuje jednostavnu instalaciju.
 3. Korištenje traka: Reflektirajuće trake ili plastične trake s bodljama mogu se postaviti na slična mjesta kao i ptičje bodlje. Trake su posebno korisne jer stvaraju vizualni i fizički odvraćajući efekt. One mogu reflektirati svjetlost i stvarati pokrete koji plaše golubove na terasi.
Golub na cesti
Shutterstock

Zašto ptičje bodlje i trake djeluju?

Golubovi traže ravne, stabilne površine za slijetanje i odmaranje. Ptičje bodlje i trake onemogućuju im da se udobno smjeste, zbog čega će potražiti drugo mjesto. Kako se riješiti golubova na ovaj način je učinkovito jer ove prepreke direktno ometaju njihovu mogućnost da borave na vašoj terasi.

Dodatni savjeti za korištenje ptičjih bodlji i traka

Prilikom instaliranja ptičjih bodlji, pazite da ih postavite dovoljno gusto kako golubovi ne bi mogli sletjeti između njih. Redovito provjeravajte stanje bodlji i traka kako biste osigurali njihovu učinkovitost. Ako primijetite da su se golubovi prilagodili ili pronašli nove načine kako se smjestiti, razmislite o kombiniranju bodlji i traka s drugim metodama kao što su zvučni uređaji ili mirisni repelenti.

Ovaj način kako otjerati golubove može biti vrlo učinkovit, posebno kada se koristi u kombinaciji s drugim metodama kao što su fizičke barijere, reflektirajući predmeti, zvučni uređaji, mirisni repelenti, gelovi i sprejevi. Ptičje bodlje i trake pružaju dugotrajnu zaštitu za vašu terasu, stvarajući neugodan okoliš za golubove na terasi. Nastavite čitati naš članak za više korisnih savjeta i trikova kako se riješiti golubova i uživati u čistom i sigurnom prostoru.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli u razumijevanju kako otjerati golubove i učiniti vašu terasu ugodnijim mjestom za boravak. Svaka od ovih metoda pruža jednostavna, učinkovita rješenja za problem golubova na terasi, a većina ih je lako primjenjiva i ekološki prihvatljiva.

Primjerice, korištenje prirodnih repelenta kao što je cimet može biti izvrsno rješenje. Cimet je poznat po svom jakom mirisu koji golubovi ne vole, pa ga možete koristiti kao dio svoje strategije kako se riješiti golubova. Pomiješajte cimet s vodom i poprskajte ga po terasi kako biste stvorili neugodno okruženje za ove nepoželjne ptice.

Instaliranje ptičjih bodlji i traka, postavljanje reflektirajućih predmeta ili korištenje zvučnih uređaja također su odlični načini kako otjerati golubove. Kombinirajući različite metode, možete osigurati da golubovi na terasi postanu prošlost.

Svi mi volimo provoditi vrijeme na našim terasama, uživajući u svježem zraku i miru. Neka vam naši savjeti pomognu da zadržite tu oazu mira, bez neugodnih posjetitelja. Uz malo truda i korištenje pravih metoda, kako se riješiti golubova može postati jednostavan zadatak, a vaša terasa će ostati čista i privlačna.

Zato, bez obzira odlučite li se za cimet kao mirisni repelent, zvučne uređaje, fizičke barijere ili kombinaciju više metoda, važno je djelovati brzo i dosljedno. Golubovi će ubrzo shvatiti da vaša terasa nije mjesto za njih, a vi ćete moći uživati u svom prostoru bez ometanja. Nastavite koristiti ove savjete i pretvorite svoju terasu u pravo utočište.

To Top