Život

Što uzrokuje nadutost i kako je se riješiti?

Nadutost – što je uzrokuje i kako je se riješiti?

Postoji mnogo načina za opisivanje plina koji se nakuplja u našem tijelu: podrigivanje, ispuštanje plinova ili nadutost. Iako se možda čini da ti nazivi nisu važni, ako naučite prepoznati gdje plin nastaje i gdje završava, može vam pomoći u liječenju bolnih i neugodnih simptoma.

Na primjer, podrigivanje se obično odnosi na plin koji izlazi iz usta, dok je nadutost crijevni plin koji izlazi iz rektuma. Nadutost se koristi za opisivanje osjećaja viška želučanog plina koji još nije otpušten.

Plin u želucu prvenstveno je uzrokovan gutanjem zraka tijekom konzumiranja hrane ili pića i oslobađa se iz usta kao podrigivanje. Plinovi koji se oslobađaju nadimanjem uzrokovani su nesposobnošću tijela da apsorbira ili probavi neke ugljikohidrate u tankom crijevu. Nakon što ova neprobavljena hrana prođe u tanko crijevo, bakterije je razgrađuju, proizvodeći vodik, ugljični dioksid, a ponekad i metan. To se, međutim, ne događa svima.

Kada je riječ o čimbenicima koji uzrokuju plinove, postoji nekoliko glavnih krivaca:

  • Konzumiranje bogatu vlaknima poput graha, mahunarki, voća, povrća i cjelovitih žitarica
  • konzumiranje gaziranih pića
  • Žvakanje žvakaće
  • Prebrzo jedenje ili pričanje tijekom žvakanja, što rezultira gutanjem više zraka
  • pijenje kroz slamku
  • Konzumiranje umjetnih zaslađivača
  • Kronične crijevne bolesti poput divertikulitisa ili upalne bolesti crijeva
  • Intolerancije na hranu poput celijakije ili netolerancije na laktozu
  • Prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu

Uobičajeno je osjetiti plinove nakon jela – i otpuštati ih podrigivanjem ili nadimanjem. Izlučivanje oko 13 do 21 plinova dnevno je sasvim normalno.

Ipak, ako osjećate bolne plinove i neugodu zbog kronične nadutosti i neugodnog mirisa, možete pokušati otkloniti uzrok sljedećim koracima.

Mnogi ljudi žvaču žvakaće kako bi im dah bio svjež. Međutim, oni koji to rade mogu primijetiti da imaju više plina od drugih. Žvakaća guma znači stalno gutanje zraka, koji se nakuplja i povećava nadutost.

Nadutost uzrokuje pojedina hrana

Jedan od načina za suzbijanje nadutosti i podrigivanja je jesti manje hrane koja izaziva plinove. Uobičajeni krivci za to su:

  • Voće poput jabuka i krušaka,
  • povrće kao što su brokula, prokulice i luk,
  • cjelovite žitarice poput mekinja,
  • mliječni proizvodi, uključujući mlijeko, sir i sladoled.

Ovi proizvodi sadrže vlakna, šećere i škrob koji se ne probavljaju i ne apsorbiraju se lako, što na kraju uzrokuje crijevni plin.

Namirnice koje sadrže sorbitol, prirodni šećer koji se nalazi u voću, također se kod nekih ljudi nalaze na popisu hrane koja uzrokuje plinove. Drugima smetaju gazirana bezalkoholna pića i voćna pića. Ako otkrijete da vam ove namirnice uzrokuju višak plinova, izbacite ih iz prehrane ili ih konzumirajte u manjim količinama. Kada je u pitanju hrana koju treba izbjegavati, ključna je umjerenost. Imajte na umu da gotovo svaka hrana ili kombinacija hrane može uzrokovati plinove.

Kod nekih ljudi nadutost uzrokuje pojedina hrana. Neki ljudi plinove imaju od voća ili proteina, a potrebno je eksperimentirati kako bi se to kod ljudi otkrilo. Neki stručnjaci preporučuju vođenje dnevnika prehrane pri čemu zapisujete koja vam hrana stvara nadutost. Ako otkrijete da imate plinove nakon što pojedete određenu hranu, izbacite je iz svoje prehrane i pogledajte hoće li pomoći.

Kuhanje također može pomoći u razgradnji nekih štetnih sastojaka. Ali stil kuhanja također može smanjiti zdrave kemikalije koje se nalaze u povrću. Tako se čini da ključanje razgrađuje klorofil i druge poželjne sastojke. Stoga potražite recepte koji zahtijevaju kuhanje na pari jer se čini da je to bolja metoda kuhanja za plinovitu hranu.

Izbjegavajte ili smanjite unos hrane koja uzrokuje nadutost

Poznato je da neke namirnice povećavaju proizvodnju plinova. Ugljikohidrati koji sadrže fruktozu, laktozu, netopiva vlakna i škrob fermentiraju u debelom crijevu. Plin se oslobađa tijekom fermentacije.

Međutim, ne preporuča se potpuno izbaciti te namirnice, jer su bitan dio zdrave, uravnotežene prehrane.

Voće i povrće često mogu uzrokovati plinove, ali jesti nekoliko porcija voća i povrća dnevno važnije je od eliminacije tih plinova. Međutim, može vam pomoći smanjenje količine tih namirnica.

Namirnice koje treba jesti manje su:

  • Grah, zeleno lisnato povrće, kao što su kupus, prokulice, brokula i šparoge. Ovo povrće sadrži složene šećere koje tijelo teško razgrađuje.
  • Bezalkoholna pića, voćni sokovi i drugo voće, kao i luk, kruške i artičoke. Sve ove namirnice sadrže fruktozu, sastojak koji stvara nadutost.
  • Mliječni proizvodi također sadrže laktozu, koja također može uzrokovati nakupljanje plinova.
  • Voće, zobene mekinje, grašak i grah. Sve ove namirnice sadrže netopiva vlakna.
  • Škrobna hrana, kao što su krumpir, tjestenina, kukuruz i proizvodi koji sadrže pšenicu.

Više vježbajte

Redovita tjelovježba pomaže održavanju probavnog sustava u dobroj formi. Lagana šetnja nakon velikih obroka također može probavni sustav pokrenuti u akciju i nesmetano pomicati hranu.

Nadutost možete riješiti i tako da pijete prije jela

Ako uz obroke pijete tekućinu, gubite želučanu kiselinu i ne možete razgraditi hranu. Pokušajte piti oko 30 minuta prije jela kako bi vaš organizam mogao bolje probaviti hranu. Morate izbjegavati i navike poput pušenja, žvakanja žvakaće i pijenja kroz slamku jer i oni mogu uzrokovati da se vaš želudac napuni zrakom, što dovodi do neželjenih plinova.

Pijte puno tekućine

Dobra hidratizacija potiče hranu da nesmetano prolazi kroz probavni sustav osobe. To pomaže da njihova stolica bude mekana, pa je tijekom dana potrebno piti dovoljno vode.

Također, nedostatak tekućine može uzrokovati zatvor, što može rezultirati smrdljivim vjetrovima. Ljudi bi uz svaki obrok trebali pokušati popiti čašu vode kako bi tijelo lakše probavilo hranu.

Jedite i pijte polako

Većina plinova koje tijelo proizvodi nastaje zbog progutanog zraka. Osoba ne može u potpunosti izbjeći gutanje zraka, ali određene navike mogu uzrokovati ulazak viška zraka u tijelo. Prebrzo jedenje jedan je od njih.

Polako jedenje sa zatvorenim ustima smanjit će količinu zraka koju osoba proguta za vrijeme obroka. Ljudi bi trebali jesti u miru i bez žurbe, a ne jesti u pokretu ili brzo.

Uzmite lijekove za nadutost koji ne idu na recept

Probavni enzimi dostupni su kao dodaci bez recepta. Preporuka je da odete u trgovinu zdrave hrane i nabavite probavni enzim. Vrlo brzo – u roku od samo nekoliko tjedana – možda ćete primijetiti razliku. Ipak, antacidi neće učiniti mnogo za prekomjerne plinove.

Riješite nadutost aktivnim ugljenom

Iako su istraživanja još uvijek ograničena, istraživači vjeruju da aktivni ugljen može pomoći u smanjenju i liječenju viška plinova i nadutosti. Za razliku od običnog drvenog ugljena, aktivni ugljen podvrgava se posebnom tretmanu koji ga čini sigurnim za ljudsku prehranu. Nakon što uzmete aktivni ugljen (putem tekućine ili pilule), on se veže za tekućinu u crijevima, potencijalno smanjuje plinove i nadutost te stvara čvršću stolicu.

U maloj studiji objavljenoj u Journal of Ultrasound, 42 osobe s poviješću prekomjernih crijevnih plinova uzimale su 448 mg aktivnog ugljena dva dana prije liječničkog pregleda, a zatim 672 mg na dan pregleda. Istraživači su otkrili da su imali bolji ultrazvučni pregled određenih organa koji bi inače bili zaklonjeni prekomjernim plinom.

Nadutost uzrokuju i umjetni zaslađivači

Sorbitol i srodni šećerni alkoholi koji se koriste u mnogim verzijama hrane bez šećera također mogu pogoršati vaše stanje. Sorbitol je često prvi sastojak bilo koje marke žvakaće gume bez šećera. S druge strane, zamjene za šećer koje se nalaze u kavama i popularnim bezalkoholnim pićima nisu one vrste koje uzrokuju plinove.

Isprobajte biljke za ublažavanje plinova

Neka istraživanja sugeriraju da bi u oslobađanju viška plinova mogle pomoći brojne biljke. Na primjer, poznato je da đumbir ubrzava probavu. To je korisno jer ako se želudac brže prazni, plinovi se mogu brže premjestiti u tanko crijevo kako bi ublažili nadutost i nelagodu.

Osim toga i ulje paprene metvice značajno poboljšava simptome sindroma iritabilnog crijeva, uključujući i bolove u trbuhu. Smatra se i da kamilica pomaže kod brojnih probavnih problema, uključujući želučane smetnje, nadutost i crijevne plinove, opuštajući mišiće probavnog sustava i poboljšavajući probavu.

Kad je nadutost simptom nečeg drugog

Ako je prekomjerna količina plinova uporna ili jaka, posavjetujte se sa svojim liječnikom – to može biti znak ozbiljnijih probavnih stanja, kao što su:

Intolerancija na laktozu

To je nemogućnost probave laktoze, šećera koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Ako izbjegavanje mlijeka smanjuje vaše simptome, možda ste netolerantni na laktozu.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

Kaže da ljudi koji imaju ovaj problem često bol osjećaju u nižim razinama trbušne šupljine.

Rak debelog crijeva

Višak plinova rijetko je glavni simptom raka debelog crijeva, ali u nekim rijetkim situacijama i to može biti slučaj.

Poremećaji gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta

Povremeno podrigivanje je normalno, ali često podrigivanje može biti znak poremećaja gornjeg gastrointestinalnog trakta. To uključuje peptički ulkus, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili gastroparezu, koja se također naziva odgođeno pražnjenje želuca.

Također, ako ste doživjeli abdominalnu operaciju, herniju, značajan gubitak težine ili debljanje, nikada svoje plinove nemojte smatrati normalnima. Uvijek ih provjerite kod svog liječnika.

Koliko god neugodno bilo, neki plinovi su prirodni nusproizvod tjelesnog probavnog sustava. Ali ako su vaši plinovi pretjerani, bolni ili kronični, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim uzrocima i lijekovima.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The Latest

To Top