Život

11 razloga zašto je hidratizacija tako važna

Popijte vodu! Zašto je hidratizacija važna i koliko je dovoljno?

Redovito ispijanje vode jednostavan je, ali vitalan dio kod održavanja zdravlja, pogotovo kako starimo. Kraj je lipnja, a to znači da će biti sve više vrućina. U tom je razdoblju upravo najbitnija dobra hidratizacija. No, što znači dobra hidratizacija, koliko je potrebno vode da bi naš organizam bio u balansu i koliko je to zapravo bitno, otkrijte u nastavku.

Foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti održavanja balansa i hidratizacije su brojne. Iako nam konvencionalna mudrost govori kako bismo trebali popiti 8 čaša vode dnevno, o tome je najbolje pričati sa svojim liječnikom jer ta količina ovisi od osobe do osobe.

Održavanje hidratizacije bitan je, ali često zanemaren aspekt održavanja dobrog zdravlja. Kako starimo, to je sve važnije i važnije. Odrasli od 60 i više godina izloženi su većem riziku od dehidracije i to iz više razloga, uključujući prirodni pad razine žeđi i promjene u sastavu tijela. Starije odrasle osobe također češće uzimaju diuretike i druge lijekove koji uzrokuju gubitak tekućine u tijelu.

Ako se borite da popijete tih osam čaša vode dnevno – što je količina koju preporučuju mnogi zdravstveni stručnjaci – evo nekih bitnih razloga zašto biste toga zaista trebali pridržavati.

Hidratizacija poboljšava funkciju i performans mozga

Čak i blaga dehidracija – gubitak od samo 2% tekućine – može utjecati na pamćenje, raspoloženje, koncentraciju i vrijeme reakcije. Dodavanje čak samo nekoliko čaša vode dnevnom unosu može imati pozitivan učinak na kogniciju, stabilizirati vaše emocije, pa čak i suzbiti osjećaj tjeskobe. To je osobito važno za starije osobe koje su pod većim rizikom i za dehidraciju i za oštećene kognitivne funkcije.

Hidratizacija balansira probavu

Vaše tijelo treba vodu kako bi pravilno probavilo hranu. Bez dovoljno vode, možete osjetiti neredovito pražnjenje crijeva, plinove, nadutost, žgaravicu i druge tegobe koje mogu naštetiti kvaliteti vašeg života. Povećanje unosa tekućine može pomoći da se stvari kreću u pravom smjeru. Pomaže u razgradnji topljivih vlakana iz vaše prehrane kako bi vaš proces probave bio na pravom putu. Posebno je korisna mineralna voda – pokušajte potražiti proizvode obogaćene natrijem i magnezijem.

Daje vam više energije

Dehidracija može usporiti cirkulaciju i utjecati na protok kisika u vaš mozak. Nedostatak tekućine također može uzrokovati da vaše srce radi jače i da tako pumpa kisik po cijelom tijelu. Sva ta potrošena energija može učiniti da se osjećate umorno, tromo i manje usredotočeno. Ako jednostavno pijete više vode, spriječit ćete dehidraciju i imati više snage za cijeli dan.

Hidratizacija pomaže kod gubitka težine

Budući da pruža osjećaj sitosti, voda vam može pomoći da se osjećate zadovoljno između obroka – umjesto da idete do ormarića gdje čuvate grickalice. Također može pomoći u jačanju vašeg metabolizma. Istraživanje na ženama s prekomjernom tjelesnom težinom pokazalo je da ispijanje dodatnih čaša vode prije svakog obroka dovodi do značajnog smanjenja tjelesne težine, indeksa tjelesne mase i sastava tijela. Prema drugoj studiji iz 2016. godine, odrasli koji su povećali unos vode za samo 1% konzumirali su manje kalorija. Također su smanjili ukupni unos šećera, kolesterola, natrija i zasićenih masti.

Foto: Shutterstock

Smanjuje bol koja se pojavljuje u zglobovima

Jeste li znali da hrskavica u našim zglobovima sadrži otprilike 80% vode? Održavanje hidratacije pomaže vašim zglobovima da ostanu dobro podmazani, što pomaže smanjiti trenje stvarajući više “jastuka” između kostiju. Manje trenja znači da se zglobovi lakše kreću, a to znači manje bolova.

Hidratizacija osigurava bolju regulaciju temperature

Kada ste dehidrirani, vaše tijelo pohranjuje više topline. To zauzvrat smanjuje vašu sposobnost podnošenja visokih temperatura. Pijenje puno vode pomaže vam da se znojite kada ste tijekom aktivnosti pregrijani, što zauzvrat hladi vaše tijelo. Ovaj ugrađeni mehanizam hlađenja ključan je u sprječavanju toplinskog udara i drugih potencijalno smrtonosnih stanja povezanih s toplinom.

Osigurava prevenciju bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci nakupine su mineralnih kristala koji se stvaraju u mokraćnom traktu. Ako ste ih ikada doživjeli, znate koliko oni mogu biti bolni. Konzumiranje odgovarajuće dnevne količine vode može pomoći razrijediti koncentraciju minerala u vašem mokraćnom traktu i smanjiti vjerojatnost nastanka kamenaca. Voda također pomaže u ispiranju štetnih bakterija iz vašeg mjehura i može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava (UTI).

Hidratizacija pomaže kod održavanja zdravlja srca

Vaša se krv uglavnom sastoji od vode. Kada ne popijete dovoljnu količinu vode, ona postaje koncentrirana, što može uzrokovati neravnotežu vitalnih minerala (elektrolita). Ovi minerali, poput kalija i natrija, ključni su za pravilno funkcioniranje našeg srca.

Stvara slinu i sluz

Slina nam pomaže probaviti hranu i vlažnima održava usta, nos i oči. To sprječava trenje i oštećenja, a voda također održava usta čistima. Konzumiranje vode umjesto zaslađenih napitaka, također može smanjiti karijes.

Poboljšana vam je detoksikacija

Dovoljan unos vode podržava prirodne sustave detoksikacije vašeg tijela, koji uklanjaju otpad i štetne tvari mokrenjem, disanjem, znojenjem i pražnjenjem crijeva. Podrška vlastitim ugrađenim procesima detoksikacije može pomoći poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Dobra hidratizacija smanjuje vam mogućnost pojave glavobolje

Čak i blagi gubitak tekućine može uzrokovati kontrakciju mozga od lubanje, što kod nekih osoba dovodi do glavobolje i migrene. Dosljedna i količinski zadovoljavajuća hidratizacija može pomoći u održavanju bolova u glavi.

Foto: Shutterstock

Koliko vam je vode zapravo potrebno?

Ako želite spriječiti dehidraciju, jednostavno je da u svoju prehranu uključite više vode i hrane bogate vodom.

Osam čaša dnevno pravilo je koje se lako pamti i dobra je količina za dnevni unos. Određene situacije zahtijevat će da pijete više vode kako biste održali dobru hidrataciju. To uključuje tjelesnu aktivnost i tjelovježbu, vruće i/ili vlažno vrijeme te prilike kada povraćate ili imate proljev.

Potrebe svake osobe za hidratacijom su različite, ovisno o čimbenicima kao što su povijest bolesti, zdravstveno stanje i lijekovi koji se uzimaju. I baš zato – kako biste osmislili personalizirani plan hidratacije koji zadovoljava vaše jedinstvene potrebe razgovarajte sa svojim liječnikom.

To Top