Život

10 razloga zašto je jabuka zdrava?

zašto je jabuka zdrava

Jeste li se ikad zapitali zašto je jabuka zdrava? Od malena slušamo naše roditelje kako nam govore: „Jedna jabuka na dan tjera doktora van“ i uistinu se čini da ima istine u tome. Jabuke su po mišljenju medicinske struke, nutricionista, pobornika zdrave hrane i ostalih osoba koje proučavaju ljudsku prehranu vrlo vrijedna namirnica koju bi trebalo što češće unositi u organizam. 

Redovito jedenje jabuka ima veliki doprinos u održavanju dobrog zdravlja i smanjuje rizik od nastajanja mnogih bolesti, osobito onih vezanih uz probavu.

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali češće početi jesti jabuke, a u nastavku donosimo neke od njih.

Foto: Shutterstock

Zašto je jabuka zdrava za naš organizam?

1. Redovnom konzumacijom jabuka do dobre probave

U ljudskim crijevima postoje dobre bakterije koje pomažu spriječiti poteškoće u probavi, kao što je nadutost ili spora probava, a istraživanja pokazuju da jabuke, osobito prirodno uzgojene organske jabuke, mogu pomoći u održavanju zdravog mikrobioma crijeva. Takav zdravi mikrobiom imat će pozitivan utjecaj na cijeli organizam, ne samo na crijeva.

Zbog čega jabuke imaju tako povoljan utjecaj na našu probavu? Jabuke sadrže pektin, vrstu topivih vlakana koja je jako dobra za rast u razvoj dobrih crijevnih bakterija. 

Kroz hranjenje tih dobrih bakterija, pomažući im da budu funkcionalne i rade gotovo savršeno, pektin u jabukama pomaže crijeva održati zdravima, što se vidi odmah nakon što se poveća konzumacija jabuka. Crijeva se počnu prazniti mnogo redovitije, a imunitet tijela je jači.

2. Jabuke pomažu regulirati pražnjenje crijeva

Ako pogledamo jednu jabuku, i to zajedno sa korom, ona sadrži gotovo 5 grama vlakana, a neka od njih su topiva, dok su druga netopiva. Obje vrste vlakana su dobre za crijeva.

Topiva vlakna upijaju vodu i pretvaraju se u gelastu tvar koja pomaže usporiti probavu u slučaju kada su crijeva nadražena, kao što je recimo slučaj kod proljeva.

Netopiva vlakna pomažu hrani da brzo prođe kroz crijeva, sprječavajući zatvor.  

To zapravo znači da jabuke odlično djeluju kod obje vrste probavnih tegoba, i zatvora i proljeva.

Otkriveno je i da ljudi koji jedu hranu bogatu vlaknima, a jabuka je upravo takva namirnica, time stječu određenu zaštitu od razvoja raznih poremećaja živčanog sustava, uključujući i od Parkinsonove bolesti.

3. Jedenje jabuka pomaže sniziti krvni tlak

Jabuke sadrže kalij, pa iako tog kalija nema puno, on može doprinijeti zdravom krvnom tlaku jer opušta stijenke krvnih žila, čime se smanjuje njihova napetost.

Ljudi koji jedu puno voća i povrća na dnevnoj bazi, pa tako obavezno i jabuka, imaju manji rizik od razvoja visokog krvnog tlaka od onih koji voće jedu rijetko. 

Svi smo svjesni koliko je važno sniziti visoki krvni tlak jer on može prouzročiti razvoj raznih bolesti, osobito kardiovaskularnih, te može uzrokovati pojavu srčanog ili moždanog udara. 

Foto: Pixabay

4. Jabuke pomažu sniziti kolesterol

Topiva vlakna u jabukama utječu na količinu kolesterola koji se apsorbira u vaš krvotok, čime direktno utječe na koncentraciju lošeg LDL kolesterola koji se nalazi u krvnim žilama.

Općenito snižavanje kolesterola smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i razvoja dijabetesa.

5. Jabuke mogu ojačati vaš imunološki sustav

Topiva vlakna, poput pektina koji se nalazi u jabukama, mogu pomoći ojačati vaš imunološki sustav i održati ga takvim. Ona stimuliraju proizvodnju T-stanica, a one su glavni faktor održavanja visoke razine zaštite tj. imuniteta.

​6. Jabuke su dobre za dijabetičare

S obzirom na to da jabuke imaju nizak glikemijski indeks i neće imati velik utjecaj na razinu šećera u krvi prikladne su i za dijabetičare. 

Osim što su zdrava opcija za osobe s dijabetesom, one mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa za osobe koje ga nemaju, ali koje imaju predispozicije za to.

7. Jabuke mogu umanjiti štetu od slobodnih radikala 

Jabuke su bogate polifenolima, biljnim kemikalijama prepunim antioksidansa i samim time su na prvoj crti bojišnice protiv slobodnih radikala koji napadaju naš organizam. Flavonoidi su jako važni sastojak jabuke koji ima veliki utjecaj na razvoj tumorskih stanica.

VAŽNO! Najviše antioksidansa se nalazi u kori jabuka pa je bitno da je ne gulite. Važno je da jabuke dobro operete prije jela, kako bi maknuli moguće štetne pesticide. 

8. Jabuke su dobre za zdravlje kostiju

Konzumiranje jabuka može doprinijeti većoj mineralnoj gustoći kostiju, što je veliki faktor kod razvoja osteoporoze. One pomažu zadržati kalcij u kostima. 

9. Jabuka pomaže kod prehlade

Jabuka je puna vitamina, a posebno važan vitamin je C vitamin, koji sudjeluje u izgradnji našeg imunološkog sustava. Jedna jabuka sadrži skoro 20% naših dnevnih potreba za vitaminom C.

10. Jabuka je prirodni čistač zubi 

Nemojte misliti da jabukom možete zamijeniti četkicu ili pastu za zube, ali jabuka će vam pomoći da ojačate zube i uništite štetne bakterije koje se talože na njima. Ne kaže se uzalud – “ono si što jedeš“!

Foto: Shutterstock
To Top