Život

Što je celulit i 17 načina kako ga se riješiti

Što je celulit i kako ga se riješiti?

Nitko se ne bi trebao sramiti svog celulita i na to gledati kao na nešto čega se pod svaku cijenu mora riješiti. On je sasvim normalan i nešto je što u određenoj mjeri ima više od 90% svih žena.

Pojavljuje se kada masne stanice ispod kože pritisnu vezivno tkivo, uzrokujući rupice na koži. Zbog načina na koji nastaje, gotovo ga je nemoguće potpuno ukloniti kod kuće, no postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili prevalenciju celulita.

Foto: Shutterstock

Prije svega, što je zapravo celulit?

Celulit je masnoća ispod vaše kože koja uzrokuje kvrgav izgled “svježeg sira” na bedrima, stražnjem dijelu, bokovima i trbuhu. Možda vam se ne sviđa, ali stvarno je uobičajena i bezopasna pojava.

Što uzrokuje celulit i koji su čimbenici rizika

Celulit je rezultat guranja masnih stanica ispod kože gore na njezin površinski sloj. Kako se te masne stanice nakupljaju i guraju kožu prema gore, vezivna vlakna koja pričvršćuju kožu na mišiće ispod povlače se prema dolje, uzrokujući kopčanje kože i rupice.

Masne stanice i vezivno tkivo u dermatološkom sloju žena sjede okomito, dok kod muškaraca sjede u križnoj strukturi, što je možda jedan od razloga zašto žene češće pokazuju znakove celulita nego muškarci.

Što zapravo uzrokuje ovo i pojavu celulita nije u potpunosti poznato, ali se nagađa da uključuje neke čimbenike koje ćemo navesti u nastavku.

Hormoni

Smatra se da hormoni najviše doprinose uzrocima celulita, osobito kod žena. Kako žene stare, njihova prirodna razina estrogena počinje padati, a s početkom menopauze, dotok krvi u vezivno tkivo također se može smanjiti. Manji protok krvi znači da se manje kisika isporučuje stanicama za proizvodnju kolagena, usporavajući regeneraciju i popravak. Kako su vezivne stanice oslabljene, masnoća kroz njih postaje vidljivija.

Geni

Genetika pridonosi stvarima kao što su metabolizam osobe, raspodjela masti i cirkulacija krvi – a sve to može doprinijeti nastanku celulita. To neke ljude čini genetski predisponiranim za celulit od drugih ljudi.

Voditi nezdrav način života

Loša prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti mogu povećati vjerojatnost pojave celulita. To je zato što nezdrav način života znači da je veća vjerojatnost da ćete nakupiti masne stanice koje će gurati kožu, uzrokujući rupice. Ne samo to, već i dugotrajno sjedenje utjecat će na vašu cirkulaciju, a nedostatak protoka krvi ograničit će regeneraciju i popravak vašeg tijela. Prejedanje određenom hranom poput one koja je prerađena, bogata šećerom ili solju također može povećati vaše šanse za stvaranje celulita.

Loša cirkulacija krvi

Zdrava cirkulacija znači da isporučujemo energiju i hranjive tvari koje su naše stanice potrebne za regeneraciju i popravak. Bez dobre cirkulacije naša koža može postati slabija, što znači da je veća vjerojatnost da će se pojaviti celulit.

Foto: Shutterstock

Kako liječiti celulit?

Celulit se manje pojavljuje na tamnijoj koži. Dakle, ako imate svijetlu kožu, sredstvo za samotamnjenje može otežati uočavanje izbočina i udubljenja. Ne morate ništa poduzeti u vezi s celulitom, ali postoje načini da ga se riješite ili smanjite. Neki načini rade bolje od drugih.

Kriolipoliza

Ovaj neinvazivni postupak zamrzava i ubija masne stanice. Nakon što se umrtve, vaše ih tijelo prirodno uklanja. Ovaj tretman obično se koristi za oblikovanje tijela, ali uklanjanje masnoće također može smanjiti vaš celulit. Rezultati se mogu pojaviti tek nakon tri tretmana i 3 ili 4 mjeseca.

Laserski tretmani

Također se nazivaju radiofrekventnim sustavima. Liječenje obično uključuje masažu, liposukciju ili svjetlosnu terapiju. Može se ukapljivati ​​masnoća, rezati vezivno tkivo kako bi nabori olabavili, potaknuti rast kolagena i zatezanje kože, povećati protok krvi i smanjiti zadržavanje tekućine. Očekujte da će se rezultati vidjeti tek nakon 6 mjeseci.

Jedan popularan laserski tretman koji je odobrila FDA je Cellulaze. Liječnik ubrizgava otopinu za utrnuće u to područje, a zatim vam pod kožu stavlja laser. Izbacuje toplinu u tri smjera. Možete očekivati ​​oko 75% poboljšanja za otprilike godinu dana.

Celulit potencijalno možete reducirati masažom

Većina opcija temelji se na ideji da će masiranje problematičnog područja povećati protok krvi i smanjiti nakupljanje tekućine.

Endermologija (ili lipomasaža ili endermologija) specifična je vrsta mehaničke masaže. Stroj s niskotlačnim usisom gnječi vašu kožu između dva okretna valjka. Teorija je da će dubinska masaža razbiti vezivno tkivo koje uzrokuje rupice. Većina studija pokazuje da tehnike masaže, uključujući endermologiju, čine da vaša koža izgleda bolje na kratko vrijeme, ali ne nude dugoročnu korist. Neki stručnjaci brinu da usisavanje može uzrokovati prerano opuštanje kože, zbog čega izgleda još gore.

Terapija udarnim valovima

Ovo je niskoenergetska verzija tehnologije koja liječi bubrežne kamence. To je neinvazivni tretman koji se provodi dva puta tjedno tijekom 6 ili više tjedana. Mogao bi dati rezultate za 2 do 6 mjeseci, ali potrebno je više istraživanja o tome koliko dobro djeluje i koliko dugo rezultati mogu trajati.

Smanjite masnoću, izgradite mišiće

Ljudi svih oblika tijela mogu imati celulit. No, ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, najučinkovitiji tretman je skidanje viška kilograma i toniziranje tijela. Jedite manje i dodajte više kardio vježbi i vježbi snage. Podižite utege najmanje 2 dana u tjednu. Usredotočite se na svoje noge, bokove i stražnjicu. Snažni, definirani mišići ispod tanjeg masnog sloja učinit će vašu kožu glađom i manje naboranom.

Subcizija laserom može također otpustiti celulit

Ovaj minimalno invazivni postupak može otpuštati vaš celulit. Pokazalo se da rezultati traju najmanje 2 godine. Liječnik označava područje, ubrizgava otopinu za utrnuće, a zatim ubacuje sićušnu oštricu kako bi prerezao vezivno tkivo koje drži vašu masnoću na tim rupicama.

Ručni uređaj pod nazivom Cellfina odobren je 2015. kako bi ovaj postupak bio precizniji. Omogućuje kontrolu dubine i obrađene površine uz pomoć vakuuma. Oko 20 do 30 pojedinačnih celulitnih rupica tretira se tijekom prosječne jednosatne sesije. Rezultati mogu trajati do 2 godine.

Aktualni proizvodi

Proizvođači raznih krema na tržištu tvrde da smanjuju celulit. Mnogi imaju sastojke namijenjene promicanju razgradnje masti (kofein, aminofilin, teofilin). Drugi sadrže vitamine, minerale i biljne ekstrakte. Općenito, ovi proizvodi sami po sebi ne nude mnogo koristi, ali mogu dodati vrijednost u kombinaciji s drugim tretmanima.

Neki dokazi sugeriraju da krema s retinolom može pomoći kod celulita, ali rezultati nisu sjajni. Dvodnevno nanošenje kreme s 0,3% retinola tijekom 6 mjeseci može zadebljati vašu kožu i smanjiti izgled narančine kore.

Tretmani za celulit koje treba koristiti s oprezom ili izbjegavati

Injekcione tablete

Neki liječnici ubrizgavaju kemikalije u masni sloj ispod kože kako bi potaknuli razgradnju i učinili celulit manje uočljivim, baš kao i kod bora. Ovaj postupak se često naziva mezoterapija. Korištene kemikalije uključuju fosfatidilkolin, aminofilin, hormone, biljne ekstrakte, vitamine i minerale. Malo je dokaza da ti tretmani pomažu. Većina liječnika ne preporučuje postupak jer postoji rizik od infekcije, otekline, osipa i kvržica na koži.

Foto: Shutterstock

Liposukcija

Ovaj postupak uklanjanja masnoće često se koristi na bedrima, stražnjici i trbuhu. Međutim, to zapravo može učiniti da masnoća s rupicama koja je ostala iza postupka izgleda još gore.

Promjene u načinu života vaš su najbolji izbor

Ne postoji način da spriječite celulit. To je vrlo često stanje. Šanse za razvoj celulita povećavaju se s godinama i određenim čimbenicima načina života.

Iako ne možete kontrolirati svoju dob, možete unijeti neke promjene u svoj način života koje bi mogle pomoći u smanjenju količine celulita na bedrima. Te promjene mogu uključivati ​​stvari poput redovite tjelovježbe i uravnotežene prehrane.

Razgovarajte s dermatologom ako ste zainteresirani za profesionalne postupke za smanjenje pojave celulita. Neki tretmani, poput laserske terapije, mogu pomoći, ali neće u potpunosti izbrisati celulit na bedrima.

Također je važno znati da rezultati bilo kojeg lijeka ili postupka nisu trajni. Vjerojatno ćete morati ponavljati postupak kako biste kontinuirano smanjili pojavu celulita na bedrima.

Vježbe koje smanjuju celulit na bedrima

Određene vježbe za noge i gluteus mogu pomoći zategnuti kožu u području bedara. Tako na kraju možete vidjeti i smanjenje celulita.

Iako vježbanje nije siguran način da se riješite celulita na bedrima, jači mišići i zategnutija koža mogu smanjiti upečatljivost.

Evo nekoliko vježbi koje biste mogli isprobati.

Čučnjevi

Za izvođenje čučnjeva:

Stanite s nogama u širini ramena. Pazite da su vam nožni prsti usmjereni prema naprijed.

Spustite gluteuse kao da sjedite na stolici, pazeći da vam koljena ne prelaze preko nožnih prstiju.

Stisnite gluteuse dok se dižete u početni položaj, a zatim ponovite.

Skok čučnjevi

Ovo je korak dalje od uobičajenih čučnjeva s dodatnim izazovom skoka na kraju:

Izvedite jednostavan čučanj.

Dok se vraćate u početni položaj, lagano ubrzajte i skočite.

Pokušajte što tiše sletjeti na noge. Ponovite.

Koraci

Stanite ispred klupe ili čvrste kutije za vježbanje.

Zakoračite na kutiju, jednu po jednu nogu.

Vratite se po istom uzorku.

Ponovite.

Udarci gluteom/nogom

Zauzmite položaj na sve četiri na podu.

Zabacite jednu nogu iza sebe, hvatajući gluteus i gornji dio bedara.

Ponovite 12 do 15 puta.

Spustite jednu nogu i ponovite na drugoj nozi.

Bočni udarci

Stanite uspravno sa stopalima u širini kukova.

Koraknite širokim korakom u jednu stranu. Savijte desno koljeno dok gurate kukove unatrag dok lijevu nogu držite ravnom.

Tijekom raspona držite obje noge na podu.

Gurnite istu nogu za povratak u početni položaj.

Ponovite s drugom stranom, savijajući lijevo koljeno i ispravljajući desno.

Dodaci vježbama

Svaka od navedenih vježbi omogućuje vam da svoju tjelesnu težinu iskoristite u svoju korist. Također možete uključiti utege za ruke i ostale utege kako vam odgovaraju.

Napravite 12 do 15 ponavljanja odjednom. Možete povećavati težine ili ponavljanja kako vam se mišići jačaju.

Prije vježbanja se obavezno zagrijte kako biste spriječili naprezanje mišića.

Rutinu držite na 2 do 3 sesije tjedno, svaka po 30 minuta.

Umjesto da se usredotočite na jednu vježbu, ciljajte na redovitu rutinu vježbanja koja kombinira aerobne vježbe i trening snage. Aerobne aktivnosti pomažu u sagorijevanju masnoće, dok vježbe snage grade mišiće i pomažu cjelokupnoj elastičnosti kože.

U kombinaciji, svi ovi čimbenici mogu pomoći u poboljšanju celulita bedara. Neke aerobne vježbe koje mogu pomoći u sagorijevanju masti uključuju:

  • biciklizam
  • ples
  • planinarenje
  • trčanje
  • plivanje
  • hodanje

Ovdje je ključno pronaći aktivnost u kojoj uživate i koje ćete se držati. Ako ste tek počeli vježbati, svakako se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što išta drugo počnete.

Lijekovi i kreme koje pomažu reducirati celulit

Zapravo ne postoje lijekovi koji se mogu propisati za liječenje celulita.

U 2020. godini, Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je injekcijski tretman pod nazivom QWO, koji se također naziva kolagenaza klostridium histolyticum-aaes (CCH), za liječenje celulita na stražnjici.

Iako stručnjaci kažu da je siguran za korištenje i na bedrima, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija iz 2020. od 259 sudionika sugerirala je da je CCH siguran i učinkovit u liječenju umjerenog do teškog celulita stražnjice i bedara.

Američka akademija za dermatologiju (AAD) sugerira da neke kreme mogu učinkovito pomoći u liječenju celulita. AAD napominje da svakodnevna upotreba proizvoda s kofeinom može smanjiti pojavu celulita dehidracijom stanica.

Međutim, same kreme neće ukloniti celulit, a najbolje je promijeniti način života.

AAD također pokazuje da kreme s 0,3 posto retinola također mogu smanjiti vidljivi celulit i učiniti kožu debljom. AAD napominje da može proći 6 mjeseci ili dulje dok se rezultati ne primijete.

To Top