Život

Bore na čelu i 11 načina kako ih se možete riješiti

Bore na čelu – načini na koje ih se možete riješiti

Ako ste se ikada pri pogledu u ogledalo osjećali loše zbog bora na čelu, vjerujte da niste sami. Bore na čelu jedna je od glavnih briga među pacijentima koji su stariji od 25 godina.

Ako zbog svojih bora postajete sve zabrinutiji, možda biste trebali zakazati termin kod svog dermatologa. U međuvremenu biste trebali saznati što uopće uzrokuje bore na čelu, možete li ih se uistinu riješiti i kako to zapravo učiniti.

Foto: Shutterstock

Zašto nastaju bore na čelu?

Kao i kod mnogih drugih stvari, starenje je ta stvar koja igra glavnu ulogu u razvijanju bora na čelu. Međutim, samo zato što prolazak vremena i starenje uzrokuju smanjenje prirodne proizvodnje kolagena i elastina, ne znači da ne postoje i drugi čimbenici koji dolaze u obzir. Razmislite o tome koliko često i u kojoj se mjeri izlažete direktno suncu i koristite li pri tome određenu preporučenu zaštitu. Sunce progresivno usporava proizvodnju kolagena i elastina i time pridonosi otezanju kože.

Osim toga, tu je i pomicanje mišića lica, isto kao i ponavljanje i zadržavanje raznih izraza lica, kao što je podizanje obrva. Tu je još i zurenje u ekran, stres, onečišćenje, neke loše navike, ali i genetika koja utječe na formiranje statičnih bora na čelu.

Primijetili ste termin „statične bore“? Dinamičke bore nastaju kada radite određene izraze lica koja potiču boranje kože na čelu. One se zatim pretvaraju u statične bore na čelu, koje su tu čak i kad više opće ne radite te izraze lica. Tada postaju trajne i ostavljaju tragove čak i dok vaše lice miruje.

Mogu li se bore na čelu uopće riješiti?

Baš kao i prastaro pitanje možemo li se riješiti pora, ne možete potpuno ukloniti bore na čelu. Ipak, postoje metode koje brzo i učinkovito smanjuju njihovu upečatljivost. Kako starimo, gubimo kolagen i elastin, koji pomažu našoj koži da se vrati i bude zategnuta. Ipak, tu barem malo može pomoći njega, kao što je lokalna primjena retinoida, antioksidansa, ceramida i drugih sastojaka koji pomažu koži da izgleda što bolje i zdravije može.

Dakle, sve se svodi na dobru njegu i primjećivanje uzroka nastanka vaših bora na čelu. One površinske bore mogu se reducirati primjenom stroge zaštite od sunca, peptidima i antioksidansima, poput onih koji sadrže vitamin C. Taj vitamin može biti koristan za zaštitu kože od daljnjeg oštećenja i stvaranja slobodnih radikala. To je slučaj kod finih i dinamičkih bora.

Međutim, ako već postoje teške i statične linije bora, potreban je i jači postupak kao što su laseri za obnavljanje površine, radiofrekvencija ili injekcije.

Kako spriječiti bore na čelu?

Prava kombinacija kozmetičkih proizvoda i tretmana kože može poboljšati izgled i teksturu kože. Osim toga, može pomoći kod održavanja njenog zdravlja i kroz određeno vrijeme može pomoći u smanjenju pojave bora na čelu. Starenje je prirodan proces, no postoje specifični čimbenici koji mogu utjecati na to koliko rano možemo razviti bore na čelu. Pitajte bilo kojeg dermatologa kako spriječiti bore na čelu i on će vas savjetovati da počnete provoditi rutinu njege kože protiv starenja.

Trik je u tome da morate znati koje proizvode i tretmane uključiti u svoj režim. Osim toga, bitno je znati i kada rutinu njege kože uopće početi provađati. Kao opće pravilo, mnogi dermatolozi početak primjene tih tretmana preporučuju negdje između 20-ih i 30-ih godina života. Ipak, ponekad je vrlo teško odrediti početak i idealnu dob jer u tome veliku ulogu igra genetika.

Možda je najbolje da razgovarate sa svojom majkom i bakom o tome kada su prvi put počele primjećivati  bore na svom licu, to će vam možda pomoći. Uostalom, postoje specifični savjeti koji bi vam mogli pomoći kod smanjenja ili prevencije nastanka bora, a o njima možete čitati u nastavku..

Vitamin C i krema za sunčanje

Izlaganje suncu jedan je od čimbenika koji utječe na mladoliki izgled vaše kože. Što više sunca upijate, vaša će koža s vremenom postati sve više suha, sve pjegavija i sve manje zategnuta. Upravo zato je u svoju rutinu važno dodati određene sastojke koji mogu pomoći kod izbjegavanja ovih štetnih učinaka.

Koristite kremu za sunčanje (koja ima zaštitu od najmanje 30) i potražite proizvode koji vam pružaju vitamin C za pojačavanje proizvodnje kolagena, borbu protiv oštećenja slobodnih radikala, zaštitu kože od UVA i UVB zraka doprinos sjajnijeg izgleda kože. Štetno ultraljubičasto zračenje može prodrijeti kroz oblake i stoga je dobro svakodnevno koristiti ovu zaštitu protiv sunca, posebno ako imate tendenciju da lako izgorite i imate svijetlu kožu kojoj nedostaje melanina, što je prirodni zaštitni pigment kože.

Osim toga, kao dodatna zaštita protiv sunca mogu vam poslužiti i sunčane naočale. One sprečavaju sijanje sunca u oči pri čemu inače radimo izraze lica koji uzrokuju bore.

Bore na čelu uzrokuje i alkohol

Često konzumiranje velikih količina alkohola iznad preporučenih savjeta može biti loše za kožu jer je alkohol iznimno snažan diuretik. Zbog alkohola se osjećate umorno i dehidrirano, što uzrokuje sušenje kože, ali i narušava vaše zdravlje.

Konzumacija alkohola u vašem tijelu povećava razinu kortizola, koji se u organizmu oslobađa kao odgovor na stres. Visoke razine kortizola i dehidracija mogu negativno utjecati na sposobnost kože da se regenerira i popravi, smanjujući razinu kolagena, jednog od najvažnijih proteina za zdravlje kože.

S druge strane, održavanje alkohola u preporučenim granicama može pomoći u poboljšanju zdravlja kože i spriječiti stvaranje bora, uključujući i bore na čelu.

Foto: Shutterstock

I pušenje negativno utječe na zdravlje kože

Pušenje ima mnoge štetne učinke na opće zdravlje, uključujući i kožu. Nikotin uzrokuje sužavanje krvnih žila i stoga smanjuje opskrbu kože krvlju. Smanjena opskrba krvlju znači da je koža pod stresom i stvara se više štetnih slobodnih radikala. Oni mogu promijeniti DNK kože i usporiti obnavljanje kolagena i elastina.

Isprobajte uređaj za toniranje

Naravno da vam valjci od žada i gua sha možda pružaju dobar osjećaj, no kada je riječ o stvarnom sprečavanju i smanjenju bora, tu snagu želite pojačati. Upravo ovdje nastupaju uređaji za toniranje koji mogu pomoći povećati količinu apsorpcije aktivnih sastojaka, tako da prodiru u duboke slojeve kože pružajući maksimalni učinak.

Osim toga, tu su mikrostrujni uređaji koji koriste struje niske razine. One oponašaju prirodnu struju tijela, a namijenjene su smanjenju znakova starenja. Time pokreću prirodne kemikalije za poboljšanje kože na staničnoj razini, dajući joj učinkovito sredstvo protiv znakova starenja. Tretmani mikrostrujama poboljšavaju tonus mišića, podižu čeljusti, pomažu u limfnoj drenaži i poboljšavaju cirkulaciju.

Bore na čelu možete riješiti i hijaluronskom kiselinom

Hijaluronska kiselina jedan je od najpoželjnijih sastojaka na tržištu za njegu kože zahvaljujući svojoj sposobnosti da zadrži 1000 puta svoju težinu u vodi. Iako je to nevjerojatno sa stajališta hidratacije, također je odlična za minimiziranje pojave bora zahvaljujući svojim sposobnostima nadopunjavanja.

Peptidi

Peptidi su proteini koji potiču rast novih stanica i olakšavaju njihov promet dok spavate. Peptidi povećavaju ukupnu hidrataciju i potiču proizvodnju kolagena, koji je odgovoran za čvrstoću i gipkost kože.

Retinoidi

Ovo je možda nužnost u svakoj rutini protiv starenja kože jer retinoidi dokazano potiču rast kolagena, a najbolje djeluju noću. To je uglavnom zbog činjenice da se noću koža sama popravlja, ali i zbog toga što retinoidi često mogu stvoriti blagu iritaciju koja će se obično povući ujutro.

Bore na čelu mogu reducirati i antioksidansi

Antioksidansi prisutni su u voću, povrću i vitaminima kao što su vitamini A, C i E. Antioksidansi mogu pomoći u poboljšanju zdravlja kože uklanjanjem spojeva zvanih slobodni radikali. Oni mogu negativno utjecati na način na koji se koža sama obnavlja. Ako se koža ne obnavlja učinkovito i ne stvara nove stanice, može izgubiti esencijalne proteine ​​poput kolagena i elastina koji našoj koži daju mladolik, elastičan i gladak osjećaj.

Osim što korisne antioksidanse unašamo prehranom bogatom svježim voćem i povrćem, koži antioksidanse možemo osigurati i nanošenjem izravno na kožu. Time svojoj koži pružamo potrebnu zaštitu lokalno, izravno tamo gdje je potrebna. Lokalni antioksidansi, kao što su vitamin C i E dostupni su u nekim proizvodima za njegu i mogu prodrijeti izravno u kožu čime pogoduju njenom zdravlju.

Piling tretmani

Koža je stalno u ciklusu regeneracije, gdje se nove stanice kože stvaraju, a starije stanice izlaze kroz površinu. U određenim uvjetima, posebno onima sa suhom kožom, mrtve stanice mogu postati veliki problem, ostavljajući kožu grubom, suhom i bez sjaja.

Hidratizacija kože

Adekvatan unos vode važan je za održavanje zdrave i živahne kože. Voda je neophodna za pravilan rad organa. Budući da je koža najveći organ našeg tijela, nevjerojatno je važna za održavanje vlage u gornjim slojevima kože i održavanje njenog mladolikog izgleda.

Dehidracija uzrokuje isušivanje kože, povećavajući vjerojatnost razvoja bora i drugih mrlja. Za održavanje zdravlja kože važno je piti puno vode i održavati tijelo dobro hidratiziranim. Kofeinska pića poput kave i popularnih energetskih napitaka snažni su diuretici koji mogu uzrokovati dehidraciju. Ako pijete puno kave, pobrinite se da to nadoknadite konzumiranjem vode i korištenjem dobre hidratantne kreme. Tako ćete kožu održati hidratiziranom i u njoj ćete zadržati vlagu.

Foto: Shutterstock

Postoje i injekcije za trenutne rezultate

Na kraju krajeva, ako sve već sve pokušali i ništa vam ne daje željene rezultate, a stvarno se želite riješiti svojih bora, možda je vrijeme da se usmjerite prema injekcijama.

Dok su neuromodulatori poput botoksa vjerojatno prve stvari koje vam padnu na pamet, ako tražite nešto manje agresivno, možete početi s hijaluronskom kiselinom. Ona popunjava fine i bore, zaglađuje cjelokupni ten i koži dodaje volumen.

Iako postoji mnogo neuromodulatora, kao što su Botox, Dysport, Xeomin i Jeaveau, Botox je jedini koji je odobrila FDA.

Kada se botoks ubrizgava u mišiće, veže se na receptore na mišićima. Tako vaši mišići ne primaju signal za kontrakciju. Tako vam se neće stvarati statične bore. Što god odaberete, morate biti spremni na to da ćete, kako biste zadržali rezultate, svaka tri do četiri mjeseca morati rezervirati termin.

Kod tih injekcija postoje i neka ograničenja. Jednom kad je botoks ubrizgan tretirano područje ne možete masirati barem 72 sata. Osim toga, glavu morate držati uspravnom najmanje 4 sata nakon injekcije. Trljanje područja tretmana može rezultirati premještanjem botoksa na neželjena područja. Budući da se botoks ubrizgava površno, potrebno mu je dovoljno vremena bez pokreta da se pravilno rasprši. Nadalje, 12 do 24 sata nakon tretmana ne biste smjeli piti alkohol niti sudjelovati u pretjeranim vježbama. Iako je pojava modrica malo vjerojatna, ove aktivnosti mogu pogoršati i tu mogućnost.

To Top