Sport

Vježbanje: je li bolji jutarnji ili večernji trening?

Vježbanje: je li bolji jutarnji ili večernji trening?

Mnogi bi se iznenadili kada bi znali da čak i vrijeme vježbanja utječe na gubitak težine. Bilo da se radi o jutarnjoj tjelovježbi ili večernjem treningu, vrlo je bitno odrediti doba dana ako u planu imate smršaviti.

Vrlo se često desi da si stvorimo rutinu vježbanja između dnevnih aktivnosti, prije ili poslije njih, odnosno ili ujutro ili navečer. Iako mislimo da je to pametna stvar i da je to najbolje što činimo za svoje zdravlje, znanost kaže da bismo trebali paziti na vrijeme vježbanja kako bismo njegove prednosti iskoristili na učinkovitiji način.

Foto: Shutterstock

Jutarnji trening

Jutro se smatra najboljim vremenom za vježbanje, posebno kada se tjelesna aktivnost obavlja ujutro na prazan želudac. Ujutro biološki profil tijela ubrzava metabolizam što je dobra stvar za mršavljenje. Stoga, jutarnje vježbanje ne samo da će nam pružati prednosti na cjelokupno zdravlje, već će pomoći i u većem sagorijevanju masti.

Još jedna prednost jutarnjeg vježbanja jest ta da vas taj princip održava aktivnima tijekom dana, a pomaže vam i u održavanju zdrave rutine sna. Sljedećeg ćete se dana probuditi svježima i punima energije za sljedeći dan. Spavanje je također bitan faktor u mršavljenju.

Foto: Shutterstock

Večernji trening

Mnogi ljudi zbog posla radije vježbaju kod kuće ili kasno navečer nakon završetka radnog dana. Međutim, sama znanost kaže da bismo taj princip trebali izbjegavati jer on može negativno utjecati na rutinu spavanja pojedinca. Postoji studija iz 2019. objavljena u Journal of Physiology koja kaže kako vježbanje nakon 19 sati dovodi do kasnog odlaska u krevet. U ovom se dobu dana preporučuje obavljanje nekih malo manje ekstremnih vježbi, kao što je joga.

Foto: Shutterstock

Popodnevni trening

Dok je jutro idealno vrijeme za sagorijevanje masti, popodnevno vrijeme također je učinkovito. U to se doba dana možete baviti ekstremnijim vježbama ili podužom šetnjom. Ovo je doba dana povezano s niskom razinom stresa, boljom izdržljivošću i ostalim faktorima koji utječu na brzinu mršavljenja.

Iako je vrijeme ključno za izvođenje fizičkih vježbi, trebate uzeti u obzir i vlastiti potencijal. Nemojte se gurati prema cilju koji će vas samo dodatno iscrpiti. Postavite si realne ciljeve i idite malim koracima. Vrijeme vlastite rutine vježbanja odredite ovisno o svojim dnevnim aktivnostima i energiji koju imate. Na kraju, bitno je da uživate u svemu što radite i da svoje aktivnosti pokušate održati redovnima.

To Top