Sport

Pet sportova za koje vam ne trebaju vrhunske tjelesne predispozicije

Profesionalni sportaši u pravilu su izuzetno fizički spremni i potrebne su im određene genetske tjelesne predispozicije kako bi došli do samog vrha. No, nije baš tako u svim sportovima…

Sport je izuzetno bitan za zdravlje i svatko kome je stalo do vlastitih plućnih i srčanih kapaciteta trebao bi se njime što češće baviti. Sportskim aktivnostima također jačamo jezgru naše muskulature te čuvamo zdravlje zglobova i kostiju, a razvijamo i natjecateljski duh, prijeko potreban za uspjeh u današnjem poslovnom svijetu.

No, katkad sanjamo i više od toga. Voljeli bismo biti vrhunski nogometaš, košarkaš, rukometaš ili vozač Formule 1. Međutim, da bismo to ostvarili nije dovoljno samo mnogo odricanja, već je potrebno imati i određeni fizičke predispozicije, bez kojih nažalost možemo ostati samo na amaterskom nivou.

Ipak, postoje sportovi u kojima ćete među vrhunskim profesionalcima vidjeti i neke s viškom kilograma, celulitom i nimalo sportskom građom pa nada popeti se na vrh i igrati pred televizijskim kamerama postoji i za prosječno građene muškarce i žene. Izdvajamo pet sportova u kojima iznimne fizičke predispozicije nisu nužne da dođete među elitu…

Pikado

Milijunske nagrade danas se dijele na profesionalnim turnirima na kojima sudjeluju najbolji igrači pikada. No, kad vidite te zvijezde zaista ne izgledaju kao da su izašli iz teretane, već kao netko tko je mnogo vremena u životu proveo ispijajući pivo u pubu.

Da, višak kilograma nije problem u pikadu, jer važna je samo mirna ruka i maksimalna koncentracija. Naravno, dobro dođe i bezbroj sati vježbanja ispred mete, bez čega je teško približiti se najboljima. Kako god, atletska građa definitivno ne donosi dodatnu preciznost u ovom sportu…

Snooker

Još jedan sport u kojem igrači u poznim godinama, s viškom kilograma oko trbuha mogu bez problema parirati atletskim građenim mladićima, na natjecanjima u kojima mirna ruka zlata vrijedi.

Snooker je ništa drugo nego napredna verzija biljara, u kojoj se igra na nešto većem stolu nego što smo navikli na stolovima u hrvatskim kafićima, a cilj je pospremati u rupu naizmjenično crvenu i šarenu kuglu, prije nego na stolu ostanu samo žuta, zelena, smeđa, plava, ružičasta i crna, koje tim redom treba ubaciti i dovršiti posao.

Vrhunski igrači snookera su također milijunaši i igraju pred punim dvoranama, uz obavezni televizijski prijenos. Snažno tijelo i nadmoćna genetika nisu im potrebni, ali je nužno mnogo vježbati sa štapom i imati pregršt različitih taktičkih varijanti u rukavu, ako želite nadmudriti protivnika…

Poker

Da, poker je također postao profesionalni sport, sa svojom Texas Holdem verzijom uz koju se dijele milijuni dolara na najjačim svjetskim turnirima.

Radi se o još jednom sportu u kojem protivnika nećete nadmašiti fizičkom snagom ili izdržljivošću, već blefiranjem i pametnim taktičkim potezima, prije svega vezanima uz podizanje uloga u ključnim trenucima partije.

Ako dobro izgledate možda će vas sponzori prije prepoznati u svijetu pokera, ali i prosječna fizička građa može vam biti sasvim dovoljna da osvojite prestižni turnir, ako vas krene karta, a odluke koje donosite potpuno zbune protivnike s kojima igrate.

Vrijedi spomenuti da kao pokeraš ne samo što možete poželjeti nadmudriti druge igrače, već i same kockarnice. Video poker jedna je od igara u online casinu s najvećim šansama za dolazak do profita, a koje još verzije možete igrati i gdje, pročitajte na portalu bestonlinecasino.com. U svakom slučaju, u pokeru svi imamo jednake izglede doći do vrha, pod uvjetom da nam mozak perfektno radi i uvijek u svom razmišljanju budemo korak ispred protivnika…

Šah

Um caruje, sila klade valja. To je princip po kojem funkcionira šah, plemenita igra za izuzetno moćne ljudske umove. Fizičke predispozicije nisu vam nužne da biste dobili partiju, ali genetska predodređenost ipak je potrebna, jer rijetki imaju mentalne kapacitete doći među svjetsku elitu.

Svejedno, šah je igra koja se uči cijeli život i tko želi može izuzetno daleko dogurati igrajući ovaj strateški rat s ukupno 32 figure, u kojem je cilj matirati kralja.

Pa iako je rijetkost vidjeti zapuštenog šahovskog prvaka, za razliku od igrača pikada, u teoriji korpulentnost i snažne kosti nisu neki hendikep za šahovskom pločom, u igri u kojoj se možete uzdati isključivo u vlastitu analitičnost i taktičko razmišljanje…

Curling

Za kraj, spomenimo i jedan zimski sport u kojem uopće nije nužno posjedovati perfektnu snagu i ravnotežu, kao u skijanju, skijaškom trčanju ili snowboardingu.

Radi se o curlingu, u kojem igrači jedino što moraju znati je kako poslati ono što se naziva kamen (eng. “stone”) što bliže središnjem krugu. Mogli bismo to nazvati ledenom verzijom boćanja koja je za razliku od svih gore navedenih vještina timski sport, ali nitko u ekipi ne mora biti perfektno fizički građen.

Jedino što curling od vas traži je perfektna preciznost i mirnoća, ali i pomoć kolega koji će svojim čišćenjem leda ubrzati kamen ili ga usporiti, ovisno o vašoj taktičkoj zamisli…

To Top