Život

Zašto je šetnja kroz šumu najbolji lijek za našu dušu i tijelo?

Jeste li se ikada zapitali zašto se osjećate zdravije i sretnije onda kad šetate kroz predivno drveće ili uz more, rijeku ili jezero? Mislite li da je to samo zato što provodite svoje slobodno vrijeme izvan posla i oslobađate se od stresa? Ili tu ima nešto više?

Više od 20 godina znanstvenici pokušavaju utvrditi mehanizme kojima izloženost biološkoj raznolikosti poboljšava zdravlje. Za takvu izloženost prirodi već imaju i naziv – šumsko kupanje ili shinrin-yoku.

Znamo da raznoliki ekosustav podržava raznoliku i korisnu mikrobiološku zajednicu koja živi oko nas i unutar nas. Također znamo da izloženost zelenim površinama, čak i unutar urbanih sredina, povećava našu tjelesnu i mentalnu dobrobit. Ali koji su mehanizmi?

Šumski zrak

Japanski istraživači otkrivaju nam da udisanjem šumskog zraka u sebe unosimo korisne tvari. Istraživanja su identificirala tri glavna čimbenika zbog kojih se tada osjećamo zdravije. Ti su čimbenici korisne bakterije, eterična ulja biljnog porijekla i negativno nabijeni ioni.

Korisne nas bakterije prate od samog rođenja; žive u okolišu i, što je najvažnije, u zraku koji udišemo. S njima također dijelimo gotovo cijelo tijelo. Što više interakcije imamo s njima, to smo sretniji i zdraviji. Zašto? To je dijelom zbog tih naših bakterija koje žive u našim crijevima, koje razgrađuju hranu koju ne možemo probaviti i proizvode tvari koje nam pomažu i fizički i psihički.

Biljke i bakterije koje žive na našim organima mogu proizvoditi eterična ulja za borbu protiv štetnih mikroorganizama. Oni se zajednički nazivaju fitoncidi.

Istraživanja o zdravstvenim prednostima biljnih eteričnih ulja još uvijek su u povojima. No, jedna studija pokazala je da fitoncid iz korejskog bora poboljšava zdravlje i bakterijski sastav kod svinja.

Koristi koje pruža šetnja prirodom

Znate li što je biofilija? To je osjećaj povezanosti pojedinca s prirodom – čežnja za prirodom. Sama povezanost čovjeka s prirodom garantira bolje zdravlje. No, pred nama je dug put prije nego što budemo mogli u potpunosti razumjeti mehanizme pomoću kojih urođena ljubav prema prirodi može koristiti našem zdravlju.

Prednosti koje nam pruža povezanost s prirodom:

  • Smanjena razina glukoze u krvi kod bolesnika s dijabetesom,
  • smanjeni hormoni stresa,
  • smanjen broj otkucaja srca,
  • smanjen krvni tlak,
  • opća relaksacija ljudskog tijela (pojačana aktivnost parasimpatičkog živčanog sustava),
  • moguće jačanje imunološkog sustava (smanjen kortizol povezan je s povećanom imunološkom funkcijom),
  • smanjena depresija,
  • smanjene ogorčenosti,
  • smanjen umor i zbunjenost,
  • povećana psihološka snaga.

Psiholozi su uvjerljivo dokazali povezanost prirode i mentalnog blagostanja čovjeka. No, kako veći osobni afinitet prema prirodi utječe na prehrambene navike, osobni mikrobiom, razinu tjelesne aktivnosti i mnoge druge varijable načina života koje bi se mogle ispreplesti s takvim afinitetom?

U međuvremenu, dok znanstvenici okreću kamenje i traže važne mehaničke tragove – uključujući one vezane za bioraznolikost – postoji mnogo jednostavnih načina da se iskoristi naša biofilija – trčite ili hodajte kroz šumu, kroz park, uz rijeku ili jezero.

To Top