Sport

Vrhunski trener o svojim najboljim trikovima za sagorijevanje masti i dobru tjelovježbu

Don Saladino osobni je trener iz New Yorka i član je savjetodavnog odbora Men’s Healtha koji je brojnim zvijezdama pomogao da dođu u vrhunsku fizičku formu. Tako su zvijezde bile spremne za svoju ulogu superheroja na velikom ekranu. Pričamo o Hughu Jackmanu za Wolverinea, Scarlett Johansson za Black Widow, Ryanu Reynoldsu za Deadpoola, Sebastianu Stanu za Zimskog vojnika i Davidu Harboru za Hellboya.

Iako je na svojim društvenim mrežama i YouTube kanalu podijelio mnoštvo uvida i savjeta koji se odnose na te transformaciju tijela, u svom najnovijem videu Saladino je postavio fokus na postizanju realnog gubitka masti na pristupačan i održiv način. Točnije, on dijeli savjete i trikove koji zapravo ne zahtijevaju korištenje složene opreme ili odlazak u teretanu, što je korisno u vrijeme kada teretane ili još uvijek nisu otvorene ili ljudima nije ugodno vježbati u zatvorenom prostoru s drugim ljudima, ili jednostavno nemaju teretanu u blizini.

Prva točka koju Saladino ističe je termogeneza aktivnosti bez vježbanja (NEAT). To se odnosi na bilo koju vrstu tjelesne aktivnosti u vašoj svakodnevnoj rutini koja nije izričito vježba, a može biti bilo što, od šetnje do odlaska na kavu i do obavljanja kućanskih poslova. Jednostavno laički rečeno – koraci.

Povećanje dnevnog broja koraka može biti jednostavan, ali vrlo učinkovit način sagorijevanja kalorija i to s niskim utjecajem, osobito ako počinjete s niskim brojem (Saladino preporučuje idealan broj od 10.000 ili čak i više)

Drugo, predlaže izbacivanje svih prerađenih namirnica na šest i pol dana u tjednu. “Osjećat ćemo se kao da se odričemo mnogih stvari koje volimo”, kaže. “I ne želim da to činite. Vjerujem u umjerenost. Ali, također vjerujem u određenu dosljednost, tako da kada počinjete s novim prehrambenim planom, trebate na početku početi slijediti neke smjernice, ne možete imati cheat meals svaki drugi dan, potrebno nam je da tijelo može reagirati i odgovoriti. Ispuhnite ga za jedan obrok. Ne radi se o tome da budete cijelo vrijeme savršeni, već se radi  o izgradnji dosljednosti.”

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir u pogledu prehrane je vaš unos proteina. “kad je u pitanju moja prehrana, volim sve vrtjeti oko proteina”, kaže Saladino. “Ugljikohidratima i mastima, koji su vaši izvori energije, možda ćete iz dana u dan morati malo manipulirati, ali proteini su to jedno područje koje je uvijek dosljedno. Najbolja smjernica koju bismo svi trebali slijediti, muškarci ili žene, jedan gram po kilogramu.“

Hidratacija je još jedan iznimno važan čimbenik, a preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0 litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja (povišene tjelesne temperature, proljeva, povraćanja). Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tijekom cijelog dana. Čaša mlake vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva. Vodu pijte prije ili poslije obroka, a ne tijekom jela jer ometa probavu hrane. Ako ipak imate želju nešto popiti, pijte manje količine u manjim gutljajima.

To Top