Posao i novac

Tablet računalo – savjeti za izbor odgovarajućeg modela

U vrijeme moderne tehnologije kada već praktički svi znamo što je računalo ili pametni telefon, jasno je zašto nam je pametni telefon postao svakodnevni pratitelj. Međutim, ako vaš posao zahtjeva mobilnost, tablet je bolje rješenje. Ako ste u dilemi oko izbora pravog modela, za vas smo izdvojili nekoliko važnih savjeta.

Kupovinom tablet-računala investirate solidnu sumu novaca, tako da je potrebno pravilno izabrati kako bi vas vaš novi uređaj što duže služio. Općenito govoreći, možete se orijentirati na hardver i na temelju toga napraviti izbor prema vašim zahtjevima. Ako ste i dalje neodlučni, pitanja i savjeti koji slijede, mogu vam biti od pomoći.

PERFORMANSE: SURFANJE ILI IGRE?

Ako vam je tablet potreban za manje zahtjevne aktivnosti, vrhunski standardi nisu neophodni. Međutim, sve je drugačije ukoliko ste strastveni gamer. Procesor i memorija u najvećoj mjeri određuju  performanse jednog uređaja. Ako tablet koristite za posao, vjerojatno će vam trebati dosta prostora za skladištenje podataka, dok strastveni igrači zahtijevaju, pored ostalog, i jak procesor.

ZASLON TABLETA

Središnja uloga pripada zaslonu, jer bi sav sadržaj trebalo biti prikazan u dobroj kvaliteti slike. Možete i na prvi pogled utvrditi nudi li tablet dovoljnu rezoluciju. Niska rezolucija znači da možete vidjeti pojedinačne piksele i zaslon generalno izgleda grubo. Preporučujemo minimalno HD rezoluciju, a uz full HD bit ćete bezbrižni.

TABLET S WLAN ILI LTE?

Važan izbor, ukoliko tablet računalo koristite mobilno. Naime, uz LTE vezu možete surfati u pokretu. Takvi uređaji mogu koristiti mobilnu mrežu, baš kao i pametni telefoni. WLAN-tablet može razmjenjivati podatke samo u kućnoj ili javnoj bežičnoj mreži. Primjetna je i razlika u cijeni, jer su LTE-uređaji obično mnogo skuplji. Za mobilnu upotrebu vašeg LTE-tableta bit će vam potrebna i SIM-kartica. 

VELIČINA I TEŽINA TABLETA

Ovisno o namjeni, važno je pogledati i veličinu i težinu tablet-računala. Manji, od 7 ili 8 inča su lagani, a mogu se koristiti i kao e-čitači. Klasična veličina je 10 ili 11 inča. Odgovarajući tablet predstavlja kompromis između veličine zaslona s kojom je lako raditi i težine lake za transport. Tableti s dijagonalom od 11 ili 12 inča prilično su nepraktični za mobilnu upotrebu.

KOJI OPERATIVNI SUSTAV IZABRATI?

Možemo izabrati jedan od sljedećih operativnih sustava:

  1. Android
  2. iOS
  3. Windows
  • Google-ov operativni sustav– Android može se naći na većini tableta.To je jedan svestrani sustav koji se prilagođava željenim potrebama raznih proizvođača. Ovo se ne odnosi samo na različite raspone cijena, već i veliki izbor hardvera, formata i aplikacija.
  • Pozitivan argument za Apple-ov iPad, s iOS sustavom, je da i hardver i softver dolaze iz iste tvornice. Tako se sve komponente mogu međusobno koordinirati. Nepovoljno je to što Apple ne dozvoljava svojim korisnicima da proširuju memoriju, a i cijene su u višim sferama.
  • Windows tablete odlikuje odličan uredski paket, pa je više prilagođen poslovnoj upotrebi. Većina Windows tableta dolazi zajedno s tipkovnicom koja se lako može priključiti na uređaj.

Kada ste razmotrili sve prethodno, na redu je još jedan bitan faktor – cijena. Vjerojatno ćete morati napraviti kompromis između cijene i kvalitete, a kako biste što povoljnije pronašli pravi tablet za vaše potrebe, posjetite idealno.rs, i opušteno birajte u udobnosti svog doma.

To Top