Posao i novac

Tablet računalo – savjeti za izbor odgovarajućeg modela

U vrijeme moderne tehnologije, pametni telefon nam je svakodnevni pratitelj. Međutim, ako vaš posao zahtjeva mobilnost, tablet je bolje rješenje. Ako ste u dilemi oko izbora pravog modela, za vas smo izdvojili nekoliko važnih savjeta.

Kupovinom tablet-računala investirate solidnu sumu novaca, tako da je potrebno pravilno izabrati kako bi vas vaš novi uređaj što duže služio. Općenito govoreći, možete se orijentirati na hardver i na temelju toga napraviti izbor prema vašim zahtjevima. Ako ste i dalje neodlučni, pitanja i savjeti koji slijede, mogu vam biti od pomoći.

PERFORMANSE: SURFANJE ILI IGRE?

Ako vam je tablet potreban za manje zahtjevne aktivnosti, vrhunski standardi nisu neophodni. Međutim, sve je drugačije ukoliko ste strastveni gamer. Procesor i memorija u najvećoj mjeri određuju  performanse jednog uređaja. Ako tablet koristite za posao, vjerojatno će vam trebati dosta prostora za skladištenje podataka, dok strastveni igrači zahtijevaju, pored ostalog, i jak procesor.

ZASLON TABLETA

Središnja uloga pripada zaslonu, jer bi sav sadržaj trebalo biti prikazan u dobroj kvaliteti slike. Možete i na prvi pogled utvrditi nudi li tablet dovoljnu rezoluciju. Niska rezolucija znači da možete vidjeti pojedinačne piksele i zaslon generalno izgleda grubo. Preporučujemo minimalno HD rezoluciju, a uz full HD bit ćete bezbrižni.

TABLET S WLAN ILI LTE?

Važan izbor, ukoliko tablet računalo koristite mobilno. Naime, uz LTE vezu možete surfati u pokretu. Takvi uređaji mogu koristiti mobilnu mrežu, baš kao i pametni telefoni. WLAN-tablet može razmjenjivati podatke samo u kućnoj ili javnoj bežičnoj mreži. Primjetna je i razlika u cijeni, jer su LTE-uređaji obično mnogo skuplji. Za mobilnu upotrebu vašeg LTE-tableta bit će vam potrebna i SIM-kartica. 

VELIČINA I TEŽINA TABLETA

Ovisno o namjeni, važno je pogledati i veličinu i težinu tablet-računala. Manji, od 7 ili 8 inča su lagani, a mogu se koristiti i kao e-čitači. Klasična veličina je 10 ili 11 inča. Odgovarajući tablet predstavlja kompromis između veličine zaslona s kojom je lako raditi i težine lake za transport. Tableti s dijagonalom od 11 ili 12 inča prilično su nepraktični za mobilnu upotrebu.

KOJI OPERATIVNI SUSTAV IZABRATI?

Možemo izabrati jedan od sljedećih operativnih sustava:

  1. Android
  2. iOS
  3. Windows
  • Google-ov operativni sustav– Android može se naći na većini tableta.To je jedan svestrani sustav koji se prilagođava željenim potrebama raznih proizvođača. Ovo se ne odnosi samo na različite raspone cijena, već i veliki izbor hardvera, formata i aplikacija.
  • Pozitivan argument za Apple-ov iPad, s iOS sustavom, je da i hardver i softver dolaze iz iste tvornice. Tako se sve komponente mogu međusobno koordinirati. Nepovoljno je to što Apple ne dozvoljava svojim korisnicima da proširuju memoriju, a i cijene su u višim sferama.
  • Windows tablete odlikuje odličan uredski paket, pa je više prilagođen poslovnoj upotrebi. Većina Windows tableta dolazi zajedno s tipkovnicom koja se lako može priključiti na uređaj.

Kada ste razmotrili sve prethodno, na redu je još jedan bitan faktor – cijena. Vjerojatno ćete morati napraviti kompromis između cijene i kvalitete, a kako biste što povoljnije pronašli pravi tablet za vaše potrebe, posjetite idealno.rs, i opušteno birajte u udobnosti svog doma.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

The Latest

To Top