Život

Što je računalo – 7 bitnih stvari za početnike

Računala

Zahvaljujući brzim promjenama u svijetu tehnologije, danas mnogi teško ostaju ukorak sa svim interesantnim i fascinantnim izumima modernog doba. Mnoga od najpoznatijih i najnovijih tehničkih pomagala nisu nam dostupna zbog svoje cijene ili limitiranosti proizvodnje, ali postoje i određene tehnologije kao što je računalo koje su nam svakako dostupne. 

Uz mobitele i kamere računala su najpoznatiji primjer tehnologije koja je dostupna u različitim cjenovnim rangovima. Naravno da postoje jako skupa računala koja su prilično luksuzna, ali su ona najčešće namijenjena određenim segmentima poslovanja i osobama određene struke, a ne za kućnu upotrebu. 

Možda već imate jedno i koristite ga na dnevnoj bazi, ili ste korisnik pametnog telefona no često razmišljate o kupovini računala… Neovisno o tome u koju od ove dvije kategorije pripadate, definitivno morate poznavati rukovanje računalom.

Kao i svaki komplicirani stroj koji se sastoji od mnogo manjih osjetljivih dijelova i računala se mogu lako pokvariti ako ih ne koristite na ispravan način. Često i sami možete uzrokovati određene probleme u računalu ako nemate iskustva s njima ili neko predznanje. Zbog toga je potrebno znati nešto više o računalu općenito, a posebno o dijelovima računala te o različitim funkcionalnostima koje ono donosi u vaš život. 

Današnji tekst nije namijenjen ljudima koji su već dobro informirani o računalima, ali vjerujemo da postoji velik broj onih koji se boje ili srame pitati razna pitanja o računalima baš zbog toga što su računala već jako dugo aktualna i ne žele ostaviti dojam da ne idu u korak s modernizacijom  tehnologijom. Nijedno pitanje nije glupo pitanje, stoga ćemo danas raspraviti o tome što je računalo i koji su njegovi bitni dijelovi, odnosno funkcije koje svako računalo ima, te kako se iste funkcije koriste.

Što je računalo i zašto nam je potrebno?

Što je računalo
Foto: Pixabay

Netko će umjesto izraza računalo iskoristiti izraz prijenosno računalo ili laptop, ali suštinski se radi o istom mediju samo je jedan od njih napravljen prijenosnim. Iz krajnje apstraktne verzije na računalo možete gledati kao na kutiju koja prima i šalje neke podatke. Podatci koje dajete računalu šalju se preko miša i preko tipkovnice, a podatke koje vam računalo vraća dobivate preko zaslona, preko zvučnika i sličnih izlaznih medija. 

Naravno, ovo je krajnje apstraktna perspektiva i zapravo se radi o uređaju koji nam dopušta da lakše i intuitivnije pristupimo raznim programima koji nas interesiraju. Najpopularniji program koji koriste svi korisnici računala je internet u kojem preko raznih tražilica otkrivamo sve informacije koje trebamo ili nas zanimaju, ali možemo i raditi s raznim datotekama kao što su slike, videozapisi, glazba i drugi mediji.

Za osobe koje su dio IT industrije računalo je nužno za stvaranje svojih vlastitih programa. Takve se osobe bave programiranjem u nekom od razvojnih okruženja koji se danas nude. 

Računala su definitivno najbolji uređaji koje je znanost ponudila malom čovjeku jer su vrlo jednostavna za korištenje jednom kad savladate osnovne operacije i načine korištenja. Proces učenja vrlo je intuitivan zbog korisničkog sučelja koje je uglavnom zasnivano na operacijskim sustavima kao što su Windows ili Mac OS. Proizvođači ovih operacijskih sustava, odnosno kruženja u kojima se radi na računalu, potrudili su se da sve tipke budu intuitivne i da svim podacima pristupate lako i brzo. 

Koja je funkcija računala?

Funkcija računala ovisi o tome što vi sami zapravo želite raditi s računalom. Netko će računalo koristiti pretežito za medije, dok će netko koristiti programe kao što su igrice ili pak programe za uređivanje medija. Netko će svoj prijenosni laptop koristiti isključivo za pretraživanje interneta, dok će netko na njemu programirati i stvarati nove kodove. 

Kupnja računala ovisi o tome koja je funkcija računala koju trebate tj. koja je namjena računala, stoga morate kupiti računalo sa specifikacijama koje će odgovarati vašim potrebama, ali o tome ćemo nešto kasnije. Kad govorimo o tome što je računalo, moramo raspraviti o tome što računalo sadrži u sebi i što te komponente rade i koja je njihova funkcija. Naravno da će običnom laiku ove stvari biti malo kompliciranije, pa ćemo ih mi pokušati usporediti s nečim što već poznajete. 

Razne funkcije računala

Suštinski nijedno računalo nema samo jednu funkciju pa se svako računalo može koristiti za mnogo različitih funkcija.  Na njemu možete pristupiti stvarima koje obično imate i na mobitelu, kao što su kalkulator, razne aplikacije, kamera za fotografiranje i mnogo toga drugog. Ipak, svima je jasno da računalo nije jednako pokretno kao i maleni mobitel, tako da se računalo uglavnom koristi za one stvari koje mobiteli ne mogu.

To su pokretanja određenih programa koji zahtijevaju bolje specifikacije, jače procesore i veće ekrane za bolju preglednost, a osobito za igranje raznih vrlo zahtjevnih igrica koje ne mogu biti pokrenute na mobitelu. 

Danas postoje i razni hibridi između laptopa i mobitela, tako da naše pitanje što je računalo zapravo ni nema izrazito jasan odgovor. Današnji laptopi imaju dodirni zaslon, mikrofone i kamere – zaista sliče mobitelima. Svakako vam preporučujemo da dobro razmislite o tome koje funkcije računala vi želite koristiti i da razmislite što biste uopće htjeli na njemu raditi. Tako ćete dobiti bolju sliku o tome što u vašem računalu moraju biti napredno, a na čemu možete uštedjeti.

Što računalo ima u sebi?

Kako biste dobro razumjeli računala, morate razumjeti što računala u sebi sadrže. Danas mnoga računala u sebi imaju izuzetno nove i brze komponente, ali jeftinija računala nerijetko imaju i nešto starije modele procesora ili matičnih ploča. Želimo vam preko usporedbe računala i ljudskog tijela objasniti što računalo ima u sebi, a onda ćemo prijeći na malo kompliciranije stvari kod kojih možda i nećemo moći napraviti direktne asocijacije. 

Kad kažemo računalo, mislimo ili na stolno računalo ili na prijenosno računalo, odnosno laptop. Ako imate stolno računalo komponente o kojima ćemo sada pričati nalaze se u kutiji, odnosno u kućištu. Monitor je tada samo periferni dodatak koji stoji na vašem stolu. Prijenosni laptopi imaju monitor koji je spojen na kućište, a u tankoj podlozi, odnosno dnu vašeg laptopa nalaze se sve komponente. Zaista je fantastično kako su danas inženjeri uspjeli u malo prostora ugurati tako puno komponenti. 

Foto: Shutterstock

Matična ploča

Dakle, u onom glavnom dijelu računala gdje se nalaze komponente, nalazi se matična ploča. Matična ploča je kao neka površina na kojoj su ugrađene najbitnije komponente računala. Najbitnije komponente su procesor koji je zapravo mozak računala i razne kartice koje omogućuju procesoru da komunicira s grafikom, mrežom, zvukom i sličnim medijima.

Matična ploča je kao jedan veliki pladanj na koji možete poslagati sve što god vam je potrebno. Procesor koji se na njemu nalazi je zapravo dio računala koji radi sve inteligentne operacije i ne postoji računalo bez procesora. S obzirom na to da je on glava računala  sve su druge komponente na njega spojene određenom vezom. Ta veza ne mora biti fizička ili direktna, jer se danas te veze mogu ostvariti preko priključaka na matičnu ploču, ali mogu se napraviti i direktno u žicama, odnosno sabirnicama. 

Memorija

Osim procesora koji je mozak računala, imamo i memoriju koja je tijelo računala. Kako bi svi ti podaci koje procesor obrađuje negdje mogli živjeti, odnosno negdje biti spremljeni računalo mora imati memoriju. Memorija je naravno velika i ona uglavnom ne stane na matičnu ploču. Jedina vrsta memorije koja se nalazi na matičnoj ploči je radna memorija i to je zapravo memorija procesora.

Ona se prazni, čim se računalo ugasi tako da se koristi samo za ono što računalo trenutno vrti. Ostatak memorije, koja se također naziva glavnom memorijom ili velikom memorijom, uglavnom se nalazi u nekom drugom dijelu računala i spojena s drugim komponentama, ali nije na matičnoj ploči. Ovo naravno zavisi o modelu računala, te može biti i drugačije. Glavna memorija obično se realizira kao SSD ili HDD disk. Ona je dramatično veća od radne memorije. 

Ulazne i izlazne jedinice

Kad imate glavu i tijelo, morate imati i ruke i noge. Računalu su ruke i noge ulazno- izlazne jedinice koje dopuštaju računalu da komunicira s vanjskim svijetom. Ulazne jedinice su mikrofon, kamera, tipkovnica, dodirni zaslon i slične komponente preko kojih možete računalu izdati neku naredbu. Ulazna jedinica je i miš koji koristite kada mičete kursor na svom radnom zaslonu i klikćete na ikone na zaslonu. 

Izlazne jedinice su sve jedinice preko kojih vam laptop pokušava dati nekakvu informaciju. Tu se svakako ubrajaju zaslon, zvučnik, a potencijalno i druge stvari koje možete priključiti na računalo – printer, recimo. 

Dakle, u računalu se nalazi glavni dio koji razmišlja, a to je procesor. Procesor obrađuje podatke i sprema ih u memoriju koja je tijelo računala. Kako biste komunicirali s računalom i dobili dobre podatke za rad s procesom i spremanje u memoriju trebate imati ulazno – izlazne jedinice i njih zapravo koristite svaki put kad koristite računalo.

Naravno, ovo je u potpunosti poopćeno objašnjenje onoga što je unutar računala. Tu postoje još i razne male komponente kao što su recimo mrežna i grafička kartica. One pomažu da procesor i memorija kvalitetno komuniciraju s ulazno – izlaznim jedinicama. 

Kako se računalo koristi?

Ako ste početnik pri korištenju računala, morate shvatiti njegove osnovne funkcije. Kako bi uopće počeli s radom na njemu. Sad kad razumijete koji su dijelovi računala i koje su funkcije računala, trebali biste lakše razumjeti kako se računalo koristi. Prilikom pokretanja ili „paljenja“ računala u njemu  se pokrene i nešto što se naziva operacijski sustav ili OS. O njemu možete razmišljati kao o malom svijetu unutar računala koji će vam ponuditi sve vaše funkcije, do kojih ćete dolaziti preko različitih tipki. 

Stoga se prvo morate upoznati s radnom površinom na kojoj se nalaze sve vaše datoteke te glavnim menijem na kojem se nalaze sve potrebne aplikacije. Ako želite koristiti neku aplikaciju, morate ju otvoriti, a ako ju nemate na računalu morate ju preuzeti s interneta.

Na početku je svakako najbolje gledati videozapise koji u sebi sadržavaju objašnjenja kako koristiti računalo i najbolje je učiti tako da pratite takve tutorijale korak po korak. Ne trebate ulagati u skupe tečajeve, osim ako zaista ne želite raditi s nekim uživo. Ukoliko možete učiti sami, možete se okrenuti najpoznatijim video platformama kao što je YouTube i tamo tražiti video tutorijale koji će vam olakšati osnovno korištenje kompjutera. 

Na što trebate pripaziti prilikom rukovanja računalom?

O računalu se treba dobro brinuti kako bi ostalo u funkciji i ispravno radilo. Svakako morate razviti neke dobre prakse kao što su kontinuirano punjenje računala, kako se ono ne bi ispraznilo i gašenje računala umjesto samo ostavljanja računala dok ne dođe u stanje spavanja ili tzv. sleep mode. Stanje spavanja nije gašenje, već je međustanje koje još uvijek na neki način troši bateriju. 

Morate dobro paziti na računalo fizički, odnosno ne donositi tekućine, hranu i druge stvari blizu svog kućišta. Ne smijemo zaboraviti da svaku računalo unutar sebi sadrži komponente kroz koje putuje struja. Struja se ne slaže dobro s tekućinama, a pogotovo ne s tekućinama koje u sebi sadrže šećer. Izbjegavajte elektrolitne tekućine, barem kad koristite računalo i držite vodu u bocama koje su zatvorene. Jednom kad se računalni sklop pokvari, nema druge nego ga zamijeniti. 

Posljednji savjet koji bismo vam voljeli dati prije no što krenete koristiti računalo jest da dobro upoznate sve njegove funkcije. Istražujte svoje računalo, ali budite oprezni kad god vas računalo pita za administracijske ovlasti, jer postoji mogućnost da ulazite u neki dio računala koji ne biste smjeli dirati i u kojem možete napraviti štetu. Dok ste početnik uvijek odgovarajte NE na ovakve upite.

Foto: Shutterstock

Kako kupiti kvalitetno računalo?

Kada se raspravlja o tome što je kvalitetno računalo, doći će do velikih razilaženja u mišljenju. Ono oko čega se svi slažu jest to da je kvalitetno računalo ono računalo koje će vas dobro služiti i koje će vam dati funkcionalnosti koje ste tražili kod njega. Najbitnije komponente računala što se tiče specifikacija su procesor, radna memorija i klasična memorija. 

Ako ste potpuna neznalica, dobro je pravilo tražiti SSD disk, a ne HDD  jer će vaše računalo biti brže u procesiranju informacija. Također, gledajte da računalo ima barem 8 GB RAM-a (radne memorije) jer ona sadrži informacije o onome što se trenutno radi na računalu pa omogućuje multitasking bez kompromitiranja rada, što se često očituje u zamrzavanju ekrana kod računala s manjom radnom memorijom. 

Što se tiče procesora, ako niste dobri u računalima, bolje je da pitate stručnjake o tome koji procesor je dobar za ono što vama treba. Uvijek možete na internetu pogledati takozvani benchmark procesor koji vas zanima – statistika će vam pokazati je li dovoljno dobar za ono što trebate. 

Naposljetku, ako koristite računalo za igrice, obavezno odaberite grafičku karticu koja je zasebna, a nije integrirana u matičnu ploču. Ona je kvalitetnija i uvijek je možete zamijeniti još boljom verzijom. Sve ostale stvari uglavnom možete nadoknaditi nekom periferijom kao što je kvalitetnija kamera ili kvalitetniji mikrofon.

Što je to kvantno računalo?

Kvantno računalo je fascinantna pojava koja interesira mnogo ljudi, ali je ponešto teža za objasniti onima koji se ne razumiju u računala. Danas se vjeruje da će kvantna računala u potpunosti promijeniti svijet. Kad smo raspravljali o tome što je zapravo računalo i što ono sadrži u sebi, rekli smo da unutar računala teče struja. Ta struja podjeljuje logiku računala u dvije kategorije – ima struje (bit vrijednosti 1), nema struje (bit vrijednosti 0). Svako računalo suštinski radi na operacijama koje su u računalo zapisane kao bitovi. 

Ogromne i jako dugačke količine bitova kombiniraju se kako bi računalo imalo strojni kod koji mu govori što da izvodi. Ta najmanja jedinica podatka nije bit koji je reprezentiran 0 ili jedinicom, već je nešto što se zove kvantni bit. Ideja kvantnog bita je da bude manji od klasičnog bita pa da se u takvom računalu sve operacije izvode brže i efikasnije. Ipak imati kvantno računalo nije nešto što ćemo svi moći u skorijem vremenu, jer osim što su ona još uvijek u razvoju, vrlo su skupa i koristit će se uglavnom u poslovima gdje je inženjering na visokoj razini.

Foto: Shutterstock
To Top