Život

Odakle nam dolaze najbolji satovi?

Ljubitelji satova, prilikom kupnje, mogu birati između brojnih marki i proizvođača. Najpoznatiji brendovi ručnih satova dolaze iz Švicarske ili Njemačke, ali japanski proizvođači nam mogu ponuditi prava remek-djela. Kako u svemu tome odabrati najbolje?

Postoji mnoštvo čimbenika koji igraju ulogu pri odabiru kvalitetnog, ili luksuznog, sata. To su: dizajn, cijena, trajna vrijednost, povijest, tehnologija, kvaliteta i prestiž.

Najbolji svjetski brendovi satova uključuju: Rolex, Omega, Breitling, Patek Philippe, Audemars Piguet i A.Lange&Söhne. Rolex je osobito oličenje bogatstva i luksuza. Ovu marku ženevskog proizvođača, već generacijama nose najmoćniji i najpoznatiji ljudi diljem svijeta. 

Možda niste znali – znanost o mjerenju vremena naziva se horologija (iz latinske riječi: hora – sat). Horolozi su ne samo urari, već i ljubitelji i kolekcionari satova.

Foto: Pixabay

Dakle, gdje se prave najbolji satovi?

Pogledajmo koji su vrhunski svjetski brendovi u proizvodnji satova:

  • Švicarski satovi – uživaju izvrsnu reputaciju i oličenje su kvalitete, pouzdanosti i preciznosti. Svatko tko vidi „Swiss made“ na kućištu sata, odmah prepoznaje kvalitetu. Neki švicarski proizvođači satova imaju i više od 250 godina povijesti iza sebe. Brend luksuznih satova Rolex, osnovan je 1905. godine. Rolex-Submariner, jedan je od prvih ronilačkih satova na svijetu, kao i jedan od najtraženijih modela iz tvornice. Tu je i Rolex-Daytona, kao i Paul-Newman-Daytona, rijedak vintage sat koji dostiže cijenu od nekoliko stotina tisuća eura. Omega je još jedna od poznatih marki iz Švicarske. Najnoviji mehanizmi koje je razvila ova tvornica, među najtočnijim su na svijetu, a zaštićeni su i od jakih magnetskih polja. Najpoznatiji Omegin ručni sat je Speedmaster-Proffesional-Moonwatch, koji je kao NASA-in službeni sat čak sletio i na Mjesec. Tu su još i luksuzni brend Patek Philippe, kao i savršeni Gerald Genta i Audemars Piguet. Ukoliko želite jedan od najboljih pilotskih satova, brendove Breitling i IWC ne smijete mimoići.
  • Njemački satovi – po kvaliteti ne zaostaju mnogo za švicarskim, i postoje brojni poznati proizvođači iz ove zemlje. Jedan od najtradicionalnijih je A.Lange & Söhne, dok tvornica Glashütte proizvodi vrhunske luksuzne satove na razini Patek Philippe ili Audemars Piguet. Jedna od ikona ove tvrtke je Lange-1, klasični ručni sat s decentraliziranim zaslonom i velikim datumom. Glashütte je dio Swatch-grupe. Njemački satovi Sinn-Spezialuhren iz Frankfurta, sinonim je za funkcionalne ronilačke i pilotske satove. Sinn je definirao prvi tehnički standard za pilotske satove.
  • Japanski satovi – pokrivaju svaki cjenovni segment svojim mehaničkim i kvarcnim mehanizmima. Od jeftinih ručnih satova za manje od 100 eura, pa do onih luksuznih za nekoliko tisuća eura. Vrhunski brendovi iz ove dalekoistočne zemlje su: Seiko,Citizen, Casio i Orient. Kultni model Grand-Seiko usporedan je s najboljim švicarskim modelima. Japanske proizvođače karakteriziraju inovativnost kao i cjenovna pristupačnost.

Ne trebamo zaboraviti francuske i ruske satove. Omiljeni brend svih dama je, svakako, Cartier, koji proizvodi i nakit, te ga odlikuje neodoljivi dizajn.

Ukoliko ste ljubitelj satova, ali i ako ručni sat nosite samo iz potrebe ili kao modni detalj, pozivamo vas da posjetite stranicu idealno.ba gdje vas očekuje veliki izbor modela po cijenama za svaki džep. Uživajte u odabiru i jednostavnom načinu kupnje!

To Top