Život

Načini na koje se ove zime možete natjerati da češće izlazite u prirodu – radi vlastitog mentalnog zdravlja

Kad bolje pogledamo mentalnu i fizičku dobrobit, otkrit ćemo da je ona duboko ukorijenjena u prirodi. Izlazak u prirodu proširuje naš svjetonazor, može izoštriti kognitivno funkcioniranje, izazvati pozitivne emocije i resetirati iscrpljeni mozak. U usporedbi s hodanjem kroz izgrađena okruženja, šetnja prirodnim također može smanjiti našu anksioznost oko svakodnevnih briga i obaveza. Dodir s prirodom podsjeća nas na sve ono što leži izvan naših vlastitih glava. Stoga, sljedeći put kad izađete u prirodu, obratite pažnju na ovih nekoliko elemenata.

Uključite sva svoja osjetila

U sljedećoj zimskoj šetnji pokušajte uključiti sva svoja osjetila. Skinite slušalice i pokušajte se prepustiti zvukovima koji vas okružuju. Iako po zimi ne možete hodati bosi, bar ne vani, pokušajte dodirnuti lišće, stabla, travu. Osjetite i prepustite se povjetarcu i duboko udahnite miris svježeg dana.

U prirodi postoji puno više nego što se na prvi pogled čini. Ti svi elementi mogu naše iskustvo učiniti još dubljim i smislenijim.

Istražite novu rutu

Možda već imate svoju određenu rutu, no zašto ne biste prekinuli tradiciju i istražili nešto novo? Pronalazak novog mjesta može otvoriti jednu transformacijsku emociju koja nas čini da se osjećamo manje ograničeni vremenom, kreativniji i spremniji djelovati na nove načine, razvija strahopoštovanje. Strahopoštovanje je ono što osjećamo kada smo suočeni s nečim što je izvan našeg shvaćanja. Ključno je otvoriti se novim iskustvima koja proširuju vaše razumijevanje svijeta.

Svoje vrijeme za prirodu usmjerite i na nešto dodatno

Jednostavan način da stupite u kontakt s prirodom onda kada nemate vremena jest da u to uključite dodatnu aktivnost. Ako želite čitati knjigu ili morate napraviti popis za trgovinu ili želite poslušati podcast, sve to možete učiniti u lokalnom parku. Ovo je možda manje svjesni način druženja s prirodom, ali će vam i dalje pružiti brzi put do vitamina D.

Dobro se obucite

Ništa ne može uljepšati ili pokvariti zimsku šetnju kao pogrešna odjeća. Uvijek stavite više slojeva odjeće, pa ako treba nabavite i grijače za ruke.

Unesite prirodu u svoje prostorije

Naravno, ove sezone vjerojatno će biti dana kad vam izlazak u prirodu neće biti u planu. Neka istraživanja pokazuju da i čisto gledanje fotografija prirode može biti dovoljno da nam poprave raspoloženje. Stoga, unesite prirodu u svoj dom, nabavite više sobnih biljaka, fotografija prirode, prirodnih materijala i boje koje vas podsjećaju na prirodu.

Priroda je dar koji nikako i nikada ne bismo smjeli uzeti zdravo za gotovo – čak niti zimi. Šećite i svoja pluća ispunite svježinom prirode – ostanite zdravi!

To Top