Život

Kako kožu i kosu zaštititi od hladnoće?

Tijekom zime vaša će koža postati suha, počet će se ljuskati, a na kraju će i ispucati. Zbog toga se možete osjećati neugodno i može se pojaviti nepodnošljiv svrbež, ali postoji mnogo praktičnih načina na koje možete svoju kosu i kožu zaštititi od hladnoće.

Pokrijte svoju kožu – od glave do pete

Bitna je stvar da na sebe ne bacite samo hrpu slojeva odjeće. Stvarno provjerite je li vaša koža potpuno prekrivena. Nosite rukavice – po mogućnosti vodootporne. Oko vrata omotajte šal i svoje tijelo pokrijte i zaštitite kaputom. Nisko navučeni šešir grijat će vam uši, kao što će i štititi kosu od vjetra i hladnoće.

Nemojte prati kosu svaki dan

Čini se kontraproduktivnim, ali morate prestati prati kosu svaki dan. Šamponiranjem vaše kose zapravo se uklanjaju sva prirodna ulja koja održavaju vaše vlasište zdravim i hidratiziranim. Ako perete kosu svaki dan, ili barem gotovo svaki dan, prestanak svakodnevnog pranja mogao bi uzrokovati da vaše tjeme proizvodi i previše tog ulja. Tako će se uskoro vaše vlasište naviknuti te će se prilagoditi pranju svakih nekoliko dana.

Zaštitite svoju kosu

Ljudi zimi razmišljaju o zaštiti kože, ali rijetko tko razmišlja i o svojoj kosi. Tijekom zime, vaša će se kosa osušiti, što je čini lomljivom i osjetljivom. Ovih nekoliko mjeseci prijeđite na šampon koji će vam pružiti više vlage od onoga kojeg inače koristite. Također potražite šampon ili tretman koji će izliječiti vašu kosu ako je već bila izložena hladnoći i vjetru i ako ste primijetili da je uništena.

Prilagodite rutinu njege vaše kože

U zimskim mjesecima, vlaga s vaše kože brzo isparava, a vaša koža također proizvodi manje prirodnog ulja. Stoga, koristite gušću i jaču hidratantnu kremu od one koju koristite u toplijim godišnjim dobima. Svaka promjena u vašoj rutini njege može isprve uzrokovati različita izbijanja, no samo je potrebno da se vaša koža navikne na novi režim. Stoga, prije nego što odustanete od određenog proizvoda, imajte na umu da postoji razdoblje prilagodbe.

Koristite kremu za sunčanje

Iako možda zvuči glupo i jasno je da sunce preko zime ne grije kao u ljeti, no nemojte misliti da sunce nije jednako opasno. Zapravo, zrake koje se reflektiraju od leda i snijega mogle bi uzrokovati još više štete. Nanesite kremu za sunčanje pola sata prije izlaska iz kuće kako biste izbjegli da se zalijepi za odjeću.

Koristite losion za ruke

Svoje ruke koristimo za većinu svakodnevnih zadataka, ali još uvijek lako zaboravimo da je njima potrebno najviše njege. Često nećemo početi s određenom njegom sve dok nam ruke ne postanu isušene i ispucane. Stoga je kroz dan bitno koristiti hidratantnu kremu ili gel, ali i losion. Ako radite na računalu i ne volite vidjeti mrlje na svojoj tipkovnici koje ostavlja krema s vaših ruku, potražite neku manje masniju.

Spriječite pucanje usana

Niti ne shvaćate koliko oblizujete usne dok ne vidite koliko su ispucane. Dobro bi bilo da tijekom dana koristite balzam kako biste usne održali mekima i spriječili njihovo pucanje, a naposljetku i krvarenje. Ako ste izloženi jakoj hladnoći, na balzam za usne možete staviti i sloj vazelina kako biste postigli bolji učinak.

Neka vam bude toplo, ali ne i vruće

Kad vam je hladno, želite da vam bude vruće – i to je sasvim prirodno. No, nagli prelazak s hladnog u vruće zapravo će još više naštetiti vašoj koži. Ako se samo ugrijete do neke normalne topline, imat ćete ujednačenu temperaturu, a to će za vašu kožu biti dobro. Ovo pravilo vrijedi i kad dođe do tuširanja, umjesto vruće koristite toplu ili mlaku vodu. Vruća će voda izazvati iritaciju kože.

Nosite vodootpornu odjeću

Nosite što više vodootpornih dijelova odjeće, uključujući rukavice, čizme i kaput. Kada vam se odjeća smoči, presvucite se u nešto toplo i suho. Boravak u mokroj odjeći iritirat će vašu kožu, a tako ste i podložniji prehladi.

Ostanite hidratizirani

Možda biste samo željeli pijuckati toplu kavu ili kakao, ali tijekom hladnijeg je vremena važno piti i dovoljnu količinu vode. Izbjegavajte konzumaciju alkohola jer dehidrira vaš organizam. Pobrinite se da pijete preporučenih osam čaša vode dnevno, što ne samo da će pomoći vašem tijelu da ostane hidratizirano, već će pomoći i vašoj koži koja će izgledati zdravo i sjajno.

To Top