Život

Kako nastaje vlaga i kako je se riješiti?

Vlaga

Scenarij koji definitivno nitko ne želi vidjeti u svom domu je pojava vlage. Gdje god živjeli, bilo da se radi o dotrajaloj kući ili najljepšoj vili u zemlji, vlaga ne bira. Kada spomenemo vlagu i pomislimo na nju, sama po sebi ne djeluje posebno ozbiljno i opasno. Međutim, ona to zaista jest. Neugodni mirisi definitivno nisu jedini problem koji može nastati zbog vlage jer ona može imati jak negativan utjecaj na zdravlje stanara.

Najbolje bi bilo stoga reći nešto o vlazi, kako nastaje, koje utjecaje može imati na čovjeka te ono najvažnije, kako je spriječiti i kako je se riješiti.

Foto: Shutterstock

Što je vlaga i koji su njezini negativni utjecaji na dom i zdravlje?

Vlaga je jednostavno koncentracija vodene pare prisutne u zraku. Postoji mnogo različitih čimbenika koji uzrokuju variranje njezine vrijednosti. Sušenje rublja, lonac za kuhanje ili vruća kupka vjerojatno će uzrokovati porast razine vlage, dok će pravilno prozračivanje prostorije uzrokovati pad razine. Pojačana razina vlage u domu u blizini površine može uzrokovati ozbiljne štete na imovini.

Kada je zrak vlažan, on značajno pogoduje razvoju plijesni, a kao što znamo, ona je poprilično velika zdravstvena nevolja, posebice kada je riječ o dišnim putevima. Također, velika razina vlažnosti zraka koja se zadržava u prostoriji može biti glavni razlog stvaranja grinja. Primjerice, kupaonice su obično prostorije u kući koje imaju najmanje prozore i najmanje se provjetravaju. Upravo u njima postoji najveća šansa da će se razviti gljivice i plijesan.

Vlažan zrak pogoduje razvijanju plijesni koja predstavlja veliku opasnost za naše dišne puteve, dok velika vlažnost zraka koja se dulje zadržava u prostoriji jamči stvaranje grinja i plijesni (najbolji primjer je kupaonica bez prozora gdje je česta pojava gljivica i plijesni).

Povećana razina vlage u domu može biti i uzrok povećane potrošnje energije. Kada je zrak vlažan, logično to znači da u sebi sadrži više vode. Takav zrak je u pravilu puno teže zagrijati tako da će veći udio energije biti potrošen na njega.

Foto: Shutterstock

Vlaga i astma

Vlaga može biti uzročnik astme, ozbiljne bolesti dišnih puteva. Ona može astmu prouzročiti na tri načina.

  1. Vlažan zrak čini se težim za udisanje, a kada je zrak teži za disanje, vaša tjelesna temperatura može porasti, uzrokujući da se znojite. To može dovesti do dehidracije, što može ubrzati disanje. Sve to u kombinaciji može izazvati simptome astme. Razmislite o provođenju vremena na otvorenom ujutro ili navečer kada su toplina i vlažnost obično niži.
  2. Vlažnost može značiti visoke temperature. Budući da je vlažnost obično najveća ljeti, ekstremna vrućina može pogoršati vaše dišne ​​putove, baš kao što može i ekstremno hladan zrak. Pluća astmatičara su osjetljivija na ekstremne temperature. Nagle promjene temperature također mogu utjecati na vaša pluća. Ako ste ikada napustili suhu, hladnu klimatiziranu zgradu da biste izašli van na vrući, vlažni zrak, znate da promjena zraka i temperature može biti pravi šok. Ako imate astmu, nagla promjena zapravo može uzrokovati napadaj astme.
  3. Vlažnost može pogoršati kvalitetu zraka. Samo vlažan zrak nije sve što izaziva napade astme. Vlažnost može povećati razinu plijesni, grinja i prizemnog ozona. Sva tri ishoda su poznata kao okidači astme. Ozon, plin koji je uobičajeni zagađivač zraka, nadražuje dišne ​​puteve i može otežati duboko disanje. Razina ozona može rasti zajedno s vlagom, izazivajući simptome astme. Plijesan i grinje rastu po vlažnom vremenu., tako da ako imate alergijsku astmu i alergični ste na plijesan i prašinu, vlaga može povećati simptome.

Koji su vidljivi znakovi pojave vlage u domu?

Vlaga
Foto: Pixabay

Pojava vlage u domu dolazi s nekim poprilično očitim znakovima. Najočitiji su svakako mrlje na zidu. U prostorijama koje su zahvaćene prevelikom vlagom, na zidu će se pojaviti tamne mrlje koje će odmah ukazati na ovu neželjenu situaciju.

Miris je također jedan poprilično jasan pokazatelj pojave vlage u domu. On je vrlo specifičnog karaktera, pljesniv i vjerojatno ste se s njime susreli pokoji put u životu tako da ćete ga odmah prepoznati. Ako se tapete u vašem domu počnu ljuštiti i savijati, jasno je da je uzrok tome još jednom vlaga.

Tijekom zimskih mjeseci moguće je da ćete vidjeti kondenzaciju na prozoru. Ona nije ništa neuobičajeno, ali posebno obratite pažnju na to kolika je njezina razina. Ako primijetite da je kondenzacija poprilično velika, moguće je da imate problema s vlagom.

Višak vlage u domu može oštetiti i drvo, bilo stvaranjem mrlja i izraslina ili eventualno uzrokujući ozbiljnije truljenje. U najozbiljnijim slučajevima, kada problem s prekomjernom vlagom traje dulje vrijeme, ona može uzrokovati nepopravljivu štetu na podovima od tvrdog drveta, okvirima prozora i drugim drvenim elementima.

Kako spriječiti nastanak vlage u domu?

Uz neke dobre navike, moguće je spriječiti nastanak vlage u domu. Stvari koje svi radimo u našim domovima svakodnevno kao pranje odjeće, kupanje ili tuširanje, kuhanje, pa čak i disanje, poznate su da stvaraju vlagu.

Prvo što je vrlo bitno jest poduzeti korake kako biste osigurali da voda uopće ne može ući u vaš dom. To možete učiniti tako što ćete redovito provjeravati krov i zidove. Pobrinite se da vaš dom uz to bude i dobro prozračen. Najjednostavniji način kako to postići je otvoriti prozore i prozračiti dom. Ovo je posebno važno u prostorijama kao što su kuhinja i kupaonica.

Kada kuhate, koristite ventilacijsku napu. Vlažnost uzrokuje manje problema ako se vaš dom pravilno i stalno grije. Pokušajte održavati relativno konstantnu temperaturu, čak i ako to znači malo smanjiti termostat. Kao rezultat toga, bit će manje mogućnosti da se topli zrak ohladi i izazove kondenzaciju. Osim navedenog, izbjegavajte sušenje odjeće u zatvorenom prostoru. Vješanje mokrih ručnika ili drugih predmeta na radijatore uobičajena je praksa koja stvara vlagu.

Foto: Shutterstock

Kako smanjiti razinu vlage u domu?

Ako ste se neuspješno borili s nastankom vlage u domu, možete poduzeti neke mjere kako biste smanjili njezinu razinu. Još jednom je ključno rješenje provjetravanje, a najjednostavniji način za time je otvaranje prozora. Trajnije rješenje moglo bi uključivati ​​ugradnju klima uređaja kako bi zrak cirkulirao kroz vaš dom, što će smanjiti vlagu.

Alternativno, postoje uređaji koji služe upravo za odvlaživanje, a oni izvlače vlagu iz zraka. Ako nemate učinkovite ventilatore u kupaonicama ili ventilacijske nape u vašoj kuhinji ne rade dobro, možda ćete morati popraviti ili zamijeniti ovu opremu. Provjerite jesu li perilice i sušilice rublja pravilno priključene kako bi vlaga izlazila kako treba.

To Top