Zabava

Lignje se mogu spremiti na sto načina – evo nekih recepata

Lignje se mogu spremiti na mnogo načina, a ovo su neki od najukusnijih recepata

Što volimo više od brzih i jednostavnih recepata? Upravo u ovima su jedan od glavnih sastojaka lignje koje su vrlo lagane i zdrave, ali i ukusne. Riječ calamari dolazi iz talijanskog jezika, a označavaju lignje. U Sjedinjenim Državama, općenito se odnosi na duboko prženo predjelo posluženo u restoranima i barovima, iako ga neki ljudi koriste naizmjenično s glavnim sastojkom, lignjama. Dok mnoge mediteranske zemlje lignje poslužuju na različite načine, one su također popularne diljem Azije.

Kako kuhati lignje?

Lignje su pogodne za vruće i brze metode kuhanja kao što su pečenje na žaru, obično pečenje, pirjanje i duboko prženje. Mogu se jesti i sirove, na primjer u sushiju. Možete ga pokušati i lagano i sporo dinstati u bijelom vinu i češnjaku ili umaku od rajčice ili curryju. Uistinu postoji mali milijun načina na koje ih možete spremiti, a jelo će često biti vrlo lagano i neizmjerno ukusno. Lignje se mogu kupiti svježe, konzervirane, smrznute, sušene i ukiseljene. Njihova slana crna tinta može se koristiti za bojanje tjestenine i rižota.

Iako su ticala jestiva i često se i ona nalaze na tanjuru uz pržene lignje, tijelo je zapravo glavni dio mesa; može se puniti, izrezati na ravne komade ili narezati na kolutiće.

Sad kad smo riješili cijelu misteriju oko samih lignji, možemo se početi baviti nekim od najukusnijih recepata. Kombinacija različitih nijansi okusa na kraju rezultira pravim umjetničkim djelom na tanjuru, a kojeg se nećete moći zasititi.

Lignje sa solju i paprom

Ovaj recept idealan je za predjelo, a mješavina sečuanskog i crnog papra u zrnu ovom jelu daje pikantnost i toplinu. Iako je sezona lignji prilično kratka, traje od kraja kolovoza do studenog, ovo je odličan i jednostavan azijski način pripreme koji će vas naprosto oduševiti.

Sastojci:

  • 1 žličica sečuanskog papra u zrnu
  • 1 žličica crnog papra u zrnu
  • 1 žlica pahuljica morske soli
  • 30 g glatkog brašna
  • 30 g kukuruznog brašna
  • 400 g lignji, očišćenih
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 6 mladih lukova, narezanih na ploške
  • komad đumbira veličine palca, oguljen i narezan na šibice
  • 3 crvena čilija, narezana

Priprema:

Sve zrna papra prepecite u dubokoj tavi ili u woku na jakoj vatri barem na 30 sekundi, a zatim ih tučkom istresite zajedno sa solju. U zdjeli pomiješajte oba brašna, a u to zatim umiješajte smjesu od papra.

Tijelo lignje zarežite s jedne strane i otvorite ga poput knjige. Nakon toga, unutrašnjost lignje zarežite u obliku križa, a da ne idete do kraja. Zatim izrežite na komade veličine zalogaja.

U tavi ili woku zagrijte 5 cm dubine ulja. Temperatura bi trebala biti na 180 stupnjeva, a to možete provjeriti kuhinjskim termometrom ili alternativnim načinom, tako da u ulje ubacite kockicu kruha koja bi za 30-ak sekundi trebala porumeniti. U smjesu brašna ubacite lignje dok ne budu potpuno njime obložene. Otresite višak i pažljivo ih spustite u vruće ulje – to ćete morati raditi u serijama. Pržite 2-3 minute ili sve dok ne postanu hrskave teksture i zlatne boje, a zatim ih ocijedite na kuhinjskom papiru.

Kad su lignje gotove, poslužite ih s kriškama limuna ili u woku na 30 sekundi zagrijte žlicu ulja u kojem možete prepržiti mladi luk, đumbir i čili. Zatim u smjesu umiješajte lignje da se sve sjedini. Ako želite, možete ih još malo posipati solju i poslužiti!

Gulaš od lignji

Jeste li kad čuli za gulaš od lignji? Ovaj jednostavan recept spaja lignje s lima grahom tvoreći zanimljivu kombinaciju okusa.

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 4 miješane crvene, žute ili narančaste paprike očišćene od sjemenki i narezane na ploške
  • 1 crveni luk, sitno narezan
  • 100 g mekog choriza za kuhanje, sitno nasjeckanog (chorizo je tvrda kobasica od grubo sjeckane svinjetine)
  • pola žličice čili pahuljica, (po želji)
  • 4 grančice timijana
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 lovorov list
  • 50 ml crvenog vinskog octa
  • 25 g šećera
  • 500 ml pasate
  • 400 g lignji, očišćenih i narezanih
  • 400 g lima graha, ocijediti i isprati
  • pola male vezice peršina, nasjeckanog

Priprema:

U velikoj tavi zagrijte ulje i na srednje jakoj vatri pržite papriku i luk oko 20-25 minuta. Povremeno ih miješajte dok ne omekšaju, a ako se počnu hvatati za dno, dodajte malo vode jer ne želite da poprimi previše boje. Zatim dodajte chorizo i čili pahuljice i pržite to 5 minuta dok chorizo ne pusti svoje ulje. Zatim dodajte timijan, češnjak i lovor i pirjajte 2 minute. Dodajte ocat i šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Ubacite pasatu, zatim u staklenku ili tetrapak dodajte malo vode kako biste pokupili ostatak pasate i ulijte u lonac. Začinite i zakuhajte.

U smjesu zatim umiješajte lignje pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1 sat. Po potrebi dodajte malo vode tako da tekućina prekrije lignje. Nakon sat vremena provjerite kako napreduje – lignje bi trebale biti mekane, ali ne i kašaste.

Umiješajte lima grah i provjerite je li umak dobro začinjen, okus bi trebao biti slatko-kiseli. Pirjajte, ako je potrebno i otklopljeno, kako bi se umak još malo zgusnuo. Kuhajte još 10-ak minuta, umiješajte peršin i poslužite uz hrskavi kruh ili orzo salatu.

Lignje u savršenom rižotu

Želite li biti kuhar najboljeg rižota s plodovima mora? Ovaj je recept upravo za vas, a evo i kako ga savladati!

Prije toga, evo kako uvijek možete napraviti savršeni rižoto.

Koju rižu koristiti?

Rižotu je potrebna riža s visokim udjelom škroba kako biste dobili taj esencijalni kremasti završetak. Dvije glavne vrste riže koje se koriste za rižoto su carnaroli i arborio – obje kratke žitarice koje sadrže puno škroba i zadržavaju izvorni oblik i teksturu nakon kuhanja.

Zašto rižoto morate miješati?

Vrlo je važno da rižoto miješate i mutite sve do kraja kuhanja. Zrnca koja se jedno o drugo trljaju u umak otpuštaju škrob, što smjesu stvara kremastom. Za to je najbolje koristiti široku, duboku tavu za prženje i pirjanje jer njena širina tekućini omogućuje da ravnomjerno ispari.

Na kojoj je temperaturi najbolje kuhati rižoto?

Prilikom kuhanja rižota želite sve držati na relativno sličnoj temperaturi. Premazivanje u ulju i prženje riže brzo je dovede do odgovarajuće temperature, a postupno dodavanje vrućeg temeljca znači da se zrna kuhaju ravnomjerno.

Zašto u rižoto dodati vino?

Dodavanje vina nešto je što je vrlo lako izostaviti, ali to će u jelu učiniti znatnu razliku. Kiselost u vinu pomoći će u prodiranju umami okusa kroz škrobnu rižu, parmezan i maslac.

Je li važno koji temeljac koristimo?

Temeljac je jedan od glavnih elemenata za aromatiziranje rižota. Koristite najbolju kvalitetu koju možete, ako je moguće domaći.

Trebamo li kušati rižoto?

Tijekom kuhanja je uvijek važno rižu zapravo i kušati jer vrlo lako može prekuhati.

Koje preljeve koristiti za završetak rižota?

Klasičan način za završetak rižota je mućenje maslaca i parmezana (tehnika poznata kao mantecare na talijanskom). Dodatak mliječnih proizvoda na kraju će dodati bogatstvo i spojiti sve okuse te pomoći da se lagano zgusne.

Slijedi recept!

Sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 lukovica komorača, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • pola žličice sjemenki komorača
  • 2 žličice pirea od rajčice
  • 200 g carnaroli ili arborio riže
  • 150 ml bijelog vina
  • pola litre ribljeg ili laganog pilećeg temeljca
  • 150 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 150 g dagnji ili školjki
  • 1 očišćena lignja, narezana na kolutiće od 1 cm
  • 150g sirovih oguljenih kozica
  • 75 g parmezana, sitno naribanog
  • dobar maslac
  • cijeđeni limun, plus kriške za posluživanje
  • mala šaka peršina

Priprema:

U velikoj dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i to na srednje jakoj vatri, zatim dodajte komorač i prstohvat soli. Kuhajte 15 minuta dok komorač ne omekša i ne počne se karamelizirati. Ubacite češnjak i sjemenke komorača i kuhajte oko minute vremena, a zatim umiješajte pire od rajčice i kuhajte još 2 minute. Dodajte rižu i kuhajte 2 minute, miješajući, dok sva zrna riže ne budu obložena uljem i dok se ne počnu lagano pržiti. Ulijte vino i pecite oko 2-3 minute.

U tavu stavite malo temeljca i zagrijavajte ga dok ne prokuha. U rižu zatim dodajte vrući temeljac i miješajte sve dok se ne upije. Kuhajte oko 15 minuta, a zatim kušajte. Riža bi trebala biti gotovo kuhana. Dodajte cherry rajčice, dagnje, lignje i kozice te lagano kuhajte dok se dagnje ne otvore, a kozice porumene, dodajući još temeljca kako bi rižoto ostao sočan.

Začinite i dodajte parmezan, maslac i limunov sok, zatim miješajte dok se ne otopi i sjedini.

Ostavite da poklopljeno nekoliko minuta odstoji, a zatim žlicom izlijte u plitke zdjelice, pospite peršinom i poslužite s kriškama limuna.

Španjolske lignje punjene rižom

Svoje goste možete impresionirati ovim jednostavnim, ali ukusnim i niskokaloričnim ribljim receptom.

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 75 g choriza, oguljenog i sitno nasjeckanog
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 100 g basmati riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 3 zrele rajčice, nasjeckane
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 4 (oko 700 g) lignje, očišćene, cijelih tijela, a pipke grubo nasjeckajte
  • pola male vezice peršina, sitno nasjeckanog
  • uz to možete poslužiti zelenu salatu ili hrskavi kruh

Priprema:

U dubokoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i kuhajte chorizo ​​2-3 minute ili dok ne postane hrskav. Dodajte luk i prstohvat soli i kuhajte 10 minuta dok luk ne omekša. Ubacite češnjak i kuhajte minutu, a zatim dodajte rižu i dobro promiješajte. Ulijte vino i pustite da brčka sve dok ne ispari. Dodajte rajčice i temeljac pa pirjajte 12 minuta dok riža ne omekša. Umiješajte pipke lignje, peršin i dodajte malo začina.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva/ventilator 180 stupnjeva. Napravite malu rupu na šiljatom kraju tijela svake lignje (to će spriječiti da puknu u pećnici), a zatim ih napunite smjesom od riže. Stavite u lim za pečenje, preostalu smjesu s rižom stavite okolo lignji, pokapajte preostalim maslinovim uljem i pecite 20 minuta. Poslužite po želji uz zelenu salatu ili hrskavi kruh.

Lignje na roštilju s preljevom od pougljenog limuna i kapara

Brz i jednostavan za pripremu, a impresivnog okusa koji će zadovoljiti svako nepce.

Sastojci:

  • jalapeño paprika
  • 1 limun, prepolovljen
  • 800g lignje, uklonjenog kljuna i tijela razdvojenog na ticala i glavni dio
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 4 žlice kapara
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 2 žličice meda
  • 1 ljutika, sitno nasjeckana
  • prstohvat dimljene paprike
  • 1 žlica fino nasjeckanog peršina

Priprema:

Roštilj ili tavu za roštilj zagrijte da bude jako vruće (potrebna vam je jaka vatra da lignje ostanu mekane). Papriku popecite na žaru, izvadite sjemenke i peteljku, a njeno meso sitno nasjeckajte. Polovice limuna pecite dok se ne karameliziraju. Lignje začinite pa ih ubacite u sezamovo ulje.

U zdjeli pomiješajte kapare sa sokom od pougljenog limuna, pougljenom paprikom, češnjaka, 6 žlica maslinovog ulja, medom, ljutikom, dimljenom paprikom i peršinom.

Lignje pecite na žaru oko 3 minute na izravnoj vatri, okrećući ih dok ne postanu pečene, ali još uvijek mekane. Glavni dio narežite na komade, dijagonalno, pa sve lignje stavite u zdjelu zajedno s dresingom.

Pikantne lignje s japanskim BBQ umakom

Ovaj recept za pikantne lignje s japanskim BBQ umakom prilično je nova stvar koju nije kušalo mnogo ljudi, a izvrsno je i lagano predjelo za dvoje.

Sastojci:

  • 75 ml ulja repice
  • 1 žličica crvenih pahuljica čilija
  • 400 g cijelih lignji, očišćenih (oko 2 po osobi)
  • hrskavi kruh
  • 70 g kečapa od rajčice
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1 žlica mirina (japansko slatko vino)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica dijon senfa
  • ¼ žličice češnjaka u prahu

Priprema:

Zagrijte 2 žlice repinog ulja na srednje jakoj vatri i dodajte pahuljice čilija, pazeći da ne porumene. Kuhajte 1 minutu, zatim dodajte ostatak ulja i kuhajte oko 2 minute. Izvadite i ohladite na sobnoj temperaturi.

Za BBQ umak u zdjeli umutite sve sastojke. Odvojite pipke od tijela lignje i odrežite tvrde membrane. Tijela lignji stavite ravno na površinu. Zarežite lignje kao da ih želite narezati na kolute, ali nemojte zarezati do kraja. Tavu s neprianjajućim slojem zagrijte dok ne bude jako vruća.

Lignje i ticala premažite ohlađenim čili uljem i začinite solju i paprom. Pržite lignje po 1 minutu sa svake strane, a zatim ih stavite na veliki pladanj, prelijte BBQ umakom i poslužite s hrskavim kruhom.

Dobar tek!

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top