Život

Mladi luk čini ukusna jela, a ima 11 zdravstvenih prednosti

Mladi luk čini ukusna jela, a izvor je hranjivih tvari

Mladi luk jedan je od čestih sastojaka ukusnih jela, ali osim što pruža užitak našem nepcu, također je bogat hranjivim tvarima i prepun je vitalnih vitamina i minerala. Zato je najpopularniji kineski sastojak. Jestivi su i zeleni lisnati dio i bijela lukovica mladog luka. Blaži je od običnog luka i može se jesti i sirov. Stoga, razmotrimo neke bitne zdravstvene blagodati ove ukusne namirnice i pogledajmo neke primjere najukusnijih i krajnje laganih recepata.

Foto: Shutterstock

Koje su prednosti mladog luka?

Mladi luk sprječava prehladu i gripu

Budući da ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odličan je za liječenje virusnih infekcija i infekcija gripe. Također smanjuje višak sluzi i bori se protiv zimske hladnoće, zbog koje se često osjećate jadno i iznemoglo.

Pomaže u probavi

Ako patite od ekstremnih problema s probavom kao što su gastritis, kiselost, zatvor i drugi poremećaji, možete redovito konzumirati mladi luk kako biste ubrzali svoju probavu i riješili se ovakvih problema.

Mladi luk sadrži vlakna koja pomažu u pokretanju stolice. Liječi natečena crijeva i čini vaš probavni sustav vrlo aktivnim. Osobe koje imaju problema s probavom trebale bi dva puta dnevno konzumirati 20-30 grama mladog luka, jednom ujutro i navečer.

Mladi luk smanjuje rizik od raka

Zeleni luk sadrži snažne spojeve koji sadrže sumpor, a nazivaju se alil sulfid, a koji pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Štoviše, flavonoidi sprječavaju rak inhibicijom ksantin oksidaze, enzima koji oštećuje DNK i stanično tkivo stvaranjem slobodnih radikala. Promjena prehrambenih navika i konzumiranje hrane koja se bori protiv raka ključni su za njegovu prevenciju.

Snižava razinu šećera u krvi

Studije su pokazale da spojevi sumpora prisutni u zelenom luku smanjuju razinu šećera u krvi povećanjem razine inzulina. Inzulin je neophodan za prijenos šećera iz krvotoka u tjelesne stanice. Stoga, neka ovo povrće bude dio vašeg popisa zdravog povrća.

Mladi luk dobar je za vaše oči

Osim karotenoida kao što su lutein i zeaksantin, zeleni luk sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i očuvanju zdravih i jakih očiju. Također, bore se protiv makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida, te štite oči od upala.

Foto: Shutterstock

Održava zdravlje vašeg srca

Prisutnost antioksidansa u mladom luku pomaže u sprječavanju oštećenja DNK i staničnog tkiva inhibicijom djelovanja slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog kolesterola i krvnog tlaka u tijelu, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Spojevi sumpora prisutni u ovom luku također pomažu u smanjenju rizika od koronarnih bolesti srca.

Mladi luk jača imunitet

Budući da sadrži vitamine C i A, jača imunološki sustav i štiti od infekcija.

Sprječava želučane komplikacije

Mladi luk učinkovit je prirodni lijek za liječenje probavnih problema i sprječavanje proljeva, mučnine i drugih želučanih komplikacija. Osim toga, pomaže u poboljšanju apetita. Ovo zeleno povrće sadrži puno vlakana koja pomažu boljem radu probavnog sustava.

Mladi luk pomaže u izgradnji zdravlja kostiju

Jedenjem tri glavice mladog luka svaki dan, naše tijelo dobiva dovoljno vitamina K za cijeli dan, što je blagotvorno kod gastrointestinalnih problema. Ovaj je vitamin važan za zgrušavanje krvi, ali i za zdravlje kostiju, a istraživanja eksplicitno povezuju luk sa smanjenim rizikom od osteoporoze.

Djeluje protiv starenja

Kao bogat izvor vitamina C, štiti tjelesno tkivo od oštećenja i upala djelujući kao antioksidans.

Sad kad smo saznali koje su to dobrobiti mladog luka, bilo bi dobro da pogledamo neke od zanimljivih ukusnih jela koja su krajnje lagana za pripremu.

Pougljeni mladi luk i teriyaki tofu

Sastojci:

  • 150 g integralne riže
  • 50 ml sojinog umaka
  • 2 žlice mirina
  • pola žličice naribanog đumbira
  • 1 žličica meda
  • 350 g čvrstog tofua
  • 1 vezica mladog luka s podrezanim vrhovima
  • 2 žličice suncokretovog ulja
  • pola žličice sezamovih sjemenki
  • 1 crveni čili, narezan (po želji)
Foto: Shutterstock

Kako pripremiti?

KORAK 1

Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. Ulijte sojin umak, mirin, đumbir i med u malu posudu za umake i dodajte 50 ml vode. Pustite da zavrije i kuhajte oko 5 minuta ili dok se malo ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite sa strane dok vam ponovo ne zatreba.

KORAK 2

Ako vam se tofu ne čini baš čvrstim, morat ćete ga pritisnuti. Da biste to učinili, zamotajte blok tofua u nekoliko slojeva kuhinjskog papira, zatim ga opterećujte teškom tavom ili pladnjem 10-15 minuta – što ga duže pritiskate, to će biti čvršći. Tofu narežite na deblje ploške.

KORAK 3

Zagrijte tavu na jakoj vatri i lagano uljem namažite tofu i mladi luk. Pecite tofu i mladi luk dok se ne pojave duboke pougljenjene crte na obje strane (oko 4 minute sa svake strane) – možda ćete to morati raditi u serijama, ovisno o veličini vaše tave.

KORAK 4

Kuhanu rižu podijelite na dva tanjura, na vrh stavite tofu i mladi luk, a zatim pokapajte teriyaki umakom. Ukrasite sjemenkama sezama i narezanim crvenim čilijem, ako ste i njega uključili u recept.

Brancin s prženim đumbirom, čilijem i mladim lukom

Sastojci:

  • 6 x fileta brancina, oko 140 g svaki, s kožom i s ljuskama
  • oko 3 žlice suncokretovog ulja
  • veliki komad đumbira, oguljen i narezan na štapiće
  • 3 režnja češnjaka, tanko narezana
  • 3 masna svježa crvena čilija bez sjemenki i sitno nasjeckana
  • vezica mladog luka, nasjeckanog
  • 1 žlica soja umaka

Kako pripremiti?

KORAK 1

Posolite i popaprite 6 fileta brancina, a zatim kožu zarežite 3 puta.

KORAK 2

Zagrijte tavu i dodajte 1 žlicu suncokretovog ulja.

KORAK 3

Kad se zagriju, pržite filete brancina, s kožom okrenutom prema dolje, 5 minuta ili dok koža ne postane vrlo hrskava i zlatna. Riba će biti gotovo pečena.

KORAK 4

Okrenite, kuhajte još 30 sekundi do 1 minute, zatim prebacite na tanjur za posluživanje i držite na toplom. Filete brancina morat ćete pržiti u 2 serije.

KORAK 5

Zagrijte 2 žlice suncokretovog ulja, zatim pržite veliki komadić oguljenog đumbira, narezan na štapiće, 3 tanko narezana režnja češnjaka i 3 tanko nasjeckana crvena čilija oko 2 minute dok ne porumene.

KORAK 6

Maknite s vatre i ubacite snop nasjeckanog mladog luka. Poprskajte ribu s 1 žlicom soja umaka i žlicom prelijte sadržaj tave.

Popečci od tune, mladog luka i kukuruza šećerca

Sastojci:

  • 125 ml mlijeka
  • 3 istučena jaja
  • 150 g samodizajućeg brašna
  • 300 g smrznutog kukuruza šećeraca, odmrznutog (ili upotrijebite kuhani svježi kukuruz)
  • pola vezice mladog luka, orezanog i tanko narezanog
  • 1 limun, oguljen i izrezan na kriške
  • 2 x 112 g konzerve tunjevine, ocijeđene i grubo narezane
  • suncokretovo ili biljno ulje za prženje

Servirati uz:

  • 100 g kiselog vrhnja
  • ljuti umak, za posluživanje (po želji)

Kako pripremiti?

KORAK 1

Pomiješajte mlijeko i jaja u vrču s pola žličice soli i ¼ žličice mljevenog crnog papra. Prospite brašno u zdjelu, napravite udubinu u sredini i ulijte u smjesu jaja u tankom, ravnomjernom mlazu, dobro miješajući dok se ne sjedini. Umiješajte kukuruz šećerac, mladi luk, koricu limuna i tunu.

KORAK 2

Zagrijte kap ulja u neprianjajućoj tavi ili tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Ubacite žlice tijesta u tavu i pecite dok ne postane hrskavo i zlatno, oko 2-3 minute, okrenite i ponovite s druge strane (morat ćete to raditi u serijama). Ostavite na toplom u slaboj pećnici i ponovite s preostalim tijestom.

KORAK 3

Vruće popečke poslužite s kriškama limuna za cijeđenje, kiselim vrhnjem i ljutim umakom, ako ga koristite.

Njoki s tikvicama, mascarponeom i mladim lukom

Sastojci:

  • 300 g svježih njoka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 crveni čili, narezan na ploške, bez sjemenki
  • 1 srednja tikvica, izrezana na tanke vrpce
  • 4 nasjeckana mlada luka
  • korica 1 limuna
  • 2 pune žlice mascarponea
  • 50 g parmezana (može i vegetarijanska alternativa), naribanog
  • začinjeno miješano lišće, za posluživanje

Kako pripremiti?

KORAK 1

Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju. Ocijedite, ostavite kutlaču vode od kuhanja i ostavite sa strane.

KORAK 2

U tavi zagrijte ulje. Kuhajte čili i tikvice oko 3 minute dok ne omekšaju. Dodajte mladi luk, koricu, mascarpone, pola parmezana i vodu od kuhanja. Miksajte dok ne postane glatko, dodajte njoke i zagrijte.

KORAK 3

Začinite, podijelite u 2 posude za pečenje i pospite preostalim parmezanom. Pecite 2-3 minute dok ne počnu izbijati mjehurići i poslužite s miješanim listovima.

Fritata od krumpira, mladog luka, kopra i sira

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 400 g ostataka kuhanog mladog krumpira, narezanog na ploške
  • 4 tučena jaja
  • 4 mlada luka, sitno narezana
  • 1 vezica kopra, grubo nasjeckanog
  • 25 g cheddara, naribanog

Kako pripremiti?

KORAK 1

U manjoj neprianjajućoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte krumpir, zatim pržite dok ne postane hrskav, dakle oko 8 minuta. U zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, mladi luk, kopar i malo začina. Zagrijte roštilj.

KORAK 2

U tavu stavite jaja, brzo promiješajte, smanjite vatru, pa pospite preko sira. Nakon otprilike 8 minuta, kada se gornja strana gotovo stegne, stavite ih pod roštilj na 2-3 minute ili dok ne postanu čvrsti i zlatni. Izvucite iz posude. Pojedite odmah s majonezom ili kečapom ili brzo ohladite.

Mladi luk u matzo lazanju

Sastojci:

Za umak od rajčice:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 2 nasjeckane rajčice
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 žličice juhe od povrća u prahu

Za nadjev:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 10 komada mladog luka (cca 150 g), sitno narezanog na kolutiće
  • 125 g poriluka prepoloviti po dužini pa sitno narezati na polukrugove
  • 3 zgnječena češnja češnjaka
  • 125 g lišća baby špinata

Za umak od sira:

  • 1 kg ricotta sira
  • 1 jaje
  • 50 g srednjeg ili zrelog cheddara, naribanog

Za spajanje smjese:

  • 9 × matzo, može biti malo više ili manje ovisno o vašem jelu
  • 50 g naribane mozzarelle
  • 50 g srednjeg ili zrelog cheddara, naribanog

Kako pripremiti?

KORAK 1

Prvo napravite umak od rajčice. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na laganoj vatri i pržite luk 10-15 minuta ili dok ne omekša.

KORAK 2

Dodajte rajčicu, pire od rajčice, origano i bujon od povrća te pirjajte na laganoj i umjerenoj vatri 20-30 minuta uz povremeno miješanje dok smjesa se ne zgusne.

KORAK 3

Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite mladi luk, poriluk i češnjak 10 minuta, povremeno miješajući dok ne omekšaju, a zatim umiješajte špinat da povene.

KORAK 4

Za umak od sira, stavite ricottu i jaje u multipraktik i umutite dok ne postane glatko i svijetlo – ne bi trebalo trajati više od minute. Dobro začinite i umiješajte 50 g naribanog sira.

KORAK 5

Zagrijte pećnicu na 200 C ili 180 C s ventilatorom. Za sastavljanje lasagna, stavite malo hladne vode u veliku, ravnu posudu. Zatim, jedan po jedan list, namačite matzo u vodi – ne dulje od 30 sekundi, jer ne želite da se raspadnu, samo moraju biti navlaženi i savitljiviji. S prva tri lista obložite dno posude za pećnicu veličine otprilike 20 cm x 30 cm.

KORAK 6

Prelijte matzo trećinom umaka od rajčice. Ravnomjerno ga rasporedite, a zatim prelijte trećinom smjese od ricotte. Na vrh stavite polovinu mješavine špinata i poriluka, a zatim drugi sloj matzo listova koje ste prethodno umočili u vodu. Ponovite postupak, zatim prelijte ostatkom umaka od rajčice i na kraju prelijte ostatkom umaka od ricotte. Pospite preostalim naribanim sirom, a zatim lagano pokrijte folijom – pokušajte foliju staviti tako da ne leži na površini lazanja.

KORAK 7

Pecite 30 minuta, zatim otkrijte i pecite još 25-30 minuta da površina lijepo porumeni. Ostavite ga nekoliko minuta da se slegne nakon što ga izvadite iz pećnice i poslužite s hrskavom zelenom salatom.

Soda kruh od sira, zobi i mladog luka

Sastojci:

  • 120 g zobenih zobi, plus dodatak za preljev
  • 250 g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 150 g zrelog cheddara, naribanog
  • 4 nasjeckana mlada luka
  • 350 ml mlaćenice, po želji možete dodati i više
  • pola žličice Dijon senfa

Kako pripremiti?

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 200 C ili s 180 C ventilatorom i obložite lim papirom za pečenje. Miksajte zobene pahuljice u procesoru dok ne budu fina smjesa, a zatim ih stavite u veliku zdjelu zajedno s brašnom, sodom bikarbonom, pola žličice soli i 1 žličicom svježe mljevenog crnog papra. Brzo promiješajte da se sjedini. Pomiješajte 130 g sira i sav mladi luk.

KORAK 2

Pomiješajte mlaćenicu i senf u vrču, zatim to ulijte u suhe sastojke i nožem za jelo brzo umiješajte u mekano, čupavo tijesto. Ako tijesto i dalje izgleda suho, dodajte još 1-2 žlice mlaćenice. Izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i kratko premijesite da se sjedini u kuglu.

KORAK 3

Prebacite tijesto u pripremljeni pleh i dlanom ga malo spljoštite u deblji disk. Oštrim nožem zarežite vrlo dubok križ na vrhu, a zatim pospite preostalim sirom i malom šakom zobi. Pecite 35-45 minuta dok ne poprimi duboku smeđu boju i dok štruca ne zvuči šuplje kada se udari po dnu. Prije rezanja i posluživanja ostavite da se ohladi na rešetki.

Mladi luk na roštilju s limunom i čilijem

Sastojci:

  • 1,5-2 kg cijele deverike, očišćene (ili upotrijebite 2 manje orade)
  • pola luka, tanko narezanog
  • 2 limuna, 1 narezan na kriške, 1 prepolovljen
  • 500 g mladog krumpira prepoloviti i skuhati

Za preljev:

  • 2 mlada luka, orezana
  • 1 veliki češanj češnjaka, neoguljen
  • 2 reda čilija
  • 3-5 žlica maslinovog ulja

Kako pripremiti?

KORAK 1

Zapalite roštilj. Začinite unutrašnjost deverike i nadjenite je lukom i kriškama limuna.

KORAK 2

Kad ugljen poprimi pepeljastu boju, pažljivo ga rasporedite u krug promjera oko 30 cm. Za preljev na roštilj stavite mladi luk, češnjak, cijele papričice i polovice limuna, prerezanom stranom prema dolje. Kuhajte 10-12 minuta napola okrećući dok povrće ne dobije boju i omekša.

KORAK 3

Ribu izvana premažite s malo maslinova ulja i stavite je na roštilj. Učinite to pažljivo jer bi se ulje na ribljoj koži moglo uhvatiti i zagorjeti.

KORAK 4

Uklonite povrće i limun s roštilja. Mladi luk i čili sitno nasjeckajte (izvadite sjemenke ako ne želite da bude preljuto), stavite u zdjelu i protisnite češnjak iz ljuske. Preko ispečenog limuna iscijedite i pokapajte ostatkom ulja.

KORAK 5

Nakon 8-10 minuta pažljivo okrenite ribu hvataljkama i po potrebi komadom ribe da se ne raspadne. Kuhajte još 8 minuta, a zatim provjerite je li riba pečena tako da odvojite komad kože – meso bi trebalo biti neprozirno.

KORAK 6

Kad je riba gotova, izvadite je na tanjur za posluživanje i prelijte preljevom od povrća. Začinite i poslužite s mladim krumpirom. Pazite na kosti.

Salata od batata, mladog luka i fete

Sastojci:

  • 2 kg batata, oguljenog i narezanog na velike komade
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 140 g feta sira, grubo izmrvljenog
  • 50 g prženih pinjola

Za preljev:

  • 4 mlada luka sitno nasjeckana
  • pola male vezice peršina, nasjeckanog
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice bistrog meda
  • 5 žlica bijelog vinskog octa

Kako pripremiti?

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 200 C ili 180 C s ventilator. Stavite batat s uljem i malo začina. Raširite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 30-35 minuta dok ne omekša. Ohladite na sobnu temperaturu.

KORAK 2

Umutite sastojke za dresing s još malo začina. Složite krumpir na pladanj za posluživanje i prelijte ga preljevom. Pospite preko fete i orašastih plodova i vrlo nježno pomiješajte rukama kako ne biste potrgali krumpir.

To Top