Život

Riža sprečava mnoge bolesti: Evo 10 zdravstvenih prednosti

Riža – savršeno rješenje za sprečavanje mnogih bolesti

Iako većina ljudi zna da nam riža pruža mnoge zdravstvene prednosti, ono što većina nas možda ne zna jest koje su to prednosti. Isto tako, iako poznavanje specifičnih prednosti riže možda nije opće poznato, jedno je sigurno – riža je ukusna.

Foto: Shutterstock

Može poslužiti kao izvrstan prilog, ali čak i kao glavno jelo. Može se jesti s gotovo svime, uključujući meso, tofu, povrće i još mnogo toga. Za one koji vole zdravu prehranu ili za one koji jednostavno vole jesti visoko kvalitetnu rižu bogatu proteinima, zbog ovih razloga vjerojatno nećete htjeti stati, a mi ćemo vam reći i zašto. U ovom članku donosimo vam neke od najzdravijih prednosti redovitog konzumiranja riže.

Riža ne sadrži gluten i ima protuupalno djelovanje

Ako možda platite od osjetljivost na gluten, riža ne da će vam biti samo ukusna, već i pogodna za vaše zdravlje.

Jeste li znali da je najpopularnija žitarica bez glutena? To se posebno odnosi na osobe koje boluju od celijakije. Djeluje kao prirodno protuupalni sredstvo za naše tijelo, što je uvijek velika zdravstvena korist.

Ako imate bilo kakvu osjetljivost na gluten, rižu možete lako dodati u svoju prehranu i biti bez brige. Budući da ne sadrži gluten, neće doći do upale u vašim crijevima. Uvijek je važno tražiti načine da izbjegnete pojavu upale u cijelom tijelu i zato je riža izvrsna za svaku dijetu.

Riža poboljšava zdravlje živčanog sustava

Ako smatrate da je vašem živčanom sustavu potrebna bilo kakva podrška – riža je za to savršena pomoć.

Živčani sustav našeg tijela ovisi o korištenju različitih vitamina B za nesmetan rad i pravilno funkcioniranje. Različite vrste vitamina B djeluju na i proizvodnju neurotransmitera. Neurotransmiteri pomažu u regulaciji bioloških procesa.

Riža je nevjerojatno izbor raznih B vitamina. Budući da je tako bogata vitaminom B, njezino konzumiranje pomaže u poboljšanju zdravlja živčanog sustava.

Riža je dobar izvor energije

Ako se često osjećate umorno iscrpljeno, riža je za vas također pravo rješenje. Naše se tijelo uvijek oslanjaju na ugodnu količinu ugljikohidrata koji za njega djeluju kao gorivo. Kada ugljikohidrati uđu u naš sustav, naša tijela rade na pretvaranju tih dobrih ugljikohidrata u energiju.

Ipak, ti ugljikohidrati koji se nalaze u riži nisu dobri samo za pretvaranje u energiju. Oni također pomažu osigurati pravilnu funkciju mozga jer mozak ovaj izvor energije koristi za svoje djelovanje.

Ostale komponente koje se nalaze u riži, kao što su minerali, vitamini i još mnogo toga, pomažu u povećanju metaboličke aktivnosti svih tjelesnih organa. Pritom naša tijela imaju povećanu razinu energije.

Foto: Shutterstock

Riža ima diuretička i probavna svojstva – sprečava zatvor

Ako često imate problema s probavom, konzumiranje riže siguran je način za regulaciju probavnog sustava.

U samo oko 30 g sirovih rižinih mekinja nalazi se 6 grama vlakana. Taj rižin sustav bogat vlaknima, neophodan je za smanjenje zatvora i regulaciju probavnog sustava. Rižoto također djeluje i kao prirodni diuretik koji pomaže eliminirati vodu iz tijela.

Ovo informacija korisna je za one koji imaju visok krvni tlak ili druga slična stanja. Izbacivanje vode iz tijela znači da češće mokrite, što pomaže tijelu da se oslobodi mokraćne kiseline pa čak i izgubi na težini. Zauzvrat, vaši bubrezi upijaju sve prednosti riže.

Budući da će pri tome vaše tijelo izbacivati velike količine vode, svakako je češće pijte.

Riža može pomoći u smanjenju rizika od raka

Ako tražite način da ostanete aktivni u borbi protiv rizika od raka, konzumiranje hrane bogate vlaknima podiže pomaže smanjiti šanse za njegovo dobivanje.

Svojstva riže bogate vlaknima pomažu u probavi i snižavanje krvnog tlaka. Zauzvrat dobivate zdravlje za cijeli organizam. Održavanje zdravog probavnog trakta znači da se tjelesni otpad ne zadržava duže nego što bi trebao.

Održavanjem protoka manja je vjerojatnost da ovaj otpad stupi u interakciju sa zdravim stanicama unutar tijela. Ovo je dobro za borbu protiv raka crijeva i debelog crijeva te njegovu prevenciju. No riža tu ne završava svoju bitku povezanu s rakom.

Riža je također bogata vitaminima. Ovi vitamini uključuju antioksidanse, kao što su vitamin A i vitamin C. Ti vitamini pomažu u oslobađanju tijela od slobodnih radikala.

Riža sprečava pretilost

Jeste li ikad težili mršavljenju, ali niste bili sigurni koja vam hrana u tome može pomoći? Ne morate tražiti dalje – to je riža.

Budući da ima male količine natrija, masti i kolesterola, riža vam može biti od velike pomoći u smanjenju pretilosti. Bogata je hranljivim tvarima i nema značajnih negativnih utjecaja na zdravlje osobe. Naravno, njegova visoko razvijena vlakana također pomaže u smanjenju pretilosti.

Može se koristiti i za njegu kože

Ako tražite prirodni proizvod za njegu kože, možda ćete se iznenaditi kada saznate da riža za u tom kontekstu zapravo djeluje kao izvrstan proizvod.

Rižu za njegu kože možete koristiti lokalno, ali i konzumiranjem. Ako težite lokalnom rješenju, možete uzeti rižu u obliku praha i nanijeti je na svoju kožu. Ovo rješenje izvrsno je za upaljenu kožu jer će puder pomoći u smanjenju upale.

Također se koristi u bukvalno za liječenje i drugih stanja kože. Rižina voda još jedan način korištenja riže kao lokalnog rješenja za kožu. Rižinu vodu tako možete koristiti za hlađenje kože koja je upaljena.

Ipak, tu se češće koristi smeđa riža zbog svojih fenolnih spojeva. Ovi spojevi djeluju na smanjenje crvenila i iritacije kože. Zbog svih antioksidansa koji se nalaze u riži, riža usporava proces starenja kože koje može utjecati na njezin izgled, ali i sprečava ranu pojavu bora.

Foto: Shutterstock

Riža je dobar izvor proteina

Ako religiozno posjećuje teretanu ili živite veganskim načinom života, riža je izvrstan izvor proteina koji je potreban za vaš organizam.

Konzumiranje visokoproteinska riže, bilo bijele ili smeđe, dobar je način da zadržite razinu proteina.

U 1/4 šalice sušene smeđe riže nalazi se 6 grama proteina, dok se u 1/4 šalice bijele riže nalazi 5 grama proteina.

Pronalaženje hrane koja je bogata proteinima ponekad može biti težak zadatak. Ipak, konzumiranje visokoproteinske riže idealan je način za nadopunu druge veganske ili vegetarijanske hrane bogate proteinima.

Poboljšava rad srca

Ako ste tražili ideje i hranu koja poboljšava zdravlje vašeg srca – to je opet upravo riža.

Kao što smo već spomenuli, riža je prirodno protuupalno sredstvo. Njegova protuupalna svojstva pomažu smanjiti stopu taloženja aterosklerotskog plaka unutar stijenke krvnih žila. To zato i smanjuje rizik od teških srčanih stanja, kao što su srčani ili moždani udar.

Iako i smeđa i bijela riža imaju mnoge prednosti, smeđa riža smatra se korisnijom. To je zato što smeđa riža sadrži ljusku gdje se nalazi većina hranjivih tvari. Još jedan odličan rižin proizvod za promicanje zdravlja srca je ulje rižinih mekinja. Ono je ispunjeno antioksidativnim svojstvima koja smanjuju razinu kolesterola u tijelu i u konačnici promiču zdravlje srca i krvnih žila.

Kontrolira krvni tlak i razinu šećera u krvi

Ako patite od visokog krvnog tlaka i tražite prirodne načine za njegovu kontrolu, onda biste trebali razmatrati uključivanje više riže u svoju prehranu.

Za sve one koji boluju od hipertenzije, konzumiranje riže dobar je način za borbu protiv tog stanja. Sadrži vrlo male količine natrija, koji je poznat po tome da sužava arterije i vene u tijelu.

Upravo tako povećavate razinu stresa i razinu opterećenja na kardiovaskularni sustav, dok vaš krvni tlak raste. Dugoročno, natrij može utjecati na srce i uzrokovati višestruka srčana oboljenja. Pridržavanje hrane s malo natrija te rizike smanjuje.

Osim toga, riža djeluje i na snižavanje razine šećera u krvi. Iako i smeđa i bijela riža dobro djeluju kao regulatori šećera u krvi, smeđu je riža za ovu je dobrobit bolji izbor. Budući da se unutra ljuske smeđe riže nalazi više vlakana, smeđa riža bolje usporava apsorpciju glukoze u tijelu.

To Top