Život

Kućni ljubimci: 9 savjeta za zimsku njegu

Kućni ljubimci: 9 savjeta za zimsku njegu

I vaši kućni ljubimci zahtijevaju određenu zimsku njegu. Ako mislite da je samo njihovo krzno dovoljno da ih zaštiti od zime, pridružili biste se mnogim vlasnicima koji čine istu pogrešku. Morate se pobrinuti da baš krzneni prijatelj bude zdrav i da mu je u ovim zimskim danima udobno. Stoga vam donosimo neke od najboljih savjeta za zimsku njegu vaših kućnih ljubimaca.

Foto: Shutterstock

Kako održavati zimsku njegu ljubimaca?

Saznajte temperaturu koju vaši kućni ljubimci mogu podnijeti

Baš kao i kod ljudi, morate razumjeti toleranciju vašeg ljubimca na temelju nekoliko čimbenika – uključujući njihovu dlaku, zalihe tjelesne masti, razinu aktivnosti i zdravlje. Dok su dugodlaki ili debelodlaki, kućni ljubimci su obično otporniji na hladnoću, kratkodlaki ili oni s kraćim nogama osjetljiviji su na hladnoću zbog povećane izloženosti. Stoga se pobrinite da vaš ljubimac nosi prikladnu prevlaku ili pseću odjeću te ga redovito provjeravajte.

Neka njihov boravak na otvorenom bude u dnevnim satima

Šetajte ih kasno ujutro ili rano poslijepodne, onda kad je vani toplije. Ne samo da će im biti ugodnije, već će im igra i aktivnost na otvorenome pružati prijeko potrebnu dozu vitamina D!

Foto: Unsplash

Pobrinite se da im posteljina bude topla i udobna

Iako znamo da ljubimci različita mjesta u kući ili dvorištu smatraju svojim teritorijem, ipak bismo se morali pobrinuti da imaju vlastiti prostor koji je dovoljno topao i ugodan. Na kraju to postaje njihovim sigurnim prostorom s njihovim već poznatim i toplim dekama i igračkama. Osim toga, ako u kući imate bilo kakve grijalice ili kamin, pobrinite se da budu zaštićeni od kućnih ljubimaca i da se vaši kućni ljubimci slučajno ne ozlijede dok traže toplinu.

Brinite i o njihovoj koži

Bilo da se radi o mačkama ili psima, suho i hladno vrijeme može biti jednako loše za kožu vaših kućnih ljubimaca, baš kao i za našu. Možete se savjetovati sa svojim veterinarom, možete nabaviti neki dodatak za njihovu dlaku i kožu kako biste spriječili da im koža bude suha ili ispucana. Kokosovo je ulje odlična prirodna hidratantna krema koja ima dobar njegujući efekt.

Izbjegavajte prekomjerno hranjenje

Postoji jedna uobičajena zabluda, a to je da bi povećani unos hrane vaše ljubimce mogao štititi od hladnoće. No, to bi se za njih moglo pokazati lošom taktikom. Trebali biste tijekom cijele godine pažljivo pratiti težinu svojih kućnih ljubimaca kako biste bili sigurni da imaju zdravu prehranu i pogodnu težinu te kako biste mogli prilagoditi unos kalorija na temelju njihove aktivnosti. Opet, oko toga se možete posavjetovati sa svojim veterinarom.

Foto: Shutterstock

Budite sigurni da su hidratizirani

Zima smanjuje našu potrošnju vode, baš onoliko koliko to može biti slučaj i kod vaših ljubimaca. No, za njih dehidracija može biti opasna po život. Stoga, tijekom zime pazite da njihove posude s vodom nikad ne budu prazne i pazite da unose dovoljnu količinu tekućine.

Uređujte ih

Njega i uređivanje vaših kućnih ljubimaca obično je osnovna stvar koju generalno treba raditi povremeno, no tijekom zime ta njega postaje još potrebnija. Dobra seansa četkanja može pomoći u izbjegavanju petljanja dlake. Ako svoje pse držite unutar kuće i često ih puštate van, po povratku u kuću morate ih pravilno očistiti.

Pobrinite se da njihova voda uvijek bude čista i friška

Voda koja dugo stoji može sadržavati različite parazite i toksine što može postati leglo insekata koji šire bolesti. To im može uzrokovati probavne probleme i ostale ozbiljne komplikacije. Kad svog ljubimca izvodite na otvoreno pazite da ne pije iz vanjskog izvora vode ili posude u kojoj je voda dugo stajala i nije čista.

To Top