Život

Kako kreirati dobar CV za posao?

Kada aplicirate za posao ne može vas zaobići obaveza izrade CV-a, a često ni motivacijskog pisma. To može biti posebno zbunjujuće ako prvi put stupate na tržište rada i ne razumijete što je to CV.

U nastavku saznajte što je to što vam može pomoći da kreirate odličan CV i pokažete potencijalnom poslodavcu svoj interes i svoje vrijednosti na najbolji način.

Što je CV? 

CV je skraćenica za Curriculum Vitae odnosno latinski naziv za životopis. Životopis prati i sadrži informacije bitne za vaš karijerni put. Na neki način sadrži sve ono što budućeg poslodavca može zanimati vezano za vaš profesionalni razvoj. 

Čitajući CV, poslodavac može zaključiti na osnovu prethodnih radnih mjesta koje su to vaše vještine i kako biste ih vi mogli iskoristiti i primijeniti u tom poduzeću. 

CV bi vašem poslodavcu trebao predstavljati vizualni pregled i tijek vaše karijere. Sva prethodna postignuća, vještine koje ste naučili, poslovi koje ste obavljali bi trebali biti dio CV-a. 

Zašto je bitno imati dobar CV? 

Poslodavci u današnje vrijeme dosta pažnje posvećuju razmatranju vašeg prethodnog iskustva i zaista je bitno da im na pregledan, jasan i jednostavan način to i prikažete. 

CV je jednostavno rečeno vaš predstavnik, a da ne morate ni riječi progovoriti bitan je jer stvara impresiju kod HR menadžera. CV vam smanjuje ili povećava šanse za ostvarenjem poslovne suradnje. 

Sadržaj koji se plasira u CV-u bi trebao imati i detaljne opise prijašnjih poslova.

Koliko je važan vizualni faktor CV-a?

Izgled vašeg CV-a je izuzetno bitna stavka u procesu apliciranja za posao. Toliko važna da mnogi danas tu obavezu delegiraju profesionalcu koji će to na najbolji mogući način odraditi. To dovoljno govori o tome koliko je bitno imati vizualno „zanimljiv“ CV. 

Sadržaj koji plasiramo kroz CV je naravno mnogo bitniji od vizualnog dijela. Ali vizualno predstavljanje je zapravo nešto što nas ističe od drugih i može biti ta nijansa koja će presuditi. 

Ako se potrudimo da vizualno imamo odličan CV to već djeluje mnogo bolje jer pokazujemo zainteresiranost za posao i naša prijava za posao mogla bi imati odličan ishod. 

Čak i sami možete pokušati urediti super CV jer internet nudi brojne mogućnosti  Kroz mnoge programe možete uređivati i prilagođavati već odrađeni primjer životopisa

Neki grafički dizajneri čak preporučuju da boje koje koristimo za CV budu crvena, crna i siva. Stavlja se naglasak na minimalistički stil, bez brojnih detalja koji mogu stvoriti pogrešnu sliku ukoliko pretjerujete. 

Što treba svaki CV sadržavati? 

Osobne informacije 

Ovo se odnosi na informacije poput osobnih podataka : ime i prezime, kontakt broj, e-mail adresa. Ovo su neizostavne informacije koje svaki CV treba sadržavati.

U ovom dijelu možete uključiti svoj LinkedIn profil. Naravno, ako aktivno koristite svoj LinkedIn profil, ako to i nije slučaj onda je možda bolje da to preskočite.

Također unesite informaciju o gradu i državi u kojoj živite. S obzirom da je danas tržište rada na internetu doživjelo ekspanziju, potencijalni poslodavci iz inozemstva zasigurno žele znati odakle to vi dolazite. 

Osobni opis

Ovaj dio vašeg CV-a bi zapravo trebao u kratkim crtama dati odgovor na pitanje „Tko sam ja i zašto sam ovdje?“ . To je način da personalizirate svoj CV u smislu da date svoj pečat i izdvojite ga od ostalih. Jer, niste vi jedini koji imate određene vještine koje ste naveli, ali jeste specifični i to možete na ovaj način prikazati. 

Dajete odgovor na pitanja tko ste vi, što možete ponuditi kompaniji i koji su vaši profesionalni ciljevi. Ako ste orijentirani na napredak i želite steći dodatno iskustvo i radujete se takvom iskustvu to možete naglasiti. 

Informacije o završenoj edukaciji 

Ovisno o poziciji za koju se prijavljujete, poslodavcima je često jako bitan dio gdje govorite o završenoj edukaciji. Nekada poslodavce više zanima dio o radnom iskustvu, ali je vrlo značajno da ništa ne izostavite iz oba svijeta.

U ovom dijelu postignuća navodite obrnutim kronološkim redom, točnije navodite prvo ono što ste posljednje ostvarili. 

Ovaj dio pruža odličnu priliku da istaknete sve nagrade, stipendiranja i slična postignuća ostvarena tijekom obrazovanja. Ovo je nešto što vas može izdvojiti od drugih i pokazati vaš interes za različite teme. 

U ovom dijelu također možete uključiti postignuća koja se tiču tečajeva ili nekih drugih edukacijskih programa. 

Ovaj dio ne bi trebao sadržavati previše informacija niti se očekuje da navodite neke detaljne informacije. Posebice ako nemaju nikakve poveznice s pozicijom za koju se prijavljujete. Jednostavno su nevažne i stvaraju nered u CV-u. 

Informacije o edukaciji formatirajte i ostanite konzistentni kada dodajete nove dijelove.

Radno iskustvo i vremenski tijek

Radno iskustvo je nešto što najviše zanima poslodavce i vještine koje ste stekli na tom putu. Potrudite se da sve što ste ikada radili, a da je povezano i može biti značajno za ovo radno mjesto i navedete. 

Radno iskustvo se dodaje na isti način kao i edukacija, obrnutim kronološkim redom. Posljednja pozicija koju ste obavljali je svakako jako bitna za potencijalnog poslodavca. 

Kada dodajete radno iskustvo trebate naglasiti naziv vašeg prethodnog radnog mjesta, poslodavca, vremenski period u kojem ste radili na toj poziciji. Nakon toga u kratkim crticama dajte opis posla koji ste obavljali, vještine koje je zahtijevalo. 

Ako je lista radnih mjesta koje ste prethodno obavljali dugačka, unesite ona koja su vam najrelevantnija za poziciju za koju se trenutno prijavljujete. 

Savjetujemo vam da…

 • Za kreiranje CV-a nemojte koristiti Word i potrudite se da vaš CV nije samo bijela stranica s crnim tekstom
 • Se potrudite unijeti opis svakog prethodnog radnog mjesta kojeg ste imali 
 • Vizualno istaknete vaš CV od drugih
 • Ostanete profesionalni i koncizni te ne dodajete nepotrebne informacije u CV 
 • Ne dodajete vještine za koje ni sami ne vjerujete da ih posjedujete
 • Shvatite ozbiljno izradu CV-a i vjerodostojnost informacija koje unosite 
 • Pokušajte strukturirati vaš CV tako da bude pregledan i jednostavan za razumijevanje
 • Ako vidite poseban razlog da poslodavac odabere baš vas potrudite se to kroz svoj CV i pokazati 
 • Vaš CV je priča koju prodajete poslodavcu, jasno iznesite vaše namjere i naglasite svoje interese
 • Pokušajte izbjeći „kliše“ izjave 
 • Prilagodite CV mjestu za koje se prijavljujete
To Top