Život

Minimalizam: 7 načina kako živjeti ispunjenije

Minimalizam: 7 načina kako živjeti ispunjenije

Minimalizam je za mnoge ljude nova životna norma i svi se polako prilagođavaju takvom načinu života. Bez stresa, uvijek ćete imati novac koji možete potrošiti na stvari koje su zapravo stvarno važne. Ovakav način života pomoći će vam da svoj život razgradite te da u njega unesete pozitivnu energiju. Pokušajte živjeti minimalistički i prestanite ulagati u stvari koje su vam možda bespotrebne.

Kako minimalizam primijeniti na vlastiti život?

Prakticiranje javnog prijevoza

Prije nego što odmah počnete pisati popis toga što ne trebate kupiti, pokušajte koristiti usluge javnog prijevoza umjesto da koristite vlastito vozilo. Umjesto toga, možete pokušati s taksi službom, metroom, autobusom, pa čak i pješačenjem. Naravno, samo ako vam je to sve dostupno. Time puštate manje štetnih plinova iz svog automobila, ne trošite novac na benzin i ne morate konstantno ulagati u održavanje svog vozila.

Foto: Unsplash

Bacanje smeća koje nam se bespotrebno nakuplja

Svi smo skloni nakupljati stvari za koje mislimo da bi nam za svaki slučaj moglo dobro doći kasnije. Ipak, ako nešto ne koristite  mjesecima, najbolje je da se toga riješite.

Donirajte ono što vam je viška

Previše odjeće, pribora za jelo, knjiga i ostalih stvari, ako ih više ne koristite i smatrate da su vam višak uvijek imate mogućnost donacije. Osjećat ćete se bolje znajući da ste nekome pomogli, ali i zbog toga što ćete znati da ste se riješili nečega što vam je samo zauzimalo prostor. Sjednite, napravite popis svega što mislite da vam više ne treba, budite iskreni prema sebi i usrećite nekog drugog.

Foto: Shutterstock

Kupujte ono najnužnije

Prestanite gomilati šminku, gelove za tuširanje, losione, odjeću i druge stvari za koje znate da vam ne trebaju u tolikoj količini. Prvo iskoristite sve što već imate, a zatim kupite novo. Također se možete opskrbiti za cijelu godinu, a nakon toga ništa ne kupiti sve dok vam opskrba ponovo ne zatreba.

Investirajte u iskustva

Umjesto da trošite novac na male stvari koje zapravo nisu važne, uložite svoje vrijeme, novac i energiju u razna iskustva jer to je pravo bogatstvo. Putujte, pješačite, isprobajte nove sportove, upišite tečaj, upoznajte nove ljude itd.

Kupite višenamjenske alate

Minimalistički su, a mogu vam poslužiti za više stvari. U ovaj segment spada švicarski nož koji umjesto samo jednog, ima više alata.

Foto: Unsplash

Putujte s lakšim koferom

Kad god putujete, izbjegavajte pretrpavanje kofera stvarima za koje znate da ih nećete trebati. Koji puta je vrlo teško pobijediti taj osjećaj, no na kraju ćete vidjeti kako niste koristili pola toga. Uzmite samo ono osnovno. Ipak, to ovisi i o tome koliko ćete dugo negdje biti. Ako se radi o nekom kraćem putovanju, neće vam trebati više od jednog para obuće, a obuću prilagodite osnovnim potrebama. Olakšajte si i živite minimalistički.

To Top