Život

Imate problema sa spavanjem? Ne brinite! Uz ova četiri napitka možda ćete se riješiti nesanice bez problema

Nesanica, nedostatak sna i mjesečarenje su neki od najvećih problema koje ljudi danas imaju sa spavanjem, a kvalitetan san jedna je od najvažnijih stvari za naše zdravlje. Da bi se kvalitetno odmorio, organizmu je potrebno oko 7-8 sati neometanog sna. Isto kao i pravilno hranjenje i redovito pijenje vode, dobar san može nam uvelike pomoći u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

S obzirom na to da je kvaliteta sna povezana i sa stvarima koje konzumiramo kroz dan, postoji nekoliko jednostavnih napitaka koji nam mogu u tome pomoći, a neku su nam od njih dostupni odmah.

Voda

S obzirom na to da voda ne sadržava šećer ni kalorije, ublažava žeđ i hranjiva je za naše tijelo. Svima nam je dostupna, a preporučuje se konzumiranje oko 8 čaša dnevno za održavanje hidratacije organizma.

Postoji nekoliko savjeta koji se tiču konzumiranja vode:

  • preferirajte ispijanje vodu u sjedećoj poziciji
  • nemojte piti skroz hladnu vodu ili vodu s ledom
  • nemojte piti vodu odmah nakon konzumiranja hrane
  • nemojte piti hladnu vodu odmah nakon pijenja toplog napitka
  • uvijek pijte vodu prije uriniranja i nikad ne pijte vodu odmah nakon uriniranja
  • uvijek imajte bočicu vode sa sobom, čak i dok spavate

Mlijeko

Konzumiranje toplog mlijeka pred spavanje izuzetno je djelotvorno. Iako mnogima ovo nije najdraži napitak, kako bi smanjili intenzitet okusa laktoze, možete ga skombinirati sa žlicom meda, klinčića, cimeta ili kurkume koja ima protuupalno djelovanje. Ako niste na ti s laktozom, možete kupiti i mlijeko bez laktoze i mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće pa čak i ultrafiltrirano mlijeko koje je iznimno hranjivo, ima smanjeni udio laktoze i povećan sadržaj proteina. Istraživanja pokazuju da je mlijeko izvrsno za izgradnju mišića nakon treninga snage.

Biljni čaj

Bogati aminokiselinama, čajevi imaju opuštajuće djelovanje na živčani sustav. Posebno djelotvorna aminokiselina je L-theanine kojom su bogati zeleni, crni i bijeli čaj te zeleni matcha čajevi. Ona ne samo da opušta mozak i tijelo, nego i tjera anksioznost. Za dobar se san naročito preporučuje Tulsi – čaj od svježeg bosiljka koji umanjuje nivo hormona stresa (kortizola). Tu su i čajevi od kamilice, valerijane, mente koji su pogodni za miran san, smirenje i lišavanje stresa.

Sok od višnje

Nezaslađeni, kiseli sok od višnje pomaže ljudima koji pate od nesanice. Studija sprovedena nad ispitanicama od 50 godina, pokazala je da su oni koji su dva puta dnevno pili sok od višnje uspjeli odspavati čak 84 minute duže od onih koji to nisu radili. Višnja je bogata sastojcima koji donose zdravi san.

To Top