Ljubav

Žuta ruža: što predstavlja i koje su njena 4 značenja?

Žuta ruža: što predstavlja i koje je njezino značenje?

Poznata po svojim sunčanim tonovima i toplom zlatnom sjaju, žuta ruža ističe se poput pravog svjetionika usred cvjetova s ​​tupim laticama. Njegova svijetla, optimistična boja donosi radost svima koji je prime. Često se smatra cvijetom prijateljstva, između ostalih konotacija, značenje žute ruže proizlazi iz njezine povijesti i simbolike.

Foto: Shutterstock

Danas se žute ruže koriste u nekim od najpopularnijih cvjetnih buketa. Kako ljubitelji ruža odstupaju od svojih tipičnih crvenih ili bijelih ruža, žute nijanse postali su glavni zbog svoje pozitivne i bezbrižne energije. Svjetlost i duh žute ruže čine je savršenim poklonom za prijatelje i obitelj.

Žuta ruža i njena povijest

Žute ruže rasle su samoniklo na Bliskom istoku i stekle su međunarodni interes u 18. stoljeću. Ovo cvijeće se koristilo u medicinske svrhe, konfete i ukrase. Nakon nekog vremena, cvijeće je bilo križano kako bi se stvorile razne vrste žutih ruža — neke postoje čak i danas!

Pri križanju prvih ruža, kaže se da je cvijeće imalo vrlo neugodan miris, što jednostavno nije bilo dobro. Nakon nekih promjena u uzgoju, manje slatka žuta ruža usvojila je prepoznatljivu aromu koju danas ima svaki cvijet.

Tijekom viktorijanskog doba, kada su cvjetni aranžmani postali središte slavlja, rođendansko cvijeće, pa čak i cvijeće za vjerske obrede, mnogi su obožavali poklanjano žuto cvijeće. Izlozi od žutih ruža čak su bili oblikovani u simbole kako bi se sakrile tajne poruke između kraljevskih obitelji na balovima.

Međutim, ovaj voljeni cvijet nije uvijek bio cijenjen u drugim dijelovima svijeta. U ranoj japanskoj i korejskoj kulturi žuta ruža se davala kao znak ljubomore. Gledano kao simbol moguće nevjere i nepovjerenja, ako ste u to vrijeme dobili žutu ružu, bili ste u nevolji sa supružnikom ili partnerom.

Foto: Shutterstock

S vremenom su ljudi svojim dragim osobama oklijevali poklanjati žute ruže, posebno za godišnjice braka, zbog “mita o žutoj ruži”. Mit opisuje kako muškarac svojoj ženi daje žutu ružu kao način traženja razvoda ili oprosta zbog skandala s prevarom. U knjizi nije najromantičnija gesta.

U modernoj zapadnoj kulturi, žuta ruža predstavlja prijateljstvo i ljubav. Veseli karakter i upečatljiva nijansa žute ruže čine je cvijetom koji je kroz povijest zadržao svoju bezvremensku ljepotu.

Što znači žuta ruža?

Dok se žute ruže obično povezuju s toplinom, svjetlom i suncem, one također odzvanjaju s drugim simbolima – i dobrima i lošima! U nastavku ćete pronaći različita značenja žute ruže kada se daje kao dar prijateljima i obitelji.

Prijateljstvo:

Najčešće poznata kao “cvijet prijateljstva”, žuta ruža ima značaj za dugotrajno prijateljstvo. Iako su žute ruže savršen dar koji simbolizira vašu jaku platonsku vezu, ne preporučuje se da ih poklonite nekome za koga ste romantično zainteresirani. Iako možda nisu najbolje da ih poklonite svojoj simpatiji, puno će značiti vašem prijatelju u nevolji. Bez obzira na to treba li vaš prijatelj potporu u teškom razdoblju života ili kao zahvalu za njihov utjecaj na vaš život, slanje žutih ruža može značiti podršku i dobre želje.

Sreća:

Kako je žuta boja sreće i optimizma, žuta ruža to značenje utjelovljuje u svakoj svojoj latici. Bez obzira uzgajate li ruže u svom dvorištu ili ih kupujete u lokalnoj cvjećari, koje bi cvijeće moglo bolje simbolizirati sreću od snopa jarko žutih ruža?

Ljubomora:

Vjeruje se da su u viktorijansko doba jarko žute ruže mogle imati potencijalnu poruku o nevjeri ili kraju veze. To je bilo zato što je cvijetu neko vrijeme nedostajao snažan miris kakav su imale one drugačije obojene ruže.

Foto: Shutterstock

Duhovnost:

Žute ruže također su imale snažne religijske konotacije, i svete i uklete. U kršćanstvu, dok sve ruže označavaju Božju ljubav koja djeluje na Zemlji, žute ruže odzvanjaju mudrošću i radošću. Međutim, u islamskoj vjeri žuta ruža može simbolizirati prijevaru, preljub i izdaju. Dok je crvena ruža “cvijet neba” u islamskoj vjeri, živa aroma i boja žute ruže nisu toliko cijenjene.

Kada se poklanja žuta ruža?

Slanje žutih ruža prijateljima i obitelji gesta je podrške i ljubavi. Nema boljeg načina da ljudima do kojih vam je stalo pokažete da mislite na njih nego da im osvijetlite dan sunčanim cvijećem.

Cvjetni aranžmani prijateljstva

Ako vašem prijatelju predstoji velika operacija, počinje novi posao ili možda samo treba da vas pokupi, slanje aranžmana od žute ruže savršen je dar. Možda bi vašem prijatelju dobro došle čestitke za ozdravljenje i buket usred bolesti ili stresa. Iako je cvijet vizualno privlačan, značenje će govoriti samo za sebe kao cvijet prijateljstva.

Pogrebne ili posmrtne ceremonije

Oplakivanje gubitka voljene osobe ili prijatelja može biti vrlo teško. Žuta ruža je kao znak podrške tijekom ovog vremena, možete se sjetiti svih uspomena koje ste stvorili s tom osobom.

Žuta ruža simbolizira snažne veze koje ste dijelili s tom osobom i izrazit će vašu bezuvjetnu ljubav i sjećanje.

Žuta ruža kao vjenčani dar sretnom paru

Tko ne bi novopečenom bračnom paru poželio sreću i sretne nove početke s buketom ovog zlatnog cvijeća? Žute ruže su šarmantan dar za svadbene svečanosti kao ponuda blagoslova. Naručivanjem žutih ruža pokazat ćete svoju brigu i poželjeti paru sreću u bračnom životu.

Često postavljana pitanja o žutim ružama

Kada je riječ o žutim ružama, postoji mnogo različitih značenja koja tijekom vremena variraju od osobe do osobe.

Što znači jedna žuta ruža?

Dok je u viktorijansko doba darivanje jedne žute ruže predstavljalo ljubomoru, danas jedna ruža označava međusobno poštovanje, sreću i prijateljstvo.

Znače li žuta ruža smrt?

Nuđenje buketa žutih ruža u Južnoj i Srednjoj Americi može predstavljati odavanje počasti preminulima. U Meksiku se na Día de los Muertos daju žute ruže u znak sjećanja na život voljene osobe koja je preminula.

Kako za nekoga odabrati pravu boju ruže?

Postoji tona značenja boja koja se razlikuju od ruže do ruže. Bilo da dajete ili primate, bilo bi dobro da upoznate značaj svakog cvijeta kako biste u potpunosti razumjeli svoju vezu s drugim ljudima. Ako u bliskoj budućnosti planirate poklanjati ruže, prije nego što ih ponudite prijatelju ili voljenoj osobi svakako prvo proučite značenje njihove boje.

Najsrdačniji darovi nisu samo lijepi izvana, već imaju i posebno značenje iznutra. Darivanje buketa žutih ruža prijatelju ili voljenoj osobi pokazat će vaše sentimentalne osjećaje i koliko cijenite vezu koju dijelite.

To Top