Život

Mandarine: 5 zdravstvenih dobrobiti koje pružaju

Mandarine: 5 zdravstvenih dobrobiti koje pružaju

Nije tajna da agrumi imaju visok sadržaj vitamina C pa će vam konzumiranje naranče, grejpa, guave ili sličnog voća zasigurno donijeti znatne dobrobiti. Osobito su u toj kategoriji zdrave mandarine i iako su male – ipak su moćne.

Vitamin C pomaže tijelu da proizvodi više kolagena, dok vitamin A pomaže kosi da ostane hidratizirana povećavajući proizvodnju sebuma. Prekrasna koža i kosa definitivno su prednosti svakodnevnog konzumiranja mandarina, no to nije jedina korist.

Foto: Shutterstock

Kako pomažu vašem organizmu?

Osim što duže zadržavaju pigment u kosi i pomažu da vam koža sporije stari, mandarine imaju mnoge ozbiljnije zdravstvene prednosti.

Prema Natural Food Series, mandarine mogu poboljšati probavu, regulirati krvni tlak, zaštititi srce i smanjiti rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze.

Pomažu li u mršavljenju?

Osim svih ostalih nutritivnih prednosti, niskokalorični i visoki sadržaj vlakana također mogu pomoći u mršavljenju. Studije su pokazale da prehrana bogata vlaknima može biti korisna za smanjenje tjelesne težine, smanjenje rizika od srčanih bolesti i poboljšanje razine šećera u krvi.

Koja je razlika između naranči, mandarina i klementina?

Iako postoje razlike između naranči i mandarina, ipak su vrlo slične. Očigledno je da su mandarine puno manje od naranči i imaju mekšu koru. Nutritivno, mandarine imaju znatno manje vitamina C i vlakana od naranči. Klementine su pak najmanje od u ovoj skupini, koru im je najlakše oguliti, a uz to su i vrlo slatke.

Foto: Shutterstock

Zašto je dobro jesti više mandarina?

Pomaže probavnom sustavu

Antioksidativna svojstva mandarine, bez vlakana i glutena, čine voće lakim za probaviti. Redovita konzumacija može pomoći kod zatvora i nadutosti.

Potiče detoksikaciju

Kao i svi drugi agrumi, mandarine su vrlo alkalne prirode, što plodove čini vrlo detoksikacijskim. Alkalna svojstva mandarine mogu pomoći u čišćenju tijela od nakupljenih toksina i grubih kiselina.

Pomaže u radu srca

One su zdrava hrana za srce – flavonoidi i antioksidativni spojevi mogu pomoći u ubrzanju cirkulacije i održavanju arterija čistima i bez štetnih naslaga.

Prirodni su lijek protiv stresa

One vam mogu pomoći u odvraćanju pažnje od negativnih osjećaja; stresa i tjeskobe stvaranjem neurotransmitera koji pomažu u smirivanju živaca i potiču dobro raspoloženje.

Foto: Shutterstock

Dobre su za vaše oči

Za zdravlje očiju potrebno je konzumirati hranu koja sadrži karotenoide, ako i druge antioksidativne spojeve – mandarine.

Konzumiranje mandarina donosi mnoge zdravstvene prednosti i uvelike pomaže u održavanju zdravlja organizma. No, najbolji dio koji se tiče mandarina je činjenica da su široko dostupne – mnoge sorte mandarina možete kupiti na internetu, kao i na poljoprivrednim tržnicama i supermarketu.

Kineska legenda kaže da darivanje mandarine znači da primatelju darujete sreću i prosperitet. Stoga, ako svojoj voljenoj osobi želite pokloniti upravo to, najzanimljivija je varijanta košarice s poklonima i proizvodima od mandarina.

To Top