Život

Zmajevo voće: 7 razloga zašto ga dodati u svoju prehranu

Zmajevo voće – 7 sjajnih razloga zašto ga dodati u svoju prehranu

Zmajevo voće, također poznato i kao pitahaya, tropsko je voće poznato po svom specifičnom izgledu; crvenoj kori i slatkoj pulpi prošaranoj sjemenkama. Jedinstveni izgled i njegov status superhrane, ovo su voće učinili popularnim među gurmanima i onima koji vode zdrav život.

Srećom, da biste uživali u blagodatima ovog voća, ne morate živjeti u tropskim krajevima. Zapravo ga možete vrlo lako pronaći smrznuto ili svježe u supermarketima diljem svijeta. Ako već niste, možete ga dodati i u svoju prehranu, a evo i nekih razloga zašto biste to trebali učiniti.

Zmajevo voće ima puno hranjivih tvari

Zmajevo voće je niskokalorično, ali prepuno esencijalnim vitaminima i mineralima. Također sadrži znatnu količinu dijetalnih vlakana. Evo koliko hranjivih tvari se nalazi u količini od jedne šalice, odnosno 227 grama:

  • Kalorije: 136
  • Proteini: 3 grama
  • Masti: 0 grama
  • Ugljikohidrati: 29 grama
  • Vlakna: 7 grama
  • Željezo: 8% RDI (recommended daily intake/preporučen dnevni unos)
  • Magnezij: 18% RDI
  • Vitamin C: 9% RDI
  • Vitamin E: 4% RDI

Osim esencijalnih hranjivih tvari, zmajevo voće opskrbljeno je korisnim biljnim spojevima poput polifenola, karotenoida i betacijanina.

Stoga, iz ovoga možemo zaključiti da zmajevo voće ima malo kalorija, ali je bogato vitaminima, mineralima i korisnim biljnim spojevima poput polifenola, karotenoida i betacijanina.

Zmajevo voće može pomoći u borbi protiv kroničnih bolesti

Slobodni radikali su nestabilne molekule koje uzrokuju oštećenje stanica, što može dovesti do upale i bolesti. Jedan od načina za borbu protiv toga jest konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput zmajevog voća.

Antioksidansi djeluju tako što neutraliziraju slobodne radikale, čime sprječavaju oštećenje stanica i upalu. Studije sugeriraju da dijeta bogata antioksidansima može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak, dijabetes i artritis.

Zmajevo voće sadrži nekoliko vrsta moćnih antioksidansa, uključujući:

Vitamin C – smanjuje rizik od raka

Betalaini – bore se protiv oksidativnog stresa i imaju sposobnost suzbijanja stanica raka.

Karotenoidi – beta-karoten i likopen biljni su pigmenti koji zmajevom voću daju živu boju. Prehrana bogata karotenoidima povezana je sa smanjenim rizikom od raka i srčanih bolesti.

Važno je da antioksidansi najbolje djeluju kada se prirodno uzimaju preko hrane, a ne u obliku tableta ili kao dodatak. Zapravo, antioksidativni dodaci mogu imati štetne učinke, a njihovo uzimanje bez liječničkog nadzora se ne preporučuje, dok se, s druge strane, zmajevo voće visoko preporučuje.

Puno je vlaknima

Dijetalna vlakna neprobavljivi su ugljikohidrati koji se uvelike mogu pohvaliti opsežnim popisom potencijalnih zdravstvenih prednosti. Stručna je preporuka da se dnevno konzumira 25 grama vlakana za žene, a 38 grama za muškarce. Poput antioksidansa, dodaci vlakana nemaju iste zdravstvene prednosti kao vlakna iz hrane.

Sa 7 grama po porciji od jedne šalice, zmajevo je voće izvrstan izvor cjelovite hrane. Iako su vlakna vjerojatno najpoznatija po svojoj ulozi u probavi, istraživanja su pokazala da igra ulogu i u zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i održavanju optimalne tjelesne težine.

Iako je potrebno više istraživanja, neke opservacijske studije sugeriraju da prehrana bogata vlaknima može zaštititi i od raka debelog crijeva. Iako ni jedna studija nije povezala zmajevo voće s bilo kojim od ovih stanja, njegov sadržaj bogat vlaknima može vam pomoći da ispunite te preporučene dnevne vrijednosti.

Međutim, važno je napomenuti da dijeta bogata vlaknima može imati nedostatke, pogotovo ako ste navikli na prehranu s malo vlakana. Kako biste izbjegli nelagodu u želucu, postupno povećavajte unos dijetalnih vlakana i pijte puno tekućine.

Zmajevo voće obnavlja zdravlje crijeva

Vaša crijeva dom su oko 100 trilijuna različitih mikroorganizama, uključujući više od 400 vrsta bakterija. Mnogi istraživači vjeruju da ova zajednica mikroorganizama može utjecati na vaše zdravlje, a i studije su povezale su neravnotežu u crijevima sa stanjima poput astme i bolesti srca.

S obzirom na to da zmajevo voće sadrži prebiotike, potencijalno može poboljšati ravnotežu dobrih bakterija u crijevima. Prebiotici su specifična vrsta vlakana koja upravo potiču rast i razvoj tih zdravih bakterija u crijevima. Kao ni sva vlakna, vaša ih crijeva ne mogu razgraditi. Međutim, bakterije u vašem crijevu mogu ih probaviti. Te bakterija vlakna koriste kao gorivo za rast, a vama to omogućuje mnoge zdravstvene prednosti.

Konkretno, zmajevo voće uglavnom potiče rast dviju obitelji zdravih bakterija: bakterija mliječne kiseline i bifidobakterija.

Redovita konzumacija prebiotika može smanjiti rizik od infekcije probavnog trakta i proljeva. To je zato što prebiotici potiču rast dobrih bakterija, za koje istraživači vjeruju da mogu nadmašiti one loše. Osim toga, pokazalo se da prebiotici mogu ublažiti simptome upalne bolesti i raka debelog crijeva. Ipak, ova saznanja nisu dosljedna.

Dok je velik dio istraživanja o prebioticima povoljan, istraživanje prebiotičke aktivnosti zmajevog voća ograničeno je na test-tube studije. Potrebno je više studija kako bi se utvrdio njegov pravi učinak na ljudska crijeva.

Foto: Shutterstock

Jača vaš imunološki sustav

Sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcije određena je na nekoliko različitih čimbenika, uključujući i kvalitetu vaše prehrane. Vitamin C i karotenoidi koji se nalaze u zmajevom voću mogu ojačati vaš imunološki sustav i spriječiti infekciju, štiteći od oštećenja vaše bijele krvne stanice.

Bijele krvne stanice u vašem imunološkom sustavu napadaju i uništavaju štetne tvari. Međutim, oni su iznimno osjetljivi na oštećenja slobodnih radikala. Kao moćni antioksidansi, vitamin C i karotenoidi mogu neutralizirati slobodne radikale i obraniti vaše bijele krvne stanice od oštećenja.

Zmajevo voće može povećati niske razine željeza

Zmajevo voće jedno je od rijetkih svježih voća koje sadrži željezo. Željezo igra ključnu ulogu u transportu kisika kroz vaš organizam. Također igra važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju. Nažalost, mnogi ljudi ne dobivaju i ne unose dovoljno željeza. Zapravo, procjenjuje se da 30% svjetske populacije ima manjak željeza, što ga čini najčešćim nedostatkom nutrijenata u svijetu. Stoga je važno konzumirati raznoliku hranu bogatu željezom, a to uključuje meso, ribu, mahunarke, orašaste plodove i žitarice.

Zmajevo voće može biti još jedna sjajna opcija jer jedna porcija sadrži 8% vašeg preporučenog dnevnog unosa (RDI). Osim toga, sadrži i vitamin C koji pomaže vašem tijelu da to željezo i apsorbira.

Dobar je izvor magnezija

Zmajevo voće nudi više magnezija od većine voća, i to s 18% od cjelokupne dnevne preporuke – u samo jednoj šalici. U prosjeku, vaše tijelo sadrži 24 g magnezija. Unatoč ovoj naizgled maloj količini, mineral je prisutan u svakoj od vaših stanica i sudjeluje u više od 600 važnih kemijskih reakcija u vašem tijelu. Na primjer, sudjeluje u reakcijama koje su potrebne za razgradnju hrane u energiju, kontrakciju mišića, formiranje kostiju, pa čak i stvaranje DNK. Iako je potrebno više studija, neke ukazuju na to da veći unos magnezija može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Studije također pokazuju da dijeta s dovoljnim udjelom magnezija podržava zdravlje kostiju.

Kako jesti zmajevo voće?

Iako debela koža zmajevog voća može biti zastrašujuća, jesti ovo voće prilično je jednostavno. Trik je u pronalasku onog ploda koji je stvarno zreo. Nezrelo zmajevo voće bit će zeleno. Potražite onaj plod koji je jarko crvene boje. Neke mrlje su normalne, ali previše mrlja nalik na modrice može ukazivati ​​na to da je prezreo. Poput avokada i kivija, zrelo zmajevo voće treba biti mekano, ali ne i kašasto.

Evo kako jesti svježe zmajevo voće:

  1. Oštrim nožem plod prepolovite po dužini.
  2. Voće vadite žlicom ili ga narežite na kockice tako da režete okomite i horizontalne linije u pulpu bez da zarežete koru. Gurnite stražnju stranu kože kako biste otkrili kocke i izvadite ih žlicom ili prstima.
  3. Možete ga dodati u salatu, smoothie i jogurte ili ga jednostavno grickajte samog.

Zmajevo voće u nekim trgovinama možete pronaći smrznuto, prethodno oguljeno i izrezano na kockice. Ovo je zgodna opcija za ukusan međuobrok bogat hranjivim tvarima.

Na kraju možemo zaključiti da ovo voće, osim što je predivno i ukusno, sadrži i mnoge blagodati koje održavaju zdravlje našeg organizma. Ima nevjerojatan okus, daje blistavu boju vašem tanjuru i opskrbljuje vaš organizam esencijalnim hranjivim tvarima, prebiotičkim vlaknima i korisnim biljnim spojevima – sve u niskokaloričnoj porciji.

Ako tražite način da u svoju prehranu voćem dodate malo raznolikosti, zmajevo voće je dobra opcija jer sadrži mnoge potencijalne zdravstvene prednosti.

Foto: Shutterstock
To Top