Ljubav

Valentinovo: kako je nastalo i kojih 8 zanimljivosti nosi

valentinovo

Rijetko koja osoba na svijetu ne zna koji se blagdan obilježava 14. veljače. Naravno, mislimo na Valentinovo, dan zaljubljenih, najpopularniji romantični praznik na svijetu koji se vrlo brzo udomaćio i u Hrvatskoj. 

Osnovna premisa Valentinova je pokazivanje ljubavi prema partneru i potvrda važnosti romantike u svakoj ljubavnoj vezi, ne samo tijekom Valentinova, već i čitave godine.

Kako je nastalo Valentinovo?

Jedna od najstarijih legendi o nastanku Valentinova seže daleko u prošlost, u vrijeme drevnog Rimskog carstva. Legenda kaže da je car Klaudije I zabranio ženidbu svojih vojnika jer je smatrao da će im djeca i žene biti uvijek na prvom mjestu te da se neće boriti srčano kako bi trebali. Zbog toga su se vojnici potajice ženili, a na jedan poseban dan dolazili svojim ženama kako bi im pokazali svoju ljubav. Njih je ipak potajice ženio upravo svećenik Valentin kojemu je zbog toga kasnije odrubljena glava.

Još jedan mit o nastanku Valentinova je onaj vezan uz biskupa Valentina koji je umro mučeničkom smrću, a za kojeg legenda govori da je blagoslovio zabranjeni brak mlade kršćanke i legionara koji su umrli zagrljeni. 

Foto: Shutterstock

Iako većina ljudi smatra da je Valentinovo uvozni američki blagdan, jedan dio Hrvatske je i ranije obilježavao ovaj datum kao poseban, a to je Međimurje. Naime, taj se dan u Međimurju slavio kao dan kad se „ftičeki ženiju“. Tada bi odrasli poslali bosu dječicu u vrt da traže ptičice kako bi dobila crvene čizmice. Naravno, te su crvene čizmice zapravo bile njihove ozeble nožice.

Postoji i nekoliko praznovjerja vezanih uz Valentinovo i ptice pa se tako mislilo da će se djevojka koja vidi crvendaća udati za mornara, koja vidi vrapca za siromaha, a koja ugleda češljugara za bogataša.

Koji su simboli Valentinova?

Nekoliko je poznatih simbola Dana zaljubljenih i obično se nalaze na valentinovskim čestitkama:

SRCE – srce se smatra izvorom ljubavi i osjećaja pa se poklanjanje srca smatra najvećim i najvrednijim poklonom kojeg se može dati i primiti. 

ZALJUBLJENE GRLICE – grlice su također vrlo poznati znak ljubavi, a posebno opisuju važnost odanosti. Grlice su ptice koje svom prvom izabraniku ili izabranici ostaju vjerne do kraja života, i koje sve rade zajedno pa tako i podižu vlastitu obitelj.

CRVENE RUŽE – crvena boja je boja strasti i vatrenosti pa nije neobično da je upravo crvena ruža najomiljeniji dar za Valentinovo. 

Foto: Shutterstock

Čestitke za Valentinovo kroz povijest

Od prve poslane čestitke francuskog vojvode iz londonskog zatvora pa do danas čestitke su mnogo puta promijenile svoje lice, a mnoge su postale i prava remek djela.

Već u 16. stoljeću čestitke koje su stizale mladim damama su bile izuzetno lijepo oslikane ili oblikovane u obliku srca ili cvijeta  te su često bile ukrašene čipkom.

Tri stotine godina kasnije čestitke su se počele izrađivati u tvornici, ali su još uvijek bile ručno oslikavane. Nakon toga na scenu stupa Esther Howland, kreativna Amerikanka koja je otvorila radionicu za izradu čestitki sredinom 19. stoljeća, a koju je njen podvig jako obogatio.

Zlatnim dobom čestitki za Valentinovo smatra se razdoblje od 1900. do 1914. godine kada su čestitke ručno oslikavali vrsni umjetnici i slikari. Mnoge od njih se nalaze u muzejima. Posebno veliku vrijednost imaju čestitke koje je izradio Alfons Muche, češki slikar secesijskog razdoblja čije čestitke imaju veliku vrijednost i vrijedni su kolekcionarski primjerci.

U Hrvatskoj se velika zbirka čestitki za Valentinovo nalazi u Muzeju grada Bjelovara

Foto: Shutterstock

Jeste li znali…

  1. Da je najstarija čestitka za Valentinovo napisana od strane francuskog vojvode Karla Orleanskog koji ju je poslao svojoj supruzi dok je bio zatočen u engleskom zatvoru Toweru. 
  2. Da je simbol Valentinova Kupid, starorimski bog ljubavi za kojeg se vjeruje da ima moć da svojim lukom i strijelom pogodi osobu i da se ona odmah zaljubi. 
  3. Da se svake godine za Valentinovo diljem svijeta pokloni oko 50 milijuna ruža
  4. Da u rodni grad najpoznatijeg ljubavnog para svih vremena, Romea i Julije, stignu na tisuće ljubavnih pisama adresiranih na Juliju. 
  5. Da 15% djevojaka u Americi same sebi pošalju čestitke za Valentinovo
  6. Da mnoge muslimanske zemlje ne slave Valentinovo
  7. Da je prva bombonijera namijenjena isključivo kao poklon za Valentinovo nastala 1800. godine
  8. Da je Valentinovo proglašeno službenim praznikom za vrijeme engleskog kralja Henryja VIII.
To Top