Život

Uronite u svijet kave: Otkrijte tajne kako piti i pripremati kavu za maksimalan užitak

pjenjač za mlijeko

Para koja se diže iznad omiljene šalice, miris jutra pomiješan s probuđenim mirisom kave, prvi gutljaji slatkih i gorkih nota… Ima li ljepšeg rituala svakog jutra od ispijanja prve jutarnje kave? A onda druženje s prijateljima, obitelji, kolegama u pauzi radnog dana, stvarno, postoji li nešto što ne može završiti bez kave?!

Za mnoge od nas jutro počinje tek nakon prvog gutljaja omiljene šalice kave. Nije samo još jedno u nizu pića, već pravi umjetnički doživljaj koji nas uvodi u svijet bogatih aroma i nevjerojatno dubokih okusa. Zbog toga je tako popularan u cijelom svijetu, dio je svakodnevnog života većine ljudi na ovom planetu, a ako uronite u povijest njegova nastanka, otkrit ćete da je od svog pojavljivanja omiljen najveličanstvenijih dvorova i dinastija. Piće koje spaja i okuplja priprema se na različite načine, baš kao što svatko u njemu uživa na svoj način.

Raznolikost aroma: Upoznajte različite vrste kave

Kad volite kavu, onda nije teško postati njezin izvrstan poznavatelj, niti je pripremiti tako da uvijek tražite gutljaj više. O vrsti se već dosta zna. Arabica kava čini većinu kave koju pijemo diljem svijeta. Odlikuju je bogate arome, sofisticirani okusi i ugodna kiselost. Ove kave često imaju složene note voća, cvijeća i začina, što je sve čini tako nevjerojatnom. Arabica, ako niste znali, obično sadrži manje kofeina nego Robusta koja je već poznata po svojoj snažnoj, gorkoj teksturi punijeg okusa. Ove kave imaju intenzivan okus i miris, sa zemljanim, drvenastim notama. Robusta je ona koja se najčešće koristi za pripremu espresso kave zbog jačeg okusa i bogatije kreme.

pjenjač za mlijeko

Espresso je onaj koji se uglavnom pije izvan kuće, no tehnologija nam je omogućila da si ga lako priuštimo i kod kuće. Ovaj koncentrirani napitak priprema se cijeđenjem tople vode kroz vrlo fino mljevenu kavu i toči se u relativno malim količinama jer ima jak okus i bogatu kremastu teksturu. Upravo zbog svoje prirode, espresso je najbolja osnova za stvaranje svih ostalih napitaka od kave, pa je dovoljno uključiti pjenjač za mlijeko i skuhati brojne popularne kave iz kafića.Tu imamo cappuccino, kao čest izbor mnogih, kafu koja se pravi od jedne trećine espresso kafe, jedne trećine toplog mlijeka i na kraju, jedne trećine mliječne pene. Eto, čim se uključi pjenjač za mlijeko nastaje jedna magija i to magija vrlo kremaste strukture, blagog, slatkog okusa, dok će već latte kava sa vrlo malo mliječne pene, a više toplog mlijeka, biti odličan izbor za sve one koji ne uživaju u jakim okusima kave, ali uživaju u njenoj aromi i okusu kada je blaži. 

S kavom zaista možete učiniti sve, uključujući pripremu osvježavajućeg ljetnjeg napitka, poput cold brew kave, koja kombinira espresso kavu, mlijeko i led kako bi se stvorila rashlađujuća rapsodija okusa koji osvježavaju i daju vam energiju u vrućim danima.

Pjenjač za mlijeko i tehnike pjenjenja mlijeka za kavu

Kada se odlučite poigrati s bazom, a to je crna kava ili espresso, kao najboljim izborom, važno je u sebi pronaći baristu koji će od mlijeka znati napraviti potreban dodatak za savršen napitak. A prva postaja je odabir pravog mlijeka, a uvijek je najbolje hladno, punomasno. Što je veći udio masti, to će pjena biti bogatija i kremastija, a samim time i savršeniji napitak. Ako koristite posebnu posudu za mućenje, važno je da bude metalna jer je metalna pogodnija za temperaturu potrebnu za zagrijavanje samog mlijeka. Najteže je oko temperature zagrijavanja, bitno je da je oko 70oC, može i malo ispod, ali nikako iznad jer bi tada mlijeko imalo neugodan okus. Sve ovo može biti puno lakše kada postoji pjenjač za mlijeko koji će cijeli ovaj proces obaviti umjesto vas, bez puno muke. Već smo spomenuli koliko je danas lako pripremiti brojne napitke od kave kod kuće, upravo zbog aparata koji su dostupni, od aparata za espresso kavu, do aparata za kapsule, pa čak i do činjenice da postoji pjenjač za mlijeko koji stvara najsavršenije pjene ikada u samo nekoliko sekundi. Dakle, u tom smislu imate dva pravila, odaberite pravo mlijeko i osigurajte si pjenjač za mlijeko, tj. pjenilicu, a onda kad god poželite moći ćete uživati ​​u bilo kojem napitku kao u restoranu.

Dodatni savjet je da ne žurite s ulijevanjem toplog mlijeka u kavu, nego to učinite nježno kako im se teksture ne bi odmah sjedinile i pomiješale te kako bi pjena ostala na vrhu.

Rituali uživanja

Ovih dana svi govore o važnosti dnevnih rituala, poput ustaljene rutine njege kože, čitanja, joge, a uključena je i kava. Uz kavu je najbolja jutarnja meditacija, pogotovo kada je popijete u miru, uz kavu se događaju najbolji sastanci i spojevi, ona je najbolji suputnik na svakom putovanju, ali i najljepši ostatak svakog radnog dana. Zato je nemojte više shvaćati olako, već je pripremite tako da vam, kad otvorite prozor, susjedi budu zavidni već na prve mirise.

(Sponzorirani članak)

To Top