Život

Trudnički strahovi: Donosimo vam 5 najčešćih

Trudnički strahovi: Donosimo vam 5 najčešćih

Trudnoća može biti jedno od najtežih, ali i najradosnijih razdoblja u životu žene. Budući da ne postoje dvije iste trudnoće, to je također iznimno nepredvidiva faza jer je puna uspona i padova. Međutim, postoje mnogi trudnički strahovi koje muče mnoge žene.

Najveći trudnički strahovi

Tijekom perioda od devet mjeseci tijelo prolazi kroz brze promjene, što ponekad može biti iznenađujuće, a ponekad i zastrašujuće. No, iako bi neki trudnički strahovi mogli biti opravdani, drugi definitivno nisu vrijedni ni brige ni vremena.

Foto: Shutterstock

Što ako pojedem nešto što šteti bebi?

Budući da većina žena na kraju dobije gomilu savjeta o tome što bi trebale jesti, a što ne, prirodno je brinuti svaki put nakon što nešto pojedete. Važno je razumjeti da se svi ovi savjeti daju uz neki dodatni oprez. Važno je izbjegavati alkohol, sirovo meso, sirove plodove mora, nepasterizirano mlijeko ili sir, no ako čak i slučajno uzmete zalogaj ili dva, ne morate brinuti.

Što ako mi vodenjak pukne u javnosti?

S obzirom na to da smo ovakve situacije puno gledali na filmovima i serijama, pojedini trudnički strah je čak i opravdan. Međutim, u većini se slučajeva to ne dešava. Neki podaci govore da takvu situaciju doživi čak i manje od 15 posto žena. To nije situacija slična poplavi, već se radi o blagom curenju vode, što će biti poznato samo vama.

Što ako porod bude prijevremeni?

Ovaj rizik je stvaran, pogotovo ako pušite ili patite od infekcije. U slučaju da nosite više beba ili ste već imali slično iskustvo, veća je vjerojatnost da ćete proći kroz prijevremeni porod. Međutim, danas postoje mnoge tehnike koje pomažu u produljenju nošenja djeteta. Ipak, ako imate ovakve trudničke strahove, trebali biste se obratiti svom liječniku.

Što ako slučajno zgnječim bebu?

Mnoge žene imaju strah da bi, ako se u snu preokrenu na trbuh, mogle zgnječiti svoju bebu. No, važno je znati da se morate opustiti jer vaše tijelo samo po sebi štiti bebu. Čak i ako ste navikli spavati na trbuhu, nakon nekog vremena bit će vam vrlo teško da se na njega okrenete.

Foto: Shutterstock

Što ako izgubim bebu?

Ovaj je strah stvaran i uistinu može progoniti mnoge buduće majke. Važno je znati da je prvo tromjesečje za dijete vrlo rizično razdoblje i one male šanse za pobačaj koje postoje, prisutne su samo u tom razdoblju. Nakon što to razdoblje prođe, šanse za ovakvo što su vrlo male – postoji gotovo jedan posto mogućnosti.

Neki strahovi su stvarni, no zbog nekih se totalno bezvrijedno nervirati. Imajte na umu da se morate opustiti, ali i biti na oprezu. Pokušajte imati pozitivne misli, no ako se uhvatite u velikoj brizi, najbolje je da se obratite svom liječniku.

Foto: Shutterstock
To Top