Život

Trebamo li pratiti manje vijesti?

Većina nas se sjeća kako je prilikom svog odrastanja doma postojalo pravilo da se u večernjim satima na televiziji gledaju vijesti. Bez silne tehnologije koju poznajemo danas, to je bio jedan od rijetkih načina za informirati se o aktualnim zbivanjima u državi i svijetu. Danas je priča drukčija. Dovoljno je da se prijavite na neku od društvenih mreža, a vijesti i novosti će početi same iskakati. Također, ljudi koje pratimo imaju tendenciju često razgovarati o aktualnim zbivanjima i o vijestima – politici, problemima i trenutnim događajima. U posljednje vrijeme doista se tako možemo zapitati koliko je vijesti dovoljno na dnevnoj bazi i trebamo li uopće biti toliko “informirani”?

Što češće pratimo, a što ignoriramo?

Kad god govorimo o nečemu što je dobro ili loše, sljedeće pitanje uvijek mora biti: “U usporedbi s čim?” Primjerice, jesti nezdravo je loše, no ako nismo jeli danima, čak i nešto nezdravo postaje korisno. Slična stvar je i s medijima koje konzumiramo. Čini se da potpuno nepoznavanje onoga što se oko nas događa nije baš dobro, ali ponekad i vijesti mogu imati kontraefekt na nas. Raspitati se što se događa oko nas u sferama koje nas zanimaju je jedno, no konzumacija masovnih medija u velikim količinama na dnevnoj bazi definitivno nije nešto što si želimo.

Mane prevelike količine vijesti

Najočitija mana prevelike količine vijesti je da velik dio njih nije toliko važan. Većina stvari o kojima se izvještava u vijestima nemaju apsolutno nikakve pozitivne utjecaje na čovjeka, a možemo otvoreno reći i da ga zatupljuju. Praćenje politike je postalo nezaobilazno i ne sjećamo se dana u povijesti televizije kada politika nije bila dio vijesti. Neke od takvih vijesti jednostavno se moraju naći na “meniju”, a zapravo većinom nisu ni toliko važne. Ono što takav tip vijesti čini jest da zauzima mjesto vijestima koje zapravo zaista želimo čuti. Također, svojevrsno bombardiranje jednim te istim sadržajem vrlo će vjerojatno dodatno frustrirati, već ionako frustrirane i nikad u povijesti depresivnije ljude. Mogu li vijesti biti jedan od razloga zašto je situacija među ljudima takva?

Koliko vijesti je idealno?

Kada se pitamo koja je količina vijesti idealna za nas, odgovori će vjerojatno varirati od osobe do osobe. Odgovor na ovo pitanje također ovisi i o kvaliteti vijesti i pregleda kojem smo se okrenuli za našu dnevnu dozu zbivanja. Za neke osobe idealno je do dva puta dnevno posjetiti neki od portala s vijestima na Internetu da bi zadovoljili svoju dnevnu potrebu za informiranošću. Kod drugih, vijesti su sastavni dio dana i rijetko propuštaju čuti ili pročitati o zbivanjima u državi i svijetu. Kojoj god skupini pripadali, važno je znati razlikovati koje od vijesti su bitne i korisne za vas, a koje vam oduzimaju vrijeme i tjeraju vas da razmišljate o stvarima koje ne volite i o kojima ne želite slušati.

Kako smanjiti s vijestima?

Fascinantno je koliko slobodnog vremena će vam se u danu stvoriti ako ste donedavno bili veliki fan praćenja vijesti, a sada ste odlučili malo smanjiti tu aktivnost. To se može postići na mnoge načine, a ako niste sigurni koji su, donosimo vam par savjeta.

Čitajte više knjiga

Knjige definitivno nisu brz izvor vijesti kao vaši Facebook ili Twitter feedovi. Treba ih napisati, urediti, tiskati i prodavati, a sve to traje mjesecima ili godinama. No, knjige nude jednu zdravu alternativu, prvenstveno iz razloga jer sami biramo koju ćemo knjigu čitati. U njima se možemo susresti s istraživanjima i odgovorima na razna pitanja te na taj način dobiti potrebne i željene informacije, a možemo i čitati nešto što apsolutno nema nikakve veze s događanjima u svijetu, samo će okupirati naš um i držati našu pažnju.

Utišajte najglasnije medije

Odlična stvar kod društvenih mreža je što zapravo sami birate koga ćete pratiti i to što imate opciju utišati osobe i stranice koje ne želite čitati. Upravo tim činom možete ignorirati one koji najviše pišu o raznim vijestima koje vas ne zanimaju i to će vam uvelike smanjiti dnevni unos informacija i vijesti.

Pratite blogove

Blogovi su i dalje moćan medij za dobivanje informacija o određenoj temi. Iako je RSS pomalo zastarjela tehnologija, i dalje je jedan od najboljih alata koji postoje. Imat ćete tako potpunu kontrolu nad svojim feedom, umjesto da vas se preporučuje ono “najsenzacionalnije”. Odaberite samo tip vijesti koje želite jer većina ih ionako ne zaslužuje izloženost koja im se često dodjeljuje.

To Top