Zabava

Tortilja recepti: 10 ukusnih varijanti koje morate probati

Najbolji tortilja recepti: 10 ukusnih varijanti koje morate probati

Tortilje su svestrani i ukusni somuni koji se mogu puniti, zamotati ili preliti nizom sastojaka, nudeći svijet kulinarskih mogućnosti. Od klasičnih meksičkih kreacija nadahnutih do jedinstvenih i aromatičnih kombinacija, ovi tortilja recepti zasigurno će zadovoljiti vašu želju i oduševiti vaša nepca.

Tortilje na tanjuru
Shutterstock

Najbolji tortilja recepti

Bez obzira na to jeste li raspoloženi za slane nadjeve kao što su začinjeno meso i povrće ili žudite za nečim slađim s voćem i namazima, u nastavku vam donosimo najbolje tortilja recepte koji će zadovoljiti svako nepce.

Klasične Quesadille sa sirom

Sastojci:

  • 4 velike tortilje od brašna
  • 2 šalice nasjeckanog sira (kao što je cheddar, Monterey Jack ili kombinacija)
  • 1 žlica biljnog ulja ili maslaca
  • dodaci po želji: salsa, guacamole, kiselo vrhnje, nasjeckani cilantro

Upute za pripremu:

Stavite veliku tavu na srednje jaku vatru da se prethodno zagrije.

Položite jednu tortilju na čistu površinu. Polovicu tortilje ravnomjerno pospite s 1/2 šalice naribanog sira.

Presavijte tortilju na pola, pokrivajući sir, da dobijete oblik polumjeseca.

Ponovite korake 2 i 3 s preostalim tortiljama i sirom.

Dodajte biljno ulje ili maslac u prethodno zagrijanu tavu i promiješajte da prekrijete dno.

Pažljivo stavite jednu presavijenu tortilju u tavu i kuhajte 2-3 minute, ili dok dno ne postane zlatnosmeđe i hrskavo.

Pomoću lopatice pažljivo preokrenite quesadillu na drugu stranu i pecite još 2-3 minute, ili dok se sir ne otopi, a tortilja postane hrskava.

Izvadite quesadillu iz tave i stavite je na dasku za rezanje. Pustite da se ohladi minutu prije rezanja na kriške.

Ponovite korake 6-8 s preostalim presavijenim tortiljama.

Poslužite quesadille vruće s nadjevima po izboru, kao što su salsa, guacamole, kiselo vrhnje ili nasjeckani cilantro.

Tortilje također možete prilagoditi tako da u nadjev po želji dodate kuhanu piletinu, pirjano povrće ili začine.

Fajitas s piletinom

Sastojci:

  • 1 450 g pilećih prsa bez kostiju i kože, narezanih na tanke trakice
  • 1 paprika (bilo koje boje), tanko narezana
  • 1 luk narezan na tanke ploške
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1/2 žličice paprike
  • 1/2 žličice sušenog origana
  • Sol i papar, po ukusu
  • 4 velike tortilje
  • dodaci po želji: salsa, kiselo vrhnje, guacamole, nasjeckani cilantro, kriške limete

Upute za pripremu:

U zdjeli pomiješajte čili u prahu, kumin, papriku, sušeni origano, mljeveni češnjak, sol i papar.

Dodajte narezanu piletinu u zdjelu i miješajte dok se piletina ne prekrije mješavinom začina. Ostavite sa strane da se marinira oko 15 minuta.

Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Dodajte narezanu papriku i luk u tavu i kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekšaju i lagano se karameliziraju, oko 5-7 minuta. Izvadite povrće iz tave i ostavite sa strane.

U istu tavu dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja. Dodajte marinirane kriške piletine i kuhajte dok ne porumene i ne budu kuhane, oko 6-8 minuta.

Kuhanu papriku i luk vratite u tavu s piletinom. Sve zajedno promiješajte i kuhajte još 1-2 minute da se okusi sjedine. Maknite s vatre.

Zagrijte tortilje od brašna u zasebnoj suhoj tavi na srednje jakoj vatri oko 20-30 sekundi sa svake strane ili dok ne postanu savitljive i malo prepečene.

Za posluživanje žlicom stavite mješavinu piletine i povrća na svaku tortilju. Dodajte željene dodatke, kao što su salsa, kiselo vrhnje, guacamole, nasjeckani cilantro ili malo soka od limete.

Razinu začina slobodno prilagodite dodavanjem više ili manje čilija u prahu, a možete dodati i druge dodatke poput naribanog sira ili rajčice narezane na kockice.

Tortilja na tavi
Shutterstock

Goveđi burritos

Sastojci:

  • 1 450 g mljevene junetine
  • 1 manji luk, narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 paprika, narezana na kockice
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 šalica konzerviranog crvenog graha, ispranog i ocijeđenog
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • 1/2 žličice paprike
  • Sol i papar, po ukusu
  • 4 velike tortilje od brašna
  • dodaci po želji: naribani sir, salsa, kiselo vrhnje, kockice rajčice, nasjeckana zelena salata

Upute za pripremu:

U velikoj tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak i papriku i sve nasjeckajte na kockice. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 5 minuta.

Dodajte mljevenu govedinu u tavu i kuhajte, lomeći je žlicom, dok ne porumeni i dok se ne skuha. Po potrebi ocijedite višak masnoće.

Umiješajte kuhanu rižu, crveni grah, čili u prahu, mljeveni kumin, papriku, sol i papar. Kuhajte još 2-3 minute da se sve zagrije i da se okusi prožmu. Maknite s vatre.

Zagrijte tortilje od brašna u zasebnoj suhoj tavi na srednjoj vatri oko 20-30 sekundi sa svake strane ili dok ne postanu savitljive.

Stavite žlicu mješavine govedine i riže na sredinu svake tortilje. Dodajte nadjeve po želji, poput naribanog sira, salse, kiselog vrhnja, rajčice narezane na kockice ili nasjeckane zelene salate.

Presavijte stranice tortilje preko nadjeva, a zatim presavijte donji rub prema gore i čvrsto zarolajte kako biste oblikovali burrito.

Ponovite postupak s preostalim tortiljama i nadjevom.

Neobavezno: za hrskave burritose možete zagrijati malu količinu ulja u tavi i peći ih okrenute prema dolje te tako nekoliko minuta sa svake strane dok ne porumene i ne postanu hrskavi.

Ove goveđe buritose slobodno prilagodite dodavanjem sastojaka poput narezanog avokada, jalapeñosa ili vašeg omiljenog ljutog umaka.

Quesadillas od špinata i gljiva

Sastojci:

  • 8 velikih tortilja od brašna
  • 2 šalice svježeg lišća špinata
  • 1 šalica narezanih gljiva
  • 1 manja glavica luka, tanko narezana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 šalica nasjeckanog sira (kao što je mozzarella ili Monterey Jack)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar, po ukusu
  • dodaci po želji: salsa, kiselo vrhnje, guacamole

Upute za pripremu:

Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi ili tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i nasjeckani češnjak i kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta.

Dodajte narezane gljive u tavu i kuhajte dok ne otpuste vlagu i ne omekšaju, oko 5 minuta. Začinite solju i paprom po ukusu.

Dodajte svježe listove špinata u tavu i kuhajte dok ne uvenu, oko 2-3 minute. Maknite tavu s vatre.

Zagrijte zasebnu veliku tavu ili rešetku na srednje jakoj vatri.

Na zagrijanu tavu stavite jednu tortilju. Po tortilji ravnomjerno pospite dio naribanog sira.

Žlicom stavite dio mješavine špinata, gljiva i luka na jednu polovicu tortilje. Presavijte drugu polovicu preko nadjeva da dobijete oblik polumjeseca.

Pecite quesadillu oko 2-3 minute sa svake strane ili dok se sir ne otopi, a tortilja postane zlatno smeđa i hrskava. Ponovite postupak s preostalim tortiljama i nadjevom.

Kad su kuhane, izvadite quesadille iz tave i ostavite ih minutu da se ohlade prije nego što ih narežete na kriške.

Quesadille od špinata i gljiva poslužite vruće s nadjevima po izboru, poput salse, kiselog vrhnja ili guacamolea.

Slobodno eksperimentirajte s različitim vrstama sireva ili dodajte drugo povrće poput paprike ili rajčice.

Tortilje s povrćem

Sastojci:

  • 4 velike tortilje od brašna
  • 1 šalica humusa
  • 1 šalica miješane zelene salate
  • 1 krastavac, tanko narezan
  • 1 mrkva, naribana
  • 1 paprika, tanko narezana
  • 1 avokado, narezan
  • sol i papar, po ukusu
  • dodaci po želji: feta sir, narezane masline, rajčice narezane na kockice, crveni luk

Upute za pripremu:

Položite jednu tortilju na čistu površinu.

Ravnomjerno rasporedite obilnu količinu humusa po cijeloj tortilji.

Složite miješanu zelenu salatu, ploške krastavca, naribanu mrkvu, ploške paprike i ploške avokada na vrh humusa.

Začinite solju i paprom po ukusu.

Po želji po povrću pospite feta sir, narezane masline, narezane rajčice ili crveni luk.

Čvrsto smotajte tortilju, počevši od jednog kraja, kako biste stvorili omot.

Ponovite postupak s preostalim tortiljama i nadjevom.

Neobavezno: kako bi se zamotuljci lakše jeli i držali zajedno, možete ih zamotati u foliju ili pergamentni papir.

Po želji zamotuljke narežite na pola ili na manje kolutiće prije posluživanja.

Slobodno prilagodite svoje vegetarijanske tortilje dodavanjem drugog povrća ili začinskog bilja po vlastitom izboru. Također možete preliti svojim omiljenim preljevom ili umakom za dodatni okus.

Pizza tortilja
Shutterstock

Tacosi sa škampima

Sastojci:

  • 1 450 g škampa, oguljenih i očišćenih
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • 1/2 žličice paprike
  • Sol i papar, po ukusu
  • 8 malih tortilja od brašna ili kukuruza
  • 1 šalica nasjeckanog kupusa ili mješavine salate od kupusa
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg cilantra
  • 1/4 šalice crvenog luka nasjeckanog na kockice
  • 1/4 šalice rajčice narezane na kockice
  • kriške limete, za posluživanje
  • dodaci po želji: kriške avokada, salsa, kiselo vrhnje, ljuti umak

Upute za pripremu:

U zdjeli pomiješajte mljeveni češnjak, čili u prahu, mljeveni kumin, papriku, sol i papar.

Dodajte škampe u zdjelu i miješajte dok se ravnomjerno ne prekriju mješavinom začina. Ostavite sa strane da se marinira oko 10-15 minuta.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte marinirane škampe u tavu i kuhajte ih 2-3 minute sa svake strane ili dok ne postanu ružičasti i kuhani. Maknite s vatre.

Zagrijte tortilje u zasebnoj suhoj tavi na srednje jakoj vatri oko 20-30 sekundi sa svake strane ili dok ne postanu savitljive.

Za sastavljanje tacosa stavite nekoliko račića na svaku tortilju. Povrh stavite narezani kupus ili mješavinu salate od kupusa, nasjeckani cilantro, crveni luk narezan na kockice i rajčicu narezanu na kockice.

Iscijedite svježi sok od limete preko tacosa i dodajte preljeve po želji, kao što su kriške avokada, salsa, kiselo vrhnje ili ljuti umak.

Poslužite tacose od škampi tople, s dodatnim kriškama limete sa strane.

Slobodno prilagodite razinu začina dodavanjem više ili manje čilija u prahu ili ljutog umaka te ih prilagodite svojim omiljenim dodacima.

Buritosi za doručak

Sastojci:

  • 4 velike tortilje od brašna
  • 6 velikih jaja
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 4 kriške kuhane slanine nasjeckane
  • 1/2 šalice nasjeckanog cheddar sira
  • 1/4 šalice paprike narezane na kockice
  • 1/4 šalice luka narezanog na kockice
  • sol i papar, po ukusu
  • dodaci po želji: salsa, kiselo vrhnje, kriške avokada

Upute za pripremu:

U zdjeli umutite jaja, mlijeko, sol i papar.

Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i poprskajte je sprejom za kuhanje. U tavu dodajte paprike i luk narezane na kockice i kuhajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta.

Ulijte smjesu jaja u tavu s kuhanom paprikom i lukom. Kuhajte, povremeno miješajući, dok se jaja ne umute i skuhaju do željene spremnosti.

Zagrijte tortilje od brašna u zasebnoj suhoj tavi na srednjoj vatri oko 20-30 sekundi sa svake strane ili dok ne postanu savitljive.

Stavite žlicu kajgane na sredinu svake tortilje. Po jajima ravnomjerno pospite nasjeckanu slaninu i naribani cheddar sir.

Po izboru: dodajte bilo koje druge nadjeve po želji, kao što su salsa, kiselo vrhnje ili kriške avokada.

Presavijte stranice tortilje preko nadjeva, a zatim presavijte donji rub prema gore i čvrsto zarolajte kako biste oblikovali burrito.

Ponovite postupak s preostalim tortiljama i nadjevom.

Neobavezno: za hrskave burritose možete zagrijati malu količinu ulja u tavi i peći buritose, okrenute prema dolje, nekoliko minuta sa svake strane dok ne porumene i postanu hrskavi.

Slobodno prilagodite svoj burritos za doručak dodavanjem sastojaka poput pirjanih gljiva, špinata ili rajčica narezanih na kockice. Također ih možete pripremiti unaprijed i pojedinačno zamotati u foliju za lakši doručak uzmite i ponesite.

Enchilade
Shutterstock

Pileće enchilade

Sastojci:

  • 2 šalice kuhane i narezane piletine
  • 1 manji luk, narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 limenka crvenog umaka enchilada
  • 1 šalica nasjeckanog sira (kao što je cheddar ili Monterey Jack)
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg cilantra
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • sol i papar, po ukusu
  • 8 malih kukuruznih tortilja
  • dodaci po želji: kiselo vrhnje, narezane masline, narezane rajčice, nasjeckani mladi luk

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite posudu za pečenje neljepljivim sprejom za kuhanje.

U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk narezan na kockice i nasjeckani češnjak i kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta.

Dodajte narezanu piletinu u tavu i umiješajte mljeveni kumin, sol i papar. Kuhajte nekoliko minuta da se piletina zagrije i da se okusi stope. Maknite s vatre.

Zagrijte kukuruzne tortilje u zasebnoj suhoj tavi na srednje jakoj vatri oko 20-30 sekundi sa svake strane ili dok ne postanu savitljive.

Ulijte malu količinu enchilada umaka u pripremljenu posudu za pečenje, tek toliko da lagano prekrijete dno.

Uzmite tortilju i žlicom stavite dio smjese s piletinom u sredinu. Čvrsto zarolajte i stavite šavovima prema dolje u posudu za pečenje. Ponovite s preostalim tortiljama i nadjevom.

Preostalim umakom od enchilade prelijte smotane tortilje, pazeći da budu ravnomjerno obložene. Po vrhu pospite naribani sir.

Pecite enchilade u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta, ili dok se sir ne otopi i postane mjehurićast.

Izvadite iz pećnice i pustite da se enchilade ohlade nekoliko minuta prije posluživanja.

Ukrasite pileće enchilade nasjeckanim cilantrom i nadjevima po želji, poput kiselog vrhnja, narezanih maslina, rajčica narezanih na kockice ili nasjeckanog mladog luka.

Poslužite ove ukusne pileće enchilade kao zadovoljavajući i ukusan obrok. Možete ih poslužiti uz rižu, grah ili prilog salate za kompletnu večeru.

Quesadilla od crnog graha i kukuruza

Sastojci:

  • 8 velikih tortilja od brašna
  • 1 15 unci crnog graha, ispranog i ocijeđenog
  • 1 šalica smrznutih zrna kukuruza
  • 1 manji luk, narezan na kockice
  • 1 paprika, narezana na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • sol i papar, po ukusu
  • 2 šalice nasjeckanog sira (kao što je cheddar ili meksička mješavina)
  • dodaci po želji: salsa, kiselo vrhnje, guacamole, nasjeckani cilantro

Upute za pripremu:

U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk narezan na kockice i nasjeckani češnjak i kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta.

U tavu dodajte papriku narezanu na kockice i kuhajte još 3-4 minute dok ne omekša.

Umiješajte crni grah, smrznuta zrna kukuruza, čili u prahu, mljeveni kumin, sol i papar. Kuhajte još 3-4 minute da se sve zagrije i da se okusi stope. Maknite s vatre.

Zagrijte tortilje od brašna u zasebnoj suhoj tavi na srednjoj vatri oko 20-30 sekundi sa svake strane ili dok ne postanu savitljive.

Stavite jednu tortilju na čistu površinu. Ravnomjerno rasporedite tanki sloj mješavine crnog graha i kukuruza preko tortilje.

Po vrhu smjese crnog graha i kukuruza pospite dio nasjeckanog sira.

Stavite još jednu tortilju na vrh kako biste dobili sendvič s quesadillom.

Ponovite postupak s preostalim tortiljama i nadjevom.

Zagrijte veliku tavu ili rešetku na srednje jakoj vatri. Pecite svaku quesadillu oko 2-3 minute sa svake strane ili dok se sir ne otopi, a tortilja postane zlatno smeđa i hrskava.

Izvadite quesadille iz tave i ostavite ih minutu da se ohlade prije rezanja na kriške.

Poslužite Quesadillas od crnog graha i kukuruza vruće s nadjevima po izboru, kao što su salsa, kiselo vrhnje, guacamole ili nasjeckani cilantro.

Tortilje sa šunkom i sirom
Shutterstock

Burritos od slatkog krumpira i crnog graha:

Sastojci:

  • 2 velika slatka krumpira, oguljena i narezana na kockice
  • 1 15 unci crnog graha, ispranog i ocijeđenog
  • 1 manji luk, narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1/2 žličice čilija u prahu
  • Sol i papar, po ukusu
  • 4 velike tortilje od brašna
  • 1 šalica nasjeckanog sira (kao što je cheddar ili Monterey Jack)
  • dodaci po želji: salsa, kiselo vrhnje, kriške avokada, nasjeckani cilantro

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Slatki krumpir narezan na kockice stavite na lim za pečenje i pokapajte ga maslinovim uljem, posolite i popaprite. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta, odnosno dok ne omekšaju i blago se karameliziraju.

U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk narezan na kockice i nasjeckani češnjak i kuhajte dok luk ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta.

U tavu dodajte pečeni slatki krumpir, crni grah, mljeveni kumin, čili u prahu, sol i papar. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine i kuhajte još 3-4 minute da se sve zagrije i da se okusi stope. Maknite s vatre.

Zagrijte tortilje od brašna u zasebnoj suhoj tavi na srednjoj vatri oko 20-30 sekundi sa svake strane ili dok ne postanu savitljive.

Stavite žlicu mješavine slatkog krumpira i crnog graha na sredinu svake tortilje. Preko nadjeva pospite dio izmrvljenog sira.

Po izboru: dodajte bilo koje druge nadjeve po želji, kao što su salsa, kiselo vrhnje, kriške avokada ili nasjeckani cilantro.

Presavijte stranice tortilje preko nadjeva, a zatim presavijte donji rub prema gore i čvrsto zarolajte kako biste oblikovali burrito.

Ponovite postupak s preostalim tortiljama i nadjevom.

Neobavezno: za hrskavi burrito, možete zagrijati malu količinu ulja u tavi i peći buritose, okrenute prema dolje, nekoliko minuta sa svake strane dok ne porumene i postanu hrskavi.

Ovi recepti za tortilje pružaju širok raspon slatkih opcija za poboljšanje vaših obroka i uzbuđenje vašeg nepca. Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih okusa ili tražite kreativne i jedinstvene kombinacije, ovi recepti prikazuju svestranost tortilja kao kulinarskog platna.

To Top