Život

Toksični roditelji: 5 stvari koje ne smijete zaboraviti

Toksični roditelji: 5 stvari koje ne smijete zaboraviti

Toksični roditelji djeci mogu promijeniti život. Na gore, naravno. Mnoga djeca i mladi odrastaju u toksičnom okruženju za što su često krivi toksični roditelji ili barem samo jedan od njih. Na kraju tu djecu takvo okruženje pretvori u određenu osobu bez obzira na to koliko se oni sami to trudili kontrolirati. Uz to, s njihovim odrastanjem moguće je da zaborave na neke stvari zbog toga što im roditelji nikad nisu ni rekli važnost tih stvari niti su im to pokazali. Stoga, ako se u ovome pronalazite, u nastavku slijede neke stvari na kojima biste vjerojatno željeli poraditi ne bi li i vaše dijete proživljavalo istu situaciju.

Foto: Shutterstock

Davanje komplimenata

Toksični roditelji imaju svoje komplekse kojih vjerojatno uopće nisu niti svjesni. Zbog toga postanu vrlo štedljivi s komplimentima. Često potkopavaju vlastitu djecu negativnim kritikama i zaborave da im je potrebna i lijepa i pozitivna riječ. Djeca takvih roditelja često će raditi razne stvari kako bi svojim roditeljima ugodili i kako bi iz njih pokušali izvući pohvalu. Stoga, obratite na ovo pažnju i nemojte istu stvar činiti i svojoj djeci.

Osjećaj zbrinuća i sigurnosti

Tko ne želi biti voljen i imati osjećaj sigurnosti? Toksični roditelji često svoje brige stavljaju na prvo mjesto, pri čemu njihovo vlastito dijete nije prioritet.

Osjećaj opuštenosti pod vlastitim krovom

Ovo je veoma veliki problem koji često nećete niti primijetiti dok vam na njega netko ne ukaže. Toksični roditelji imaju naviku svoju djecu često držati na iglama, verbalno i psihički zlostavljati. Djetetu tako fakultet, škola, posao ili bilo koje aktivnosti van kuće postaju sigurni i sretni prostor. To je vrlo pogrešno jer tako dijete neće imati osjećaj za dom.

Izoliranje od prijatelja

Neki roditelji imaju problem na svojoj djeci vidjeti osmijeh. Kad god se njihova djeca zabavljaju i smiju sa svojim prijateljima, posrame ih i pobrinu se da osmijeh djeteta nestane s njihovih lica. Ovakva situacija često kroz djetetovo odrastanje od njega tjera njegove prijatelje. Automatski je izolirano, kao vlasništvo svojih roditelja. Ovakva vrsta toksičnosti uništava djetetovo mentalno zdravlje.

Foto: Shutterstock

Zaboravljanje vlastite individualnosti

Mnogi roditelji imaju naviku svoju djecu uspoređivati s drugom djecom te pritom zaboraviti na njihove pozitivne strane. Zauzvrat to djetetu stvara sve više i više kompleksa te ono počinje sumnjati u vlastite sposobnosti. U najgorim slučajevima, roditelji često postanu ljubomorni ako njihovo dijete dobije kompliment umjesto njih. Tada će vjerojatno pokušati svoje dijete spustiti na zemlju kritizirajući ih. U krajnjem slučaju, može doći i do vrijeđanja djeteta.

Foto: Shutterstock

Biti roditelj velika je odgovornost. Svojim obnašanjem prema vlastitom djetetu, vi kreirate njegovu osobnost i gradite ih u osobe kakve će postati u budućnosti. Pružajte svom djetetu zdravo i sigurno okružje u kojem će se moći slobodno izraziti, osjećati sigurno i rasti iz dana u dan. Stoga, pazite da spomenute stvari ne prakticirate i sa svojom djecom.

To Top