Zabava

Što je Tik Tok i zbog čega je toliko popularan?

Tik Tok

Što je Tik Tok? On je već neko vrijeme najpopularnija društvena aplikacija koja je svjetlo dana ugledala još 2016. godine, ali je u posljednjih dvije godine doživjela ogroman boom, a broj korisnika koji koristi aplikaciju za postavljanje ili gledanje videa broji se u milijunima. 

Foto: Shutterstock

Riječ je o jedinstvenoj aplikaciji osmišljenoj od strane kineske kompanije ByteDance te je jedna od rijetkih aplikacija koja je doživjela ovoliko velik uspjeh a da je dizajnirana u zemlji Dalekog istoka, jer u izradi ovih vrsta internetskih aplikacija inače prednjače Sjedinjene Američke Države. 

Aplikacija je namijenjena mladim korisnicima, a ciljna grupa su osobe između 16 i 25 godina jer su upravo one najviše zainteresirane za snimanje i gledanje raznih videosadržaja ( gotovo polovica korisnika Tik Toka nalazi se u ovoj dobnoj skupini), a upravo je to ono što čime se Tik Tok aplikacija bavi. Ona svojim korisnicima omogućuje kreiranje video sadržaja u formi kratkih video snimki te omogućuje dijeljenje tih snimki osobama s kojima je i sam vlasnik snimki povezan preko aplikacije ili javno dijeljenje, u slučaju kada autor snimki želi svoj sadržaj prikazati svim korisnicima Tik Toka.

Što je Tik Tok
Foto: Pixabay

Tik Tok je hit među mladim generacijama – kako do njega?

Sada kad znate što je Tik Tok vrijeme je da vam otkrijemo u čemu je njegova popularnost. Što je Tik Tok i zbog čega ga mladi toliko vole ponekad je teško objasniti starijim generacijama, ali čak i oni proučavanjem ove aplikacije mogu shvatiti u čemu je njena iznimna popularnost. Velik dio sadržaja posvećen je komediji, ali i temama poput glazbe, sporta, plesa, kuhanja, kućnim ljubimcima i svim ostalim temama koje zanimaju prosječnu mladu osobu.

Tik tok je aplikacija koja se vrlo jednostavno koristi. Možete ju pronaći u App Store aplikaciji gdje je dovoljno da upišete TiK Tok i ponudit će vam se instalacija same aplikacije. 

Nakon što se aplikacija instalira možete ju otvoriti nakon čega će vam se pojaviti Home Screen. Ako želite stvoriti svoj vlastiti profil na ovoj aplikaciji što podrazumijeva komuniciranje među korisnicima, komentiranje, postavljanje vlastitog sadržaja tada je potrebno napraviti registraciju. Ako samo želite pregledavati sadržaj koji se nalazi na Tik Toku to možete raditi i bez registracije.

Ako se odlučite za registraciju birajte ikonu profila na glavnom Home Screen zaslonu što će vas odmah preusmjeriti na registraciju koja se može vršiti na nekoliko načina, a većina ljudi najčešće bira opciju Sign Up with Phone or Email.

Nakon toga je potrebno upisati svoj datum rođenja i kliknuti na strelicu za nastavak što će vam omogućiti daljnju registraciju, a vaš će datum rođenja biti sakriven za javnost. 

Potvrda računa

Nakon što upišete svoj broj mobitela na njega vam dolazi četveroznamenkasti kod koji će potvrditi da ste vi njegov vlasnik i da se upravi vi želite registrirati na Tik Tok aplikaciju. Ponovnim pritiskom na strelicu za nastavak bit ćete preusmjereni na stvaranje lozinke i time je vaš profil gotov i spreman za korištenje. Svakako zapamtite e-mail adresu i lozinku kako biste se uspješno mogli prijavljivati na Tik Tok. 

Uvijek ste u mogućnosti mijenjati podatke u svom profilu pomoću tipke Edit Profile koja omogućuje promjenu vlastitog korisničkog imena (user name) i imena profila, no ove podatke smijete mijenjati svakih mjesec dana, ne češće. 

Tik Tok aplikacija se može povezati i s ostalim važnim aplikacijama kao što su Instagram i YouTube.

Kako pregledavati Tik Tok i kreirati svoj vlastiti sadržaj?

Sav video sadržaj koji se nalazi na ovoj aplikaciji može se pregledati vrlo jednostavno i to skrolanjem prema gore, a svaku vrstu sadržaja možete lajkati, komentirati i pogledati profil osobe koja ga je napravila te prijašnji postavljeni sadržaj koji dolazi s tog profila. Tako možete pratiti i sadržaje koje objavljuju poznati i slavni, a za primjer uzmimo poznatu hrvatsku voditeljicu Doris Pinčić. Upisivanjem njezinog imena i prezimena u tražilicu, dobit ćete popis svih njezinih objava koje ćete lako moći pregledavati.

Ako želite sami postaviti sadržaj dovoljno je da kliknete na znak plusa (+) i odmah će vam se uključiti vaša mobilna kamera. Mobitel će vas vjerojatno tražiti i da dozvolite pristup kameri vašeg telefona pomoću postavke Allow Camera.

Tijekom kreiranja videosnimke dostupna su vam razna pomagala u obliku raznih filtera i efekata koji će vaš sadržaj učiniti personaliziranim i kreiranim baš po vašem ukusu. Osim toga imate opciju i koristiti svoje već gotove videosnimke koje se nalaze na vašem mobilnom telefonu, a možete i dodavati razne zvukove klikom na opciju Add a Sound.

Tik Tok Zanimljivosti

1. Prva verzija Tik Toka zvala se Douyin, a kineskim developerima je za njen razvoj bilo potrebno samo pola godine.

2. Sa 139 milijuna followera Charli D’ Amelio jedan je od najpopularnijih tiktokera na svijetu.

3. Više od 20% zarade Tik Tok dobiva iz Sjedinjenih Američkih Država.

4. 90 % korisnika ovu aplikaciju otvori barem jednom dnevno.

5. U Americi Tik Tok koristi mnogo više žena, dok je u Indiji obrnuto.

Tik Tok opasnost i kontroverze

Svaku je društvenu aplikaciju neko vrijeme pratila loša reputacija, a Tik Tok nije iznimka. Neke su države i zabranile njeno korištenje, za što je najbolji primjer Indija, čija je vlast smatrala da ona sadrži mnogo neprimjerenog sadržaja za djecu, ali zabrana je ubrzo ukinuta, a broj followera u Indiji je od tada porastao više puta.

Zbog čega ljudi, a vrlo često je riječ o roditeljima, smatraju da je Tik Tok opasnost?

Velik broj videozapisa na Tik Toku je neprikladan i ne postoji nikakva cenzura koja ga kontrolira. Zbog toga je vrlo nepopularna među roditeljima, osobito ako je dijete zainteresirano za „stjecanje slave“ preko ove aplikacije, što se obično najbrže radi objavom kontroverznog sadržaja.

Ovo često uključuje kreiranje sadržaja u kojem se vrše radnje opasne po život, razne vratolomije i akrobacije, Tik Tok izazovi koji mogu biti vrlo opasni, a prikazuje se i sadržaj seksualnog sadržaja koji nije prikladan za maloljetne osobe. Iako korisnik ne može biti mlađi od 13 godina, svi pronalaze način kako da koriste ovu aplikaciju iako su mlađi od toga. 

Šokantan Tik Tok challenge u kojem se korisnike izazivalo na stavljanje remena oko vrata i prekid dotoka kisika doveo je od smrti 82 djece diljem svijeta, od čega je dvoje i iz nama bliskih zemalja, Srbije i Italije. Sudjelovanje u opasnim izazovima također je dovelo do velikog broja nesreća s ozbiljnim posljedicama po ljudsko zdravlje. 

Osim toga, mnogi korisnici Tik Toka nisu svjesni da ova aplikacija radi pod kineskom regulativom što joj dozvoljava prikupljanje mnogo privatnih podataka, uključujući podatke o vašem uređaju, vašoj IP adresi i slično. Čak može pristupiti vašim privatnim porukama i slikama.

Foto: Shutterstock
To Top