Ljubav

Pet jednostavnih stvari koje bi trebali činiti u vezi

Odnos s našim partnerom ili supružnikom je nešto do čega nam je najviše stalo u životu. No, nakon nekog vremena veze ili braka, parovi se ponekad počnu uzimati zdravo za gotovo i to je smjer u kojem se nikako ne bi trebalo ići. Partneri su ponekad zauzeti i okupirani drugim stvarima kao što su posao, briga o djeci ili nešto treće te se čini kao da nema puno prostora za unaprijediti vezu. Međutim, umjesto velikih stvari i djela, puno je korisnije konstantno graditi vezu nekim manjim stvarima i djelima. Donosimo stoga pet jednostavnih stvari koje bi trebali činiti svakodnevno u vezi kako bi vaš odnos s partnerom iz dana u dan dodatno jačao.

Govorite “molim” i “hvala”

Kao što smo ranije rekli, ponekad se u dužim vezama partneri počnu uzimati zdravo za gotovo. Vratite se u prošlost i sjetite se kad ste se prvi put upoznali. Tada ste pokušavali biti što pristojniji, velikodušniji i pristupačniji. Kad vam je druga polovica pripremila doručak, ručak ili večeru, vjerojatno ste im se zahvalili i pohvalili njihovo jelo. Velik broj parova kada se osvrne na početak svoje veze i trenutno stanje, primijetit će kako su zahvale i molbe polako nestale, iako ih je uvijek jako lijepo čuti. Ne budite škrti na riječima, pogotovo kada se radi o riječima koje su ovako važne i lijepe.

Ispričajte se kada ste u krivu

Tvrdoglavost u svađi može postati obilježje nekih veza. Niti jedna strana ne želi priznati da je pogriješila, iako obje strane znaju duboko u sebi kako jedna od njih griješi. Ako znate da griješite, priznajte i ispričajte se. U žaru trenutka može biti teško, ali razmislite što se može izgubiti svađanjem. Mogli biste naštetiti partneru, potencijalno potkopavajući njegovo samopouzdanje i na taj način ugroziti vašu vezu. Preuzimanjem odgovornosti i isprikom možete spasiti stvar i možda potaknuti svog partnera da vam uzvrati sljedeći put kad budete u pravu. Ovim činom pokazat ćete i zrelost koju vaš partner definitivno želi vidjeti u vama s vremena na vrijeme.

Ponekad budite individualci

Provođenje zajedničkog vremena u vezi zaista je važno. Partneri i supružnici koji se rijetko viđaju često imaju problema s vezom. Međutim, parovi koji se viđaju često ili pak žive zajedno jednostavno ne moraju sve činiti zajedno. Ponekad im je potrebno vrijeme samo za sebe, a neke aktivnosti koje voli jedna strana, druga možda ne pronalazi zabavnim. Činjenica da ste u vezi ili braku ne znači da morate prestati raditi stvari koje vas vesele. Sasvim je u redu ponekad biti individualac sve dok vas to ne udaljuje od partnera i dok svojim aktivnostima ne narušavate vaš odnos.

Razmislite o posljedicama

Nekad je vrlo teško u žaru trenutka razmisliti o potencijalnim posljedicama. Primjerice, ako ste usred svađe ili prepirke s partnerom, posebno oko nečega doista trivijalnog, zapitajte se koje bi mogle biti posljedice te svađe. Kako bi se osjećali da nakon svađe prekinete s partnerom ili da nečiji osjećaji budu povrijeđeni? Prilikom tog saznanja vrlo vjerojatno će vašu ljutnju i bijes zamijeniti tuga i suosjećanje te će vam biti žao da je do svađe došlo. Upravo ti osjećaji tuge govore vam koliko vam je stalo do partnera i puno su važniji od trenutnih naleta ljutnje koja ne vodi nigdje.

Nemojte vikati

Čak i oni naizgled savršeni parovi to sasvim sigurno nisu. Takvo nešto ne postoji i ponekad jednostavno mora doći do svađe ili rasprave. Zabluda je da ćete dobiti svađu ili da će vaš argument biti vrjedniji ako podignete svoj glas. U stvarnosti osoba koja viče pokazuje nesposobnost upravljanja svojim osjećajima i to nije dobar način pristupanja problemu. Kad se zateknete u svađi s partnerom, pokušajte smanjiti i ublažiti glas. Lakše je doći do kompromisa kad vi i vaš partner ne vičete jedno na drugo. Tada se niti svađa neće činiti kao svađa, već kao smisleni razgovor o određenom problemu.

To Top