Život

‘Ono si što jedeš’ – poslovica koja se između ostaloga najviše odražava i na zubima

Zdravi zubi: 6 stvari koje bismo trebali imati na umu

Kada je riječ o održavanju zdravih desni i zubi, sve ovisi o tome što jedete tijekom dana. Dobra i zdrava hrana ne samo da pomaže u oporavku vašeg tijela, već pomaže i u održavanju zdravlja desni i zuba. Morate se usredotočiti na izbjegavanje hrane koja negativno utječe na vaše cjelokupno zdravlje, uključujući njegu zuba. Mnogi stručnjaci navode neke namirnice koje pomažu u održavanju zdravlja zubi.

Pravilno konzumiranje vode

Voda ne samo da pomaže u održavanju zdrave kože, već pomaže i u ispiranju šećera i kiseline sa zuba. Kada nešto pojedete, mnoge čestice hrane se zaglave između vaših zuba, koje mogu naštetiti zubnoj caklini. Dok pijete vodu, takve se čestice ispiru s vaših zuba i desni stvarajući manje štetnih bakterija.

Mliječni proizvodi

Dok s jedne strane voda pomaže u ispiranju šećera i kiseline sa zuba, mliječni proizvodi s druge strane imaju minerale poput hidroksiapatita koji jača zubnu caklinu. Konzumiranje mlijeka jedan je od najboljih načina da imate zdrave zube jer sadrži kalcij koji je neophodan nutrijent za zube. Osim toga, sir je jedna od najboljih namirnica za zdrave zube i to iz više razloga. Prvo, ima malo šećera i puno kalcija. Sadrži kazein, protein koji je posebno koristan za jačanje zubne cakline. Sir je bogat kalcijem, koji je važan za održavanje gustoće kostiju. Sir također ima visok sadržaj fosfata, koji pomaže u ravnoteži pH razine u ustima, što pomaže u očuvanju zubne cakline. Još jedan sjajan razlog zašto je sir dobar prijatelj našim zubima je taj što žvakanje povećava proizvodnju sline, što pomaže u ispiranju bakterija u ustima. Što je još zanimljivo, i jogurt je prepun kalcijem i probioticima koji vaše zube štite od stvaranja karijesa, bolesti desni, pa čak i lošeg zadaha.

Hrana bogata vlaknima

Lisnato povrće i druga hrana bogata vlaknima potiče dobru probavu i zdravu razinu kolesterola, a također čine čuda i za vaše zube. Razno zeleno lisnato povrće, kao što su listovi špinata, zelena salata, kelj i rikola, pomaže jačanju zubne cakline.

Žvakaća bez šećera

Žvake, osobito one bez šećera, stvaraju dobru količinu sline koja pomaže u čišćenju zuba. Ipak, žvake mogu prouzročiti neke druge probleme poput nadutosti.

Sok od brusnice

Sok od brusnice nadaleko je poznat po smanjenju plaka za gotovo 95 posto.

Kokosovo ulje

Korištenje kokosovog ulja može pomoći zdravlju vaših desni. Sprječava stvaranje karijesa i sprječava sve moguće bolesti desni. Možete ga koristiti kao ulje kod kuhanja.

No, zapamtite, osim dobre hrane, također je bitno održavati zube čistima perući ih barem dva puta dnevno. Također, kad god konzumirate nešto što vam se zaglavilo među zubima pokušajte to očistiti prije spavanja jer dok spavamo naše tijelo je u načinu oporavka, kao i vaši zubi.

To Top