Sport

Najzanimljivije namještene utakmice koje su šokirale svijet

Korupcija u nogometu je pošast koja se posljednjih godina sve više javlja i utječe na nogometne ishode. No, kada je riječ o namještenim utakmicama, odmah nam na pamet padaju razni niželigaši i slabiji, manje poznati klubovi. Teško nam je zamisliti da se to dešava i na najvišoj nogometnoj razini. Ipak, znali smo se iznenaditi raznim optužbama i scenama koje su ipak sugerirale da niti elita, pogotova ona kojima je kocka postala fatalna ljubavnica, nije isključena iz mutnih poslova u svijetu nogometa. Donosimo vam stoga četiri najzapamćenija dokazana primjera namještanja i jedan bonus primjer koji je bio toliko sulud da ga je nemoguće ne spomenuti.

Oduzimanje titule Marseilleu 1993.

Marseille je bio na vrhu svijeta 1993. godine kada je osvojio naslov Lige prvaka i svoju četvrtu titulu prvaka Francuske lige. Međutim, sve se srušilo kada je otkriveno da je vlasnik kluba Bernard Tapie ponudio novac ekipi Valenciennesa koja se borila za ostanak. Budući da je Marseille tada bio u utrci za naslova prvaka Francuske te je odlično stajao u Ligi prvaka, Tapie je smatrao da je potrebno platiti protivnicima, iako su bili u očajnoj formi, kako bi Marseille lakše došao do pobjede i kako bi svi igrači bez ozljeda i odmorni mogli dočekati Ligu prvaka. Kada je to otkriveno, Tapie je dobio doživotnu zabranu, a Marseille je izbačen u 2. ligu. 

Bruce Grobberlaar

Budući da ne čujemo često o namještanju utakmica u Engleskoj, bilo je poprilično šokantno kada je vratar Liverpoola Bruce Grobbelaar bio optužen za tako nešto. Trofejni je golman poslan na sud zajedno s još dva igrača Wimbledona, a sva trojica još i danas demantiraju da su radili išta zabranjeno. Nakon dva suđenja, porota nije mogla jednoglasno donijeti odluku, a igrači su nastavili svoje karijere. 

Calciopoli

Calciopoli je najveći skandal talijanskog nogometa ikad. Talijanska je policija presrela pozive u koje su bili upleteni neki od najvećih talijanskih klubova te je imala dovoljno dokaza da kazni klubove kao što su Milan, Fiorentina, Lazio i Reggina te ih izbaci iz Europe. Najgore je prošao Juventus koji je završio izbačen u 2. ligu te su mu oduzeta dva naslova prvaka što je dovelo do odlaska mnogih zvijezda iz kluba.

Podmetnuto piće igračima

Ostajemo još malo u Italiji, točnije u 3. ligi gdje su se susreli Cremonese i Paganese. Već po samom startu utakmice, igrači Cremonesea djelovali su poprilično iscrpljeno, a neki su jedva hodali. Jedan od igrača je čak slupao svoj automobil na putu kući s utakmice. Kasnije se otkrilo kako je protivnički vratar Marco Paolini u njihova pića podmetnuo neku vrstu lijeka za opuštanje kako bi namjestio ishod utakmice i otplatio svoje kockarske dugove. Paolini je dobio zabranu od pet godina, a talijanske je savez otkrio da je bio povezan sa singapurskim biznismenom Danom Tanom.

Nigerijci ne mogu prestati zabijati

Kao dodatnu situaciju u kojoj su se namještali ishodi nogometnih utakmica koja je ispala poprilično komična, vrijedi navesti nigerijsku 2. ligu gdje su se dvije ekipe borile za promociju u viši rang. Riječ je o ekipama Plateau United Feeders i Police Machine. Feedersi su protiv svojih protivnika vodili 7:0 na poluvremenu, a Police je imao prednost od 6:0 protiv svojih. Kada su jedni i drugi čuli rezultat s druge utakmice, stvari su postale uistinu smiješne jer su Feedersi u drugom poluvremenu zabili 72 gola i završili utakmicu s rezultatom 79:0. Police nije uspio stići tu razliku jer je na kraju slavio sa “samo” 67:0. Nije puno trebalo nigerijskom savezu da na kraju izbaci iz nogometa sve četiri ekipe koje su sudjelovale u namještanju i to na deset godina.

To Top