Život

Najljepše čestitke za krizmu: Top 17 primjera

Najljepše čestitke za krizmu: Top 17 primjera

Baš kao što krštenje daje novi život, euharistija ga hrani, pomirenje obnavlja, potvrda jača taj život darovima Duha Svetoga. Radi se o jačanju onoga što je Bog dao, i nastavlja davati, svima nama. S obzirom na to da se radi o jednom vrlo posebnom danu, krizmanik će vjerojatno primiti mnoge divne čestitke za krizmu. Čestitke su divan način da uljepšate razne prigode. Ako nemate ideje na koji način da im u čestitki za krizmu prenesete svoje želje, ovaj će vam članak u tome pomoći. No, prvo da vidimo kakvo točno značenje ima ovaj predivan sakrament.

Krizma nije proslava “punoljetnosti”. Istina, većina mladih ljudi, kad primi sakrament, tek počinje prelaziti u ranu odraslu dob. Ali krizma se ne odnosi na punoljetnost. Primanje sakramenta potvrde ne označava kraj formalnog učenja o vjeri. Zapravo nikada ne prerastemo potrebu za dubljim poznavanjem i poštivanjem naše vjere.

Sakrament potvrde nije obred prijelaza, niti završetak učenja, niti potvrda osobnog izbora vjere. Umjesto toga, radi se o tome što Bog čini za svoje ljubljene kćeri i sinove.

A što Bog radi? Jača božanski život koji je dao na krštenju, hrani nas u Euharistiji i pomiruje s nama u pokori. Zašto? Kako bi pojedinac mogao bolje braniti i svjedočiti vjeru kroz darove i djelovanje Duha Svetoga. A postoje – i postojat će – mnoge situacije u kojima smo pozvani braniti i svjedočiti svoju vjeru.

Foto: Unsplash

Kakvu ulogu ima Duh Sveti u sakramentu potvrde?

U sakramentu potvrde Duh Sveti dovršava milost krštenja i krizmaniku nudi snagu kao pravom svjedoku Krista. Tako je krizmanik “strože dužan širiti i braniti vjeru riječju i djelom”. Dakle, Duh Sveti dovršava ono što je započeto krštenjem.

Bi li bilo bolje da ljudi prime ovaj sakrament kada su odrasli i mogu sami birati?

Kanonsko pravo kaže da, osim kada postoji smrtna opasnost, potvrđen može biti svatko tko je kršten, ispravno je poučen i raspoložen te može obnoviti svoju krsnu obvezu. Isti zakonik kaže da je prikladna dob za primanje sakramenta u razumnoj dobi, osim ako biskupska konferencija ne odluči drugačije.

Darovi Duha Svetoga ponuđeni su da primatelju daju hrabrost i snagu za svjedočenje i služenje dvije odgovornosti sadržane u krštenju, a to su milost i fokus sakramenta.

Stoga je važno ne promatrati sakrament potvrde kao obred prijelaza, potvrdu osobnog izbora ili završetak vjeronauka. Umjesto toga, treba ga promatrati kao i sve sakramente, odnosno kao osebujno Božje djelovanje u životu osobe.

Kako ovaj sakrament koristi u odraslim životima katolika?

Sakrament potvrde pomaže osobi da ostane vjerna svojoj krsnoj obvezi da svjedoči Krista i služi drugima. Darovi Duha Svetoga povezani s krizmom su snage (ili vrline) koje kršćanski život zahtijeva da bi bio plodan i potpun. Stoga su mudrost, razumijevanje, znanje, savjet, snaga, pobožnost i strah Gospodnji božanska pomoć kršćanskom životu bez koje bi ispunjenje krsnog poziva bilo daleko teže, ako ne i nemoguće.

Možda ne prepoznajemo ove osobine kao darove snage jer su postale dio našeg kršćanskog života i čine se sasvim prirodnim, što je činjenica koja potvrđuje koliko blisko Duh Sveti surađuje s nama.

Sad kad smo ušli dublje u ovaj sakrament, osviješteni smo koliko je zapravo bitan. Stoga znamo da čestitke za krizmu moraju biti vrlo svečane i da bi bilo lijepo da s krizmanikom podijelite lijepe želje i mudrosti. Evo nekih najljepših citata i izreka koje možete zapisati u svoju čestitku za krizmu.

Foto: Unsplash

Nekoliko osnovnih savjeta za izradu čestitke za krizmu

Ako niste sigurni što točno želite napisati u čestiku za krizmu, a želite napisati nešto potpuno svoje, ovo su neki savjeti za početak.

  • Dajte im do znanja koliko ste na njih ponosni.
  • U čestitku za krizmu ubacite zdrav savjet koji će ih potaknuti da razviju i ojačaju svoju vjeru.
  • U čestitku za krizmu uključite blagoslov.
  • U svoju čestitku za krizmu dodajte ohrabrujući stih ili molitvu.
  • Odaberite odgovarajući način da završite čestitku za krizmu prije nego što napišete svoj potpis.
  • Čestitke za krizmu trebale bi prenašati vaše najdublje želje i misli o njihovom posebnom danu.
  • Čestitke za krizmu trebaju biti u svečanom tonu.

Najljepše čestitke za krizmu

Dragi krizmaniče, danas potvrđuješ svoju vjeru u Gospodina Isusa Krista. Neka te Duh Sveti obasja svojim svjetlom! Čestitamo krizmu!

Neka veliki blagoslovi budu s tobom na ovaj dan tvoje krizme i neka Božja ljubav bude u tvom srcu. Sretna sveta potvrda!

Neka ti dragi Gospodin Bog Isus Krist pomogne da budeš mudar, jak i milostiv, da bi mogao biti svjetlost i utjeha onima kojima je teško. Čestitamo na svetoj potvrdi!

Danas potvrđuješ svoju ljubav prema Gospodinu Isusu. Neka Duh Sveti siđe na tebe i obasja te svjetlošću. Sretna sveta potvrda!

Velik je i važan Tvoj današnji dan i veselimo se što smo s tobom. Danas ćeš svojom voljom i odlukom pristupiti oltaru tražeći sakrament krizme i tako pokazati dragom Bogu i svima nama da si odlučio ići putem vjere. I mi idemo tim putem godinama. Nije on uvijek ni ravan ni lak. Nekad se i spotaknemo o kakav kamen koji se nađe na putu; ponekad, bome i koljena razbijemo na njemu. Ne znamo zašto, ali znamo da dragi Bog koji nas na tom putu prati to zna. I idemo dalje. S vjerom u Boga i s Bogom. Na tom putu svaki čovjek nosi svoj križ. Sve do Raja. Tako ćeš i Ti.

Ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Što je od tijela rođeno, tijelo je, i što je od Duha rođeno, duh je.

Foto: Unsplash

Na ovaj dan ćeš potvrditi svoju ljubav prema Kristu, a kao nagradu ćeš dobiti darove Duha Svetoga.

Neka tvojim koracima uvijek upravlja i vodi te Duh Sveti, da kročiš putem mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjeg.

Neka sjećanje na ovaj poseban dan uvijek ostane s tobom i neka ti bude putokaz uz vjeru koju imaš u srcu.

Čuvaj tu ljubav prema Isusu Kristu u svom srcu zauvijek i širi je svima koje sretneš u svom životu. Čestitke!

Početak nevjerojatnog putovanja počinje upravo danas, na dan tvoje krizme. Čestitamo na krizmi!

Dragi naš krizmaniče, povodom krizme, tebi i tvojoj obitelji želimo samo sve najbolje! Sretna sveta potvrda!

Hvala ti, Isuse, na daru sakramenta svete potvrde. Budi uz nas i dalje svojim blagoslovom: da budemo još jači u vjeri i budemo Crkvi na radost a djelom i ljubavlju promičemo u svijetu njezin napredak.

Ljubav te je dovela do Boga. Čestitamo ti na Svetoj potvrdi koju si danas primio.

Neka te Isus obasja svojom velikom ljubavlju. Živi u Kristu i živi svoju vjeru. Sretna sveta potvrda.

Duh Sveti se danas izlio na tebe svojim darom mudrosti, a ti ga prihvati i živi u njemu. Čestitamo ti svetu potvrdu!

Pepeo je pečat dao

I Duh Sveti na ramena ti stao,

U tebi živi, bodri tebe,

Čuva da te grijeh ne ogrebe.

Pusti ljubav da ti kola žilama

Prepusti se Bogu svim silama.

Pomoći će ti, trebat ćeš ga često,

Samo vjeruj i na Nebu ti je mjesto.

Sretni smo zbog tvoje krizme!

Ovo su bile neke od najljepših čestitki za kirzmu. Nadamo se da na ovom popisu pronašli neku koja vam se sviđa te da ćete njome uljepšati dan krizmanika!

To Top