Zabava

Cheesecake: Top 14 najukusnijih recepata

Top 14 najboljih i najukusnijih cheesecake recepata

Ako želite napraviti savršen cheesecake, u ovom članku možete pronaći hrpu zanimljivih recepata koji će oduševiti i vas i sve one koji će probati vaš cheesecake.

Cheesecake od jagoda u 4 koraka

Sastojci:

  • 250g digestiv keksa
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 1 mahuna vanilije
  • 600 g punomasnog mekog sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 284ml lonca duple kreme

Za preljev:

  • 400 g puneta jagoda, prepolovljenih
  • 25 g šećera u prahu

Metoda:

KORAK 1

Da biste napravili podlogu, premažite maslacem i obložite lim za pečenje od 23 cm slobodnog dna. Digestive kekse stavite u plastičnu vrećicu i zdrobite valjkom za tijesto u mrvice. Prebacite mrvice u zdjelu, pa ih prelijte otopljenim maslacem. Dobro izmiješajte dok se mrvice potpuno ne prekriju. Stavite ih u pripremljeni lim i čvrsto utisnite u podlogu da napravite ravnomjeran sloj. Ohladite u hladnjaku 1 sat da se stegne.

KORAK 2

Prerežite mahunu vanilije po dužini na pola, a vrh ostavite netaknut, tako da dvije polovice još uvijek budu spojene. Držeći se za vrh mahune, stražnjom stranom kuhinjskog noža ostružite sjemenke.

KORAK 3

U zdjelu ulijte duplu kremu i miješajte električnom miješalicom dok se tek ne počne zgušnjavati. Stavite meki sir, šećer u prahu i sjemenke vanilije u zasebnu zdjelu, zatim mutite 2 minute električnom miješalicom dok ne postane glatka i počne se zgušnjavati, postat će rijetka, a zatim se ponovno početi zgušnjavati. Dodajte duplo vrhnje i umiješajte ga u smjesu od mekog sira. Tražite da bude dovoljno zgusnuto da zadrži oblik kada žlicu okrenete naopako. Ako nije dovoljno gusto, nastaviti mutiti. Žlicom stavite na podlogu od keksa, počevši od rubova prema unutra pazeći da nema mjehurića zraka. Zagladite vrh cheesecakea stražnjom stranom desertne žlice ili lopatice. Ostavite da se stegne u hladnjaku preko noći.

KORAK 4

Ostavite cheesecake na sobnoj temperaturi oko 30 minuta prije posluživanja. Da biste ga izvadili iz kalupa, stavite bazu na limenku, a zatim postupno povucite stranice kalup prema dolje. Stavite tortu na tanjur za posluživanje, uklonite papir za oblaganje i podlogu. Pasirajte polovicu jagoda u blenderu ili procesoru hrane sa šećerom u prahu i 1 žličicom vode, a zatim procijedite. Preostale jagode stavite na tortu i prelijte pireom po vrhu.

Shutterstock

Cheesecake od malina bez pečenja

Sastojci:

  • 300g digestiv keksa
  • 100 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 500 g punomasnog mekog sira
  • 100 g šećera, plus 2 žlice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 ml duple kreme
  • 300 g malina
  • šećer u prahu, za posipanje (po želji)

Metoda:

KORAK 1

Izmiksajte kekse u multipraktiku ili ih stavite u vrećicu za hranu i izgnječite ih valjkom za tijesto u fine mrvice. Prebacite u zdjelu i umiješajte otopljeni maslac dok smjesa ne postane poput vlažnog pijeska. Stavite puteraste mrvice u kalup s oprugom od 20 cm i utisnite u podlogu stražnjom stranom žlice dok ne dobijete glatki, ravnomjerni sloj. Ohladite dok ne zatreba.

KORAK 2

Stavite meki sir, šećer, vaniliju i vrhnje u zdjelu i tucite električnom pjenjačom dok ne postane gusto i kremasto. Presavijte otprilike dvije trećine malina, lagano ih pritišćući uz zid zdjele kako biste iscijedili dio soka i lagano namreškali kremu.

KORAK 3

Naribajte smjesu za kolač od sira preko ohlađene podloge i zagladite vrh lopaticom. Hladite najmanje 6 sati, a najbolje preko noći. Može se napraviti do dva dana unaprijed i koristiti ohlađeno. Za posluživanje pažljivo izvadite iz kalupa, pospite preostalim malinama i pospite šećerom u prahu.

Cheesecake od kupina

Sastojci:

  • 150g digestiv keksa
  • 50 g mljevenih badema
  • 100g maslaca otopljenog
  • 700 g mekog sira
  • 220 g granuliranog šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije, plus 1 žličica
  • 3 jaja
  • 250 g kupina, plus šaka za posluživanje
  • 250g kiselog vrhnja
  • nekoliko listića mente, za posluživanje

Metoda:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 180C/160C s ventilatorom/plin 4. Izmljevene kekse pomiješajte s bademima i maslacem, pa smjesu utisnite u dno kalupa za torte promjera 18-20 cm obloženog papirom za pečenje. Pecite 15 min, a zatim skroz ohladite dok se korica ne stegne. Smanjite temperaturu pećnice na 140C/120C s ventilatorom/plin 1 i na dno pećnice stavite tepsiju napunjenu vodom.

KORAK 2

Umutite meki sir s 200 g šećera. Kad se potpuno sjedini, umiješajte ekstrakt vanilije i umutite sva jaja, jedno po jedno. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje.

KORAK 3

U blenderu umutite kupine i prospite kroz gusto sito, odbacivši sjemenke. Trebalo bi vam ostati oko 60 ml kaše od kupina. Pomiješajte 1 žličicu ekstrakta vanilije i preostali šećer, a zatim ostavite sa strane. Polovicu smjese za cheesecake izlijte na podlogu od smrvljenog keksa i pokapajte polovicom pirea od kupina. Pomoću ražnjića napravite ‘vrtlog od kupine’. Ponovite s preostalom polovicom smjese i pireom od kupina.

KORAK 4

Pecite cheesecake 50 minuta do 1 sat ili dok rubovi ne postanu čvrsti, a sredina još uvijek klimava. Isključite pećnicu, malo otvorite vrata i ostavite cheesecake da se ohladi unutra dok se gotovo ne ohladi. Zatim ga izvadite, ostavite da se potpuno ohladi i preko noći stavite u hladnjak.

Za posluživanje pospite šaku svježih kupina i nekoliko listića mente. Čuvajte na hladnom do tri dana.

New York cheesecake

Sastojci:

Za koru:

  • 85 g maslaca, plus dodatak za lim
  • 140 g digestivnog keksa, izmrvljenog u fine mrvice (ako volite gušću podlogu dodajte 2 dodatna keksa)
  • 1 žlica šećera, granuliranog ili zlatnog šećera

Za punjenje cheesecakea:

  • 900 g Philadelphia sira, ili drugog punomasnog mekog sira
  • 250 g zlatnog šećera
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 ½ žličice ekstrakta vanilije
  • sitno naribana korica 1 limuna (oko 2 žličice)
  • 1 ½ žličice soka od limuna
  • 3 velika jaja, plus 1 žumanjak
  • 284 ml kartona kiselog vrhnja

Za preljev od kiselog vrhnja:

  • 142 ml kartona kiselog vrhnja
  • 1 žlica zlatnog šećera
  • 2 žličice soka od limuna

Metoda:

KORAK 1

Postavite policu u sredinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 180C/160C ventilator/plin 4.

KORAK 2

Obložite podlogu kalupa za torte promjera 23 cm tako da stavite kvadratni komad pergamentnog papira ili folije na podlogu kalupa, a zatim zasijecite bočnu stranu tako da se papir ili folija zarobe i sav višak strši s dna.

KORAK 3

Za koru otopite 85 g maslaca u tavi srednje veličine. Umiješajte 140 g digestivnih biskvitnih mrvica i 1 žlicu zlatnog šećera ili šećera u prahu tako da smjesa bude ravnomjerno navlažena.

KORAK 4

Smjesu utisnite na dno posude i pecite 10 minuta. Ohladite na rešetki dok pripremate nadjev.

KORAK 5

Za nadjev povećajte temperaturu pećnice na 220C/ 200C ventilator/plin 7. U stolnom mikseru opremljenom nastavkom s lopaticom, tucite 900g punomasnog mekog sira srednjom brzinom dok ne postane kremast, dakle oko 2 minute.

KORAK 6

Dok je mikser na niskoj razini, postupno dodajte 250 g zlatnog šećera, zatim 3 žlice glatkog brašna i prstohvat soli, stružući dva puta po stijenkama zdjele i lopaticom.

KORAK 7

Zamijenite nastavak s lopaticom za pjenjaču. Nastavite dodavanjem 1½ žličice ekstrakta vanilije, 2 žličice limunove korice i 1½ žličice limunovog soka. Umutite 3 velika jaja i 1 žumanjak, jedno po jedno, stružući zdjelu i umutite najmanje dva puta.

KORAK 8

Pomiješajte kutiju kiselog vrhnja od 284 ml dok ne postane glatka, zatim izmjerite 200 ml (nešto više od ¾ kutije). Nastavite na laganoj brzini dok dodajete izmjerenu količinu kiselog vrhnja (ostatak sačuvajte). Umutite da se sjedini, ali nemojte pretjerivati. Tijesto treba biti glatko, lagano i pomalo prozračno.

KORAK 9

Stranice kalupa premažite otopljenim maslacem i stavite na lim za pečenje. Ulijte nadjev – a ako ima grudica, riješite ih nožem – vrh treba biti što glađi. Pecite 10 minuta.

KORAK 10

Smanjite temperaturu pećnice na 110C/90C ventilator/plin ¼ i pecite još 45 minuta. Ako lagano protresete lim, nadjev bi se trebao lagano ljuljati.

KORAK 11

Isključite pećnicu i otvorite vrata pećnice za kremastiji cheesecake ili je ostavite zatvorenu ako više volite sušu teksturu. Pustite da se ohladi u pećnici 2 sata. Kolač od sira dok se hladi može lagano popucati na vrhu.

KORAK 12

Sačuvano kiselo vrhnje pomiješajte s kiselim vrhnjem od 142 ml, 1 žlicom zlatnog šećera i 2 žlice limunova soka za preljev. Premažite cheesecake do rubova. Labavo pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.

KORAK 13

Nožem s okruglom oštricom prijeđite po stranama posude kako biste olabavili sve zaglavljene rubove. Otključajte stranu, gurnite cheesecake s dna kalupa na tanjur, a zatim izvucite papir za pečenje s donje strane.

Shutterstock

Cheesecake od bijele čokolade, mascarponea i pistacija

Sastojci:

  • maslac, za lim
  • 100 g bijele čokolade
  • 200 g digestivnog keksa, mljevenog
  • 500 g mascarponea
  • 200 g punomasnog jogurta
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 limun, oguljen, 1/2 iscijeđen sok
  • ½ žličice paste od mahune vanilije
  • 50 g oljuštenih pistacija, grubo nasjeckanih
  • 1 žlica šećera u prahu (po želji)
  • miješano bobičasto voće, za posluživanje (po želji)

Metoda:

KORAK 1

Dno dubokog kalupa za torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i namažite dno i stranice maslacem. Otopite bijelu čokoladu u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu postavljenoj iznad posude s vodom koja tek ključa (pazite da dno posude ne dodiruje vodu). Alternativno, otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici. Kad je čokolada potpuno glatka, umiješajte kekse i mali prstohvat soli. Utisnite u podlogu kalupa, sve do rubova, pazeći da je podloga ravna. Stavite u hladnjak da se ohladi najmanje 20 minuta.

KORAK 2

Zagrijte pećnicu na 140C/120C s ventilatorom/plinom 1. Mascarpone, jogurt, jaja, šećer u prahu, limunovu koricu i sok te pastu od mahune vanilije umutite zajedno električnom pjenjačom dok ne postane glatka, a zatim prelijte na podlogu od keksa. Prebacite lim u lim za pečenje i pecite 45 minuta dok se gotovo ne stegne, samo s laganim podrhtavanjem u sredini. Isključite pećnicu i ostavite vrata odškrinuta. Ostavite cheesecake da se potpuno ohladi.

KORAK 3

Nakon što se potpuno ohladi i stegne, nožem olabavite stranice i dno kalupa i pažljivo prebacite cheesecake na tanjur za posluživanje. Pospite preko pistacija i pospite šećerom u prahu, a zatim poslužite s bobičastim voćem sa strane.

PB&J cheesecake bez pečenja

Sastojci:

  • 100g maslaca
  • 250 g digestivnog keksa, samljevenog u fine mrvice
  • 500 g punomasnog mekog sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 237 g hrskavog maslaca od kikirikija
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 ml duple kreme

Za preljev:

  • 4 kocke želea od malina nasjeckanih na manje komade
  • 200 g smrznutih malina, odmrznutih
  • 1 žlica šećera

Metoda:

KORAK 1

Četverokutni kalup za pečenje od 18-20 cm obložite trakom papira za pečenje, ostavljajući krajeve da visi – to će vam pomoći da kasnije izvadite cheesecake. Stavite maslac u veliku zdjelu otpornu na toplinu sa širokim rubom i postavite na manju zdjelu otpornu na toplinu napunjenu kipućom vodom iz kuhala za vodu. Ostavite da odstoji oko minutu pa miješajte dok se potpuno ne ujednači. Umiješajte zdrobljene kekse pa smjesu žlicom stavljajte u pripremljeni lim potiskujući stražnjom stranom žlice.

KORAK 2

Istucite meki sir, šećer u prahu, maslac od kikirikija i vaniliju zajedno u zdjeli dok se dobro ne sjedine. U posebnoj zdjeli umutite duplo vrhnje dok ne zadrži oblik. Lagano to umiješajte u smjesu maslaca od kikirikija, zatim rasporedite po podlozi od keksa i zagladite površinu stražnjom stranom žlice. Ohladite najmanje 1 sat da se stegne. Čuva se na hladnom do jedan dan.

KORAK 3

U međuvremenu stavite kockice želea u vatrootpornu zdjelu i prelijte ih sa 100 ml kipuće vode. Miješajte da se otopi, zatim dodajte maline i šećer i miješajte žlicom usitnjavajući bobičasto voće. Protisnite kroz sito u vrč, pa time prelijte postavljeni cheesecake. Hladite najmanje 4 sata. Čuvajte na hladnom do dva dana. Prođite nožem sa strane, a zatim upotrijebite pergament za pečenje kako biste podigli cheesecake na dasku. Izrežite na kvadrate.

Shutterstock

Cheesecake od sladne čokolade

Sastojci:

  • 200 g mliječnog biskvita, smrvljenog u mrvice
  • 100 g slanog maslaca, otopljenog
  • 5 žlica šećera
  • 2 žlice punomasnog mekog sira (ako koristite meki ili krem sir iz delikatesnog pulta, cheesecake se možda neće stvrdnuti)
  • 300ml duple kreme
  • 300 g bijele čokolade, otopljene
  • 200 g tablice mliječne čokolade, otopljene
  • 2 žlice slada u prahu
  • 37g vrećica kuglice od slada obložene bijelom čokoladom

Metoda:

KORAK 1

Obložite dno i stranice dubokog okruglog kalupa s labavim dnom promjera 22-23 cm papirom za pečenje. Pomiješajte kekse, otopljeni maslac i 2 žlice šećera pa utisnite u podlogu. Ohladite dok radite nadjev.

KORAK 2

Krem sir i vrhnje ravnomjerno rasporedite u 2 zdjele. U jednu dodajte bijelu čokoladu, a u drugu mliječnu čokoladu, slad i preostale 3 žlice šećera. Istucite svaki električnom pjenjačom dok ne postane glatko.

KORAK 3

Smjesu mliječne čokolade ravnomjerno rasporedite po kalupu. Obrišite oko ruba kako biste dobili glatki rub. Žlicom nanesite mješavinu bijele čokolade po vrhu i nježno zagladite. Ukrasite čokoladnim kuglicama od slada i ohladite najmanje 5 sati dok se ne stvrdnu.

Čokoladni cheesecake

Sastojci:

Za podlogu od keksa:

  • 150g digestiv keksa (10-ak)
  • 1 žlica šećera
  • 45 g maslaca, otopljenog, plus dodatak za lim

Za cheesecake:

  • 150 g crne čokolade
  • 120 ml duple kreme
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 200 g punomasnog krem sira
  • 115 g šećera

Metoda:

KORAK 1

Za podlogu od keksa zdrobite digestivne kekse valjkom za tijesto ili mljevenim kuhačom, zatim ih stavite u zdjelu sa šećerom i maslacem i promiješajte da se sjedine. Premažite maslacem i obložite kalup promjera 18 cm i vrhom dodajte smjesu za biskvit, gurajući je prema dolje stražnjom stranom žlice. Ohladiti u hladnjaku 30 min.

KORAK 2

Da biste napravili tortu od sira, čokoladu u kratkim naletima otopite u mikrovalnoj pećnici, a zatim ostavite da se malo ohladi. U velikoj zdjeli električnom pjenjačom umutite vrhnje dok ne dobijete meke vrhove, a zatim umiješajte kakao prah. Umutite krem sir i šećer pa umiješajte smjesu od vrhnja i ohlađene čokolade.

KORAK 3

Smjesu za cheesecake žlicom rasporedite po podlozi od keksa i poravnajte je stražnjom stranom žlice. Prebacite u zamrzivač na oko 2 sata, ili dok se ne stegne. Izvadite iz kalupa i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša oko 20 minuta prije posluživanja.

Troslojni cheesecake od bobičastog voća

Sastojci:

  • 100 g maslaca, otopljenog, plus dodatak za lim
  • 200g digestiv keksa
  • 2 listića želatine
  • 50 g malina
  • 50 g šećera, plus 2 žlice
  • 350 g jagoda
  • 500 g punomasnog mekog sira
  • 250 ml duple kreme
  • nekoliko kapi crvene ili ružičaste prehrambene boje
  • 1 žlica paste od mahune vanilije
  • 50 g bijele čokolade, otopljene
  • nekoliko kapi ekstrakta limuna (po želji)

Metoda:

KORAK 1

Premažite maslacem i obložite dno i stranice kalupa promjera 20 cm. Umutite digestive u multipraktiku dok ne dobijete fine mrvice ili izgnječite u vrećici za sendvič valjkom za tijesto. Prebacite u zdjelu i umiješajte otopljeni maslac dok ne postane poput vlažnog pijeska. Stavite u pripremljeni lim i zagladite smjesu stražnjom stranom žlice da dobijete ravnomjernu podlogu, a zatim ohladite.

KORAK 2

Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Stavite maline u multipraktik ili u vrč štapnim mikserom i izmiksajte u glatku smjesu. Procijedite sjemenke. Zagrijte umak od malina u maloj tavi s 1 žlicom šećera dok se tek ne počne kuhati na pari, zatim prelijte 1 ocijeđeni list želatine u zdjeli i miješajte da se otopi.

KORAK 3

U sjeckalici izmiksajte 3 (oko 65 g) jagode i na isti način zagrijte s 1 žlicom šećera. Stavite u zdjelu i umiješajte drugi ocijeđeni list želatine.

KORAK 4

Umutite meki sir, vrhnje i šećer dok se ne počne zgušnjavati. Podijelite u tri posude (oko 260g po posudi). U jednu smjesu s nekoliko kapi prehrambene boje umiješajte pire od jagoda da postane svijetloružičasta, mješavinu malina sa želatinom u drugu s više prehrambene boje tako da bude tamnoružičasta, a u treću pastu od mahune vanilije.

KORAK 5

Na podlogu od keksa žlicom stavljajte nadjev od malina, poravnajte površinu da bude ravna. Zatim dodajte nadjev od jagoda, nježno zaglađujući bez ometanja donjeg sloja, zatim ponovite smjesom od vanilije, čistom žlicom poravnajte gornji sloj. U tome bi vam mogli pomoći lopatica ili nož. Ohladite na 4 sata ili preko noći.

KORAK 6

Prođite nožem oko stranica kalupa za tortu između kolača od sira i pergamenta i olabavite podlogu. Prebacite na stalak za torte i zagladite stranice pomoću noža za palete kako biste poravnali slojeve. Pomiješajte čokoladu s nekoliko kapi ekstrakta limuna, ako ga koristite. Stavite na vrh preostale jagode, neke narezane, neke cijele, i za kraj pokapajte čokoladom.

Shutterstock

Tia Maria cheesecake

Sastojci:

Za koru biskvita:

  • 85 g vrućeg otopljenog maslaca, plus dodatni maslac za podmazivanje
  • 14 običnih čokoladnih digestivnih keksa, sitno izmrvljenih

Za kolač od sira:

  • 3 pakiranja punomasnog krem sira od 300 g
  • 200 g zlatnog šećera
  • 4 žlice glatkog brašna
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice likera od kave
  • 3 velika jaja
  • 285 ml kartona kiselog vrhnja

Za preljev:

  • 142 ml kartona kiselog vrhnja
  • 2 žlice likera od kave
  • kakao, za posipanje
  • 8 čokoladica s lješnjacima, neotpakiranih

Metoda:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 180C/ventilator 160C/plin 4. Obložite dno kalupa promjera 25 cm papirom za pečenje. Pomiješajte maslac i biskvitne mrvice. Pritisnite na podlogu kalupa, pecite 10 minuta, zatim ohladite.

KORAK 2

Pojačajte temperaturu pećnice na 240C/ventilator 200C/plin 9. Umutite sir i šećer električnom pjenjačom dok ne postane glatko, zatim umiješajte brašno, vaniliju, 2 žlice likera od kave, jaja i 285 ml kiselog vrhnja.

KORAK 3

Stranice kalupa za torte premažite maslacem. Ulijte smjesu i zagladite. Pecite 10 minuta, zatim smanjite pećnicu na 110C/ventilator 90C/plin ¼ 25 minuta. Isključite pećnicu, zatim otvorite vrata i ostavite u pećnici da se hladi 2 sata. Ne brinite ako malo popuca.

KORAK 4

Pomiješajte 142 ml kiselog vrhnja i liker od kave, pa zagladite na tortu od sira. Ohladite.

Cheesecake od borovnica bez pečenja

Sastojci:

  • 200g digestiv keksa
  • 60 g neslanog maslaca, otopljenog
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 500 g mascarponea
  • 2 limuna, 1 bez korice, oba iscijeđena
  • 350 g kondenziranog mlijeka
  • 500 g borovnica
  • listići mente za ukrašavanje

Metoda:

KORAK 1

Uz pomoć valjka za tijesto zdrobite kekse u grube mrvice. Dodajte otopljeni maslac i ekstrakt vanilije i izmiješajte da se sjedini. Trebao bi imati konzistenciju mokrog pijeska. Ostavite veliku šaku za ukrašavanje, a ostatak poravnajte na podlogu kalupa s oprugom od 28 cm. Ostavite na 30 min u frižideru da se stegne.

KORAK 2

Električnom mutilicom ili ručnom pjenjačom izmiješajte mascarpone, kondenzirano mlijeko, limunov sok i koricu. Stavite na stranu.

KORAK 3

Izvadite podlogu od keksa iz hladnjaka i prelijte ¼ borovnica, a zatim prelijte smjesom od mascarponea. Podignite lim i nekoliko puta udarite njime po bokovima kako bi se stvorio gladak premaz. Prelijte preostalim borovnicama, mentom i biskvitnim mrvicama. Ohladite 2-3 sata dok se ne stegne.

Milionare cheesecake

Sastojci:

  • 75 g maslaca, otopljenog, plus dodatak za lim
  • 250 g prhkog keksa
  • 250 g mascarponea
  • 300 g punomasnog mekog sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 40 g kakaa u prahu
  • 300 ml duple kreme
  • ½ x 397 g limenke karamele ili 200 g dulce de lechea
  • 50 g crne čokolade, nasjeckane
  • zvjezdice ili čokoladne zvjezdice za ukrašavanje

Metoda:

KORAK 1

Premažite maslacem i obložite dno kalupa za tortu promjera 20 cm. Kekse usitnite kuhačom u sitne mrvice pa dodajte maslac i ponovno miksajte. Stavite smjesu u lim i čvrsto pritisnite stražnjom stranom žlice. Ohladite dok radite nadjev.

KORAK 2

Lagano izmiješajte mascarpone, meki sir, šećer u prahu i kakao dok ne postane glatko. U posebnoj posudi istucite vrhnje dok ne nastane čvrsti šlag pa ga umiješajte u mascarpone smjesu. Smjesu žlicom rasporedite po podlozi od keksa i poravnajte vrh. Ohladite 1 sat.

KORAK 3

Karamel malo zagrijte u tavi da se može lako razmazati, ako pretjerate sačekajte da se opet ohladi. Izlijte na cheesecake, lagano razmažite i ohladite. U međuvremenu pažljivo otopite čokoladu u zdjeli postavljenoj iznad posude s ključalom vodom ili u mikrovalnoj pećnici. Pokapajte ga naprijed-natrag preko karamele, zatim dodajte posipe ili zvjezdice u bilo kojem uzorku koji želite. Ohladite dok ne bude spremno za posluživanje, zatim pažljivo uklonite lim i oblogu i stavite kolač od sira na tanjur za posluživanje.

Slani cheesecake od karamele

Sastojci:

Za bazu:

  • 50 g maslaca, otopljenog, plus dodatak za lim
  • 200 g čokoladnog digestiva

Za nadjev i preljev:

  • 750g (3 kace) krem sira
  • 300 g karamel umaka (dulce de leche) iz limenke ili staklenke
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 150 g zlatnog šećera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 4 srednja jaja

Metoda:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 180C/160C s ventilatorom/plinom 4. Premažite maslacem kalup za torte promjera 23cm i obložite podlogu papirom za pečenje. Stavite kekse u multipraktik, usitnite u mrvice i ulijte otopljeni maslac. (Također možete kekse staviti u vrećicu, izgnječiti valjkom za tijesto u mrvice i umiješati maslac.) Smjesu za biskvit utisnite u dno. Stavite kalup na pleh i pecite 10 minuta, a zatim izvadite iz pećnice da se ohladi.

KORAK 2

U međuvremenu, ostružite krem sir u zdjelu s 3 žlice karamel umaka, vanilijom, šećerom i brašnom i tucite dok ne postane glatko. Tucite jaja, jedno po jedno, dok ne dobijete gustu, glatku kremu. Prevrnite podlogu, očistite zdjelu i pecite u pećnici 10 minuta. Smanjite temperaturu na 140C/120C ventilator/plin 1 i nastavite peći 25-30 minuta dok se sredina ne počne lagano ljuljati. Isključite vatru i ostavite vrata samo malo odškrinuta – kuhinjska krpa koja drži otvorena vrata je idealna. Ovo bi vam trebalo ostaviti potpuno gladak vrh, ali ako postoji nekoliko malih pukotina, ne brinite. Ostavite kolač od sira u pećnici dok se potpuno ne ohladi (preko noći je u redu). Držite u hladnjaku najviše dva dana.

KORAK 3

Na dan posluživanja nožem odvojite stranice torte od kalupa i izvadite podlogu. Dodajte veliki prstohvat sitne morske soli u ostatak karamel umaka, zatim ga žlicom prelijte po kolaču i vrtite stražnjom stranom žlice. Cheesecake može stajati na sobnoj temperaturi i do nekoliko sati. Neposredno prije posluživanja, ako želite, pospite s dodatnom morskom soli.

Dupli čokoladni cheesecake

Sastojci:

Za koru biskvita:

  • 85 g vrućeg otopljenog maslaca, plus malo više za podmazivanje
  • 14 običnih čokoladnih digestiva, sitno zdrobljenih

Za cheesecake:

  • 3 pakovanja punomasnog Philadelphia sira od 300g, sobne temperature
  • 200 g zlatnog šećera
  • 4 žlice kakaa, prosijanog
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 žlice Tia Maria
  • 3 velika jaja
  • 284 ml lonac kiselog vrhnja
  • 100 g čokolade od tamne kave, otopljene (mi smo koristili Lindt Excellence Coffee Intense)
  • 2-3 žlice mlijeka
  • 284 ml lončić za duplo vrhnje
  • čokoladne kovrče za ukrašavanje (po želji)

Metoda:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 180C/ventilator 160C/plin 4. Obložite dno kalupa promjera 25 cm papirom za pečenje. Pomiješajte otopljeni maslac i biskvitne mrvice dok se dobro ne sjedine, zatim čvrsto pritisnite na dno kalupa. Pecite 10 min.

KORAK 2

Pojačajte pećnicu na 240C/ventilator 220C/plin 9. Miksajte krem sir i šećer električnom pjenjačom dok ne postanu glatki i kremasti, zatim umiješajte kakao, vaniliju, Tia Mariu, jaja, kiselo vrhnje i pola otopljene čokolade. U preostalu čokoladu umiješajte dovoljno mlijeka da dobijete konzistenciju umaka, a zatim ostavite sa strane dok ne budete spremni za ukrašavanje cheesecakea.

KORAK 3

Na kuhinjski papir stavite malo otopljenog maslaca i njime namažite stranice kalupa za tortu. Ulijte smjesu od sira, a zatim zagladite vrh. Pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 110C/ventilator 90C/plin ¼ 25-30 minuta. Nadjev treba biti stvrdnut, ali u sredini bi se trebao malo tresti. Isključite pećnicu, malo otvorite vrata, pa ostavite cheesecake da se hladi u pećnici 2 sata. Ohladite do posluživanja.

KORAK 4

Da biste ukrasili cheesecake, pažljivo ga izvadite iz kalupa i skinite papir za oblaganje s podloge. Lagano umutite vrhnje dok ne zadrži svoj oblik, a zatim ga zavrtite na vrhu i pokapajte sa sačuvanim čokoladnim umakom, mreškajući umak kroz vrhnje vrhom žlice. Poslužite takvo kakvo jest ili prelijte čokoladnim uvojcima. Kako biste napravili čokoladne kovrče: okretnom gulilicom krumpira čvrsto prođite niz glatku poleđinu ploče čokolade tako da se kovrče čokolade odvoje od ploče.

To Top