Život

Najbolja zdrava pizza i kako je pripremiti?

Najbolja zdrava pizza i kako je pripremiti?

Ima li na svijetu išta više zadovoljavajuće od pizze, kako je onda tek ukusna zdrava pizza? Pizza je svestrana, može se pripremiti na bezbroj načina i biti poslužena u različitim prigodama. No, možda se pitate kako se priprema zdrava pizza, a mi ćemo vam dati odgovor na pitanje. Ako želite sami sebe izazvati i poboljšati svoje kuharske vještine, takvu pizzu možete pripremiti apsolutno sami. Ne brinite, mnogo je lakše nego što mislite!

Bez obzira na to jeste li vegan, jedete li bez glutena ili volite/ne volite meso, nudimo vam recepte za sve vrste nepca i sva moguća ograničenja u prehrani.

Super zdrava pizza

Ova ukusna, šarena zdrava pizza prekrivena je tikvicama i peršinom uz konzervirane i svježe rajčice. Jednostavna je za pripremu, a izvrsnog je okusa čak i hladna nakon što ju ostavite u kutiji za ručak za sljedeći dan. Kapari i masline koriste se kao začin, što znači da taj okus možete popuniti mozzarellom kako biste zadržali malo masnoće, umjesto da je zapunite drugim sirevima.

Sastojci:

  • 100 g jakog bijelog i jakog integralnog brašna
  • 1 žličica ili 7 g vrećice suhog kvasca
  • 125 ml tople vode
  • 200 g limenke nasjeckane rajčice, ocijeđenog soka
  • šaka cherry rajčica, prepolovljenih na pola
  • 1 velika tikvica, tanko narezana gulilom
  • 25 g mozzarelle, natrgane na komadiće
  • 1 žličica kapara u salamuri, ocijeđenih
  • 8 zelenih maslina, grubo nasjeckanih
  • 1 češanj češnjaka, sitno narezanog
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog peršina, za posluživanje

Priprema

Brašno i kvasac pomiješajte s prstohvatom soli u kuhinjskom procesoru s oštricom za tijesto. Ulijte vodu i zamijesite mekano tijesto, a zatim upalite da radi 1 min. Izvadite tijesto i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini i tako napravite temelj za pizzu. Podignite na nauljeni lim za pečenje.

Po tijestu rasporedite rajčice iz konzerve, tako da ne obuhvati rubove pizze, otprilike 2 cm od rubova. Po vrhu rasporedite cherry rajčice i tikvice, pa pospite mozzarellom. Pomiješajte kapare, masline i češnjak, sve pospite po vrhu. Ravnomjerno prelijte uljem. Ostavite da se diže 20 min. Zagrijte pećnicu na 240°C ili s ventilatorom na 220°C.

Pecite pizzu 10-12 minuta dok ne postane hrskava i zlatna po rubovima. Pospite peršinom za posluživanje.

Zdrava pizza s BBQ piletinom

Tijesto od integralnog brašna bez muke se priprema u mikseru i ne treba ga ostaviti da stoji ​​dugo vremena – samo ga ostavite da odstoji dok pripremate nemasnu, dimljenu piletinu i preljeve od povrća bogate vitaminima.

Sastojci:

  • 250g integralnog brašna
  • 1 žličica instant kvasca
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica repičinog ulja, plus dodatak za podmazivanje
  • pakiranje od 3 paprike
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica repičinog ulja
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 2 žlice umaka za roštilj
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 1 veliki file pilećih prsa bez kože (oko 225 g), narezanih na kockice
  • 175 g baby šljiva rajčica, narezanih na četvrtine
  • 50 g dimljenog sira od jabuke, naribanog

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220°C ili 200°C s ventilatorom. Ubacite brašno u mikser s nastavkom za tijesto ili zdjelu. Dodajte kvasac, sol, ulje i 200 ml tople vode pa dobro izmiješajte u vrlo mekanu smjesu. U mikseru za hranu mijesite oko 5 minuta, ali ako to radite ručno, prenesite na radnu površinu i mijesite oko 10 minuta. Tijesto je ljepljivo, ali pokušajte ne dodati previše brašna. Ostavite u zdjeli i pokrijte kuhinjskom krpom dok režete papriku i luk. Tijesto nije potrebno ostaviti da stoji ​​određeno vrijeme, samo ga ostavite da odstoji dok pravite preljev.

Papriku i luk prelijte uljem i sjemenkama komorača pa pecite 15 minuta. U međuvremenu pomiješajte umak za roštilj i pire od rajčice s 5 žlica vode.

Izvadite tijesto iz zdjele i utisnite u podlogu i na stranice nauljenog kalupa veličine otprilike 25×35 cm. Premažite s dvije trećine mješavine umaka za roštilj, a zatim ostatak dodajte piletini i dobro promiješajte da se sve prekrije.

Smjesu pečenih paprika izvadite iz pećnice i rasporedite po vrhu pizze. Raspršite po rajčicama pa ravnomjerno žlicom nanesite na piletinu s roštilja. Posipajte sirom i pecite 15 min. Poslužite uz salatu ili zdravu salatu od kupusa.

Zdrava pizza s kozicama

Ova alternativa s niskim udjelom masti zanemaruje sir koji se zamjenjuje sočnim dimljenim kozicama. Integralno tijesto uz posne proteine ​​iz kozica prilično će vas zasititi, a za dobru dozu vitamina tu ćete koristiti celer, miješana paprika, rajčica i šaka rukole.

Sastojci:

  • 200g integralnog brašna
  • 1 žličica instant kvasca
  • prstohvat soli
  • 2 žličice repičinog ulja, plus za dodatno podmazivanje
  • 2 velika štapa celera, sitno nasjeckana
  • 1 žuta ili zelena paprika, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
  • 225 g limenke nasjeckane rajčice
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 165g pakiranje sirovih, oguljenih kraljevskih kozica
  • 2-3 žlice nasjeckanog korijandera
  • 1 žličica mješavine začina Cajun
  • 2 šake arugule, po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C ili 200°C s ventilatorom. Ubacite brašno u mikser s nastavkom za tijesto ili zdjelu. Dodajte kvasac, sol, ulje i 150 ml tople vode pa dobro izmiješajte u mekano tijesto. Mijesite u mikseru za hranu oko 5 minuta, ali ako to radite ručno, prenesite na radnu površinu i mijesite oko 10 minuta. Tijesto je ljepljivo, ali pokušajte ne dodati previše brašna. Ostavite u zdjeli i pokrijte kuhinjskom krpom dok radite glazuru. Nema potrebe ostavljati ​​tijesto da stoji određeno vrijeme, samo ga ostavite da odstoji dok pređete na sljedeći korak.

Za glazuru zagrijte ulje u neljepljivoj tavi ili woku.

Dodajte celer i papar i pržite 8 minuta, često miješajući, dok ne omekšaju. Dodajte rajčice i papriku pa kuhajte još 2 minute. Ostavite sa strane da se malo ohladi pa umiješajte kozice.

Nauljenim nožem prepolovite tijesto i svaki dio oblikujte u krug od 25 cm lagano nauljenim rukama na nauljenim plehima. Svaku premažite polovicom mješavine rajčica i kozica pa pospite korijanderom i pospite začinom Cajun. Pecite 10 min dok ne porumeni. Poslužite uz zelenu salatu.

Pizza s karameliziranim lukom i kozjim sirom

Šake baby špinata daje vam dobar pogodak minerala u ovoj nemasnoj pizzi posutoj slatkim lukom, ljutkastim kozjim sirom, timijanom i maslinama. Kao dodatak možete posuti i sjemenkama suncokreta.

Sastojci:

  • 125g integralnog brašna
  • ½ žličice instant kvasca
  • prstohvat soli
  • 1 žličica repičinog ulja, plus dodatak za podmazivanje
  • 2 glavice luka, prepolovljene i tanko narezane
  • 2 žličice repičinog ulja
  • 2 žlice balsamico octa
  • 160 g listova baby špinata (ne baš sitnih), nasjeckanih
  • 2 velika režnja češnjaka, sitno naribana
  • 50 g mekog kozjeg sira
  • 4 masline bez koštica, narezane na četvrtine
  • nekoliko mekih listova timijana
  • 1 žličica sjemenki suncokreta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C ili na 200°C s ventilatorom. Ubacite brašno u mikser s nastavkom za tijesto ili zdjelu. Dodajte kvasac, sol, ulje i nešto manje od 100 ml tople vode pa zamijesite mekano tijesto. Mijesite u mikseru za hranu oko 5 minuta, ali ako to radite ručno, prenesite na radnu površinu i mijesite oko 10 minuta. Tijesto je ljepljivo, ali pokušajte ne dodati previše brašna. Ostavite u zdjeli i pokrijte kuhinjskom krpom dok radite glazuru. Nema potrebe pustiti da se tijesto diže određeno vrijeme – samo ga ostavite da odstoji dok prelazite na sljedeći korak.

Istresite luk u neljepljivi wok i dodajte ulje, 4 žlice vode i balzamiko ocat. Pokrijte poklopcem za lonac kako biste pomogli da luk omekša, a zatim kuhajte 15 minuta, miješajući otprilike 3 puta i brzo vratite poklopac da ne izgubi previše vlage. Nakon isteka vremena, luk bi trebao biti zlatan i trebala bi nestati sva tekućina. Prebacite na tanjur. U tavu dodajte špinat i češnjak i pržite dok špinat ne uvene.

Izvadite tijesto iz posude i prepolovite nauljenim nožem pa svaki komad nauljenim rukama utisnite u oval od 25-15 cm na velikom namašćenom plehu.

Premažite špinatom, zatim lukom, zatim pospite sirom i maslinama, timijanom i suncokretovim sjemenkama. Pecite 15 minuta dok ne porumeni i dok vidite da je temelj pečen.

Zdrava pizza na tavi

Naziv ove pizze čini je tako da zvuči bogata masnoćama, ali tava je zapravo samo prikladan način kuhanja temeljca, tako da je ne trebate podmazati i dodavati dodatne kalorije. Paprike, tikvice i crveni luk daju više vegetarijanskih prednosti, a kriške pizze možete poslužiti sa zelenom salatom za dodatne vitamine, hrskavost i svježinu.

Sastojci:

  • 1 žuta paprika, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
  • 1 tikvica, debelo narezana
  • 1 crveni luk, narezan na kockice
  • 225 g brašna za samo dizanje
  • 2 žlice maslinovog ulja, plus 1 žličica
  • 5 žlica svježeg umaka za tjesteninu od rajčice
  • 50 g cheddara, naribanog

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C ili s ventilatorom na 200°C. Stavite papriku, tikvicu i crveni luk na veliku tepsiju za pečenje i pokapajte žličicom maslinovog ulja. Dobro začinite i promiješajte da se sjedini. Pecite u pećnici 20 minuta dok ne omekšaju i ne počnu rumeniti. Staviti na stranu.

Zagrijte štednjak na srednje. Brašno dobro začinite i u većoj posudi pomiješajte s preostalim uljem i 4-5 žlica vode da dobijete mekano tijesto. Kratko mijesite, pa razvaljate na pobrašnjenoj podlozi u grubi krug od otprilike 20 cm. Prebacite tijesto u veliku tavu i pržite na srednje jakoj vatri 5 minuta, dok donja strana ne počne rumeniti. Okrenite i pecite još 5 min. Podlogu premažite umakom od rajčice, pospite pečenim povrćem, a zatim pospite cheddarom. Pecite pizzu 3-4 min dok se sir ne otopi. Poslužite odmah narezanu na kriške, uz veliku zelenu salatu.

Pizza s jajima i rukolom

Pomiješajte nasjeckanu, pečenu crvenu papriku i svježu rajčicu s ukusnim koprom i peršinom, a zatim za povećanje proteina razbijte jaje u sredinu pizze, što će vam pomoći da dulje ostanete siti.

Sastojci:

  • 2 obloge sa sjemenkama
  • malo maslinovog ulja
  • 1 pečena crvena paprika, iz staklenke
  • 2 rajčice
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 1 žlica nasjeckanog kopra
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 2 jaja
  • rukola u pakiranju od 65 g
  • ½ crvenog luka, vrlo tanko narezanog

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200°C ili na 180°C s ventilatorom. Tortilje rasporedite na dva pleha, malo premažite uljem i pecite 3 minute. U međuvremenu nasjeckajte paprike i rajčice te pomiješajte s pireom od rajčice, začinima i začinskim biljem. Okrenite tortilje i premažite smjesom od rajčica, a sredinu ostavite bez velikih komada papra ili rajčice.

U sredinu razbijte jaje i vratite u pećnicu na 10 minuta ili dok se jaje ne stegne, a tortilja postane hrskava na rubovima. Poslužite posuto rikolom i lukom.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The Latest

To Top