Sport

Na današnji datum prije 45 godina, Muhammad Ali je šokirao svijet

Na današnji datum, 1974. godine, desio se najpoznatiji boksački meč ikad. Muhammad Ali dobio je priliku boriti se protiv tadašnjeg prvaka svijeta u teškoj kategoriji, Georgea Foremana. George Foreman je u tom trenutku imao 40 pobjeda i nula poraza, a sve je izgledalo kao da će upisati i svoju 41. pobjedu. Ono što je uslijedilo zauvijek će pamtiti svi fanovi, ne samo boksa, već i sporta.

Meč je u najavi prozvan “Rumble in the jungle”. Što bi u slobodnom prijevodu značilo “Grmljavina u džungli”. Mjesto borbe bila je Kinshasa u državi koja se nekoć zvala Zair, a danas nam je poznata pod imenom Demokratska Republika Kongo. Meč je organizirao sada već legendarni Don King koji je borcima uspio osigurati čak pet milijuna dolara. Svi su već počeli otpisivati bivšeg prvaka Alija kojem je titula oduzeta iz političkih razloga, a meč je krenuo vrlo neuobičajeno.

Ali je u borbu ušao s namjerom umaranja svog protivnika što mu je polazilo za rukom bez previše muke. Kako su runde odmicale, Foreman se činio sve umornijim, a Ali je djelovao svjež kao i na početku. Runda za rundom, i tako došlo do one najbitnije – osme. Sada već oboje vidno iscrpljeni, izmjenjivali su udarce i bilo je potpuno neizvjesno tko bi mogao izići iz borbe kao pobjednik. Samo 10 sekundi do kraja runde, Ali je uspio odličnom kombinacijom udaraca srušiti Foremana, a ovaj više jednostavno nije imao snage za nastavak. Kako je to izgledalo pogledajte na ovom epskom videu:

To Top