Život

Rižina voda za kosu – može li uistinu potaknuti rast kose?

Rižina voda za kosu – može li uistinu potaknuti rast kose?

Rižina voda za kosu već duže vrijeme kruži po društvenim mrežama uz tvrdnju da je upravo ona ono nešto što vraća život kosi. No, to nije samo još jedan novopečeni trend. Rižinu vodu stoljećima koriste žene u Kini, Japanu i jugoistočnoj Aziji kao tretman za kosu. No, ima li rižina voda za kosu ikakve znanstveno dokazane prednosti?

Foto: Shutterstock

Što je rižina voda za kosu?

Rižina voda za kosu škrobna je voda koja ostaje nakon fermentacije ili kuhanja riže. Smatra se da kosu čini glatkom i sjajnom, kao i da joj pomaže u rastu.

Smatra se da riža sadrži mnoge vitamine i minerale koji se oslobađaju u tekućinu u kojoj se nalazi prilikom fermentacije ili kuhanja:

  • aminokiseline
  • B vitamini
  • vitamin E
  • minerali
  • antioksidansi

Povijest tretmana rižinom vodom

Prema mnogim istraživanjima, ovaj tretman koristio se još u razdobljima prije nove ere, a koristile su ga žene u Japanu koje su tim načinom svoju kosu održavale vrlo dugom i vrlo zdravom.

Suvremeni ekvivalent ove priče može se pronaći u Kini. Žene Yao, koje žive u selu Huangluo u Kini, poznate su po tome što su svoju kosu uzgojile do nevjerojatne dužine – u prosjeku čak i do oko 180 centimetara. Osim što su dosegle nevjerojatnu dužinu, Yao žene kažu da kosa duže zadržava svoj prirodni pigment što znači da sjede počinju dobivati tek oko 80-te godine života. Sve te činjenice pripisuju upravo ovom tretmanu.

Foto: Shutterstock

Prednosti rižine vode

Yao žene vjeruju da rižina voda za kosu:

  • raspetljava kosu
  • čini kosu glađom
  • povećava sjaj
  • čini kosu jačom
  • potiču vrlo brzi rast kose

No, što kažu znanstvena istraživanja?

Kako raste popularnost upotrebe rižine vode za kosu, sve je više anegdotskih dokaza o njezinim dobrobitima. No, jesu li te tvrdnje znanstveno dokazane? Autori nekih istraživanja primjećuju da rižina voda za kosu može smanjiti površinsko trenje i povećati elastičnost kose. Međutim, studija se oslanja na povijesne primjere kako bi izvukla nepotkrijepljene zaključke.

Na drugom mjestu, istraživačka ustanova u Japanu razvila je tehniku ​​snimanja koja vizualizira jačanje učinka inozitola na kosu. Inozitol se nalazi u rižinoj vodi. Važno je napomenuti da ovo istraživanje objavljuje izravno ustanova koja može imati komercijalne interese.

Do danas su prednosti rižine vode za kosu ostale nedokazane. Potrebno je ipak izvršiti više istraživanja kako bi se podržali anegdotski dokazi o prednostima ovog tretmana za kosu.

Kako napraviti rižinu vodu?

Iako postoji mnogo načina na koje možete napraviti rižinu vodu i doslovno svaka osoba koja koristi ovaj tretman ima drugačiji princip, osnovni se koraci u svima njima ne razlikuju previše. Možete koristiti običnu ili fermentiranu rižinu kosu, no same Yao žene i mnogi drugi stručnjaci kažu da je za ovaj tretman najbolje koristiti onu fermentiranu zato što fermentirane tvari imaju veću količinu antioksidansa. Antioksidansi se bore protiv oštećenja kose i stanica kože, zbog čega su tipični sastojci u kozmetičkim proizvodima.

Postupak:

Uzmite šalicu nekuhane riže, stavite je u zdjelu i temeljito isperite. Nakon toga rižu procijedite i zdjelu ulijte dvije čaše destilirane vode (ili obične vode). S obzirom na to da fermentirana rižina voda za kosu nema ugodan miris, u zdjelu stavite komade kore grejpa, a možete dodati i par kapi esencijalnog ili eteričnog ulja.

Nakon toga zdjelu ili staklenku dobro zatvorite i ostavite da stoji barem tjedan dana. Nakon što prođe tjedan dana, procijedite rižinu vodu u posebnu zdjelu. Preporuka je da je procijedite u neku veću zdjelu kako biste u nju mogli namakati glavu.

Foto: Shutterstock

Kako koristiti rižinu vodu?

Prije samog postupka nježno operite kosu šamponom, ali ne prejako (možete koristiti neki nježniji šampon) zato što je, prema Yao ženama, ispiranje rižinom vodom zapravo alternativa pravom pranju kose. Nakon blagog šamponiranja i ispiranja šampona, umočite svoju kosu u zdjelu s rižinom vodom. Preostalu vodu prelijte preko vlasišta i nježno umasirajte. Ostavite tako rižinu vodu da stoji na kosi između 20 minuta i sat vremena. Nakon toga isperite kosu, ali s ispiranjem nemojte pretjerati kako bi rižina voda za kosu mogla odraditi svoj učinak. Zatim možete odraditi svoju rutinu njege kose prema svojim principima kako to inače i radite.

S obzirom na to da svatko od nas ima drugačiju kosu, učestalost primjene ovog tretmana najviše ovisi o tome. Iako Yao žene ovo primjenjuju svakih tjedan dana, najbolje je da vidite kako će se nakon nekoliko tretmana ponašati vaša kosa.

To Top