Zabava

Može li klađenje biti stil života?

Sport je nesumnjivo usađen u kulturu naše zemlje. Gdje god se nalazili, vidjet ćete neke naznake sporta ili povezanost sa sportom. Nebitno o kojem je sportu riječ, u Hrvatskoj postoji njegova duga tradicija uspjeha, ali najpopularniji je ipak nogomet. U današnje vrijeme nogomet i klađenje na nogomet idu ruku pod ruku, a ljubitelji klađenja u svakom trenutku mogu provjeriti kvote na određene događaje. No, zašto su sportovi toliko bitni za svakodnevicu Hrvatske?

Sportaši najbolji ambasadori zemlje

U sportu ekipe uglavnom predstavljaju gradove, pa ponekad cijela zajednica podržava svoj lokalni tim kada on igra. Možemo reći da se na taj način razvila duboko ukorijenjena veza između sporta i lokalnog identiteta, a ona je dovela i do nekih rivalstava za koje danas znamo u svijetu sporta. Isto se može reći i za reprezentacije gdje ljudi fanatično podržavaju svoju zemlju, a sportaši se promiču u najbolje ambasadore zemlje u svijetu. Ta povezanost i ljubav prema sportu te predanost određenoj momčadi redovito se zna odraziti i na klađenje, a igrači koji podupiru jedan tim često znaju usputno uplatiti i poneku okladu na njega. Osim što na taj način indirektno podržavaju svoj tim, ponekad znaju i dosta o samom timu te šansama koje imaju za dobitak ako odigraju na njega.

Popularnost klađenja

Klađenje na sportske događaje nije novost. Prvi oblici klađenja pojavili su se još prije dvije tisuće godina, a prva zabilježena oklada u povijesti dogodila se u drevnoj Grčkoj. To se potom proširilo na drevno Rimsko Carstvo, gdje je kocka bila toliko popularna da bi na kraju postala legalizirana. Klađenje je napredovalo kroz povijest, a do svog vrhunca dolazi u zadnjih dvadesetak godina. Koliko je kladionica integrirana u sport govori činjenica kako je 2019. godine polovicu timova u engleskom Premiershipu sponzorirala neka od internetskih kladionica. Upravo je marketing izuzetno jaka stavka današnjih kladionica.

Kladionica postala način života

Širenje internetske ponude bilo je ključno za rast kladionica u posljednjih nekoliko desetljeća. Pružanje mogućnosti igračima da lako polože svoje oklade bez fizičkog napuštanja domova znatno je povećalo njezin utjecaj na njihov svakodnevni život. Uz kontinuirani razvoj online kladionica i ponude koja se nudi na Internetu te uzbudljiva drukčija iskustva u odnosu na tradicionalne kladionice, lako je zaključiti kako je klađenje u današnje vrijeme postalo toliko popularno. Uzimajući u obzir sve navedeno, praktički je nemoguće tvrditi da osobama koje svakodnevno odigraju barem jednu okladu klađenje nije postalo jednim dijelom stil života. Uz pretpostavku da osoba neće odigrati neku okladu bez ikakvog razloga, već da će prije njezinog odigravanja pokušati malo istražiti timove ili igrače na koje igra, statistiku i razne druge faktore, možemo reći da će popriličnu količinu vremena posvetiti kladionici. Recimo da osoba doista odigra samo jedan sportski događaj u danu, ona će tražiti što odigrati, analizirati događaj, iščekivati njegov početak i konstantno razmišljati o njemu, gledati događaj te na kraju razmišljati o odigranoj okladi i ishodu.

Kada nekoga nešto toliko okupira, jednostavno je nemoguće reći da nije postalo važan dio života osobe, a samim time i dio načina te stila življenja.

To Top