Život

16 zdravstvenih prednosti maline i 4 lagana recepta

Maline: 16 zdravstvenih prednosti i 4 lagana recepta

Maline su bogate kalijem koji potiče rad srca i snižava razinu krvnog tlaka. Omega-3 masne kiseline u ovim bobicama također mogu pomoći u prevenciji bolesti srca i moždanog udara. Mangan u malinama regulira razinu šećera u krvi, a također može poboljšati zdravlje kože i ojačati kosti. U nastavku pogledajte neke od najboljih zdravstvenih dobrobiti maline.

1. Pomaže u borbi protiv raka

Prema Američkom institutu za istraživanje raka, maline su bogate elaginskom kiselinom, koja je pokazala sposobnost prevencije raznih vrsta raka. To uključuje rak kože, pluća, mokraćnog mjehura, dojke i jednjaka. To je zato što je otkriveno da elaginska kiselina istovremeno koristi različite metode borbe protiv raka. Elaginska kiselina djeluje kao antioksidans, deaktivira specifične kancerogene tvari i usporava reprodukciju određenih stanica raka.

Brojne su studije provedene i na crnim malinama – utvrđeno je da mijenjaju gene i vraćaju ih u normalu (u slučaju raka jednjaka) te pomažu u liječenju. Također je utvrđeno da crne maline obnavljaju aktivnost supresije tumora, čime pomažu u liječenju raka.

Prema jednoj američkoj studiji, crvene maline imaju manju ulogu u liječenju raka želuca i debelog crijeva. Također je otkriveno da inhibiraju rast stanica raka vrata maternice.

Druga američka studija poduprla je kemopreventivna svojstva crnih malina, posebno u slučaju raka usne šupljine. Ova antikancerogena svojstva malina uvelike se mogu pripisati prisutnosti antocijana. Ovi antocijanini prirodni su spojevi koji voću i povrću daju obojeni pigment. Oni inhibiraju transformaciju stanica, potiskuju upalu i potiču normalno funkcioniranje stanica raka.

Zapravo, maline imaju 40% više antioksidansa nego borovnice i jagode (voće koje se smatra jednim od najboljih za prevenciju raka). Studije su također pokazale da ekstrakt maline može spriječiti migraciju tumora u limfni sustav.

Maline: 16 zdravstvenih prednosti i 4 lagana recepta
Shutterstock

2. Održava zdravlje kardiovaskularnog sustava

Budući da su bogate vlaknima, ove bobice pomažu u održavanju zdravlja srca. Jedna šalica malina sadrži 8 grama vlakana. Još jedan razlog zašto su maline izvrsne za srce su antocijanini. Bobičasto voće jedna je od rijetkih namirnica koja sadrži antocijane i u koži i u mesu.

Istraživački podaci govore da već unos od 0,2 miligrama antocijanina dnevno može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena u postmenopauzi. Ovi spojevi igraju ključnu ulogu u smanjenju oksidativnog oštećenja i upale povezane s kardiovaskularnim bolestima. Zapravo, maline sadrže druge bioaktivne polifenole koji pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Antocijanini u malinama također imaju niz drugih učinaka na krvne žile i trombocite koji rezultiraju zdravim srcem. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja o točnoj količini potrebnih antocijanina i povezanom smanjenju rizika od srčanih bolesti.

U jednoj kanadskoj studiji, unos ekstrakta maline snizio je razinu krvnog tlaka u laboratorijskih štakora – što ukazuje na slične mogućnosti kod ljudi. Niske razine krvnog tlaka smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zapravo, važnost malina za srce ne osjeća se samo sada, već od 18. stoljeća – kada su travari i drugi liječnici smatrali ovo voće idealnim za prevenciju bolesti.

Također je utvrđeno da maline proširuju arterije, što pomaže glatkom protoku krvi i sprječava nakupljanje plaka. Antocijanini u malinama sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka u slučaju moždanog udara. Bobice također sadrže salicilnu kiselinu koja ima kardioprotektivna svojstva slična onima aspirina.

Vitamin C je još jedan spoj u malinama za koji je poznato da sprječava bolesti srca – jer sprječava stvaranje plaka.

Maline sadrže kemikaliju zvanu keton maline, koja povećava proizvodnju proteinskog hormona koji se zove adiponektin. Prema studijama, više razine adiponektina povezane su sa smanjenim rizikom od srčanog udara.

3. Povećava plodnost i poboljšava seksualno zdravlje

Visoke razine antioksidansa u malinama mogu zaštititi spermu od oksidativnog oštećenja. Vitamin C i magnezij u voću povećavaju mušku plodnost i proizvodnju testosterona. Zbog svojih svojstava jačanja plodnosti, maline mogu poslužiti i kao savršen međuobrok prije spavanja.

Također se vjeruje da antioksidansi štite embrij nakon začeća, čime se smanjuje rizik od pobačaja.

Maline također sadrže proantocijanidine koji opuštaju krvne žile i omogućuju protok krvi u osjetljiva područja. Cink u voću pomaže stimulirati libido.

4. Pomoć u liječenju dijabetesa

Prema izvješću koje je objavilo Državno sveučilište Michigan, otkriveno je da drugi fitonutrijenti u malinama rade s određenim neaktivnim hormonima u tijelu kako bi poboljšali ravnotežu inzulina i šećera u krvi – čime se poboljšava stanje pretilih osoba koje imaju dijabetes tipa 2.

Također, prema jednoj slovačkoj studiji, maline bi se mogle uključiti u prehranu osoba koje pokušavaju kontrolirati rane faze dijabetesa tipa 2.

5. Pomoć pri mršavljenju

To se može pripisati vlaknima i manganu u malinama. Vlakna vas, kao što smo već spomenuli, dulje drže sitima i odvraćaju vas od prejedanja. Zapravo, vlakna u porciji malina su više od same porcije mekinja ili zobenih pahuljica. Mangan potiče vaš metabolizam i pomaže bržem sagorijevanju masti.

Količina kalorija u malinama je niska i nema masnoće, pa bi mogle biti zdrav dodatak vašoj dijeti za mršavljenje. Bobice također imaju nizak glikemijski indeks (GI). Hrana s niskim GI ima mali utjecaj na šećer u krvi – stoga je malo vjerojatno da će vaša razina šećera u krvi skočiti.

Prema jednoj američkoj studiji, preliminarnim testovima na glodavcima otkriveno je da ketoni maline u malinama imaju potencijal gubitka težine. Slični nalazi mogli bi biti mogući i kod ljudi, iako su potrebna daljnja istraživanja u tom pogledu. Također je otkriveno da ketoni maline sprječavaju debljanje kod miševa zbog prehrane bogate masnoćama.

Ketoni maline također mogu povećati razgradnju masti, što bi na kraju moglo pridonijeti gubitku težine. To se postiže pojačavanjem metabolizma lipida, što se čini kao primarna funkcija ketona maline.

Već smo vidjeli da ketoni maline povećavaju razinu adiponektina. Utvrđeno je da ovaj protein ubrzava razgradnju masti.

Maline također sadrže još jedan spoj koji se zove resveratrol – on pretvara lošu masnoću u tijelu u dobru masnoću, što pomaže u sagorijevanju kalorija.

6. Poboljšava zdravlje očiju

Flavonoidi i polifenolni spojevi u malinama nude izvrsno zdravlje vida.

Maline su prepune bioaktivnih spojeva s terapeutskim svojstvima. Bogati su flavonoidima, kao što su dimeri proantocijanidina, flavonoli, antocijanini i flavan-3-oli, koji nude mnoge zdravstvene prednosti. Pomažu u zaštiti stanica i borbi protiv upala.

Maline: 16 zdravstvenih prednosti i 4 lagana recepta
Shutterstock

7. Jača vaš imunitet

Utvrđeno je da fitokemikalije u malinama, posebno crnim, utječu na imunološke procese povezane s imunoterapijom (liječenje bolesti stimuliranjem imunološkog odgovora). To bi mogla biti važna poveznica u liječenju bolesti povezanih sa slabim imunološkim sustavom.

Prema Sveučilištu Washington State, maline su ”supervoće” koje tijelu omogućuje obranu od infekcija povezanih sa slabim imunitetom.

Još jedan razlog zašto bi maline mogle biti izvrsne za imunitet je prisutnost vitamina C. Vitamin topiv u vodi mogao bi pomoći u jačanju imuniteta. Maline također sadrže beta-karoten koji pomaže u jačanju imunološkog sustava.

8. Imaju protuupalna svojstva

Crne maline posjeduju protuupalna svojstva, još više u korijenu biljke – sve prema korejskoj studiji. Također je utvrđeno da maline liječe ulcerozni kolitis borbom protiv upale.

Protuupalna svojstva crnih malina toliko su jaka da se plod koristi kao sastojak za razvoj raznih farmaceutskih proizvoda.

Protuupalna svojstva malina mogu se pripisati prisutnosti antocijanina, vrste flavonoida koji štite vodeni dio naših stanica i bore se protiv upala. Međutim, imamo malo istraživanja u pogledu broja malina potrebnih za liječenje upale. Najbolja opcija je uključiti maline u svoju prehranu (po mogućnosti u porciji) i iskoristiti njene prednosti.

Također u svoju prehranu možete uključiti komine bobičastog voća kako biste spriječili upalu, posebno onu povezanu s kardiovaskularnim stanicama.

9. Poboljšava vaše pamćenje

Fitonutrijenti, opet! Maline su naprosto bogate ovim spojevima koji su pokazali da poboljšavaju i održavaju funkciju pamćenja. Poznato je da polifenoli u malinama poboljšavaju kognitivni pad povezan sa starenjem.

10. Pomažu usporiti starenje

Voće poput malina koje je prepuno antioksidansa izvrsno djeluje na vašu kožu. Oni prije svega sprječavaju štetno djelovanje sunca. Što također znači da sprječavaju crvenilo ako je vaša koža osjetljiva. Prisutnost vitamina C u malinama čini ih idealnom hranom za prevenciju raka kože.

Prema jednoj srpskoj studiji, otkriveno je da ketoni maline u voću imaju potencijalnu primjenu u kozmetičkoj industriji. To je zbog tilirozida, spoja u malini za koji je utvrđeno da inhibira proizvodnju melanina na unutarstaničnim razinama. Stoga bi tilirozid mogao biti potencijalno sredstvo za izbjeljivanje kože za upotrebu u kozmetičkim proizvodima. Zapravo, pokazalo se da određene kreme za sunčanje koje sadrže ulje maline kao jedan od sastojaka poboljšavaju zdravlje kože nudeći bolju antioksidacijsku i UV-zaštitnu aktivnost.

Ellagitanini u malinama nude zaštitu od preranog starenja, s obzirom na njihove antioksidativne učinke.

11. Poboljšavaju vašu probavu

Listovi maline već se jako dugo koriste za pravilnu probavu. Od listova voća pravili su se čajevi koji su se koristili za liječenje probavnih bolesti i drugih srodnih bolesti.

Maline su također jedna od namirnica bogatih vlaknima. A kao što znamo, veća količina vlakana u prehrani znači bolju probavu. Jedan od razloga zašto maline imaju veći sadržaj vlakana je njihova unutarnja struktura – plod se sastoji od nekoliko pojedinačnih dijelova, od kojih svaki ima svoje sjeme koje okružuje središnju jezgru. Ova struktura agregata povećava sadržaj vlakana u voću.

Vlakna također ne dodaju kalorije vašoj prehrani, što je u svakom slučaju korisno.

Lišće maline također se koristi za liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta.

Međutim, prije upotrebe malina za liječenje probavnih problema posavjetujte se sa svojim liječnikom. To je zato što bobice sa sitnim sjemenkama mogu predstavljati opasnost za osobe koje imaju divertikulitis. Sjemenke mogu začepiti džepove koji se razvijaju u crijevima i uzrokovati infekciju.

12. Ublažite artritis

Prema američkoj studiji, polifenoli u malinama mogu ponuditi zaštitu hrskavice i učiniti artritična stanja manje ozbiljnima. Redovita konzumacija crvenih malina može pomoći u liječenju upale i održavanju zdravlja zglobova.

Crvene maline također inhibiraju resorpciju kostiju, stanje u kojem se kalcij prenosi iz koštanog tkiva u krv. To se događa kada kosti sadrže nedovoljnu razinu kalcija.

13. Pomaže kod zdravlja žena

Maline, a posebno lišće biljke, imaju velike koristi za žene tijekom trudnoće. Jedna studija navodi da žene koje konzumiraju listove maline imaju daleko manje šanse da im tijekom poroda membrane puknu. Također imaju veću šansu da izbjegnu carski rez, pincetu ili vakuumski porod. Konzumacija lišća maline također može skratiti trudove, a dobra vijest je da nema nuspojava za majku ili bebu/bebe.

Kako koristiti čaj od malina za trudove? Korištenje malina u trudnoći datira iz daleke prošlosti. Prema engleskim travarima, trudnice koje su pile čaj od lišća maline ne bi imale problema tijekom poroda. Indijanci su vjerovali da će čaj tijekom trudnoće pomoći u borbi protiv mučnine.

14. Promiče zdravlje tkiva i krvnih žila

Znamo da su maline bogate vitaminom C, koji je potreban za rast i obnovu tjelesnih tkiva. Vitamin liječi rane i stvara čvršće tkivo. Vitamin C također je potreban za stvaranje važnog proteina (kolagena) potrebnog za proizvodnju krvnih žila. Ovaj protein se koristi za sintezu vezivnog tkiva – neophodnog za formiranje kože, kostiju i hrskavice. Osim što pomaže u stvaranju krvnih žila, pomaže i u jačanju njihovih stijenki.

Maline sadrže i željezo. Mineral igra vitalnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica. Ove crvene krvne stanice prenose kisik do mišića koji pomažu u opskrbi energijom. Zbog toga sportaši s niskom razinom željeza osjećaju umor i slabost.

15. Poboljšajte zdravlje kose

Maline su također bogate folatima. Folat pomaže u stvaranju zdravih crvenih krvnih stanica koje prenose kisik do svake stanice u tijelu. Ovo je također važno za folikule dlake jer im je potreban odgovarajući protok krvi i kisik za pravilan rast.

16. Pomaže u borbi protiv ekcema

Maline se obično dodaju biljnim antibakterijskim pripravcima za liječenje povezanih bolesti. A prema narodnoj medicini, bobice se često propisuju za liječenje stanja poput ekcema.

Zbog svojih protuupalnih svojstava, ulje sjemenki maline može pomoći u liječenju stanja kože poput ekcema, uz osipe i druge kožne lezije.

Odabir i skladištenje malina

Izbor

Odabir pravih malina prilično je jednostavan. Morate tražiti meke, punaste i duboko obojene bobice. Izbjegavajte one s modricama ili udubljenjima. Ili one koje su kašaste ili mokre.

Skladištenje

Pohranjivanje malina je također prilično jednostavno. U bobicama je najbolje uživati unutar 2-3 dana od kupnje. Ohladite bobice dok su još u pakiranju – neoprane. Ako ste bobice kupili u kartonskim kutijama, možete ih zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak. Operite samo prije jela.

Ako želite pohraniti preostale bobice nakon što ste ih pojeli, možete upotrijebiti posudu za skladištenje koja omogućuje dobru cirkulaciju zraka. Tako će ostati svježe. Također, pobrinite se da obložite posudu papirnatim ručnicima. To ih sprječava da privuku previše vlage i postanu pljesnivi.

Maline: 16 zdravstvenih prednosti i 4 lagana recepta
Shutterstock

Recepti s malinama

1. Granola sa svježim voćem

Sastojci koje trebate:

 • 5 šalica bezglutenske zobi
 • 2 šalice smrznutih malina
 • ½ šalice oraha
 • ¼ šalice chia sjemenki
 • ½ šalice pekan oraha
 • ½ šalice kokosovog ulja
 • 1 žlica cimeta
 • ½ žličice soli
 • ¼ šalice javorovog sirupa

Upute za pripremu:

Zagrijte pećnicu na 174 stupnjeva.

Nasjeckajte maline i orahe na male komadiće.

Uzmite veliku zdjelu za miješanje i pomiješajte zob, chia sjemenke, cimet, kokosovo ulje, javorov sirup i sol.

Pecite oko 20 minuta ili dok smjesa ne porumeni.

Ostavite sa strane dok se ne ohladi. Zatim pripravak možete rastaviti na granolu.

2. Desert od svježih malina s jogurtom i čokoladom

Sastojci koje trebate:

 • 1 košarica svježih malina
 • 220 grama nemasnog jogurta
 • 55 grama tamne čokolade

Upute za pripremu:

Pomiješajte jogurt i bobičasto voće.

Otopite čokoladu na srednjoj temperaturi.

Mješavinu jogurta i bobičastog voća stavite u zdjelu i prelijte otopljenom čokoladom.

3. Parfe od malina i badema

Namirnice koje trebate:

 • 1 šalica nemasnog jogurta
 • 2 žlice meda
 • ½ žličice ekstrakta badema
 • 1 žlica narezanih badema
 • šaka malina

Upute za pripremu:

Pomiješajte jogurt, ekstrakt badema i med u zdjeli dok smjesa ne postane glatka.

Podijelite ovu smjesu u dvije posude za desert. Na vrh stavite maline i ukrasite narezanim bademima.

4. Bobičasto voće s čokoladnim umakom

Što trebate:

 • 1 ½ šalice smrznutih malina
 • 150 grama organske tamne čokolade
 • ¼ šalice vode
 • 3 žlice sirovog šećera
 • 170 grama čvrstog tofua

Upute za pripremu:

Na srednjoj vatri otopite šećer i čokoladu.

Dodajte otopljenu čokoladu, tofu i vodu u blender i miksajte dok smjesa ne postane glatka.

Dodajte ih u zdjelu za miješanje.

Stavite čokoladni puding u četiri zdjelice i pospite ih bobičastim voćem. Smrznuto bobičasto voće prije dodavanja potrebno je odmrznuti i ocijediti.

Činjenice o malinama

Škotska je poznata po malinama. Ako želite neograničenu zalihu ovog voća, to je mjesto kamo morate otići. Naime, 1950-ih maline su se prevozile iz Škotske u London parnim vlakom nazvanim Raspberry Special.

Prastari su. Vjeruje se da se voće koristilo još od prapovijesti. Počeo se uzgajati u Francuskoj i Engleskoj 1600-ih.

Dolaze u većini boja. Crvena, crna, zlatna i ljubičasta.

Jedan plod maline sadrži oko 100 do 120 sjemenki.

Plod je duboko simboličan. U određenim vrstama kršćanske umjetnosti maline simboliziraju dobrotu. Na Filipinima, trska malina obješena ispred kuće trebala bi odvratiti zle duhove.

Ovo su bile neke od zanimljivih prednosti i zanimljivosti o malinama. Maline su također nešto što trebate unašati oprezno jer čim pretjerate u količini, to može dovesti negativne učinke.

To Top