Život

Ljubitelj ste čaja? Ove zanimljive činjenice ipak vjerojatno niste znali!

S razlogom se kaže da dobra šalica čaja može sve učiniti boljim. Iako postoji mnogo vrsta čaja, svaka osoba koja je već ‘naprednija’ u njegovu ispijanju ima svoj najdraži okus pa možda čak i osobni recept kako bi njegov čaj bio – savršen.

Ako ovo čitate vjerojatno ste veliki ljubitelj ovog laganog napitka koji nam jesenske i zimske večeri stvara čarobnima. Da, i čaj ima svoje zanimljivosti koje mora znati svaki istinski ljubitelj, a neke smo od njih za vas pripremili u nastavku.

Čaj je dobar za vaše zdravlje. Između ostalog, sadrži polifenole – antioksidante koji popravljaju stanice i na taj način mogu pomoći našem organizmu u obrani od kardiovaskularnih bolesti, raka, osteoporoze, dijabetes melitusa i drugih bolesti. I suprotno uvriježenom mišljenju, za vas nije dobar samo zeleni čaj. Crni, bijeli i crveni čaj također sadrže flavonoide i polifenole koji pozitivno utječu na vaše zdravlje.

Za pola kile čaja, potrebno je više od 2000 malih listića. Biljke čaja rastu samoniklo u dijelovima Azije, ali se također mogu i uzgajati. Najbolji čaj dolazi s visokih elevacija i ručno se bere.

Neke vrste čajeva rastu u SAD-u, postoji čitava otočna plantaža čaja uz obalu Južne Karoline i na Havajima.

Manja je vjerojatnost da ćete dobiti caffeine crash kad pijete čaj (za razliku od gaziranih pića ili kave). Zašto? Visoke razine antioksidansa u čaju usporavaju apsorpciju kofeina, a to rezultira povećanjem kofeina u vašem organizmu.

Čuvate li čaj u blizini kave ili u ormariću sa začinima? Nemojte. Čuvajte čaj podalje od jakih aroma kako biste zadržali nježnost okusa i okus samog čaja ostavili netaknutim.

Amerikanci su 1904. kušali svoj prvi ledeni čaj. Richard Blechynden, trgovac čajem, planirao je zainteresiranima podijeliti besplatne uzorke svog toplog čaja. No, kad je došao toplinski val, nitko nije bio zainteresiran. Presušeni od temperature, ljudi bi prolazili pored njegovog štanda u potrazi za hladnijim osvježenjem. Kako bi uštedio uloženo vrijeme i putovanje, u skuhani je čaj bacio je hrpu leda i poslužio prvi – ledeni čaj.

Neki ljubitelji razmišljaju o idealnom spoju hrane i čaja, baš kao što ljubitelji vina spajaju vino i hranu.

Za savršenu šalicu čaja ključno je vrijeme namakanja. Idealno vrijeme ovisi i o vrsti čaja koju pripremate. Za crni čaj, idealno vrijeme namakanja je 3-5 minuta.

Ljudi su koristili keramičke čajnike još prije 11.000 godina u Aziji i na Bliskom istoku. Čaj nije stigao do većine Europljana sve do kasnog 16. stoljeća.

Pravi Darjeeling čaj uzgaja se u području Indije u podnožju Himalaja koje je manje od 70 četvornih milja. Iz tog razloga, Darjeeling je vrlo cijenjen i poznat kao Champagne of teas.

To Top