Život

Lasersko uklanjanje dlaka – DA ili NE?

Kad se počne govoriti o dlačicama mnoge žene zakolutaju očima i prisjete se svih sati korištenja britvica, voska, šećernih pasta i depilatora kako bi njihova koža izgledala prekrasno i bila glatka na dodir. Upravo su ovi alati za brijanje ili depilaciju sastavni dio života skoro svake žene, a osobito dolaze do izražaja dolaskom lijepog vremena, kada garderoba otkriva mnogo više nego zimi.

Za žene kojima je dosadilo odlaziti na kozmetičke tretmane, trošiti novac na pribor za brijanje i trpjeti bol kako bi bile zadovoljne rezultatima možda će biti zanimljivo pročitati ovaj članak koji će im objasniti kako se riješiti neželjenih dlačica ZAUVIJEK!

Što je lasersko uklanjanje dlačica?

Riječ je o medicinskom postupku koji se obavlja uz pomoć diodnih lasera. Upravo taj diodni laser stvara puls i emitira energiju koja će spriječiti ponovni rast dlačica.

Kako to funkcionira? Energija lasera prodire nekoliko milimetara pod kožu do mjesta na kojem se nalazi korijeni dlačica i tamo stvara toplinsku energiju koja će pomoći u uklanjanju dlačica. Ako je dlaka tamnija i deblja proizvest će se više topline, a upravo će ta toplina oštetiti matične stanice koje se nalaze na području oko korijena dlačica i smanjiti njihovu sposobnost za rast. Neke folikule nastavit će proizvoditi dlaku, a neke će odumrijeti. Zbog toga ćete ponekad morati ponoviti tretman, a ovisno o tome koliko imate hormonalnih problema, možda ćete morati ponavljati proces godišnje.

Učinkovitost ovakvog tretmana je visoka, ali sama duljina tretmana je vrlo individualna jer ovisi o više faktora, od kojih su najvažnija boja i debljina dlačica te dubini korijena. Najbolje dlačice za uklanjanje su tamne dlačice, a kod ostalih vrsta (svijetle ili crvenkaste dlake) potrebno je puno više tretmana da bi se postigao isti efekt. To je zbog toga što tamne boje bolje primaju razne valne duljine i učinkovitost će biti veća u svakom slučaju. 

Moramo napomenuti da veliku ulogu u ovom postupku imaju i hormoni, što uključuje i hormonalnu kontracepciju, jer hormonalna aktivnost utječe na rast dlaka, a može i smanjiti uspjeh postupka.

Neželjene je dlačice moguće ukloniti sa svih dijelova tijela, osim kapaka i očiju. Ti su dijelovi daleko preosjetljivi da bismo radili s njima s laserom.

Kada se odlučiti za lasersko uklanjanje dlačica?

Velika većina ljudi koja se odluči na lasersko uklanjanje dlačica žele to učiniti kako bi imali dugotrajan osjećaj glatke kože i kako ne bi gubili vrijeme na svakodnevno uređivanje tijela. 

Najbolji kandidati za laserske tretmane su osobe koje imaju svjetliju put i tamne dlake, ali i ostali mogu postići dobre rezultate. Ovisno o kvaliteti lasera u instituciji gdje dolazite na tretman, moguće je da ćete imati lošije rezultate ako nemate dobar kontrast kože i dlaka.

Ako vodite rat s uraslim dlačicama, laserska epilacija je također dobro rješenje za vas. Već nakon nekoliko tretmana možete zaboraviti na bol koju donosi urasla dlaka koja stvara upalno područje. Isto tako, nećete se morati nositi s hiperpigmentacijom koja nastane ako tu istu dlaku uklonite.

Iako laserska epilacija ne jamči trajno uklanjanje svih dlaka, one dlake koje su otpornije i koje će ipak izrasti bit će puno tanje i svjetlije. Ponavljanjem postupka dobivate maksimalnu korist.

Prava istina o laserskom uklanjanju dlačica

Pojavom laserske epilacije pojavila su se i razna nagađanja o tom tretmanu, proširili su se razni mitovi i neprovjerene tvrdnje, pa smo se odlučili pomoći vam doći do prave istine o laserskom uklanjanju dlačica.

1. ZA TRAJNO UKLANJANJE DLAČICA TREBA VIŠE TRETMANA – TOČNO

Ne postoji nikakav čudesni i dugotrajni tretman laserom koji vas neželjenih dlačica može riješiti u jednom danu. Razlog tome je rast dlačica u tri faze, pa je moguće da dlačice narastu i nakon tretmana jer u vrijeme epilacije nisu bile zahvaćene tretmanom. Potrebno je nekoliko tretmana da one prestanu rasti.

2. LASER MOŽE POJAČATI RAST DLAČICA – NETOČNO

Ovo je u potpunosti pogrešna postavka temeljena na neznanju. Ne postoji nikakva mogućnost da dlake počnu rasti brže zbog lasera.

3. LASERSKO UKLANJANJE DLAČICA MOŽE BITI BOLNO – TOČNO

Iako su laseri danas značajno bezbolniji nego ranije nisu u potpunosti bezbolni. Neka područja mogu boljeti više, neka manje, a bol je u svakom slučaju slabija od boli čupanja dlakom voskom, a rezultat je trajniji. Prema nekima je iznimno nježan, prema nekima malo manje, ali nije neizdrživo.

Bitno je da budete u salonu u kojem se osjećate ugodno – na taj način ćete moći komunicirati s osobom koja vrši tretman i osigurati se da ste dobili pravi tretman. Možete ih opomenuti kako bi znali da vam je tretman neugodan.

4. UČINKOVITOST UKLANJANJA NIJE ISTA KOD SVIH – TOČNO 

Učinkovitost uklanjanja dlačica ovisi o mnogim faktorima. Ovisi o debljini i boji dlačica, o tome koliko je korijen dlačica duboko ispod kože, ali i o tipu kože. Za svjetliju kožu s tamnim dlakama je potrebno manje tretmana nego za tamniju kožu, ili crvene, svjetlije ili sijede dlačice.

5. LASERSKO UKLANJANJE DLAKA NAJBOLJE JE RADITI ZIMI – TOČNO

Ovdje u stvari nije riječ o godišnjim dobima već o ultraljubičastim zrakama kojima tretirana koža ne bi smjela biti izlagana. Iako tretman možete obaviti i ljeti te paziti na to da koristite kreme sa zaštitnim faktorom jednostavnije je zahvat raditi u periodu kada nema puno sunca.

6. LASERI OŠTEĆUJU UNUTARNJE ORGANE

Energija lasera ne može doći do unutarnjih organa ni na koji zamislivi i nezamislivi način. Laser prilikom tretmana ne prodire niti do 1 mm dubine u vanjski sloj kože, a energija koju stvara se raspršuje oko korijena u širinu, a ne u dubinu. Zbog toga je lasersko uklanjanje dlačica dobar izbor i za intimno područje – nemojte da vas plaše idejama o neplodnosti i slično.

7. LASERSKO UKLANJANJE DLAČICA JE JAKO SKUPO – NETOČNO

Kad se pojavio prvi laser cijena uklanjanja dlačica je bila vrlo visoka, ali zbog popularnosti i sve većeg broja lasera na tržištu cijena tretmana je pala. Mnogi se na tretman odluče jednom kada na papir stave koliko novaca i vremena svake godine troše na uklanjanje dlačica.

Lasersko uklanjanje je dugotrajna investicija, ali se svakako isplati. Ako imate novac za depilaciju, imate novac i da kroz dulji period vremena riješite problem s dlakama.

To Top