Zabava

Koje značenje imaju pojedine biljke?

Kroz povijest su drveće, biljke i cvijeće imali neko posebno značenje ljudima. Značenja su se često razlikovala ovisno o dijelu svijeta, ali neka od njih zadržala su se i do danas. Ona su bila povezana s religijom, narodnim bajkama ili mitologijom, a upravo se cvijeće i bilje već dugo koriste kao amblemi i znakovi gradova, pokrajina i država.

Božikovina

Zajedno s drugim zelenilom poput imele, božikovina se koristila puno prije rođenja kršćanstva za proslavu zimskog solsticija te odbijanje zla. U kršćanstvu bodljikavi listovi simboliziraju krunu od trnja, dok su bobice simbol kapljica krvi. Božikovina je božićni simbol još od poganskih vremena, kada je bilo uobičajeno da se dvorane prekrivaju granama božikovine, baš kao što božićna pjesma “Deck the halls” kaže.

Jabuke

Jabuke i njihovo drveće pojavljuju se u mnogim vjerskim tradicijama, kao i u mitologiji te narodnim pričama – često kao tajanstveno i zabranjeno voće. Prema Keltima drvo jabuke predstavlja mnoge osobine, uključujući čistoću i dobru volju. Kršćanstvo kaže kako su Adam i Eva jeli zabranjeno voće u rajskom vrtu. Često se za to voće uzima jabuka, a kao rezultat, jabuka je postala simbolom iskušenja, grijeha i čovjekova pada. Naravno, tu je i Adamova jabučica kao pojam koji je teško zaboraviti.

Runolist

Runolist je kroz povijest simbolizirao mnogo toga, ali njegova najzapamćenija simbolika tiče se nacističke vojske u Drugom svjetskom ratu. Budući da ova biljka raste na planinama i velikim visinama, bila je simbol njemačkih postrojbi u planinama i kodno ime za vojne narednike.

Grana masline

Grana masline već dugo simbolizira mir i pobjedu. Simbol je izveden iz drevnih grčkih običaja i najistaknutiji je u zapadnoj kulturi. Simbolizacija mira proizlazi iz biblijske priče o Noi. Noa je poslao goluba da pronađe dokaze o kopnu, a golub se vratio s maslinovim listom, dokaz koji je pokazao da je poplava splasnula i da je mir obnovljen. Prikaz pobjede danas se demonstrira na Olimpijskim igrama, gdje se pobjednicima dodjeljuju vijenci od maslinovih grančica.

Crvene ruže

Ne iznenađuje previše da je crvena ruža prvenstveno simbol romantike. Moderna crvena ruža koju danas poznajemo u Europu je uvedena iz Kine 1800-ih. Međutim, simbolično značenje cvijeta može se pratiti unatrag stoljećima. Crvena boja je dugo bila glavni simbol dubokih osjećaja, a u grčkoj mitologiji crvena je ruža bila povezana s božicom ljubavi. U današnje vrijeme i dalje ostaje jaka tradicija poklanjati crvene ruže kao darove posebnim osobama u znak ljubavi.

Ljiljani

Slike ljiljana prvi su put otkrivene 1580. godine prije Krista, u vili na Kreti, a od tada postoje kao simbol različitih prigoda. U grčkoj mitologiji, ljiljani su cvjetovi koji su označavali mjesec svibanj, a istovremeno su i cvijet koji simbolizira 30. godišnjicu braka. Ljiljani su također često povezani sa sprovodima, s tim da cvijet simbolizira dušu i duh pokojnika.

Djetelina

Djetelina je dugo bila simbol Iraca. Ova simbolizacija nastala je u 5. stoljeću kada je sveti Patrik uveo kršćanstvo u Irsku, koristeći djetelinu za ilustraciju doktrine Svetog Trojstva. Danas je djetelina povezana s Danom svetog Patrika, koji je globalno priznat kao dan proslave Iraca. Kaže se i da ćete ako budete imali sreće naići na djetelinu s 4 lista.

Čičak

Čičak je najpoznatiji kao škotski amblem. To je elastični korov koji cvjeta duž škotskog krajolika. Jedna legenda datira iz 13. stoljeća, a ona detaljno opisuje kako je zbog herojskog djelovanja ove biljke ona preuzeta kao amblem države. Tijekom iznenadne invazije vikinških snaga koje su planirale napasti Škote dok su spavali, njihov je plan uništen kad su bosi Vikinzi naišli na bodljikave škotske čičke, što je probudilo vojnike.

Hrast

Stablo hrasta prema keltskoj simbolici predstavlja mudrost i snagu. Njegova veličina i dugovječnost čine ga i simbolom za ustrajnost. Danas je ova simbolika popularna u skoro svim krajevima svijeta.

To Top