Život

Kimono: Povijest, dizajn i 10 vrsta

Kimono: Povijest, dizajn i 10 vrsta

Kimono je tradicionalni japanski odjevni predmet poznat po svom elegantnom i osebujnom dizajnu. Zauzima posebno mjesto u japanskoj kulturi i modi, predstavljajući istovremeno komad odjeće i simbol kulturne baštine.

Povijesno podrijetlo

Povijesno podrijetlo kimona može se pratiti do drevnog Japana i duboko je isprepleteno s poviješću i kulturom te zemlje, a evo bližeg pogleda na njihovo povijesno podrijetlo.

Utjecaji iz Kine

Koncept odjevnog predmeta u obliku slova T, ravnog kroja sličnog kimonu može se pratiti do Kine, gdje je takvu odjeću nosila vladajuća elita tijekom dinastije Tang (618.-907.). Japan je tijekom tog razdoblja imao značajne kulturne i trgovinske interakcije s Kinom, a kroz te interakcije Japanu je predstavljena osnovna ideja kimona.

Razdoblje Heian (794.-1185.)

Kimono, kakvog ga danas poznajemo, počeo se oblikovati tijekom razdoblja Heian u Japanu. Tijekom tog doba Japanom je vladala aristokracija, a njihova odjeća, uključujući kimono, postajala je sve formalnija i profinjenija. Razdoblje Heian često se smatra zlatnim dobom klasične japanske kulture, a kimono je igrao istaknutu ulogu u modi tog vremena.

Prijelaz na nacionalnu nošnju

Kako je Japan ulazio u razdoblje Kamakura (1185.-1333.) i kasnije, kimono se dalje razvijao. Prešla je iz primarno aristokratske odjeće u standardnu odjeću za sve društvene klase u Japanu. Dizajn i stil kimona prilagođeni su potrebama i preferencijama različitih skupina unutar društva.

Razdoblje Edo (1603.-1868.)

U razdoblju Edo kimono je postao standardiziraniji i prepoznatljiviji odjevni predmet. Tijekom tog vremena razvili su se različiti regionalni stilovi i dizajni, a nošenje određenih vrsta kimona postalo je regulirano od strane vlade kako bi se označio društveni status i hijerarhija. Umjetnost izrade kimona također je napredovala u tom razdoblju.

Meiji era i modernizacija

U kasnom 19. stoljeću Japan je prošao kroz razdoblje modernizacije i vesternizacije tijekom Meiji ere (1868.-1912.). Zapadnjačka odjeća počela je utjecati na japansku modu i došlo je do odmaka od tradicionalne kimono odjeće u svakodnevnom životu. Međutim, kimono je zadržao svoj značaj za formalne i svečane prilike.

Suvremena uporaba

Danas se kimono još uvijek nosi u posebnim prilikama, kao što su vjenčanja, ceremonije čaja i festivali. Iako to možda nije svakodnevna odjeća za većinu Japanaca, i dalje ima kulturnu i simboličku važnost, a njegov dizajn i izrada slavljeni su kao jedinstveni aspekt japanske baštine.

Ukratko, povijesno podrijetlo kimona može se pratiti do drevne Kine i njegove postupne evolucije unutar jedinstvenog kulturnog i društvenog konteksta Japana. Tijekom stoljeća, kimono je prošao kroz različite transformacije u smislu dizajna, namjene i simbolike, odražavajući promjenjivu dinamiku japanskog društva, zadržavajući svoju bezvremensku eleganciju i kulturni značaj.

Kimono
Shutterstock

Dizajn kimona

Dizajn kimona središnji je aspekt njegove ljepote i kulturnog značaja. Kimona su poznata po svom zamršenom i umjetničkom dizajnu, koji često sadrži jarke boje, zamršene uzorke i simbolične motive.

Oblik i silueta

Kimona imaju izraženu ravno krojenu siluetu u obliku slova T. Obično su duge do gležnja i imaju široke, lepršave rukave. Ovaj dizajn omogućuje gracioznu i elegantnu draperiju kada se nosi.

Tkanina

Kimona se izrađuju od raznih tkanina, a odabir tkanine ovisi o godišnjem dobu i prilici. Uobičajeni materijali uključuju svilu, pamuk i sintetičke tkanine. Svila je posebno omiljena u formalnim i svečanim prilikama zbog svoje raskošne teksture i sjaja.

Boja

Kimona dolaze u širokoj paleti boja, a odabir boje često ima simbolično značenje:

 • Crvena: Povezuje se s radošću i slavljem.
 • Bijela: Simbolizira čistoću i često je nose mladenke.
 • Crna: Svečana boja koja se često bira za sprovode i ceremonije.
 • Plava: Predstavlja mir i popularna je za ljetna kimona.
 • Zeleno: Označava mladost i nove početke.
 • Zlato i srebro: Koristi se za formalna i luksuzna kimona.

Uzorci i motivi

Kimona su poznata po svojim složenim uzorcima i motivima, koji mogu biti vrlo simbolični. Uobičajeni motivi uključuju:

 • Trešnjin cvijet: Simbol prolaznosti i ljepote.
 • Ždralovi: Predstavljaju dugovječnost i sreću.
 • Valovi: Simboliziraju oseku života.
 • Zmajevi: Označavaju snagu i moć.
 • Cvjetni uzorci: Često prikazuju različito cvijeće, od kojih svako ima svoje značenje.

Obi

Obi je široki pojas ili pojas koji se veže oko struka kako bi se učvrstio kimono. Može biti običan ili bogato izvezen i služi kao ukrasni element koji nadopunjuje cjelokupni dizajn kimona.

Duljina rukava

Duljina i stil rukava mogu varirati. Duge, lepršave rukave zvane furisode često nose mlade neudate žene u posebnim prilikama, dok su kraći rukavi tipični za udane žene i svečanije prilike.

Obiteljski grbovi (Mon)

Neki kimona, posebno formalni, mogu sadržavati obiteljske grbove poznate kao “mon”. Ovi se grbovi koriste za identifikaciju obitelji nositelja ili za predstavljanje određene organizacije.

Sezonska razmatranja

Kimona su dizajnirana uzimajući u obzir godišnja doba. Zimi se nose deblji, topliji kimoni, dok se ljeti preferiraju lagani, prozračni kimoni poput “yukate”.

Prigoda

Dizajn kimona često se bira na temelju prilike. Na primjer, formalna kimona mogu imati prigušeniji i elegantniji dizajn, dok ležerna kimona mogu imati živahne i razigrane uzorke.

Dodaci

Razni dodaci, kao što su obijime (ukrasna vrpca), obiage (dodatak nalik šalu) i kanzashi (ukrasi za kosu), često se kombiniraju s kimonom kako bi upotpunili cjelokupni izgled.

Zaključno, dizajn kimona odraz je bogate japanske kulturne baštine i umjetničkog senzibiliteta. Uključuje skladan spoj boja, uzoraka i simbola, pri čemu svaki element pridonosi cjelokupnoj estetici i značenju odjevnog predmeta. Ljepota kimona ne leži samo u njegovom fizičkom izgledu, već i u kulturnom značaju i vještini izrade koja je uključena u njegovu izradu.

Kimono kultura
Shutterstock

Vrste kimona

U japanskoj kulturi postoji nekoliko vrsta kimona, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama, formalnošću i prilikama za nošenje. Evo nekih od najčešćih vrsta kimona:

Furisode (振袖)

Furisode kimona karakteriziraju njihovi dugi, lepršavi rukavi, koji mogu sezati do gležnjeva. Smatraju se najformalnijom vrstom kimona za mlade, neudane žene i obično se nose u značajnim prigodama kao što su ceremonije punoljetstva, vjenčanja i drugi svečani događaji.

Houmongi (訪問着)

Houmongi kimona su poluformalna kimona s prigušenijim i zamršenijim uzorcima. Često se biraju za formalne događaje kao što su vjenčanja, čajne ceremonije i zabave. Za razliku od furisodea, houmongi kimona imaju kraće rukave.

Iromuji (色無地)

Iromuji kimona su jednobojna kimona s malo ili bez uzorka. Svestrane su i mogu se nositi u raznim svečanim prilikama. Iromuji kimona često se biraju za ceremonije ispijanja čaja i dopunjuju ih širokim obijem.

Tomosode (留袖)

Tomosode kimona su formalna kimona koja prvenstveno nose udate žene. Imaju kraće rukave od furisoda i često su ukrašeni obiteljskim grbovima (mon). Tomosode kimona nose se za događaje poput vjenčanja i formalnih okupljanja.

Komon (小紋)

Komon kimona su ležerna, svakodnevna kimona karakterizirana malim uzorcima koji se ponavljaju. Prikladne su za manje svečane prilike i mogu ih nositi žene različitih dobi. Komon kimona dolaze u širokom rasponu boja i dezena.

Yukata (浴衣)

Yukata je lagani, neformalni ljetni kimono koji se obično izrađuje od pamuka. Često se nose na festivalima, termalnim odmaralištima i tijekom ljetnih mjeseci. Yukate su poznate po svojim jarkim bojama i jednostavnom, ležernom dizajnu.

Tsukesage (付け下げ)

Tsukesage kimona su poluformalna kimona koja su slična houmongijima, ali imaju manje uzoraka. Obično ih nose žene kao gošće na vjenčanjima i drugim formalnim događajima.

Kurotomesode (黒留袖)

Kurotomesode kimona su među najformalnijim kimonima za udane žene. Prvenstveno su crne i imaju obiteljske grbove i minimalne uzorke. Kurotomesode kimona obično su rezervirana za blisku rodbinu mladenke na vjenčanjima.

Mofuku (喪服)

Mofuku kimono se nosi za vrijeme žalosti i sahrane. Obične su crne boje i simboliziraju tugu i poštovanje prema pokojniku. Mofuku kimona nose se s posebnim dodacima koji upotpunjuju odjeću za žalost.

Uchikake (打掛)

Uchikake kimono je vrlo formalan i često se koristi kao odjeća za vjenčanje. Karakteriziraju ih dugi rub i raskošni vez, zbog čega više nalikuju kaputu ili gornjoj odjeći nego kimonu.

Ovo su neke od glavnih vrsta kimona u japanskoj kulturi, od kojih svaki ima svoja pravila o tome kada i kako ga treba nositi. Odabir vrste kimona ovisi o formalnosti prigode, dobi i bračnom statusu nositelja te osobnim preferencijama za dizajn i boju.

Japanski kimono
Shutterstock

Simbolizam

Iako smo već spomenuli neke od najčešćih uzoraka i simbola koji se pojavljuju na kimonima, no donosimo još neke. Kimona u japanskoj kulturi često nose duboku simboliku kroz svoj dizajn, boje i motive. Evo još nekih uobičajenih simboličkih elemenata koji se nalaze u kimonima.

Trešnjini cvjetovi (Sakura)

Trešnjini cvjetovi simbol su prolazne prirode života i ljepote prolaznosti. Često se povezuju s proljetnom sezonom i predstavljaju obnovu, nadu i prolaznost svega.

Ždralovi (Tsuru)

Ždralovi simboliziraju dugovječnost, sreću i sreću. Oni su čest motiv, posebno u kimonu za vjenčanje, kako bi se paru zaželio dug i uspješan zajednički život.

Borovi (Matsu), bambus (Take) i cvjetovi šljive (Ume)

Poznati kao “Tri prijatelja zime”, ovi motivi simboliziraju snagu, otpornost i ustrajnost. Često se povezuju s Novom godinom i vjeruje se da donose sreću.

Valovi (Nami)

Valovi simboliziraju oseku i oseku životnih izazova i promjena. Mogu predstavljati i poteškoće i radosti s kojima se susrećete na životnom putu.

Zmajevi (Ryū)

Zmajevi su simboli snage, moći i zaštite. Često se pojavljuju na svečanim kimonima i povezuju ih s carskom obitelji.

Cvjetni uzorci

Različito cvijeće može nositi vlastitu simboliku:

 • Cvjetovi šljive (Ume): Predstavljaju izdržljivost i dolazak proljeća.
 • Božuri (Botan): Simboliziraju prosperitet i bogatstvo.
 • Krizanteme (Kiku): Simbol carske obitelji i znak dugovječnosti.
 • Kamelije (Tsubaki): Označavaju ljubav i privrženost.

Leptiri (Chō)

Leptiri su simboli transformacije, ljepote i prolaznosti života. Često se mogu vidjeti na kimonima mladih žena.

Kornjača (Kame) i ždral (Tsuru) zajedno

Ova kombinacija predstavlja želju za dugim i skladnim brakom, jer se vjeruje da kornjača živi tisuću godina, a ždral tisuću godina.

Obiteljski grb (Mon)

Obiteljski grb (mon) na kimonu može simbolizirati nositeljevu obitelj ili organizaciju. Različiti grbovi imaju različita značenja i povijest.

Smjer uzoraka

Smjer određenih uzoraka na kimonu može prenijeti određene poruke. Na primjer, motiv izlazećeg sunca može simbolizirati nadu i optimizam kada se postavi u smjeru prema gore.

Cjelokupni sastav

Cjelokupni dizajn i raspored motiva i uzoraka na kimonu pažljivo su promišljeni kako bi se stvorio skladan i uravnotežen vizualni prikaz.

Važno je napomenuti da je simbolizam kimona duboko ukorijenjen u japanskoj kulturi i tradiciji, a tumačenje ovih simbola može varirati. Odabir dizajna kimona često ovisi o osobnim uvjerenjima nositelja, prilici i kulturnom kontekstu. Razumijevanje simbolike dodaje dubinu i značenje umjetničkom i kulturnom značaju kimona.

Japanska tradicija
Shutterstock

Moderna upotreba

Iako tradicionalni kimoni možda nisu svakodnevna odjeća za većinu Japanaca u modernom dobu, oni i dalje imaju kulturno značenje i nose se u raznim prilikama. Osim toga, moda i prilagodbe inspirirane kimonom pronašle su svoj put u suvremenu kulturu.

Tradicionalne prigode

 • Vjenčanja: Kimona, kao što su bijeli uchikake ili šareni tsukesage, mladenke često nose tijekom šintoističkih ili tradicionalnih japanskih vjenčanja.
 • Ceremonije čaja: Sudionici tradicionalnih ceremonija čaja često nose kimono ili odjeću u stilu kimona, naglašavajući vezu između ceremonije i japanske kulture.
 • Ceremonije punoljetstva: Mladi odrasli u Japanu slave svoju punoljetnost (seijin shiki) noseći furisode ili druge formalne kimone.

Festivali

Mnogi japanski festivali i proslave karakteriziraju nošenje kimona, osobito yukate, koji su lagani i udobni za događaje na otvorenom ljeti.

Kulturni događaji

Kimona nose izvođači i sudionici tradicionalnih japanskih umjetnosti, kao što su kazalište Noh i Kabuki, kao i na festivalima koji prikazuju tradicionalni ples i glazbu.

Turizam

U nekim regijama Japana, turisti imaju priliku unajmiti i nositi kimono na jedan dan, što im omogućuje da iskuse tradiciju i kulturu iz prve ruke.

Modne revije i događanja

Suvremeni dizajneri i modni entuzijasti nastavljaju uključivati elemente inspirirane kimonom u modernu modu. Jakne, haljine i dodaci u stilu kimona mogu se vidjeti na pistama i u uličnoj modi diljem svijeta.

Globalni utjecaj

Elegancija i ljepota kimona utjecale su na zapadne modne dizajnere i umjetnike. Slavne osobe viđene su kako nose kimona na crvenim tepisima i kulturnim događajima poput Met Gale, što ih je dodatno populariziralo u cijelom svijetu.

Očuvanje kimona

Predani obrtnici i entuzijasti rade na očuvanju zanata izrade kimona i s njim povezanih tradicija. Ulažu se napori da se mlađe generacije pouče vještinama potrebnim za izradu kimona i očuvanje kulturne baštine.

Prilagodbe i izmjene

Pojavile su se moderne prilagodbe kimona, poput “kimona” izrađenih od netradicionalnih tkanina poput trapera ili sa suvremenim dizajnom. Ove prilagodbe čine odjevni predmet pristupačnijim za svakodnevno nošenje.

Ležerna i društvena odjeća

Iako je manje uobičajeno, neki pojedinci odlučuju nositi odjeću u stilu kimona za ležerne izlaske, okupljanja ili društvena događanja kao način da izraze svoju zahvalnost tradicionalnoj japanskoj kulturi.

Ukratko, kimono i dalje igra vitalnu ulogu u japanskoj kulturi i cijenjeni su zbog svoje ljepote, izrade i kulturnog značaja. Dok se način na koji se nose i uklopio u moderni život razvio, kimona ostaju trajni simbol bogate japanske baštine i nastavljaju utjecati na modu i kulturu diljem svijeta.

Očuvanje tradicije

Očuvanje tradicije izrade kimona i povezanih kulturnih običaja od velike je važnosti u Japanu. Ulažu se napori kako bi se osiguralo da se umjetnost izrade kimona i povezane tradicije prenose na buduće generacije.

Naukovanje i mentorstvo

Tradicionalni zanat izrade kimona često se prenosi kroz sustave naukovanja. Mladi pojedinci, poznati kao šegrti, uče od iskusnih majstora kimona, poznatih kao majstori. Ovo mentorstvo omogućuje prijenos znanja, tehnika i vještina s jedne generacije na drugu.

Specijalizirane škole

Postoje specijalizirane škole i institucije koje nude formalno obrazovanje u dizajnu kimona, bojanju, tkanju i drugim srodnim vještinama. Ove institucije igraju ključnu ulogu u obuci novih generacija obrtnika.

Kulturni događaji

Razni kulturni događaji i festivali u Japanu prikazuju tradicionalno nošenje kimona, kao što su čajne ceremonije, izložbe ikebane (aranžiranja cvijeća) i tradicionalne plesne izvedbe. Ovi događaji pružaju priliku ljudima da nauče i cijene kulturu kimona.

Muzeji i izložbe

Muzeji i galerije posvećeni tekstilu i povijesti kimona često ugošćuju izložbe i izložbe antičkih kimona, tekstila i srodnih artefakata. Ovi eksponati obrazuju javnost o povijesti i vještinama izrade kimona.

Potpora vlade

Japanska vlada prepoznaje kulturni značaj kimona i pruža potporu inicijativama usmjerenim na očuvanje ove tradicije. Ta potpora može doći u obliku bespovratnih sredstava, kulturnih programa ili zaštite tradicionalnih tekstilnih tehnika.

Suvremene prilagodbe

Dok čuvaju tradicionalne tehnike, neki obrtnici i dizajneri također istražuju moderne prilagodbe kimona kako bi ih učinili relevantnijim za suvremeni stil života. To uključuje kreiranje mode i modnih dodataka nadahnutih kimonom koji privlače širu publiku.

Radionice u zajednici

Zaljubljenici u kimono i obrtnici često organiziraju radionice i tečajeve u zajednici kako bi naučili vještine povezane s kimonom, kao što je kako obući kimono, vezati čvorove i cijeniti kulturološki značaj različitih vrsta kimona.

Mrežni resursi

S pojavom interneta, sve je više napora da se podijeli znanje o kimonima i njihovoj kulturnoj važnosti putem web stranica, blogova, društvenih medija i online udžbenika.

Međunarodni interes

Globalna fascinacija kimonima i japanskom kulturom dovela je do međunarodnih napora za očuvanje i promicanje tradicije kimona. Organizacije i entuzijasti izvan Japana pridonose uvažavanju i razumijevanju kimona.

Tradicionalna događanja

Posebna tradicionalna događanja, poput izložbi kimona i modnih revija kimona, održavaju se kako bi se proslavila umjetnost i izrada iza ove odjeće. Ovi događaji podižu svijest i zanimanje za kimono kulturu.

Očuvanje tradicije kimona nadilazi samo samu odjeću; obuhvaća očuvanje povezanih kulturnih praksi, obrtništva i prijenos znanja budućim generacijama. Ovi napori su vitalni u osiguravanju da se ljepota i značaj kimona i dalje cijene i slave kako u Japanu tako i diljem svijeta.

Globalni utjecaj

Kimono, sa svojom bezvremenskom elegancijom i kulturnim bogatstvom, imao je značajan globalni utjecaj izvan Japana. Njegov utjecaj može se vidjeti u raznim aspektima umjetnosti, mode i kulture diljem svijeta.

Moda i dizajn

Moda inspirirana kimonom ostavila je traga na međunarodnim pistama i globalnoj modnoj sceni. Zapadni dizajneri crpili su inspiraciju iz elemenata kimona, kao što su široki rukavi, obi pojasevi i cvjetni motivi, kako bi stvorili modernu odjeću s daškom japanskog utjecaja.

Pojavljivanja na crvenom tepihu

Slavne osobe i modne ikone viđene su kako nose kimona i haljine inspirirane kimonom na crvenim tepisima i na događajima visokog profila. To je pridonijelo popularizaciji mode kimona i njegovom prihvaćanju kao simbola sofisticiranosti i stila.

Umjetnost tekstila i tkanina

Kimono tekstil, poznat po svojoj izvrsnoj izradi i zamršenim uzorcima, nadahnuo je umjetnike i dizajnere diljem svijeta. Ovi tekstili često služe kao izvor inspiracije za tekstilne umjetnike, modne dizajnere i dekoratere interijera.

Kulturni festivali

Diljem svijeta razni kulturni festivali i događaji slave japansku kulturu, uključujući kimono. Ovi festivali često sadrže prikaze kimona, modne revije i radionice za educiranje ljudi o povijesti i umjetnosti kimona.

Muzeji i izložbe

Mnogi muzeji diljem svijeta ugošćuju izložbe posvećene japanskom tekstilu, kimonima i srodnim oblicima umjetnosti. Ove izložbe pružaju priliku ljudima različitog podrijetla da nauče i cijene kulturološki značaj kimona.

Film i pop kultura

Kimona su istaknuta u filmovima, televizijskim serijama i referencama o pop kulturi, dodatno ugrađujući njihov imidž u globalnu svijest. Kultni likovi u kimonima, poput onih u filmovima poput “Memoari jedne gejše”, ostavili su trajan dojam.

Oživljavanje tekstila

Uvažavanje tradicionalnih tekstilnih tehnika koje se koriste u izradi kimona dovelo je do oživljavanja interesa za ručno izrađene tekstile i metode bojenja u raznim dijelovima svijeta.

Kulturna razmjena

Međunarodni entuzijasti i praktičari kimona formirali su zajednice i organizacije posvećene proučavanju i uvažavanju kimona. Ove grupe sudjeluju u kulturnim razmjenama, radionicama i događajima koji promiču umjetnost nošenja i očuvanja kimona.

Usluge iznajmljivanja kimona

U turističkim odredištima koja jako cijene japansku kulturu, usluge iznajmljivanja kimona postale su popularne. Posjetitelji mogu iskusiti nošenje kimona i prošetati povijesnim ulicama, dodatno šireći svijest i zanimanje za japansku tradiciju.

Edukacija i radionice

Edukacija vezana uz kimono, poput nošenja kimona ili vezivanja obi čvorova, nudi se u mnogim zemljama. Ove radionice ljudima pružaju praktična iskustva i dublje razumijevanje kulture kimona.

Globalni utjecaj kimona pokazuje njegovu trajnu privlačnost i kulturni značaj. Iako je suštinski simbol Japana, on je prešao granice i nastavlja osvajati ljude diljem svijeta, pridonoseći širem cijenjenju japanske umjetnosti i tradicije.

To Top