Prijateljstvo

Kako znati tko nam je zaista prijatelj u doba društvenih mreža?

Živimo u vremenu u kojem se definicija prijateljstva drastično promijenila. To možemo pripisati različitim čimbenicima od kojih su glavni društvene mreže, pop kultura, povećana upotreba tehnologije u svakodnevnom životu itd. Iako na gotovo svim društvenim mrežama možete imati prijatelje i jako je jednostavno steći ih, osobe koje se tamo vode pod vašim prijateljima možda zapravo nikada nećete niti upoznati. Sa svim alatima i sredstvima komunikacije koje imamo povezivanje nam je znatno lakše, pa kako onda uopće znati je li nam netko istinski prijatelj ili nije? Može li nam osoba biti prijatelj samo ako je poznajemo uživo ili online prijateljstva mogu biti jednako jaka i iskrena kao i ona uživo?

Online i offline prijatelji

Velika nas većina ima profile na više od jedne društvene mreže te ih koristimo gotovo svakodnevno. Gledamo priče drugih ljudi na Instagramu, a dan nam je nezamisliv bez barem jedne poslušane pjesme na YouTubeu ili bez jednog lajka na Facebooku. Sukladno tome, nekima od nas se sigurno desilo da primjerice odemo na kavu s nekim od naših dugogodišnjih prijatelja, a kasnije isti dan na društvenoj mreži oslovimo nekoga koga nismo niti upoznali uživo prijateljem. Što više razmišljamo o toj situaciji, ona nam zapravo postaje sve čudnija. Zar nam je riječ “prijatelj” izgubila svoju smisao ili doista smatramo da su nam obje osobe iz primjera prijatelji?

Što čini pravo prijateljstvo?

Prijateljstvo zapravo nije precizno definirano. Međutim, mnogi će se složiti da se pravo prijateljstvo događa kada smo u mogućnosti s nekom osobom razmijeniti emocije, ideje, razgovor, utjehu, popiti piće ili se baviti zajedničkim hobijima. Prijateljstvo se gradi na zajedništvu i na međusobnoj ljubavi i pažnji jedni prema drugima. Kada usporedimo ovu definiciju s društvenim mrežama, jednostavno moramo doći do zaključka da one to ne mogu pružiti. No, budući da smo rekli i shvaćamo da pojam prijateljstva nije precizno definiran, za nekog drugog ono može predstavljati nešto sasvim drukčije.

Svaka generacija gleda drukčije

Logičan zaključak kako gledati na to tko koga smatra svojim prijateljem je kroz generacije. Nešto starije osobe koje nisu jako aktivne na društvenim mrežama definitivno će podržavati većinom samo prijateljstva uživo. Djeca i mlađe osobe mogla bi vjerovati da se putem društvenih mreža mogu stvoriti brojna prijateljstva, dok sve one osobe između, kao i mi sami, čitaju ovakve članke u nadi da će uspjeti doći do odgovora. Možda bi najbolje bilo da se držimo onog standardnog odgovora na ovakva pitanja – “sve to ovisi od osobe do osobe”.

Zaključak

Iako ne treba uvijek olako diskreditirati svoja internetska prijateljstva, jasno je da se riječ “prijatelj” možda malo prečesto koristi u današnje vrijeme. Tu titulu zaista treba zaslužiti i ne može se temeljiti samo na iluziji poznanstva. Možda bi društvene mreže poput Facebooka trebale preispitati svoju terminologiju. Uzmimo za primjer Instagram koji to radi nešto bolje. Ta društvena mreža koristi pojam “follower” što u prijevodu znači sljedbenik. Ako nekoga pratite ili slijedite na toj društvenoj mreži, ne stvara se dojam kao da ste prijatelj s tom osobom i ne stvara se nikakva kriva predodžba. Za kraj se postavlja pitanje možete li vi razlikovati tko su vam zaista prijatelji, a tko to mjesto popunjava samo online?

To Top