Život

Kako ubiti gljivice u odjeći na 20 efikasnih načina?

Kako ubiti gljivice u odjeći?

Gljivice u odjeći nisu samo neugodna, već mogu biti i štetne za zdravlje. U ovom članku istražujemo efikasne metode za uklanjanje gljivica iz tkanina, osiguravajući da vaša odjeća ostane čista i sigurna za nošenje.

Kako ubiti gljivice u odjeći?

Od domaćih rješenja do specijaliziranih proizvoda, pokrivamo različite pristupe koji će vam pomoći u borbi protiv ovog čestog problema. Bilo da se radi o sportskoj odjeći, svakodnevnim odjevnim predmetima ili osjetljivim tkaninama, naš vodič nudi praktične savjete za očuvanje svježine i higijene vaše garderobe.

Kako ubiti gljivice u odjeći?
Shutterstock
 1. Pranje na visokoj temperaturi: Visoke temperature su efikasne u uništavanju gljivica u odjeći. Preporučuje se pranje zaražene odjeće na najmanje 60°C. Ovaj način je posebno koristan za posteljinu, ručnike i radnu odjeću. Važno je provjeriti etikete na odjeći kako ne biste oštetili tkaninu. Nakon pranja, odjeću treba temeljito osušiti, po mogućnosti na suncu. Sunčeva svjetlost također pomaže u uništavanju gljivica. Ovaj metod nije prikladan za delikatne tkanine koje ne podnose visoke temperature.
 2. Korištenje octa: Ocat je prirodno sredstvo koje može pomoći u uništavanju gljivica. Dodajte šalicu bijelog octa u ciklus pranja. Ocat može neutralizirati mirise i djelovati protiv gljivica. Odjeću operite uobičajenim deterdžentom uz dodatak octa. Ova metoda je pogodna za većinu tkanina i ne oštećuje boje. Nakon pranja s octom, odjeću temeljito isperite. Ocat također djeluje kao prirodni omekšivač tkanine.
 3. Upotreba specijaliziranih deterdženata: Na tržištu su dostupni deterdženti dizajnirani za uklanjanje gljivica. Ovi deterdženti sadrže sastojke koji ciljano djeluju protiv gljivica. Prije upotrebe pažljivo pročitajte upute na pakiranju. Specijalizirani deterdženti su obično sigurni za većinu tkanina. Koriste se kao dodatak redovnom ciklusu pranja. Efikasni su i za prevenciju ponovnog nastanka gljivica. Ovi proizvodi mogu biti skuplji od običnih deterdženata.
 4. Sušenje i glačanje: Sušenje odjeće na visokim temperaturama pomaže u uništavanju gljivica. Nakon pranja, sušite odjeću u sušilici na najvišoj sigurnoj temperaturi. Ako sušilica nije dostupna, glačajte odjeću na visokoj temperaturi. Toplina od glačanja također može uništiti gljivice. Važno je da odjeća bude potpuno suha prije spremanja. Vlažna odjeća može poticati rast gljivica. Ovaj metod nije pogodan za tkanine koje ne podnose visoke temperature.
 5. Korištenje antimikrobnih sprejeva: Antimikrobni sprejevi mogu biti efikasni u borbi protiv gljivica. Ovi sprejevi se nanose direktno na odjeću. Važno je slijediti upute proizvođača prilikom korištenja. Sprejevi mogu biti korisni za odjeću koja se ne može često prati. Idealni su za obuću, kape i sportsku opremu. Antimikrobni sprejevi mogu sadržavati sastojke koji štite od ponovnog rasta gljivica. Ovi proizvodi bi trebali biti sigurni za većinu tkanina, ali uvijek provjerite na malom, nevidljivom dijelu odjeće.
 6. Korištenje čajevca ili eteričnih ulja: Eterična ulja, posebno ulje čajevca, imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u uništavanju gljivica. Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u deterdžent prije pranja. Ova metoda je efikasna i ostavlja ugodan miris na odjeći. Eterična ulja su blaga i obično ne štete tkaninama. Osim ulja čajevca, lavanda i eukaliptus također mogu biti korisni. Važno je koristiti terapeutsku kvalitetu ulja za najbolje rezultate. Ne preporučuje se za osobe s alergijama na određene mirise ili osjetljivom kožom.
 7. Sunčanje odjeće: Izlaganje odjeće sunčevoj svjetlosti može pomoći u uništavanju gljivica. Sunčeva UV zračenja su prirodni dezinficijens. Nakon pranja, objesite odjeću na sunce. Ovaj način je posebno koristan za deblje i teže sušive tkanine. Sunčanje pomaže u uklanjanju vlage, sprečavajući rast gljivica. Treba biti oprezan s bojama, jer sunčeva svjetlost može izblijediti određene materijale. Ova metoda je ekološki prihvatljiva i ne zahtijeva dodatne kemikalije.
 8. Upotreba sode bikarbone: Soda bikarbona može pomoći u neutralizaciji mirisa i smanjenju vlage, što može spriječiti rast gljivica. Dodajte pola šalice sode bikarbone u pranje. Ova metoda je nježna prema tkaninama i efikasna za svakodnevnu odjeću. Soda bikarbona može se koristiti i za predtretman zaraženih područja. Samo posipajte soda bikarbonu na zahvaćena područja prije pranja. Osim što pomaže u borbi protiv gljivica, soda bikarbona također pojačava djelovanje deterdženta.
 9. Korištenje izbjeljivača na bazi klora: Izbjeljivač na bazi klora je snažno sredstvo protiv gljivica. Koristi se samo za bijelu ili vrlo svijetlu odjeću koja može podnijeti ovakvu obradu. Dodajte izbjeljivač prema uputama na etiketi proizvoda. Ovaj način je vrlo efikasan, ali može biti štetan za određene tkanine. Nikada nemojte miješati izbjeljivač s octom ili amonijakom. Izbjeljivač je koristan za temeljitu dezinfekciju, ali nije prikladan za često korištenje. Preporučuje se korištenje u kombinaciji s redovitim ciklusom pranja.
 10. Primjena vodikovog peroksida: Vodikov peroksid je blago sredstvo koje može pomoći u ubijanju gljivica u odjeći. Dodajte pola šalice vodikovog peroksida u ciklus pranja. Ovaj način je siguran za većinu tkanina i nježan prema bojama. Vodikov peroksid djeluje kao dezinficijens i uklanja neugodne mirise. Može se koristiti i za direktnu primjenu na mrlje ili zahvaćena područja. Ovaj proizvod je široko dostupan i ekonomičan. Ne preporučuje se za vrlo osjetljive tkanine ili odjeću tamnih boja.
 11. Primjena zamrzavanja: Zamrzavanje odjeće može pomoći u uništavanju gljivica. Niske temperature mogu ubiti gljivične spore. Stavite odjeću u plastičnu vrećicu i ostavite je u zamrzivaču preko noći. Ovaj način je posebno praktičan za odjeću koja se ne može prati. Nakon izlaganja niskim temperaturama, odjeću dobro protresite i osušite. Zamrzavanje je sigurno za većinu tkanina i ne koristi kemikalije. Važno je osigurati da je odjeća potpuno suha prije zamrzavanja. Ova metoda može biti manje efikasna za tvrdokorne gljivične infekcije.
 12. Primjena pare: Visoka temperatura pare može uništiti gljivice u odjeći. Koristite parni čistač ili glačalo s funkcijom pare. Direktno primijenite paru na zahvaćena područja odjeće. Parna obrada je brza i efikasna za većinu tkanina. Ovaj metod je idealan za odjeću koja se ne može prati ili sušiti. Parna obrada također pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa. Važno je da odjeća bude potpuno suha nakon tretmana. Parna obrada nije prikladna za materijale koji su osjetljivi na visoke temperature.
 13. Korištenje boraks praška: Boraks je prirodni mineral s antimikrobnim svojstvima. Dodajte pola šalice boraksa u pranje zajedno s redovnim deterdžentom. Boraks pomaže u pojačavanju čišćenja i uklanjanju gljivica. Ovaj način je siguran za većinu tkanina i nježan prema bojama. Boraks je također efikasan u uklanjanju tvrdokornih mirisa. Pri korištenju boraksa važno je dobro isprati odjeću. Boraks je dostupan u većini trgovina s kućanskim potrepštinama.
 14. Upotreba ručnog čišćenja s antifungalnim sapunom: Za delikatnu odjeću, ručno pranje s antifungalnim sapunom može biti efikasno. Koristite blagi antifungalni sapun za nježno trljanje zahvaćenih područja. Ova metoda omogućuje ciljano djelovanje na gljivice. Ručno pranje je nježno prema osjetljivim tkaninama. Temeljito isperite odjeću nakon pranja. Ovaj način je idealan za osjetljive predmete koji ne podnose strojno pranje. Antifungalni sapuni su dostupni u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama.
 15. Korištenje smjese sode bikarbone i octa: Mješavina sode bikarbone i octa može biti efikasna u ručnom čišćenju zaraženih područja. Napravite pastu od sode bikarbone i malo octa. Nanesite pastu na zahvaćena područja i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Ova metoda je korisna za lokalizirane gljivične infekcije. Nakon nanošenja, odjeću temeljito isperite. Ovaj način je siguran za većinu tkanina i ne koristi jake kemikalije. Osim uklanjanja gljivica, ova smjesa također pomaže u uklanjanju mirisa.
 16. Primjena esencijalnog ulja limuna: Esencijalno ulje limuna poznato je po svojim antifungalnim svojstvima. Dodajte nekoliko kapi ulja limuna u deterdžent prilikom pranja. Ovo ne samo da pomaže u borbi protiv gljivica, već i osvježava odjeću svojim citrusnim mirisom. Ovaj način je blag prema tkaninama i ekološki prihvatljiv. Ulje limuna je također korisno za uklanjanje mrlja. Važno je koristiti 100% čisto esencijalno ulje. Ovaj metod je posebno efikasan za lagane i svježe gljivične infekcije.
 17. Upotreba antibakterijskih tkanina za pranje: Posebno dizajnirane antibakterijske tkanine za pranje mogu pomoći u uklanjanju gljivica. Ove tkanine sadrže antifungalne agense koji se aktiviraju tijekom pranja. Stavite tkaninu u bubanj perilice zajedno s odjećom. Ovaj način je jednostavan za upotrebu i ne zahtijeva dodatne kemikalije. Tkanine su obično ponovno upotrebljive i ekološki prihvatljive. Efikasne su za uobičajene tkanine, ali provjerite kompatibilnost s posebno osjetljivim materijalima.
 18. Iskoristite moć tekućeg sapuna od neema: Sapun od neema ima prirodna antifungalna svojstva. Koristite tekući sapun od neema za ručno pranje ili kao dodatak u stroju. Ova metoda je posebno korisna za osjetljive tkanine. Sapun od neema je blag prema koži i okolišu. Osim što ubija gljivice, pomaže i u očuvanju zdravlja tkanina. Važno je temeljito isprati odjeću nakon upotrebe. Sapun od neema može se pronaći u trgovinama zdrave hrane ili online.
 19. Korištenje mješavine vode i alkohola: Alkohol može biti efikasan u uništavanju gljivica. Napravite rješenje od jednog dijela alkohola i jednog dijela vode. Nanesite smjesu na zahvaćena područja pomoću spreja. Ova metoda je brza i efikasna za površinske gljivične infekcije. Nakon primjene, pustite da se odjeća osuši na zraku. Alkohol brzo isparava, ne ostavljajući tragove. Ovaj način nije prikladan za vrlo osjetljive ili obojene tkanine.
 20. Korištenje prirodnih antifungalnih prahova: Prirodni antifungalni prahovi, poput praha od neema ili biljnog praha, mogu se koristiti za tretiranje odjeće. Posipajte prah direktno na zahvaćena područja prije pranja. Ovi prahovi su blagi i ne oštećuju tkanine. Prirodni prahovi su sigurni za okoliš i ne sadrže toksične kemikalije. Efikasni su za lagane i umjerene gljivične infekcije. Osim u borbi protiv gljivica, mogu pomoći i u otklanjanju neugodnih mirisa. Ovi prahovi su dostupni u trgovinama prirodne kozmetike ili online.
Plijesan na koži
Shutterstock

Postoji mnogo metoda za uklanjanje gljivica iz odjeće, svaka sa svojim prednostima i ograničenjima. Od tradicionalnih pristupa poput pranja na visokim temperaturama i korištenja izbjeljivača, do prirodnih rješenja kao što su esencijalna ulja i soda bikarbona, važno je odabrati metodu koja odgovara vrsti tkanine i stupnju infekcije.

Plijesan na odjeći
Shutterstock

Prirodne metode su često blage i ekološki prihvatljive, dok su kemijski bazirani proizvodi obično jači i djelotvorniji za tvrdokorne gljivične infekcije. U svakom slučaju, redovita higijena odjeće i pravilno sušenje ključni su za prevenciju rasta gljivica. Važno je pratiti upute proizvođača i provjeriti etikete na odjeći kako bi se osigurala njihova dugotrajnost i očuvanje kvalitete.

To Top